Από τον Φιλόπουλο στον Κατσουρή-Γιατί οι χούλιγκαν επιλέγουν το βόλεϊ και άλλα «μικρά» σπορ για επεισόδια

Τα επεισόδια έξω από το κλειστό του Ρέντη που είχαν ως αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό ενός 31χρονου αστυνομικού από ναυτική φωτοβολίδα ήταν ο τελευταίος κρίκος στην αλυσίδα των επεισοδίων που έχουν συμβεί σε αγώνες βόλεϊ χωρίς να έχουν καμία σχέση με το άθλημα το ίδιο.

Τέσσερις μήνες μετά τα γεγονότα έξω από το γήπεδο της ΑΕΚ τα οποία είχαν ως τραγικό απολογισμό τον θάνατο του οπαδού της Ένωσης, Μιχάλη Κατσουρή, η ελληνική κοινωνία βιώνει μια ανάλογη κατάσταση, προϊόν επεισοδίων σε έναν αγώνα βόλεϊ.

katsoyris

Κι όσο κι αν σοκάρει η φράση «επεισόδια σε αγώνα βόλεϊ» η σκληρή αλήθεια είναι ότι ειδικά το βόλεϊ και γενικότερα τα λεγόμενα «μικρά σπορ» (ως προς τη δημοφιλία τους) είναι αυτά που τα τελευταία χρόνια έχουν πληρώσει ακριβά το τίμημα της οπαδικής βίας.

Είτε επειδή η αστυνόμευση των συγκεκριμένων αγώνων είναι πιο μικρή, είτε γιατί πολύ απλά ο χούλιγκαν δεν νοιάζεται για το σπορ που βλέπει να αγωνίζεται η... αγαπημένη του ομάδα, βρίσκει στα συγκεκριμένα αθλήματα πεδίον δόξης λαμπρό με τα περιστατικά που θα διαβάσετε παρακάτω να σοκάρουν.

Στις 29 Μαρτίου 2007, την ώρα που εξελίσσονταν ο αγώνας Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός για το Final 8 του Κυπέλλου βόλεϊ γυναικών (η διοργάνωση φιλοξενούνταν στο «Σπίτι του Βόλεϊ» στην Παιανία), στη Λεωφόρο Λαυρίου το ραντεβού των οπαδών των δύο ομάδων είχε ως τραγικό αποτέλεσμα τον θάνατο του φιλάθλου των πράσινων Μιχάλη Φιλόπουλου. Παρόλο που οι πομπές με τα μηχανάκια διέσχισαν όλη την Αθήνα (όπως οι Κροάτες της Ντινάμο Ζάγκρεμπ τον περασμένο Αύγουστο) η αστυνομία πιάστηκε στον ύπνο, αλλά το άθλημα στιγματίστηκε με τον θάνατο ενός νέου παιδιού.

Στο παρακάτω βίντεο μπορείτε να παρακολουθήσετε συνέντευξη του πατέρα του Μιχάλη Φιλόπουλου στην ΕΡΤ, μετά τη δολοφονία του οπαδού του Άρη, Άλκη Καμπανού:

Ακριβώς έναν χρόνο αργότερα, στο Final 4 του Κυπέλλου βόλεϊ γυναικών που διεξήχθη στην Ιεράπετρα της Κρήτης, το δεύτερο ζευγάρι του ημιτελικού ήταν Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός. Παρόλο που αυτή τη φορά η αστυνομία ήταν προετοιμασμένη, την ώρα που οι οπαδοί συναντήθηκαν στο κλειστό το μετέτρεψαν σε πεδίο μάχης (εντός και εκτός του γηπέδου).

Ierapetra222222222

Το σκηνικό τρόμου σε τελική φάση Κυπέλλου συνεχίστηκε το 2009 όταν το Final 8 του Κυπέλλου ανδρών στην Πάτρα (στα τέλη Ιανουαρίου) δεν τελείωσε ποτέ και ο τελικός (όπου είχαν φτάσει Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός) διεξήχθη δύο μήνες αργότερα στο Τροκαντερό (παρουσία μαθητών και ακαδημιών).

Το Σάββατο, οπότε και διεξάγονταν οι ημιτελικοί (Παναθηναϊκός-Ηρακλής, ΕΑ Πατρών-Ολυμπιακός) η συνάντηση των οπαδών των δύο αιωνίων έξω από το «Δ.Τόφαλος» έφερε το κακό. Από τις συγκρούσεις και τον πετροπόλεμο προέκυψαν αρκετοί τραυματίες, ενώ στη συμπλοκή παρενέβη και η αστυνομία με βροχή δακρυγόνων. Στο φινάλε των επεισοδίων αποκαλύφθηκε ότι είχαν καεί και κάποια αυτοκίνητα.

Tofalos2

Κι όσοι πίστεψαν ότι τα επεισόδια τελείωσαν εκεί, την ημέρα του τελικού, περίπου μιάμιση ώρα πριν το πρώτο σερβίς, υπήρξε εισβολή μέσα στο γήπεδο από κουκουλοφόρους με αποτέλεσμα να τρέχουν πανικόβλητοι να σωθούν όσοι ήταν μέσα στο γήπεδο. Τελικά ο αγώνας αναβλήθηκε και ο τελικός μεταφέρθηκε για τις αρχές Απριλίου στο Τροκαντερό.

Πέρα όμως από το βόλεϊ, πολύ σοβαρά επεισόδια έχουν συμβεί και στο πόλο και στο χάντμπολ.

Στο πόλο, στις αρχές Δεκεμβρίου του 2008 μετά το τέλος του ντέρμπι αιωνίων στο κολυμβητήριο Χαλανδρίου (με γηπεδούχο τον ΠΑΟ) περίπου 100 άτομα εισέβαλλαν και προπηλάκισαν την αποστολή του Ολυμπιακού, ενώ τον Μάρτιο του 2009 στα Χανιά μετά το τέλος του αγώνα της τοπικής ομάδας με τον Παναθηναϊκό είχαμε άγριες συμπλοκές επί της Λεωφόρου Κισσάμου όπου στεγάζεται ο σύνδεσμος φίλων του Ολυμπιακού.

Στο δε χάντμπολ στις 29 Μαΐου 2010 η Λαμία ήταν να φιλοξενήσει το Final 4 του Κυπέλλου με αντιπάλους στον πρώτο ημιτελικό την ΑΕΚ και τον ΠΑΟΚ.

Το ρεπορτάζ του MEGA για τα γεγονότα:

Από νωρίς το πρωί στην πόλη έπεφτε ξύλο (υπάρχουν καταγραφές για μαχαιρώματα και εμπρησμούς αυτοκινήτων) ενώ όταν οι οπαδοί εισήλθαν στο γήπεδο είχαμε ανταλλαγή φωτοβολίδων και γενική σύρραξη. Οι εξέδρες εκκενώθηκαν, ο αγώνας δεν έγινε και οι μάχες συνεχίστηκαν ξανά στο κέντρο της πόλης.

Κι όλοι γνωρίζουν βέβαια ότι όσοι πρωταγωνίστησαν στα παραπάνω, δεν έχουν καμία σχέση με το βόλεϊ, το πόλο ή το χάντμπολ, αλλά εκμεταλλευόμενοι την όποια χαλαρότητα υπάρχει (συγκριτικά με το ποδόσφαιρο ή το μπάσκετ που έχουμε μεγαλύτερη αστυνόμευση) μπορούν και δρουν ανεξέλεγκτα πληγώνοντας αβασάνιστα τα συγκεκριμένα αθλήματα.

Πηγή: protothema.gr

Δειτε Επισης

Τρελάθηκε η Ευρώπη με Ολυμπιακό και Μεντιλίμπαρ-Τι αναφέρει ο ξένος Τύπος για την ιστορική νίκη στο «Βίλα Παρκ»
Υποψήφιος για δύο βραβεία ο Ελ Καμπί μετά τον θρίαμβο στο «Βίλα Παρκ»
Πανζουρλισμός από τους οπαδούς του Ολυμπιακού στο αεροδρόμιο, στην υποδοχή της αποστολής
Έμερι: Ο Ολυμπιακός άξιζε να νικήσει, τώρα είναι το απόλυτο φαβορί
Μυθικός Ελ Κααμπί: Πέρασε Ελ Αραμπί, έπιασε Ντέταρι και... συνεχίζει!
Ο 14χρονος γιος του Μαρσέλο υπέγραψε νέο συμβόλαιο με την Ρεάλ
Πρώτη φορά ελληνική ομάδα βάζει τέσσερα γκολ σε αγγλική
Όλη η Ευρώπη θαύμασε τον Θρύλο και το… masterclass του στρατηγού του
Ερυθρόλευκη παράνοια για τον Ολυμπιακό, πέρασε με τεσσάρα από το Βίλα Παρκ και... βλέπει OPAP Arena
Η Σπόρτινγκ πιέζει για τον Ιωαννίδη και ο Παναθηναϊκός ζητάει 20 εκατoμμύρια ευρώ