Το κρίσιμο τρίμηνο, η άμεση ανάγκη για λύσεις και οι προειδοποιήσεις για το τέρας της βίας

Ακόμα μια ποδοσφαιρική χρονιά έφθασε στο τέλος της, με τις υποθέσεις επεισοδίων στα γήπεδα να διαδέχονται η μία την άλλη και να στιγματίζουν το κυπριακό ποδόσφαιρο, το οποίο μπήκε πολλές φορές σε δεύτερη μοίρα με απόφαση των χούλιγκαν και την αναποφασιστικότητα των Αρχών.

Τα μάτια των ποδοσφαιρόφιλων αντίκρισαν συμπλοκές μέσα και έξω από τα γήπεδα, μάχες σώμα με σώμα στους δρόμους, άνανδρες επιθέσεις σε μεμονωμένα πρόσωπα από ομάδες οπαδών, απειλές με μαχαίρια πάνω σε κερκίδες, ρίψεις επικίνδυνων αντικειμένων σε βάρος αντίπαλων οπαδών σε απέναντι κερκίδες και τεράστιες ζημιές σε στάδια, αλλά και άλλα κτίρια σε περιβάλλον χώρους σταδίων.

Μέσα στη χρονιά έγιναν και πάλι πάρα πολλά, όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια, ωστόσο ευτυχώς γλυτώσαμε και πάλι την υστάτη από το να θρηνήσουμε θύματα. Είμαστε όμως στο χείλος του γκρεμού και ο κίνδυνος να δούμε το επόμενο διάστημα να συμβαίνει κάτι τέτοιο, δεν μπορεί να θεωρείται από κανέναν απίθανο. Τα όσα εκτυλίσσονται μέσα και έξω από τα γήπεδα, οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε ένα τέτοιο σκηνικό και θα είναι ευχής έργων οι αρμόδιοι να το καταλάβουν πριν συμβεί ένα τέτοιο τραγικό περιστατικό, όπως είδαμε σε άλλες χώρες στο πρόσφατο παρελθόν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έντονος ο Χριστοδουλίδης για τα επεισόδια-«Έχουν πολλοί ευθύνες και ο καθένας πρέπει να τις αναλάβει»

Το κρίσιμο τρίμηνο για τις Αρχές

Με την ολοκλήρωση της τελευταίας αγωνιστικής του πρωταθλήματος, την περασμένη Δευτέρα, πολλοί πίστευαν ότι τα επεισόδια θα κοπάσουν για ένα διάστημα, αφού αγωνιστικές υποχρεώσεις δεν υπάρχουν για τις ομάδες, όμως πριν λίγα 24ωρα είδαμε οπαδούς ομάδας στη Λεμεσό να επιτίθενται σε οδηγούς που δεν στήριζαν την ομάδα τους, χτυπώντας τους και στέλνοντάς τους στο νοσοκομείο.

Οι Αρχές, έπρεπε να έχουν ήδη θορυβηθεί από τα όσα συμβαίνουν στη Λεμεσό και να εξεύρουν τρόπους να σταματήσουν τα θλιβερά αυτά περιστατικά, με τη λήψη αποφάσεων για αυξημένα μέτρα ασφαλείας κοντά σε συνδέσμους οργανωμένων οπαδών, εκεί και όπου ελλοχεύει ο κίνδυνος για επεισόδια.

Παράλληλα, η Αστυνομία, αλλά και η πολιτική προϊστάμενη της, Υπουργός Δικαιοσύνης, Άννα Κουκκίδου-Προκοπίου, πρέπει να εκμεταλλευτούν το τρίμηνο του καλοκαιριού για να επανασχεδιάσουν τα μέτρα που λαμβάνουν στα γήπεδα, αλλά και γύρω από αυτά, ώστε με τη νέα ποδοσφαιρική χρονιά να παρουσιαστούν πιο έτοιμοι ώστε να αντιμετωπίσουν το τέρας της βίας στα γήπεδα.

Δυστυχώς όμως, χρόνος υπήρχε και πέρυσι το ίδιο διάστημα, όταν οι Αρχές είδαν τους οργανωμένους να επιστρέφουν στα γήπεδα και να τα κάνουν γης Μαδιάμ, όμως δεν άλλαξαν κανένα σχεδιασμό και δεν πήραν κανένα επιπρόσθετο μέτρο, με αποτέλεσμα όλη η χρονιά να κυλήσει στον αστερισμό των χούλιγκαν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κάμερες παντού-Η κοινωνική παρακμή και γιατί η Κύπρος μετατρέπεται σε Big Brother

Οι προειδοποιήσεις Χριστοδουλίδη και τα περιθώρια που στέρεψαν

Πλέον η λήψη αυστηρών μέτρων, αλλά κυρίως η καλύτερη οργάνωση από πλευράς των Αρχών, που πιάστηκε πολλές φορές ανοργάνωτη φέτος, απέναντι στους... οργανωμένους οπαδούς, είναι πέρα για πέρα αναγκαία, αφού τα περιθώρια στέρεψαν επικίνδυνα.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έστειλε εξάλλου το δεύτερο προειδοποιητικό του μήνυμα, στη φιέστα του Άρη, την περασμένη Κυριακή, λέγοντας πως, «εκείνο που ζητώ για τη νέα χρονιά, είναι να συνεργαστούν όλοι προς δύο κατευθύνσεις. Να μην υπάρχουν επεισόδια στα γήπεδα και το δεύτερο, όχι άλλους φακέλους. Αυτό δεν τιμά κανέναν».

Ο Κ. Χριστοδουλίδης είχε αναφερθεί ξανά στο θέμα των επεισοδίων, μετά τα όσα τραγικά συνέβησαν στο final-4 του μπάσκετ, στο κλειστό στάδιο Τάσσος Παπαδόπουλος-Ελευθερία, τον περασμένο Μάρτιο, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «ή κάποιοι θα συμμορφωθούν ή θα διεξάγονται οι αθλητικοί αγώνες χωρίς θεατές».

Μετά από δύο προειδοποιήσεις και δεδομένου ότι η πρώτη δεν εισακούστηκε, αφού τα επεισόδια συνεχίστηκαν σε πολλά παιχνίδια, ελλοχεύει πλέον ο κίνδυνος να παρθεί το μέτρο της απαγόρευσης μετακίνησης οπαδών, το οποίο τιμωρεί όλο τον κόσμο και όχι μόνο όσους πηγαίνουν στα γήπεδα για να προκαλέσουν επεισόδια.

Ως εκ τούτου, όλοι οι αρμόδιοι πρέπει να καθίσουν κάτω και να επανασχεδιάσουν τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται σε κάθε αγώνα υψηλού κινδύνου, αλλά και να αξιολογήσουν τα εργαλεία που έχουν ενώπιόν τους για να αποφασιστεί εάν μπορούν με τα υφιστάμενα δεδομένα να περιορίσουν τη βία στα γήπεδα, γιατί σίγουρα δεν μπορούν να την εξαλείψουν, εκτός κι αν στο τέλος όλοι οι αγώνες διεξάγονται χωρίς κανένα οπαδό στην κερκίδα, όπως συνέβαινε στην περίοδο του κορωνοϊού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Γερασμένα γήπεδα, θολά CCTV και τρύπες στην κάρτα φιλάθλου κατέγραψε το VAR της Βουλής

Δειτε Επισης

Έγινε χαμός στην Πάφο για το κύπελλο-Πανηγύρισαν με την ψυχή τους (pics)
Έτσι έγραψε ιστορία η Πάφος-Κέρδισε το πρώτο της τρόπαιο και εξασφάλισε ευρωπαϊκό εισιτήριο
Καρσέδο: Είμαι περήφανος για την ομάδα, πανευτυχής για αυτό που καταφέραμε
BINTEO: Η στιγμή που οι παίκτες της Πάφου σηκώνουν το τρόπαιο στον ουρανό
Το μήνυμα Ντουμπόφ μετά την κατάκτηση του κυπέλλου-«Είναι μόνο η αρχή, ονειρευόμαστε και πρωτάθλημα»
Τρελά πανηγύρια από τους ποδοσφαιριστές της Πάφου-Σήκωσαν ψηλά τους Ντούμποφ και Καρσέδο (pics)
Το σχόλιο Χριστοδουλίδη μετά την κατάκτηση του Κυπέλλου από την Πάφο-Ποιους ξεχώρισε
Πήρε φόρα από τη... σήραγγα η Πάφος, διέλυσε με τριάρα την Ομόνοια και κατέκτησε το πρώτο της Κύπελλο
Έγραψε ιστορία και γίνεται ευρωπαία η Πάφος-Τα λεφτά που διεκδικεί στο Europa League
BINTEO: Έριξαν φωτοβολίδες στο γήπεδο και έκαψαν τα δίχτυα οι οπαδοί της Ομόνοιας