Άνοιξε το θέμα των διπλοθεσιτών γιατρών στο στρατό η Βουλή-«Διασπάθιση χρήματος»

Για διασπάθιση και κλοπή δημοσίου χρήματος, αναφορικά με τις απολαβές που καταβλήθηκαν σε ένα εκ των ειδικών γιατρών, που ενώ δούλευαν στην Εθνική Φρουρά, ήταν εγγεγραμμένοι και στο σύστημα του ΓεΣΥ και παρείχαν υπηρεσίες, κάτι που ήταν παράνομο, έκανε λόγο ο Ζαχαρίας Κουλίας, πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου. Η Επιτροπή έθεσε στο μικροσκόπιο η έκθεση του Γενικού Ελεγκτή, για το Υπουργείο Άμυνας. Από πλευράς Ελεγκτικής Υπηρεσίας, αυτό που αναφέρθηκε από τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη ήταν ότι η μία εκ των περιπτώσεων ήταν ο λόγος που η υπηρεσία διαπίστωσε πως, όπως τόνισε ο ίδιος ο Γενικός Ελεγκτής, υπήρχε παντελής έλλειψη ελέγχου των ιατρών από τον ΟΑΥ. 

Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης, στην τοποθέτησή του για το θέμα, αναφέρθηκε στα ευρήματα της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, σημειώνοντας πως το θέμα του ελέγχου των τεσσάρων στρατιωτικών γιατρών, προέκυψε μετά από πληροφόρηση που είχαν και διαπιστώθηκε πως συγκεκριμένοι ειδικοί γιατροί, ήταν αξιωματικοί του υγειονομικού, ενώ ασκούσαν και ειδική ιατρική, μέσω του ΓεΣΥ. Υπενθύμισε στους βουλευτές μέλη της Επιτροπής Ελέγχου ότι το καλοκαίρι του 2019 είχε ψηφιστεί νόμος, βάσει του οποίου δίνεται εξουσία στον υπουργό Άμυνας, ώστε να δίνει έγκριση σε ειδικούς γιατρούς που εργάζονται στην Εθνική Φρουρά, όπως εξασκούν και την ιατρική μέσω ΓεΣΥ.

Ωστόσο, στις συγκεκριμένες περιπτώσεις, όπως εξήγησε ο κ. Μιχαηλίδης, οι εν λόγω γιατροί ήταν ήδη εγγεγραμμένοι στο ΓεΣΥ και ασκούσαν την ιατρική και μετά την ψήφιση του νόμου, δεν αποτάθηκαν στον υπουργό για να λάβουν σχετική άδεια. Είχαν ήδη υποβάλει αίτηση και εγγράφηκαν στο ΓεΣΥ, εργάζονταν ως ειδικοί γιατροί του ΓεΣΥ κατά το χρόνο που έπρεπε να ασκούν τα καθήκοντά τους στο στρατό, παραχωρώντας συνταγές στους ασθενείς, έλειπαν από τα καθήκοντά τους, με άδεια ασθενείας, ωστόσο έμπαιναν στο σύστημα και έκαναν καταχωρήσεις και συνταγογραφήσεις μέσω του ΓεΣΥ. Μάλιστα, ο ένας εκ των γιατρών, συνέχισε ο Γενικός Ελεγκτής, είχε υποπέσει σε παράπτωμα παραβίασης καθήκοντος.

Στην τοποθέτησή του, ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης αναφέρθηκε στις ενέργειες της Εθνικής Φρουράς, σημειώνοντας πως ο Αρχηγός είχε ορίσει αξιωματικό, η οποία θα ασκούσε καθήκοντα ερευνώντα λειτουργού και άρχισε πειθαρχική έρευνα, ώστε να διαπιστωθεί αν υπήρχαν παραπτώματα από τους τέσσερις γιατρούς. Η κατάληξη της συγκεκριμένης έρευνας ήταν πως δεν έπρεπε να ασκηθεί πειθαρχική δίωξη σε βάρος των συγκεκριμένων γιατρών, για τρεις λόγους. Ο πρώτος, όπως ανέφερε ο Γενικός Ελεγκτής, ήταν ότι, κατά την χρονική περίοδο που ασκήθηκε η έρευνα, βάσει νόμου, πλέον, είχαν την επιλογή να εγγραφούν στο ΓεΣΥ και να ασκούν ιατρική. Ο δεύτερος λόγος ήταν ότι η εγγραφή των γιατρών στο ΓεΣΥ έγινε με γνώμονα το καλώς νοούμενο συμφέρων όλων των ασθενών, παραχωρώντας τους το δικαίωμα στην ιατρική περίθαλψη.

«Θεώρησαν, δηλαδή, ότι δεν μπορούσε να στερηθεί η χώρα τέτοια λαμπρά μυαλά και τέτοιους εξαίρετους γιατρούς, που θυσιάστηκαν. Ο τρίτος λόγος ήταν η πολύχρονη πείρα στα καθήκοντά τους και την ευσυνειδησία τους. Αυτοί που έγραφαν άδεια ασθενείας και παρέβαιναν τα καθήκοντά τους, ήταν ευσυνείδητοι».

Στη συνέχεια, ο Γενικός Ελεγκτής υπέδειξε πως η υπόθεση, τελικά, τέθηκε στο αρχείο, με απόφαση του Αρχηγού. Στη συνέχεια, τα στοιχεία της έρευνας τέθηκαν ενώπιον της Νομικής Υπηρεσίας από το Υπουργείο Άμυνας και ο Γενικός Εισαγγελέας, στη συνέχεια, τον μεταβίβασε στην Αστυνομία, ώστε να διενεργηθεί ποινική έρευνα, ώστε να διαπιστωθεί αν προκύπτουν ποινικά αδικήματα. Ο Γενικός Ελεγκτής σημείωσε πως τελικά η Νομική Υπηρεσία αποφάσισε ότι δεν υπήρχαν ποινικά αδικήματα και δεν προχώρησε η υπόθεση. Στη συνέχεια, σημείωσε ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης, η Ελεγκτική Υπηρεσία απέστειλε επιστολή στη Διευθύντρια των Υπηρεσιών Κοινωνικών Ασφαλίσεων και στον Έφορο Φορολογίας, ζητώντας τους όπως διεξάγουν σχετική διερεύνηση για διαπίστωση της δήλωσης των συμπληρωματικών εισοδημάτων από τα εμπλεκόμενα φυσικά πρόσωπα. Ο Έφορος Φορολογίας, σημείωσε ο κ. Μιχαηλίδης, στην απαντητική του επιστολή ανέφερε πως αποφασίστηκε όπως ασκηθεί ποινική δίωξη εναντίον ενός γιατρού, ενώ για τους υπόλοιπους, η σχετική αλληλογραφία στάλθηκε για έλεγχο στα Επαρχιακά Γραφεία Φορολογίας.

Σημειώνεται πως οι γιατροί δεν είχαν εγγραφεί στο μητρώο των κοινωνικών ασφαλίσεων ως αυτοεργοδοτούμενοι, όπως προβλέπει ο νόμος. Μάλιστα, εισέπρατταν επιπλέον απολαβές, πέραν του μισθού τους από την Εθνική Φρουρά, για τις υπηρεσίες που παρείχαν στο ΓεΣΥ, με τον ένα εξ αυτών να λάβει μέχρι και 226,000 ευρώ.

«Διασπάθιση και κλοπή χρημάτων»

Στη συνέχεια τοι λόγο πήρε ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, Σταύρος Μιχαήλ, υπέδειξε πως δεν είναι εργοδότες των γιατρών και εκείνο που μπορεί να κάνει και κάνει ο οργανισμός είναι να επιτρέπει στον Έφορο Φορολογίας να μπαίνει στα αρχεία του και να βλέπει τι απολαβές έχει πάρει ένας πάροχος, για να συγκρίνει τα ποσά, με αυτά που έχει δηλώσει στον φόρο. Όπως επεσήμανε, η ευθύνη είναι πάνω στον ίδιο τον φορολογούμενο και τον Έφορο του κράτους, αφού δεν υπάρχει στη νομοθεσία που διέπει τον ΟΑΥ, για να ασκεί οποιοδήποτε έλεγχο, ώστε να διαπιστωθεί αν ο πάροχος δουλεύει και αλλού. Αυτό που ζητά ο ΟΑΥ, τόνισε ο κ. Μιχαήλ είναι συγκεκριμένα χαρτιά, για να εγγραφούν οι γιατροί στο σύστημα του ΓεΣΥ και δεν μπορεί να φέρει την ευθύνη ο ΟΑΥ, επειδή έγγραψε κάποιους γιατρούς στο σύστημα.

Παίρνοντας το λόγο, ο Γενικός Ελεγκτής σημείωσε πως αυτές οι περιπτώσεις ήταν που βοήθησε την υπηρεσία να διαπιστώσει ότι υπήρχε παντελής έλλειψη ελέγχου των γιατρών από τον ΟΑΥ, καθώς η περίπτωση του γιατρού που έλαβε απολαβές 226,000 ευρώ από το ΓεΣΥ, ήταν κραυγαλέα προβληματική, που έπρεπε να χτυπήσει καμπανάκι στον ΟΑΥ. Αντ’ αυτού, συμπλήρωσε ο κ. Μιχαηλίδης, όταν έστειλε η υπηρεσία επιστολή προς τον Οργανισμό, επισημαίνοντας την υπόθεση, αφού με έλεγχο στο σύστημα διαφάνηκε ότι ο εν λόγω γιατρός είχε καταχωρήσεις για συνταγογραφήσεις σε διάστημα μερικών λεπτών, η απάντηση που έλαβε η Ελεγκτική Υπηρεσία ήταν ότι ήταν στρυμωγμένα κάποια πράγματα, αλλά θα μπορούσαν να γίνονται τόσο σύντομα.

Κάνοντας παρέμβαση ο πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου και βουλευτής του ΔΗΚΟ, Ζαχαρίας Κουλίας, απευθύνθηκε στον αναπληρωτή γενικό διευθυντή του ΟΑΥ, Άθω Τσινωντίδη, ρωτώντας τον αν είναι αυτός που πλήρωσε τον γιατρό 226,000 ευρώ, για να λάβει θετική απάντηση. Τότε, ζήτησε από τον κ. Τσινωντίδη όπως εντός των επόμενων ημερών καταθέσει στην Βουλή μία έκθεση, στην οποία θα εξηγείται ο λόγος που ο συγκεκριμένος γιατρός έλαβε 226,000 ευρώ.

Ο κ. Κουλίας τόνισε ότι η συνεδρία έγινε λόγω αυτής της περίπτωσης, που πολύ σωστά βρήκε η Ελεγκτική Υπηρεσία, ενώ υποστήριξε ότι πρόκειται για διασπάθιση δημοσίου χρήματος και κλοπή και το θέμα είναι η υγεία των ασθενών.

Παίρνοντας το λόγο, ο βουλευτής των Οικολόγων, Σταύρος Παπαδούρης, απευθυνόμενος προς τον πρόεδρο του ΔΣ του ΟΑΥ, υπέδειξε πως ένας γιατρός της Εθνικής Φρουράς, για να μπορεί να ασκεί καθήκοντα στο ΓεΣΥ πρέπει να λάβει άδεια από τον υπουργό Άμυνας και έθεσε το ερώτημα αν είναι δυνατό να ζητείται το εν λόγω χαρτί από τον οργανισμό, για να λάβει την απάντηση από τον κ. Μιχαήλ ότι στα χαρτιά που ζητά ο ΟΑΥ από τους γιατρούς, δεν απαιτείται η άδεια του εργοδότη. Σημείωσε πως αν υπάρχει αυτή η ανάγκη, να γίνεται έλεγχος, θα πρέπει να αλλάξει η νομοθεσία και να το δει ο Οργανισμός με όλα τα Υπουργεία.

Τα πορίσματα που δεν δίνονται ξανά στην επιφάνεια

Στη συνέχεια, το λόγο πήρε η εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας, η οποία σημείωσε ότι έγινε ποινική ανάκριση, μετά που έλαβε τα στοιχεία η Υπηρεσία από το Υπουργείο Άμυνας. Εξήγησε ότι διεξήχθη ποινική έρευνα, για να διαπιστωθεί κατά πόσο υπήρχαν ποινικά αδικήματα, που αφορούσαν σε ψευδείς παραστάσεις, ψευδείς καταχωρήσεις ή πλαστογραφίες. Εξήγησε ότι η Αστυνομία πήρε καταθέσεις και από ασθενείς και όταν μεταβιβάστηκε το πόρισμα στη Νομική Υπηρεσία, για την ποινική πτυχή, ο Γενικός Εισαγγελέας κατέληξε ότι δεν μπορούν να συσταθούν ποινικές ανακρίσεις.

Σε αυτό το σημείο, ο πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου ζήτησε από την εκπρόσωπο της Νομικής Υπηρεσίας, όπως αποστείλει στη Βουλή ένα αντίγραφο του πορίσματος, για να λάβει τη… γνωστή απάντηση της Νομικής Υπηρεσίας, ότι τα πορίσματα δεν δίνονται στη δημοσιότητα.

Από πλευράς της, η βουλεύτρια του Δημοκρατικού Συναγερμού, Ρίτα Θεοδώρου-Σούπερμαν ανέφερε πως το αδίκημα των συγκεκριμένων γιατρών ήταν ότι δεν πήραν άδεια για να εγγραφούν στο ΓεΣΥ και έθεσε το ερώτημα, στην εκπρόσωπο της Νομικής Υπηρεσίας, αν μπορεί να στοιχειοθετηθεί υπόθεση για ψευδείς παραστάσεις. Από πλευράς της, η εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας υπέδειξε ότι όλα αυτά που απαιτούνταν να δηλωθούν στον ΟΑΥ, δόθηκαν και δεν υπήρχε κάπου ψέμα.

Η τοποθέτηση του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς

Παίρνοντας το λόγο, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης, σημείωσε ότι το θέμα των γιατρών είναι γνωστό και ήταν σαν déjà vu η συγκεκριμένη συνεδρία, καθώς είχε συζητηθεί. Η ερευνών αξιωματικός, που είχε την ευθύνη να επιβάλει τις εσωτερικές ποινές, έκρινε ότι δεν υπήρχαν και ο Αρχηγός δεν μπορεί να επέμβει στην απόφασή της. Όπως υπέδειξε, όταν έλαβε το πόρισμα, το επέστρεψε πίσω για περαιτέρω εξετάσεις, όμως η απόφαση δεν άλλαξε και δεν μπορεί να ακυρώσει μία απόφαση ερευνώντα αξιωματικού.

Ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς τόνισε, δε, ότι όσον αφορά στην ουσία του προβλήματος, υπάρχει μία τάση φυγής των ειδικών γιατρών στο στρατό και έπρεπε να γίνει η εν λόγω τροποποίηση του νόμου.

Η απάντηση του Υπουργείου Άμυνας

Παίρνοντας το λόγο ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας, υπέδειξε πως το Υπουργείο κατέθεσε το καλοκαίρι του 2019 το νομοσχέδιο, ώστε να λύσει το πρόβλημα της φυγής των ειδικών γιατρών από την Εθνική Φρουρά. Σημείωσε πως κατά τη μεταβατική περίοδο έγιναν αυτές οι περιπτώσεις και θέση του Υπουργείου είναι αν υπάρχει παρανομία, να ακολουθηθεί ο δρόμος της δικαιοσύνης. Στη συνέχεια, υποστήριξε πως ενδεχομένως να υπάρχουν ασάφειες στη νομοθεσία που διέπει τους συγκεκριμένους γιατρούς και πρόσθεσε πως η Εθνική Φρουρά προχώρησε με την έρευνά της, την οποία το Υπουργείο Άμυνας την προώθησε στη Νομική Υπηρεσία, που αποφάνθηκε ότι δεν υπάρχουν ποινικά αδικήματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Καύσιμα και πυρομαχικά χωρίς τα αναγκαία μέτρα προφύλαξης-Σήμα Ελεγκτικής

Οι ιερείς που πήραν τα όπλα και ο… Παπαφλέσσας

Στο μεταξύ, κατά τη διάρκεια της συζήτησης, έγινε αναφορά και στη βολή που έγινε τον Φεβρουάριο του 2022 στην επαρχία Αμμοχώστου και στην οποία συμμετείχαν κληρικοί, αφού ήταν ένα από τα ευρήματα της έκθεσης του Γενικού Ελεγκτή. Ο κ. Μιχαηλίδης δεν ήθελε να αναφερθεί στο συγκεκριμένο θέμα, αφού επρόκειτο για υπηρεσιακό, ωστόσο η αναφορά του έδωσε… πάτημα στον Ζαχαρία Κουλία, ο οποίος μεταξύ σοβαρού και αστείου ρώτησε που είναι το πρόβλημα που συμμετείχαν κληρικοί σε άσκηση βολής. Μάλιστα, έφερε παράδειγμα και τον… Παπαφλέσσα, ο οποίος όπως υπέδειξε δεν ήταν κληρικός.

Με τη σειρά του, ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης του απάντησε ότι ο Παπαφλέσσας ήταν άλλης εποχής, με τον κ. Κουλία να ρωτά ξανά που ήταν το κακό στην εθελοντική συμμετοχή ενός κληρικού σε άσκηση της Εθνικής Φρουράς, ενώ σημείωσε πως οι υπερβολές, πολλές φορές, περνούν τα όρια.

Ο Γενικός Ελεγκτής τόνισε πως εγείρονται θέματα ασφάλειας, καθώς όταν κάποιος συμμετέχει σε μία άσκηση βολής, φέρει εξαρτήσεις και εξοπλισμό, κάτι που οι ιερείς δεν έφεραν.

Δειτε Επισης

Απίστευτη καταγγελία Νεοφυτίδη-«Κήρυξαν λιποτάκτη τον Τζούλιου»
ΒΙΝΤΕΟ: Η τεράστια προσπάθεια της Πελενδρίτου που έφερε άλλο ένα μετάλλιο στην Κύπρο
Μυθική Καρολίνα Πελενδρίτου-Χάλκινη στα 100 μέτρα πρόσθιο στους Παραολυμπιακούς αγώνες
«Θα ήταν έγκλημα εάν αγωνιζόμασταν σε αυτό το γήπεδο»
Αυτός είναι ο δολοφόνος της Τσεπτεγκέι-Την έκαψε για ένα οικόπεδο
Ρίχνουν Μακέντα και Τεχέρα στο μύλο των μεταγραφών της Ανόρθωσης-Ανοιχτό των Σουνάτσεφ και Γκιούρσκο
Με εκπλήξεις η ευρωπαϊκή λίστα του ΑΠΟΕΛ-Ποιοι κόπηκαν
Έξαλλος με ΥΠΑΜ και ΚΟΑ ο Νεοφυτίδης για διευκολύνσεις σε ποδοσφαιριστές-«"Δολοφονούνται" 68 αθλητές»
Πλήρης επηρεασμός των ποδοσφαιριστών από τα social media στην Κύπρο-Τι καταγράφει έρευνα
BINTEO: Ενημέρωσαν τους Παραολυμπιονίκες για τις εξαγγελίες Προέδρου ΚΟΑ και Υφ. Πρόνοιας