«Επιμένει στις 14 Μαΐου για εκλογές ο Ερντογάν-Διαφωνίες από το επιτελείο του»

Συζήτηση με το επιτελείο του για την ημερομηνία των εκλογών φέρεται να έχει ανοίξει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έπειτα από τον καταστροφικό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Hurriyet, ο Τούρκος πρόεδρος εμφανίστηκε, στην τελευταία σύσκεψη, αποφασισμένος για τη διεξαγωγή εκλογών στις 14 Μαΐου, όπως είχε ανακοινώσει αρχικά. Ωστόσο, το κομματικό επιτελείο εξέφρασε την άποψη ότι οι εκλογές πρέπει να πάνε πιο πίσω και να διεξαχθούν στις 18 Ιουνίου.

Η ημερομηνία των εκλογών τέθηκε επί τάπητος στη συνεδρίαση του κόμματος υπό την προεδρία του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν την Τετάρτη. Σύμφωνα με πληροφορίες, συζητήθηκε ότι αν οι εκλογές διεξαχθούν στις 14 Μαΐου, μπορεί να υπάρξουν κάποιες δυσκολίες στην προετοιμασία των εκλογικών καταλόγων, καθώς, με δεδομένο πως οι εργασίες απομάκρυνσης των συντριμμιών στις σεισμογενείς περιοχές συνεχίζονται και η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει πολύ καιρό, το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο θα πρέπει να εργαστεί για το πώς θα ψηφίσουν οι πολίτες που ζουν εκεί.

Από την άλλη, σε περίπτωση που μεταφερθούν στις 18 Ιουνίου και με δεδομένο πως η συγκεκριμένη ημερομηνία συμπίπτει με περίοδο προσκυνήματος, περίπου 100 χιλιάδες άνθρωποι δεν θα μπορέσουν να ψηφίσουν, ενώ ακόμα και αν γίνει 2ος γύρος, μπορεί να πέσει μέσα στο θρησκευτικό φεστιβάλ των Μουσουλάνων, Eid al-Adha.

Ακόμη, έγινε γνωστό ότι ο πρόεδρος Ερντογάν θα έχει συνάντηση και με τον Ντεβλέτ Μπαχτσελί και τους αναπληρωτές προέδρους της ομάδας του κόμματος, ώστε να συζητηθεί το κρίσιμο θέμα της ημερομηνίας των εκλογών.

Διαφωνίες από το επιτελείο του

Ωστόσο, το δημοσίευμα επισημαίνει πως το επιτελείο του διαφωνεί με αυτή την σκέψη του και θεωρεί πως θα ήταν προτιμότερο να καθυστερήσουν λίγο, προτείνοντας ως εναλλακτική ημερομηνία την 18η Ιουνίου.

Η συνεδρίαση του κόμματος συνεχίζεται, με κύριο θέμα την ημερομηνία των εκλογών. Αρκετά μέλη του κόμματος θεωρούν πως ο χρόνος δεν επαρκεί να προετοιμαστούν κατάλληλα για μία εκλογική αναμέτρηση μετά την καταστροφή στη χώρα. Ειδικά στις περιοχές που επλήγησαν από τον σεισμό, θα χρειαστεί αρκετός χρόνος για να ολοκληρωθούν οι εργασίες απομάκρυνσης των συντριμμιών και τίθεται θέμα στο πώς θα ψηφίσουν οι πολίτες σε αυτές τις περιοχές. Ωστόσο και με την 18η Ιουνίου υπάρχει εμπλοκή καθώς συμπίπτει με την περίοδο προσκυνήματος.

Πηγή: Πρώτο Θέμα / iefimerida.gr

Δειτε Επισης

Χωρίς απουσίες η Μακάμπι στην Ελλάδα για τα ματς με τον Παναθηναϊκό
Χαμός στην Τσέλσι-Ο 39χρονος Τιάγκο Σίλβα έκλαιγε μετά τον αποκλεισμό και ο Μαντουέκε γελούσε
Μουντιάλ 2030: Απευθείας πρόκριση για Αργεντινή, Παραγουάη και Ουρουγουάη
Η πολυτάραχη πορεία του βγαλμένη από ταινία του Netflix δίχως... season finale
Απεβίωσε η θρυλική μορφή της Ίντερ, Λουίς Σουάρεθ-Ο μοναδικός Ισπανός με Χρυσή Μπάλα
Η Παρί έκανε την έκπληξη και πήρε τον Λι Κανγκ-ιν
«Καθάρισε» και τον Τζέρε και... έφυγε για τους «16» του Wimbledon ο Τσιτσιπάς!
Παραμένει σε κρίσιμη κατάσταση στην εντατική ο Φαν ντερ Σαρ
Βαριές καμπάνες σε ΑΕΚ-Ποινή για σοβαρά επεισόδια, αποκλεισμός Ρόκα
Αυτή είναι η ποινή του Αθλητικού Δικαστή στον Ουάρντα για την καταγγελία για χειρονομία