Τα δέκα facts για το ζευγάρι του τελικού του Champions League 2023

Η μεγάλη ημέρα έφτασε. Μάντσεστερ Σίτι και Ίντερ θα μονομαχήσουν απόψε, στον τελικό του Champions League στο «Atatürk Olympic Stadium» της Κωνσταντινούπολης. Οι Νερατζούρι διεκδικούν το τέταρτο ευρωπαϊκό τους στέμμα, ενώ από την πλευρά τους οι Πολίτες ψάχνουν το μοναδικό μεγάλο τρόπαιο που τους λείπει επί ημερών Πεπ Γκουαρδιόλα.

Οι νταμπλούχοι Αγγλίας μπορεί να μοιάζουν το απόλυτο φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου, όμως οι Νερατζούρι έχουν αποδείξει πως είναι ένα αουτσάιντερ που ποτέ δεν μπορεί να υποτιμηθεί. Τo Gazzetta σας παρουσιάζει δέκα facts ενόψει της μεγάλης μάχης της Πόλης, του πρώτου τελικού στην Τουρκία έπειτα από το... θαύμα της Λίβερπουλ το 2005.

Τα facts του τελικού

  • Αυτή είναι η πρώτη επίσημη αναμέτρηση μεταξύ Μάντσεστερ Σίτι και Ίντερ.
  • Η Μάντσεστερ Σίτι έχει εμφανιστεί μόνο σε δύο προηγούμενους μεγάλους ευρωπαϊκούς τελικούς. Είχε νικήσει την πολωνική Γκόρνικ Ζάρμπζε με 2-1 στον τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων του 1970. Το 2021 ηττήθηκε στον τελικό του Champions League με 1-0 από την... συμπατριώτισσα Τσέλσι.
  • Η Ίντερ συμμετέχει στον 11ο τελικό της σε μεγάλη ευρωπαϊκή διοργάνωση. Είναι η τρίτη ομάδα της Serie A με τους περισσότερους ευρωπαϊκούς τελικούς πίσω από τη Γιουβέντους (16) και τη Μίλαν (14). Είναι ο πρώτος τους μετά την ήττα με 3-2 στον τελικό του Europa League τη σεζόν 2019-20 από τη Σεβίλλη και μόλις o δεύτερος τους στο Champions League. Είχαν νικήσει με 2-0 την Μπάγερν Μονάχου το 2010 υπό τις οδηγίες του Ζοσέ Μουρίνιο.
  • Το Μάντσεστερ θα μπορούσε να γίνει η δεύτερη πόλη με δυο ομάδες που έχουν σηκώσει το τρόπαιο του Champions League. Πρώτο είναι το Μιλάνο, καθώς τόσο η Ίντερ όσο και η Μίλαν έχουν βγει νικήτριες στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση.
  • Η Μάντσεστερ Σίτι μπορεί να γίνει η τέταρτη αγγλική ομάδα που κατακτά το Champions League, μετά τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (1999, 2008), τη Λίβερπουλ (2005, 2019) και την Τσέλσι (2012, 2021). Καμία χώρα δεν έχει περισσότερες από τρεις ομάδες που έχουν στεφθεί πρωταθλήτριες Ευρώπης.
  • Αυτός είναι ο τέταρτος τελικός Champions League για τον Πεπ Γκουαρδιόλα. Δύο με την Μπαρτσελόνα το 2009 και το 2011 και δύο με τη Μάντσεστερ Σίτι το 2021 και το 2023. Μόνο ο Κάρλο Αντσελότι έχει κοουτσάρει σε πέντε τελικούς της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωση.
  • Αν ο Γκουαρδιόλα κατακτήσει το τρίτο του Champions League θα πιάσει στη λίστα τον Ζινεντίν Ζιντάν. Μόνο ο πολυνίκης Κάρλο Αντσελότι έχει σηκώσει περισσότερα, καθώς έχει τέσσερα τρόπαια στη συλλογή του. Σε αυτό το ενδεχόμενο ο Καταλανός θα γίνει ο πέμπτος προπονητής που κατακτά τον τίτλο με δύο ομάδες μετά τους Αντσελότι, Ζοσέ Μουρίνιο, Γιουπ Χάινκες και Ότμαρ Χίτσφελντ.
  • Παρά το γεγονός ότι έπαιξε μόλις 144 λεπτά και δεν ήταν βασικός ούτε σε ένα παιχνίδι στο Champions League αυτή τη σεζόν, ο Ρομέλου Λουκάκου είναι ο μόνος παίκτης της Ίντερ που είχε άμεση συμμετοχή σε γκολ (σκόραρε ή έδωσε ασίστ) σε κάθε γύρο του τουρνουά. Σκόραρε στην φάση των ομίλων κόντρα στην Πλζεν, στους «16» πέτυχε το μοναδικό γκολ του ζευγαριού κόντα στην Πόρτο, βρήκε δίχτυα στη ρεβάνς των προημιτελικών κόντρα στην Μπενφίκα και έδωσε ασίστ στο γκολ του Λαουτάρο Μαρτίνες στον δεύτερο ημιτελικό με τη Μίλαν. Ο μόνος παίκτης που ήταν βασικός σε έναν τελικό Champions League χωρίς να έχει ξεκινήσει σε άλλο ματς της διοργάνωσης μέσα στη σεζόν ήταν ο Ράιαν Μπέρτραντ το 2012 για την Τσέλσι.
  • Η Ίντερ κράτησε οκτώ φόρες ανέπαφη εστία σε 12 αγώνες του Champions League αυτή τη σεζόν και πέντε εξ αυτών σε έξι παιχνίδια στα νοκ άουτ. Εάν δεν δεχτούν γκολ στον τελικό θα ισοφαρίσουν το ρεκόρ για τα περισσότερα clean sheet στα νοκ άουτ σε μία μόνο διοργάνωση του τουρνουά. Η Άρσεναλ κράτησε έξι φορές ανέπαφη την εστία της σε νοκ άουτ του Champions League τη σεζόν 2005-06.
  • O Τζακ Γκρίλις έχει δημιουργήσει 35 ευκαιρίες για τη Μάντσεστερ Σίτι στο φετινό Champions League, τις περισσότερες από έναν Άγγλο παίκτη σε μια σεζόν της διοργάνωσης από την αγωνιστική περίοδο 2003-04 που είναι το αρχείο της Opta. Μόνο ο Ντούσαν Τάντιτς δημιούργησε περισσότερες ευκαιρίες από τον Άγγλο μεσοεπιθετικό, τη σεζόν 2018-19 στην πορεία του Άγιαξ μέχρι τα ημιτελικά (37).

Πηγή: gazzetta.gr

Δειτε Επισης

Σχεδιάζει να αντικαταστήσει τον Εμπαπέ με τον Τιράμ η Παρί Σεν Ζερμέν
Ποδοσφαιριστές στη Βραζιλία έκαναν τους... νεκρούς για να τιμήσουν τον πρόεδρο τους που έχει γραφείο κηδειών
Λαπόρτα: Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω πως ο Τσάβι συνεχίζει στο τιμόνι της Μπαρτσελόνα
Πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο ο Κάρλος Τέβες
Φερνάντες: Ως παίκτης της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ πρέπει να δέχεσαι την κριτική
Δεν πάει στη Γουέστ Χαμ ο Αμορίμ, στροφή στον Λοπετέγι
Παραιτούνται μέλη του ΔΣ της Μπαρτσελόνα μετά την απόφαση του Τσάβι να παραμείνει
Φαν Ντάικ: Αν συνεχίσουμε με τέτοιες εμφανίσεις, δεν μπορούμε να διεκδικήσουμε το πρωτάθλημα
O αντιπρόεδρος της Μπαρτσελόνα επιβεβαίωσε την παραμονή του Τσάβι
Μια ανάσα από τη συμφωνία Λίβερπουλ-Σλοτ