Πράσινο Υπουργικού για το νομοσχέδιο για αναδοχή παιδιών-Τι προνοεί

Στη Βουλή των Αντιπροσώπων για ψήφιση οδηγείται το επόμενο διάστημα το νέο νομοσχέδιο για την αναδοχή, μετά από έγκρισή του σήμερα, Τετάρτη, από το Υπουργικό Συμβούλιο, με την Υφυπουργό Κοινωνικής Πρόνοιας Αναστασία Ανθούση να σημειώνει ότι το ουσιαστικότερο που επιτυγχάνεται είναι η ενδυνάμωση της φωνής του ίδιου του παιδιού καθ' όλη τη διαδικασία της αναδοχής.

Πρόκειται για το νομοσχέδιο με τίτλο «Ο περί της μεταχείρισης παιδιών υπό τη γονική μέριμνα ή επιμέλεια ή φροντίδα του Διευθυντή Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας Νόμος του 2023».

Σε δηλώσεις της σχετικά με το θέμα η κ. Ανθούση ότι, «το σημαντικότερο και ουσιαστικότερο που επιτυγχάνεται με το νέο νομοσχέδιο είναι η ενδυνάμωση της φωνής του ίδιου του παιδιού καθ’ όλη τη διαδικασία της αναδοχής».

Με τον τρόπο αυτό, πρόσθεσε, «διασφαλίζεται ότι τα παιδιά θα τοποθετούνται σε ανάδοχες οικογένειες που είναι κατάλληλες για την ανάπτυξη και την ευημερία τους, προστατεύοντας το συμφέρον τους και πολλαπλασιάζοντας τα ψυχο-κοινωνικά οφέλη για αυτά».

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας, το νομοσχέδιο αποσκοπεί στη ρύθμιση της φροντίδας και της προστασίας των παιδιών που τίθενται υπό τη γονική μέριμνα/επιμέλεια/φροντίδα των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας μέσω τις διαδικασίας αναδοχής. Προνοούνται, μεταξύ άλλων, η διαδικασία έγκρισης καταλληλότητας των ανάδοχων γονέων και των υποχρεώσεών τους, η τήρηση Μητρώων, οι παρεχόμενες υπηρεσίες στους αναδεχόμενους, η διαδικασία εποπτείας της αναδοχής, τα κριτήρια ένταξης παιδιού στην ημιανεξάρτητη διαβίωση, και η ομαλή μετάβαση του παιδιού στην ενηλικίωση.

Αυτή τη στιγμή, στην Κύπρο υπάρχουν συνολικά 167 ανάδοχες οικογένειες ενώ ο αριθμός των παιδιών υπό την φροντίδα των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας ανέρχεται σε περίπου 1500, εκ των οποίων τα 1200 είναι ασυνόδευτοι ανήλικοι αιτητές διεθνούς προστασίας. Διευκρινίζεται ακόμα ότι από τα υπόλοιπα παιδιά που βρίσκονται υπό τη μέριμνα του Κράτους, το 29% είναι τοποθετημένο σε ιδρύματα παιδικής και εφηβικής προστασίας, το 65% φιλοξενείται σε εγκεκριμένες ανάδοχες οικογένειες και το 6% είναι ενταγμένο σε πρόγραμμα της ημιανεξάρτητης διαβίωσης και σημειώνεται παράλληλα ότι, αυτοί οι αριθμοί δεν είναι σταθεροί, αφού οι ανάγκες διαφοροποιούνται συνεχώς.

Σχετικά με τις μορφές αναδοχής, όπως αναφέρει το Υφυπουργείο, μέχρι σήμερα είναι η συγγενική, η παραδοσιακή, η διημερεύουσα, η έκτακτη και η αναδοχή για ομάδα παιδιών, ενώ με το νέο νομοσχέδιο σε αυτές προστίθεται η επαγγελματική αναδοχή, η οποία θα παρέχεται σε παιδιά με αναπηρία και παιδιά με σοβαρό πρόβλημα σωματικής ή ψυχικής υγείας ή συμπεριφοράς.

Συγκεκριμένα, ο σκοπός της αναδοχής είναι η προσωρινή παροχή εναλλακτικής οικογενειακής φροντίδας σε παιδιά και εφήβους που απομακρύνονται από τη βιολογική τους οικογένεια για λόγους προστασίας τους, δίνοντας την ευκαιρία στη βιολογική οικογένεια να προβεί σε διορθωτικές ενέργειες για την αποκατάσταση του παιδιού κοντά τους.

«Ο θεσμός της αναδοχής δίνει την ευκαιρία σε κάθε παιδί να αναπτυχθεί σε ένα περιβάλλον αγάπης και αποδοχής και, σε αντίθεση με την υιοθεσία, η οποία αφορά νομική διαδικασία και είναι αμετάκλητη, η αναδοχή μπορεί να αφορά μέρες, μήνες ή και χρόνια», καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Δημοσίευμα βόμβα περί έρωτα της Καρντάσιαν με τον Μπέλιγχαμ
Φθάνει στην Κύπρο το βαρύτιμο τρόπαιο του Ευρωμπάσκετ
Αναψε φωτιές η απόφαση του ΚΟΑ να αναλάβει τη διοίκηση της Ομοσπονδίας του ΤΑΕΚΒΟΝΤΟ
Τέλος από την Εθνική Ομάδα ο Τιμούρ Κετσπάγια-«Η στάση του τον τιμά, δεν αποτελεί έκπληξη»
Ζητά δίκαιη κατανομή ποσοστού από στοίχημα για χρηματοδότηση αθλητισμού ο ΠΑΣΠ
Μύλος με τη δίκη για τον θάνατο του Μαραντόνα-Αναβλήθηκε εκ νέου η διαδικασία
Αποκαλυπτικός Αθανασιάδης για την κριτική που δέχθηκε-Η ομάδα που ξεχώρισε και το πρωτάθλημα
To πανόραμα της τρίτης αγωνιστικής-Σέντρα το Σάββατο με ντέρμπι
Κλείδωσε αριθμός εισιτηρίων και κερκίδες για το Super Cup μεταξύ ΑΠΟΕΛ και Πάφου
Κρίσιμο τετ α τετ Κούμα-Τιμούρ με φόντο το μέλλον του Γεωργιανού προπονητή στην Εθνική