ΒΙΝΤΕΟ: Την κυπριακή σημαία στην κορυφή του κόσμου θα επιχειρήσει να υψώσει ο Ευγένιος

Με στόχο να κατακτήσει την πιο απαιτητική κορυφή στον κόσμο βουνό Κ2 στο Πακιστάν και να τοποθετήσει σε αυτή την κυπριακή σημαία, ξεκινά τον ερχόμενο Ιούνιο την προσπάθεια του ο Κύπριος πολίτης Ευγένιος Σταροσέλσκι.

Με την στήριξη της ΚΟΕ και της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ορειβασίας Αγωνιστικής Αναρρίχησης και Προσανατολισμού, ο Σταροσέλσκι ετοιμάζεται να καταφέρει κάτι που μόλις 500 ορειβάτες στον κόσμο έχουν καταφέρει, καθώς η κατάκτηση της Κ2 με ύψος 8611 μέτρα στα όρη Καρακορούμ (Πακιστάν) είναι η δεύτερη υψηλότερη στον πλανήτη, αλλά η δυσκολότερη και πιο επικίνδυνη κορυφή στον κόσμο.

Ο κ. Σταροσέλσκι ξεκίνησε την προετοιμασία της πρώτης αυτής κυπριακής αποστολής, η οποία, όπως δήλωσε την Τρίτη σε διάσκεψη Τύπου, στο Ολυμπιακό Μέγαρο, στη Λευκωσία, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Παύλος Γεωργιάδης, χρειάζεται χορηγούς καθώς και ένα χορηγό επικοινωνίας.

Όπως δήλωσε στη διάσκεψη, ο κ. Σταροσέλσκι θα λάβει μέρος στην ανάβαση στο K2 ως μέλος μιας διεθνούς αποστολής και σκοπός της ανάβασης είναι η έπαρση της σημαίας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην κορυφή και η ανάδειξη στον κόσμο της «δύναμης του μικρού νησιού και των καταπληκτικών ανθρώπων του, οι οποίοι ξέρουν να ονειρεύονται και μπορούν να κερδίζουν».

Όπως επισημάνθηκε στη δημοσιογραφική διάσκεψη από τον κ. Γεωργιάδη, ο Ευγένιος Σταροσέλσκι είναι μέλος της Ομοσπονδίας Ορειβασίας Αγωνιστικής Αναρρίχησης και Προσανατολισμού και επικεφαλής του Εθνικού προγράμματος «Σημαία της Κυπριακής Δημοκρατίας στις ψηλότερες κορυφές του κόσμου», ενώ είναι και κάτοχος του τίτλου «Λεοπάρδαλη του Χιονιού» (Snow Leopard). Το πρόγραμμα για την σημαία της Κύπρου στις ψηλότερες κορυφές είναι υπό την αιγίδα του Προέδρου της Κύπρου και στηρίζεται από την ΚΟΕ και την Ομοσπονδία Ορειβασίας.

Το πρόγραμμα εξελίσσεται με επιτυχία και γίνεται πιο δημοφιλές, καθώς ο Ευγένιος, κατακτητής του Έβερεστ, έχει ήδη υψώσει τη σημαία της Κυπριακής Δημοκρατίας σε εκατοντάδες από τις πιο δύσκολες κορυφές του πλανήτη μας, συμπεριλαμβανομένων των 6 από τις 7 πιο διάσημες.

Συγκεκριμένα, έχει κατακτήσει το Έβερεστ (8848 μ.), την υψηλότερη κορυφή του πλανήτη, η οποία βρίσκεται στην οροσειρά των Ιμαλαΐων. Μόνο δύο εκπρόσωποι από την Κύπρο κατάφεραν να φτάσουν σε αυτή την κορυφή, το 2012 ο Γιώργος Ανδρέου από τη Νότια πλευρά, και το 2019 ο Σταροσέλσκι, με μια πιο δύσκολη διαδρομή από την Βόρεια πλευρά του Θιβέτ.

Εχει τοποθετήσει επίσης την κυπριακή σημαία στην Ακονκάγκουα στην Αργεντινή (6962 μ.), το υψηλότερο σημείο της Νότιας Αμερικής, γνωστό για τους ισχυρούς ψυχρούς ανέμους που επικρατούν. Επίσης στο Ντενάλι (6194μ), επίσης γνωστό και ως ΜακΚίνλεϊ (η επίσημη ονομασία του μέχρι το 2015), το υψηλότερο σημείο της Βόρειας Αμερικής (Αλάσκα) και η βορειότερη κορυφή στον κόσμο με υψόμετρο πάνω από έξι χιλιάδες μέτρα. Όπως σημειώθηκε στη διάσκεψη η πρώτη επίσημη αποστολή της Κύπρου με επικεφαλής τον Ευγένιο ολοκληρώθηκε με επιτυχία τον Ιούνιο του 2022.

Κυπριακή σημαία υψώθηκε επίσης από τον Ευγένιο στο Κιλιμάντζαρο (5895 μ.), το οποίο βρίσκεται στην Τανζανία, τη διάσημη κορυφή καθώς πρόκειται για το υψηλότερο αδρανές ηφαίστειο στην Αφρική.

Επίσης, κυπριακή σημαία ανέμισε στο Ελμπρούς (5642μ), το υψηλότερο σημείο της Ευρώπης, το οποίο βρίσκεται στα βουνά του Καυκάσου. Σημειώθηκε πως η ανάβαση στο Ελμπρούς και στο Κιλιμάντζαρο θεωρείται η καλύτερη αρχική επιλογή για όσους επιθυμούν να ενταχθούν στην ορειβατική κοινότητα.

Στις 3 Ιανουαρίου 2023, στις 18:45 τοπική ώρα, τα μέλη της κυπριακής ομάδας, ο Ευγένειος Σταροσέλσκι και η Βικτώρια Πολεβάγια ύψωσαν τη σημαία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην κορυφή του Όρους Βίνσον (4892 μ) στην Ανταρκτική και έγιναν οι πρώτοι Κύπριοι πολίτες που ανέβηκαν στην πιο απομακρυσμένη και πιο κρύα κορυφή του προγράμματος «7 Κορυφές» (7 Summits).

Για την ολοκλήρωση των προγραμμάτων «7 Κορυφές» (7 Summits) και «Σημαία της Κυπριακής Δημοκρατίας στις ψηλότερες κορυφές του κόσμου», υπολείπεται μόνο μία κορυφή, αυτή της πυραμίδας Κάρστενς (4884 μ). Πρόκειται για το ψηλότερο βουνό στην Ωκεανία, το οποίο βρίσκεται στην Παπούα. Ο Ευγένιος προγραμματίζει να το κατακτήσει το 2023 και να γίνει ο πρώτος Κύπριος, ο οποίος θα υψώσει τη σημαία της Κυπριακής Δημοκρατίας στις κορυφές των βουνών όλων των ηπείρων.

Στη διάσκεψη, ο Ευγένιος Σταροσέλσκι ευχαρίστησε την ΚΟΕ και την Ομοσπονδία για τη στήριξη ενώ ερωτηθείς για τα συναισθήματα του την ώρα που τοποθετεί την κυπριακή σημαία σε μια κορυφή, είπε πως η Κύπρος του έχει δώσει πολλά από το 2011 που ζει εδώ, και αυτός είναι ο δικός του τρόπος για να ανταποδίδει την αγάπη και όλα αυτά που του προσέφερε και του προσφέρει ο τόπος.

Δειτε Επισης

Στη Μαδέιρα για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα η Καρολίνα Πελενδρίτου
BINTEO: Οι έξαλλοι πανηγυρισμοί του Πρίντεζη για την πρόκριση του Ολυμπιακού
Κέρδισε την ΑΕΛ με κορυφαίο τον Blackmon ο ΑΠΟΕΛ
Άνετα στα προημιτελικά του Όπεν Βαρκελώνης ο Τσιτσιπάς
Ήττα και αποκλεισμός για τον Ναδάλ από τον Ντε Μινόρ
Συναγερμός στους Χιτ-Τραυματίστηκε στο γόνατο ο Μπάτλερ, φόβοι για σοβαρή ζημιά
Εννέα σκοπευτές στην αναζήτηση της Ολυμπιακής κάρτας στην Ντόχα
Η Ολυμπιάδα Νεάπολης κατέκτησε το Κύπελλο στο Βόλεϊ Γυναικών
Κεραυνός και ΑΕΚ για την 4η αγωνιστικής της Basket League
Υπερηχητική Μακάμπι, διέλυσε την Μπασκόνια και έκλεισε ραντεβού με Παναθηναϊκό στα playoffs!