Kάλεσμα Προκοπίου σε οργανωμένους για διάλογο-Στα σκαριά μόνιμη αντιοχλαγωγική ομάδα

Υπογράφηκε Μνημόνιο Συναντίληψης και Σχέδιο Δράσης για καταπολέμηση της βίας στα γήπεδα από την υπουργό Δικαιοσύνης, τον Αρχηγό Αστυνομίας αλλά και τις αθλητικές ομοσπονδίας.

Σε δηλώσεις της η υπουργός Δικαιοσύνης, Άννα Προκοπίου ανέφερε ότι, «σήμερα είναι μια ιδιαίτερη σημαντική μέρα, γιατί υπογράφουμε ένα μνημόνιο συναντίληψης με όλους τους εμπλεκόμενους, με τους οποίους είχαμε συζητήσεις, για τα θέματα της βίας στα γήπεδα τους τελευταίος μήνες. Πιστεύω ότι η εμπλοκή, συνέπεια όλων θα είναι ένας ιδιαίτερα ανασταλτικός παράγοντας να αντιμετωπίσουμε περσότερη βία στα γήπεδα τα επόμενα χρόνια. Μέσα από τη συνεργασία, τον διάλογο και την ανάληψη ευθυνών, από το κάθε μέρος όπως του αναλογεί, θα δράσει ως ένα προληπτικό μέτρο».

Στη συνέχεια πρόσθεσε πως, «θέλω να ευχαριστήσω όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Θα ήθελα να ευχαριστήσω το Υπουργείο Παιδείας Αθλητισμού και Νεολαίας, που αμέσως έδειξε την προθυμία για συνεργασία. Η παραβιτόκτητα στα γήπεδα, δεν είναι κάτι ανεξάρτητο από την κοινωνία στην οποία ζούμε, είναι κοινωνικό φαινόμενο και δυστυχώς τον τελευταίο καιρό το βλέπουμε πολύ έντονο και μέσα στον σχολικό χώρο. Να ευχαριστήσω την Αστυνομία, την Αρχή Αδειδότησης Σταδίων, τον ΚΟΑ, το Οργανισμό Νεολαίας Κύπρου, την ΚΟΠ, ΚΟΑ την Κυπριακή Ομοσπονδία Πετοσφαίρισης, τον ΠΑΣΠ και τους ιδιοκτήτες των σταδίων ΓΣΠ, Αλφαμέγα, ΑΕΚ Αρένα και Αντώνης Παπαδόπουλος που συνέβαλαν σε αυτή την προσπάθεια.

Μας έχουν στείλει τα σχόλια τους, εμπλουτίσαμε και διορθώσαμε πολλές φορές το μνημόνιο, όπως είχε αρχικά διαμορφωθεί, γιατί είναι σημαντικό να παρθούν και να ληφθούν υπόψιν τα πρακτικά προβλήματα και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι εμπλεκόμενοι φορείς επί του εδάφους. Δεν θέλουμε αυτό το μνημόνιο να είναι μόνο μια επί χάρτου άσκηση. Φιλοδοξώ ότι τους επόμενους μήνες, θα είμαστε έτοιμοι να παρουσιάσουμε και συγκεκριμένα έργα που θα προκύψουν μέσα από αυτή την υπογραφή σήμερα, έχει καταρτιστεί μια ομάδα εργασίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης που θα παρακολουθεί στενά την υλοποίηση των δράσεων που υπάρχουν μέσα στο σχέδιο που θα προτείνουμε σήμερα και ελπίζω μέσα στους επόμενους μήνες να μη συζητάμε για τη βία στον αθλητισμό, αλλά να συζητούμε μόνο για τον αθλητισμό».

Σε ερώτηση για το ποιες είναι ο βασικές δράσεις του μνημονίου η υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι, «οι βασικές δράσεις στηρίζονται σε δύο βασικούς πυλώνες. Είναι η πρόληψη, εξού και έχουμε εμπλέξει και προσκαλέσει το Υπουργείο Παιδείας, έχουμε εμπλέξει τον Οργανισμό Νεολαίας, αλλά και τις αθλητικές ομοσπονδίες και τον ΠΑΣΠ, γιατί είναι παρά πολύ σημαντικό να γίνεται επιμόρφωση για να προσπαθήσουμε να μην έχουμε επεισόδια. Αλλά από την άλλη μεριά, οι νομοθετικές ρυθμίσεις και ο ρόλος της Αστυνομίας, είναι ο δεύτερος πολύ σημαντικός πυλώνας. Δυστυχώς υπό τις περιστάσεις που ζούμε όλοι μας πρέπει να μιλάμε και για καταστολή. Ελπίζω το κέντρο βάρους τους επόμενους μήνες, να είναι κυρίως περισσότερο η πρόσληψη και λιγότερο η καταστολή».

Στη συνέχεια, ερωτηθείσα εάν αναμένονται κάποια συγκεκριμένα καινούργια μέτρα με την έναρξη της νέας αγωνιστικής περιόδου η κ. Προκοπίου είπε πως, «τα μέτρα ανακοινώθηκαν αμέσως μετά τα πρώτα επεισόδια στο Ελευθέρια. Είχαν συμφωνηθεί από όλους τους φορείς που βρίσκονται εδώ σήμερα. Υπήρχε μια ομοφωνία, προχωρήσαμε με τις δράσεις που μπορούσαν να υλοποιηθούν άμεσα, κυρίως με την ενεργότερη συμμετοχή της Αστυνομίας στον έλεγχο που γίνεται στα γήπεδα. Σίγουρα τους επόμενους μήνες, λόγω και της νομοθετικής ρύθμισης που ευελπιστούμε να πάρουμε στη Βουλή αλλά και όλων των άλλων δράσεων που έχουν να κάνουν με την πρόληψη, ευελπιστούμε ότι θα έχουμε πολλά νέα πράγματα να επιδείξουμε μέσα στην επόμενη σεζόν».

Για τα περιστατικό που σημειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες με οπαδούς στη Λεμεσό, όπου τραυματίστηκαν τρία πρόσωπα και το εάν υπάρχει ενδεχόμενο στο μέλλον να κλείσουν οργανωμένο σύνδεσμοι η υπουργός ανέφερε ότι, το ζήτημα δεν είναι να κλείσουν οι σύνδεσμοι, όπως γνωρίζεται οι περισσότεροι δεν είναι εγγεγραμμένα σωμάτια στο μητρώο των έφορων σωματίων. Αυτό που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι μια κοινότητα οργανωμένων οπαδών. Αυτός είναι σωστότερος όρος που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε, για να είμαστε ακριβείς. Έχουμε αρχίσει ένα διάλογο με τους οργανωμένους φιλάθλους και σήμερα ήθελα να στείλω ένα μήνυμα ότι πρόσκληση, για να συζητήσουμε και να ακούσουμε τη δική τους πλευράς. Μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα προχωρήσομε πιο οργανωμένα για να σταλεί πρόσκληση σε όλους για να συμμετέχουν σε διάλογο με το Υπουργείο Δικαιοσύνης και την Αστυνομία, που έχει το βάρος της ευθύνης για το τι συμβαίνει στα γήπεδα, από άποψη ασφάλειας των πολιτών, οι οποίοι αγαπούν τον αθλητισμό και θέλουν να πηγαίνουν στο γήπεδο χωρίς να φοβούνται για τη ζωή τους και τη ζωή των παιδιών τους. Η πρόσκληση γίνεται τώρα και θα έρθει επίσημα στις επόμενες μέρες.

Παράλληλα, σε ερώτηση εάν θα δοθούν περαιτέρω εργαλεία σε μέλη της Αστυνομίας για να μπορεί να γίνει η καταστολή που πρέπει η κ. Προκοπίου ανέφερε πως, «έχουν γίνει πολλά. Προφανώς θα το έχετε αντιληφθεί από την εντονότερη παρουσία της Αστυνομίας στα γήπεδα που άρχισε, όμως η δημιουργία μιας μόνιμης αντιοχλαγωγικής ομάδας, είναι απαραίτητη. Αντιγράφουμε, δυστυχώς, τα κακώς έχοντας από τον χώρο του αθλητισμού στο εξωτερικό, να συμβαίνουν σε ώρες που η Αστυνομία δεν είναι παρούσα, γιατί τους διευκολύνει να δρουν όταν δεν υπάρχουν τα μέτρα καταστολής. Η ηγεσία της Αστυνομίας έχει κάνει τον σχεδιασμό και ελπίζω να είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε πριν τη νέα σεζόν».

Δειτε Επισης

Τέλος και επίσημα από τον Εθνικό ο Σατσιάς
Λέουβενμπεργκ: Πονάει ο αποκλεισμός, όμως θα προχωρήσουμε σε μια νέα σεζόν με καλύτερα αποτελέσματα
Το μήνυμα του Τάνκοβιτς για την ιστορική πρόκριση-«Είμαστε στον τελικό με ψηλά το κεφάλι»
ΒΙΝΤΕΟ: Ανακοίνωσε το νέο του προπονητή ο ΑΣΙΛ
Τέλος από την Ανόρθωση ο Σέρχιο Τεχέρα
Οι 18 υποψηφιότητες για το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της ΑΕΛ
ΒΙΝΤΕΟ: Το μήνυμα βουλευτή για την ιστορική πρόκριση της Πάφου στον τελικό
Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα της 12ης αγωνιστική στο δεύτερο γκρουπ
Ο διαιτητής στο ντέρμπι Ομόνοια 29ης Μαΐου-Ομόνοια Αραδίππου
Ορίστηκαν οι διαιτητές των αγώνων της Παρασκευής