Η Σεβίλλη λύγισε την Ρόμα στα πέναλτι και κατέκτησε το έβδομο Europa League

Πιο ψύχραιμη από την άσπρη βούλα, η Σεβίλλη λύγισε την Ρόμα στα πέναλτι με 4-1 (κ.δ. και παρ. 1-1) και κατέκτησε το έβδομο Europa League σε ισάριθμους τελικούς, εξασφαλίζοντας και την έξοδο στο Champions League της επόμενης περιόδου.

Ο Γκονσάλο Μοντιέλ, όπως πριν από πέντε μήνες στο Κατάρ, σφράγισε από την άσπρη βούλα μια μεγάλη κούπα. Τον Δεκέμβριο ήταν η Αργεντινή με το Παγκόσμιο Κύπελλο, τώρα ήταν η Σεβίλλη με το Europa League, το οποίο κατέκτησε για έβδομη φορά σε ισάριθμους τελικούς (!), λυγίζοντας με 4-1 (κ. δ. και παρ. 1-1) την Ρόμα του Ζοσέ Μουρίνιο, ο οποίος γνώρισε για πρώτη φορά στην καριέρα του την ήττα σε μεγάλο τελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης.

Χωρίς τον Μάρκος Ακούνια στη διάθεσή του λόγω τιμωρίας, ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ ξεκίνησε τον Άλεξ Τέλες στα αριστερά της άμυνας των Σεβιλιάνων, έχοντας ξεκούραστους τους περισσότερους ποδοσφαιριστές του, τους οποίους και προφύλαξε το Σαββατοκύριακο.

Ο Πάουλο Ντιμπάλα, παρ’ ότι παραμονές του τελικού ο Μουρίνιο έλεγε ότι είναι για να παίξει είκοσι με τριάντα λεπτά, ξεκίνησε βασικός αντί του Στεφάν Ελ Σααράουι για τους Τζιαλορόσι, η ενδεκάδα των οποίων δεν είχε εκπλήξεις κατά τα άλλα.

Το πρώτο ημίχρονο κύλησε ακριβώς όπως το ήθελε ο Μουρίνιο. Η Ρόμα, με καλά στημένη άμυνα, έκλεισε τους διαδρόμους στην Σεβίλλη και την υποχρέωσε σε ανούσιες πάσες πίσω από την σέντρα και μακρινές σέντρες που δεν είχαν καμία τύχη

Οι Ιταλοί, αντίθετα, όταν έβρισκαν λίγο χώρο ανέβαιναν αρκετοί προς την αντίπαλη εστία και έχασαν την πρώτη σημαντική ευκαιρία, όταν ο Ντιμπάλα κινήθηκε από δεξιά και γύρισε την μπάλα στον Λεονάρντο Σπινατσόλα, το σουτ του οποίου σταμάτησε με δυσκολία ο Μπόνο (12’).

Οι Σεβιλιάνοι δεν έβρισκαν τρόπο να διασπάσουν την άμυνα των Τζιαλορόσι, οι οποίοι δεν συγχώρεσαν στην δεύτερη ευκαιρία που τους δόθηκε. Πίεση στον Ιβάν Ράκιτιτς στην μεσαία γραμμλή, κλέψιμο του Μπράιαν Κριστάντε και εξαιρετική κάθετη του Τζιανλούκα Μαντσίνι στον Ντιμπάλα, ο οποίος μπαίνοντας στην περιοχή πλάσαρε εύστοχα τον Μπόνο, ανοίγοντας το σκορ (35’) για το ιδεατό σενάριο για τις ομάδες του Μουρίνιο: Να προηγηθούν.

O «Χόγια» έγινε μόλις ο πέμπτος Αργεντινός που σκοράρει σε τελικό Κυπέλλου UEFA/Europa League και ο πρώτος μετά από 24 χρόνια, με τελευταίο τον Ερνάν Κρέσπο (1999 με την Πάρμα), ενώ είχαν προηγηθεί Χόρχε Βαλντάνο (1985 και 1986 με την Ρεάλ Μαδρίτης), Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα (1989 με τη Νάπολι) και Χαβιέρ Ζανέτι (1998 με την Ίντερ).

Η Σεβίλλη χρειάστηκε αρκετά λεπτά για να συνέλθει από το γκολ του Ντιμπάλα, προσπάθησε ανεπιτυχώς να απειλήσει με μακρινή κεφαλιά του Γιουσέφ Εν Νεσίρι και κοντινή κεφαλιά άουτ του Φερνάντο.

Και, παρ’ ότι ήταν ξεκάθαρο πως ένιωθε άβολα, άγγιξε την ισοφάριση στο τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων του πρώτου μέρους, όταν ο Ράκιτιτς βρήκε χώρο και σούταρε έξω από την περιοχή, με την μπάλα να σταματάει στο δοκάρι της εστίας του Ρουί Πατρίσιο.

Στην ανάπαυλα, ο Μεντιλίμπαρ έριξε στο παιχνίδι τους ήρωες του ημιτελικού με την Γιουβέντους, Έρικ Λαμέλα και Σούσο, και αμέσως φάνηκε η διαφορά (κυρίως χάρη στον Σούσο), με την Σεβίλλη να εμφανίζεται πιο πιεστική και αποφασισμένη.

Σουτ άουτ του (πολύ δραστήριου) Άλεξ Τέλες και ισοφάριση πριν από την συμπλήρωση μιας ώρας παιχνιδιού. Σέντρα από τα δεξιά του ακούραστου Χεσούς Νάβας και ο δημιουργός του 0-1, Μαντσίνι, στην προσπάθειά του να διώξει την μπάλα, την έστειλε στο βάθος της εστίας της ομάδας του για το 1-1 (55’).

Τα τελευταία είκοσι χρόνια σημειώθηκαν μόλις δύο αυτογκόλ σε ευρωπαϊκούς τελικούς και αμφότερα ευνόησαν την Σεβίλλη, αφού είχε προηγηθεί αυτό του Ρομελού Λουκάκου το 2020, στη νίκη των Σεβιλιάνων επί της Ίντερ στο Final Eight της «φούσκας» ελέω κορονοϊού.

Οι Τζιαλορόσι αντέδρασαν και άγγιξαν το εκ νέου προβάδισμα έντεκα λεπτά αργότερα σε πλασέ εξ’ επαφής του Τάμι Έιμπραχαμ που έβγαλε με τα πόδια ο Μπόνο, με τον Ρότζερ Ιμπάνιες να στέλνει άουτ την μπάλα, παίρνοντας το ριμπάουντ.

Ο Ντιμπάλα, ο οποίος σφίγγοντας τα δόντια έπαιξε σχεδόν 70 λεπτά, έδωσε την θέση του στον Ζορζίνιο Βαϊνάλντουμ, με την Ρόμα να γίνεται ακόμα πιο αμυντική, με τον Λορέντσο Πελεγκρίνι να τοποθετείται στην θέση του Αργεντινού, χωρίς όμως να έχει την ποιότητά του, με τον Αντρέα Μπελότι να παίρνει λίγο αργότερα την θέση του κουρασμένου Έιμπραχαμ.

Στο 76’, ο Μάρτιν Τέιλορ έδειξε αρχικά πέναλτι για πτώση του Λούκας Οκάμπος ύστερα από μονομαχία με τον Ιμπάνιες, αλλά ορθά το πήρε πίσω μέσω του VAR, αφού ο αμυντικός της Ρόμα ακούμπησε την μπάλα, προτού πέσει (αρκετά θεατρικά είναι η αλήθεια...) ο Αργεντινός εξτρέμ της Σεβίλλης.

Ο Άγγλος διαιτητής έδειξε «παίζετε» σε χέρι του Φερνάντο μέσα στην περιοχή, φάση που προκάλεσε έντονες διαμαρτυρίες των παικτών και του πάγκου της Ρόμα η οποία, στη συνέχεια αυτής, άγγιξε και πάλι το γκολ της νίκης, όταν ο Πελεγκρίνι έσκαψε την μπάλα για τον Μπελότι, το πλασέ του οποίου εξ’ επαφής έβγαλε ο Μπόνο με νέα απίθανη απόκρουση.

Μια κεφαλιά άουτ του Εν Νεσίρι ύστερα από σέντρα του (πολύτιμου από την στιγμή που μπήκε ως αλλαγή) Σούσο και μια διπλή ευκαιρία με Σούσο και Λαμέλα στο φινάλε των καθυστερήσεων μας οδήγησαν στην παράταση, ένα πολύ πιθανό σενάριο πριν από το ματς, με βάση την δυναμικότητα των δύο ομάδων. Αυτός ήταν αισίως ο τρίτος διαδοχικός τελικός του Europa League που οδηγήθηκε στην παράταση και, στη συνέχεια, στα πέναλτι.

Στο έξτρα ημίωρο, η μαζεμένη κούραση της σεζόν και ο φόβος του γκολ – μαχαιριά που μπορεί να έκρινε τα πάντα, έκανε πολύ πιο προσεκτικές και τις δύο ομάδες, με τις ευκαιρίες να λάμπουν δια της απουσίας τους στο πρώτο 15λεπτο.

Οι παίκτες κατέρρεαν από την κούραση και τις κράμπες, οι δυνάμεις είχαν εγκαταλείψει και τις δύο ομάδες, οι προπονητές φρέσκαραν όπως μπορούσαν, αλλά ούτε και η κεφαλιά του Κρις Σμόλινγκ στο οριζόντιο δοκάρι στο... ενδέκατο λεπτό των καθυστερήσεων δεν απέτρεψε το να κριθεί και αυτός ο τελικός στα πέναλτι.

Εκεί, ο Μπόνο απέκρουσε το πέναλτι του (κατάκοπου) Μαντσίνι, ο Ιμπάνιες έστειλε το δικό του στο δοκάρι και ο Μοντιέλ, αφού ο Τέιλορ διέταξε σωστά επανάληψη γιατί ο Ρουί Πατρίσιο είχε κινηθεί εκτός γραμμής (σταμάτησε στο δοκάρι την πρώτη φορά), νίκησε τον Πορτογάλο για να σφραγίσει έναν ακόμα θρίαμβο της Σεβίλλης στη δική της διοργάνωση.

Η διαδικασία των πέναλτι:

Οκάμπος 1-0

Κριστάντε 1-1

Λαμέλα 2-1

Μαντσίνι απόκρουση

Ρακιτιτς 3-1

Ιμπάνιες δοκάρι

Μοντιέλ 4-1

Σεβίλλη (Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ): Μπόνο – Χεσούς Νάβας (95’ Μοντιέλ), Μπαντέ, Γκούντελι (120’+7’ λ. τρ. Μαρκάο), Άλεξ Τέλες (95’ λ. τρ. Ρέκικ) – Φερνάντο (120’+9’ Χορδάν), Ράκιτιτς – Οκάμπος, Όλιβερ Τόρες (46’ Σούσο), Μπράιαν Χιλ (46’ Λαμέλα) – Εν Νεσίρι.

Ρόμα (Ζοσέ Μουρίνιο): Ρουί Πατρίσιο – Μαντσίνι, Σμόλινγκ, Ιμπάνιες – Τσελίκ (91’ Ζαλέφσκι), Μάτιτς (120’ λ. τρ. Μπόβε), Κριστάντε, Σπινατσόλα (106’ Γιορέντε) – Πελεγκρίνι (106’ Ελ Σααράουϊ), Ντιμπάλα (68’ Βαϊνάλντουμ) – Έιμπραχαμ (75’ Μπελότι).

Δειτε Επισης

Δεν παίζει στο πρώτο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό ο Μαρτίνες
Τζέκο: Τα πέναλτι είναι μία ειδική διαδικασία, εμείς δεν ήμασταν τυχεροί
Πρόστιμο στην Μπαρτσελόνα για τη ρατσιστική συμπεριφορά των οπαδών της
Είπε αντίο στην Ευρώπη o ΠΑΟΚ με κέρδη άνω των 10 εκατομμυρίων ευρώ
Τα highlights από τη μεγαλειώδη πρόκριση του Ολυμπιακού επί της Φενέρμπαχτσε
Πρόκριση για Ρόμα, Λεβερκούζεν, Μαρσέιγ και Αταλάντα στα ημιτελικά του Europa League
Οι ημερομηνίες των αγώνων του Ολυμπιακού με την Άστον Βίλα για τα ημιτελικά του Conference
Μεγάλη πρόκριση η Ρόμα, ακάθεκτη για κούπα η Λεβερκούζεν και εκτός Ευρώπης η Λίβερπουλ
Άνω κάτω η Μπριζ-Έφυγε ο Ολσεν από την Ελλάδα και πήγε στη Δανία
Τέλος οι ρεβάνς από την αρχή του Κυπέλλου Αγγλίας-Ανακοίνωσε τις αλλαγές η FA