Παρελθόν οι ΑΜΚΕ και τώρα η ώρα του απολογισμού-Στη 2η θέση του πίνακα μεταλλίων η Κύπρος

H Μάλτα βρίσκεται από το Σάββατο στον κατάλογο των χωρών που έχουν κερδίσει αγώνες Μικρών Κρατών Ευρώπης, μαζί με Κύπρο, Ισλανδία και Λουξεμβούργο. Κατά γενική ομολογία, οι διοργανωτές φάνηκε ότι είχαν κάνει αρκετή προεργασία για τους συγκεκριμένους αγώνες και τελικά πέτυχαν τον στόχο τους, που ήταν ένας και μοναδικός: η πρωτιά.

Σύμφωνα με τον απεσταλμένο της ΕΑΚ, Πολύβιο Αλεξάνδρου, και την απεσταλμένη του ΚΥΠΕ, Δήμητρα Νικολάου, η Κύπρος ολοκλήρωσε τους αγώνες έχοντας απολογισμό 30 χρυσά, 28 αργυρά και 29 χάλκινα μετάλλια, αριθμός που μπορεί να πει κάποιος ότι είναι ικανοποιητικός.

Οι πολλές πολιτογραφήσεις που έγιναν από πλευράς Μάλτας  ενίσχυσαν σημαντικά την ομάδα τους, ενώ υπήρξε απουσία πρωτοκλασάτων Κύπριων αθλητών, που είτε προτίμησαν να λάβουν μέρος σε άλλα τουρνουά, είτε απουσίασαν λόγω προβλημάτων που αντιμετώπιζαν. Επίσης οι διοργανωτές συμπεριέλαβαν στο αγωνιστικό πρόγραμμα αθλήματα όπως το σκουός και το ράγκμπι που δεν είναι διαδεδομένα στην Κύπρο, αφήνοντας  εκτός αθλήματα όπως η ρυθμική γυμναστική, η ποδηλασία και η πετόσφαιρα, που λογικά θα έδιναν στην Κύπρο αρκετά μετάλλια.

Εξάλλου ο στίβος φέτος δεν κατάφερε να κρατήσει ψηλά τη σημαία, αφού κατά γενική ομολογία μπορούσε για πολύ περισσότερα πράγματα.

Στους αγώνες αυτούς υπάρχουν και θετικά πράγματα που πρέπει να κρατήσουμε. Όπως η σταθερή αξία της κολύμβησης, με την Κύπρο να διατηρεί τον πρωταγωνιστικό της ρόλο, αλλά και την ανεπανάληπτη παρουσία του τζούντο που σάρωσε τα πάντα στο πέρασμα του, σκορπώντας άκρατο ενθουσιασμό στην κυπριακή αποστολή και όχι μόνο.

Οι ΑΜΚΕ 2023 αποτελούν πλέον παρελθόν. Απ’ εδώ και πέρα, το ζητούμενο είναι η σωστή αξιολόγηση των πεπραγμένων στη Μάλτα από την Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή και κυρίως από τις ίδιες τις Ομοσπονδίες. Κάποιες πρέπει να κτίσουν πάνω στην επιτυχία τους για να μην αποτελέσει πυροτέχνημα, και κάποιες άλλες να εντοπίσουν το τι δεν πήγε σωστά και να βρουν τρόπους να το διορθώσουν.

Όσον αφορά στα οργανωτικά θέματα, η αποστολή της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής στη Μάλτα, τόσο σε οργανωτικό όσο και σε διοικητικό επίπεδο, πέτυχε απόλυτα αφού δεν παρουσιάστηκε κανένα πρόβλημα. Να υπενθυμίσουμε ότι ήταν η πολυπληθέστερη αποστολή από πλευράς παρουσίας Κύπριων αθλητών σε αγώνες που έγιναν στο εξωτερικό.

Απολογισμός από κάθε Ομοσπονδία

Ο αρχηγός της κυπριακής αποστολής, Αλέξανδρος Χριστοφόρου κάνοντας τον απολογισμό του για την παρουσία της αποστολής στη Μάλτα, ανέφερε ότι είναι ευχαριστημένοι με τον αριθμό των μεταλλίων, «θα έλεγα όμως ότι δεν είμαστε ευχαριστημένοι με την κατάταξη μας».

«Θα μπορούσαμε σε κάποια αθλήματα να πηγαίναμε και καλύτερα. Πήγαμε πολύ καλά στο τζούντο και στην κολύμβηση. Στα υπόλοιπα αθλήματα, θεωρώ ότι ίσως να μπορούσαμε και καλύτερα και ειδικότερα στο στίβο, όπου η συγκομιδή ήταν χαμηλή σε σχέση με προηγούμενες χρονιές. Στην ιστιοπλοΐα, ίσως να περιμέναμε κάτι καλύτερο και στη σκοποβολή, που θεωρούσαμε ότι θα κερδίζαμε ακόμη ένα-δύο χρυσά μετάλλια, ίσως και περισσότερα», πρόσθεσε.

Όσον αφορά στην παρουσία της αποστολής στη Μάλτα, ο κ. Χριστοφόρου είπε ότι «νομίζω πήγε πολύ καλά, αφού δεν αντιμετωπίσαμε ιδιαίτερα προβλήματα».

«Λίγο την πρώτη ημέρα υπήρχαν κάποια θέματα με το ξενοδοχείο, όμως έχουν ξεπεραστεί όλα. Ουσιαστικά, ξεπεράστηκαν όλα από την πρώτη ημέρα. Το φαγητό ήταν πολύ καλό. Η φιλοξενία θεωρώ ήταν πολύ καλή. Προβλήματα είχαμε με τις μεταφορές , οι οποίες ήταν δύσκολες, έπαιρναν αρκετό χρόνο, παρόλο που οι αποστάσεις είναι σχετικά κοντινές. Γενικότερα, ο απολογισμός στο καθαρά αθλητικό κομμάτι, μας αφήνει μια γλυκόπικρη γεύση, γιατί είχαμε την χαρά να δούμε να ανεβαίνει η κολύμβηση και το τζούντο, ενώ τα υπόλοιπα αθλήματα έμειναν λίγο πίσω», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση για το τι θεωρεί ότι μπορεί πήγε λάθος, ή εάν έπαιξαν καθοριστικό ρόλο οι πολιτογραφήσεις αθλητών από την ομάδας της Μάλτας, ο κ. Χριστοφόρου είπε ότι «έχουμε αντιληφθεί ότι έχει γίνει ένας μεγάλος αριθμός πολιτογραφήσεων από την Μάλτα».

«Ίσως και η προετοιμασία που έγινε από κάποιες ομοσπονδίες. Ίσως ακόμα και κάποιες απουσίες αθλητών που είχαμε να συνέτειναν . Ό,τι και να ήταν, νομίζω ότι φέρουμε και εμείς ένα μέρος της ευθύνης. Δεν είναι μόνο ο διοργανωτής. Ο διοργανωτής φαίνεται ότι έχει προετοιμαστεί πολύ καλά , γιατί δεν είναι μόνο οι αθλητές οι οποίοι πολιτογραφήθηκαν που πήγαν καλά, είναι και οι αθλητές οι Μαλτέζοι. Έχουν πετύχει πολύ καλά αποτελέσματα και φάνηκε ότι ήταν καλύτερα προετοιμασμένοι σε αρκετά αθλήματα», σημείωσε.

Για το κατά πόσον έπαιξε σημαντικό ρόλο το γεγονός ότι στους αγώνες συμπεριλήφθηκαν αγωνίσματα όπως το ράγκμπι και το σκουός που δεν είναι και τόσο διαδεδομένα στην Κύπρο, ο αρχηγός αποστολής είπε ότι «σίγουρα στα αθλήματα αυτά, που δεν έχουμε παράδοση συνέτειναν αλλά αυτά τα αθλήματα νομίζω δεν έχουν δώσει τόσα πολλά μετάλλια».

«Αν πηγαίναμε λίγο καλύτερα στο στίβο και στη σκοποβολή, που παραδοσιακά είμαστε δυνατοί, θα κερδίζαμε τους αγώνες. Επειδή τυγχάνει να είμαι ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κολύμβησης, έχουμε ήδη πει, με τους προπονητές να κάνουμε μια συνάντηση , ώστε να κάνουμε τον απολογισμό και να δούμε πως θα πάμε στο επόμενο επίπεδο. Εμείς πήγαμε πολύ καλά. Κάποιες άλλες Ομοσπονδίες, ίσως πρέπει να κάνουν αυτή τη σύσκεψη για να δουν τι πήγε στραβά. Το τζούντο πήγε πολύ καλά. Ανέλπιστα καλά μπορώ να πω. Περιμέναμε ότι θα πηγαίναμε καλά, αλλά όχι τόσο. Οπότε νομίζω ότι κάθε ομοσπονδία πρέπει να κάνει τον απολογισμό της», συμπλήρωσε.

Θα πρέπει και η ΚΟΕ, συνέχισε ο κ. Χριστοφόρου, να δει πως μπορεί να βελτιωθεί η παρουσία της κυπριακής ομάδας στο σύνολο της στους επόμενους ΑΜΚΕ «και να δούμε τι πρέπει να γίνει».

«Νομίζω ότι και η πολιτεία, και ο ΚΟΑ θα πρέπει να δουν αυτά τα αποτελέσματα, γιατί αφορούν όλη την Κύπρο. Δεν είναι μόνο για την κάθε ομοσπονδία ξεχωριστά», σημείωσε.

Συνεχίζοντας, ο κ. Χριστοφόρου είπε ότι ο ανταγωνισμός από ξένους αθλητές σε υψηλότερο επίπεδο είναι ένας σημαντικός παράγοντας και είναι και ένας λόγος που η ΚΟΕ ενθάρρυνε τις Ομοσπονδίες να φέρουν μεγάλο αριθμό αθλητών διεκδικώντας ακόμα και το τρίτο μετάλλιο.

«Σε προηγούμενες αποστολές το κριτήριο συμμετοχής ήταν η πρώτη θέση. Σε αυτούς τους αγώνες έχουμε πει, ότι και το χάλκινο μετάλλιο θα το διεκδικήσουμε και για αυτό είδαμε και μεγάλες ομάδες από κάποιες ομοσπονδίες με αρκετούς νεαρούς αθλητές, οπότε και εμείς αυτό σκοπεύαμε. Να δώσουμε εμπειρίες, να δώσουμε και την πρώτη διεθνή εμπειρία σε αρκετούς νεαρούς αθλητές που αλλιώς δε θα μπορούσαν να έχουν αυτή την ευκαιρία», κατέληξε.

Στην 2η θέση του πίνακα μεταλλίων των ΑΜΚΕ η Κύπρος

Η Μάλτα κατέλαβε την πρώτη θέση του πίνακα μεταλλίων των 19ων ΑΜΚΕ, τους οποίους διοργάνωσε, με 97 μετάλλια (38 χρυσά, 30 αργυρά,29 χάλκινα).

Ακολουθούν, η Κύπρος με 87 μετάλλια, εκ των οποίων 30 χρυσά, 28 αργυρά και 29 χάλκινα, το Λουξεμβούργο με 66 μετάλλια (16 χρυσά, 22 αργυρά, 28 χάλκινα), το Μονακό με 33 μετάλλια (13 χρυσά, 8 αργυρά, 12 χάλκινα), η Ισλανδία με 42 μετάλλια (13 χρυσά, 8 αργυρά, 12 χάλκινα), το Σαν Μαρίνο με 22 μετάλλια (6 χρυσά, 9 αργυρά, 7 χάλκινα),  το Μαυροβούνιο με 19 μετάλλια (5 χρυσά, 6 αργυρά, 8 χάλκινα), την Ανδόρρα με 21 μετάλλια (4 χρυσά, 7 αργυρά, 10 χάλκινα) και το Λιχτενστάιν με 9 μετάλλια (2 χρυσά, 2 αργυρά και 5 χάλκινα).

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

«Μιλάς για ταλέντο, αλλά τ' αδέρφια σου πιάνουν δύο θέσεις στο ρόστερ»
Αντετοκούνμπο: Μπορώ να καρφώσω ακόμη…
Κορυφαία επίδοση στο 2023 για τον Τράικοβιτς
ΑΕΚ και Ανόρθωση κοντράρονται για το Σούπερ Καπ Καλαθόσφαιρας
Αποκλείστηκε η Ελλάδα από το Davis Cup μετά την ήττα του Τσιτσιπά
Χάμιλτον: Ρισκάραμε στην Σιγκαπούρη
Συνελήφθη για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ ο πρόεδρος των Καβαλίερς
Μεγάλη δωρεά του Τσιτσιπά για τους πλημμυροπαθείς
Σάινθ: Θα δώσω τα πάντα, ελπίζω να είναι αρκετό
Ράσελ: Έχουμε πλεονέκτημα με την έξτρα γόμα ελαστικών