Πώς παίχτηκε το στημένο και οι φάσεις που έκαψαν τους ποδοσφαιριστές-Τα ευρήματα Βρυωνίδη

Το σκεπτικό πίσω από την απόφαση του αθλητικού δικαστή, Αριστοτέλη Βρυωνίδη, να επιβάλει ποινή ισόβιου αποκλεισμού από τα γήπεδα, σε δύο πρώην ποδοσφαιριστές της ΠΑΕΕΚ Κερύνειας, δίνει η ΚΟΠ, στο οποίο αναφέρεται πως τόσο ο Ονησιφόρου όσο και ο Odera επιδείκνυαν περίεργη αθλητική συμπεριφορά, κατά τη διάρκεια του αγώνα και σε συγκεκριμένες φάσεις, που ευνοούσαν την Ανόρθωση.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση του Αθλητικού Δικαστή, το σωματείο της ΠΑΕΕΚ Κερύνειας (στο εξής «η ΠΑΕΕΚ») παραπέμπεται για ύποπτη στοιχηματική δραστηριότητα στα πλαίσια του αγώνα κυπέλλου Coca Cola Α' Β' κατηγορίας 2022-23 Α' Φάση μεταξύ της ΠΑΕΕΚ και της Ανόρθωσης Αμμοχώστου (στο εξής «η Ανόρθωση») ο οποίος διεξήχθη στις 26/10/2022 και στον οποίο η Ανόρθωση ήταν η νικήτρια ομάδα με σκορ 4-1. Η εν λόγω παραπομπή εδράζεται κατόπιν ενημέρωσης από την αρμόδια υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (UEFA) μέσα από την οποία καταλογίζεται και/ή αποδίδεται υπαιτιότητα στο σωματείο της ΠΑΕΕΚ, κατά παράβαση του άρθρου 10 ιθ (1) (2) (3) (4) των Πειθαρχικών Κανονισμών της ΚΟΠ, ως επίσης και από το πρόσφατο πόρισμα της Επιτροπής Δεοντολογίας και Προστασίας του αθλητισμού ημερομηνίας 22/05/2023.

«Δεν έχω καμία αμφιβολία, ότι από το μαρτυρικό υλικό το οποίο έχει τεθεί ενώπιον μου καταδεικνύεται (με βάση το σχετικό κανονισμό) ότι το σωματείο της ΠΑΕΕΚ έχει διαπράξει το αδίκημα της χειραγώγησης συγκεκριμένου αποτελέσματος στον αναφερόμενο αγώνα, η οποία επιβεβαιώνεται με την ύποπτη στοιχηματική δραστηριότητα του αναφερόμενου αγώνα πρωταθλήματος ο οποίος διεξήχθη στις 26/10/2022».

Τα ευρήματα επιβεβαιώνονται και από την έκθεση του ερευνώντα λειτουργού της Επιτροπής Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού, τονίζει ο Αθλητικός Δικαστής.

«Συγκεκριμένα, με βάση την έκθεση γεγονότων που έχει τεθεί ενώπιον μου, ο ερευνώντας λειτουργός τη Επιτροπής Δεοντολογίας, μετά από ενδελεχή έρευνα την οποία διεξήγαγε, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο εν λόγω αγώνας ήταν χειραγωγημένος, επιβεβαιώνοντας τα ευρήματα της UEFA, με την εμπλοκή μάλιστα και συγκεκριμένων ποδοσφαιριστών.

Περαιτέρω, σύμφωνα με τα ευρήματα της αρμόδιας υπηρεσίας της UEFA διαπιστώνεται ξεκάθαρα ότι η στοιχηματική αγορά κατέδειξε πως κάποιοι από τους στοιχηματίζοντες είχαν προηγούμενη γνώση ότι η ΠΑΕΕΚ θα έχανε τον αγώνα με τουλάχιστον 3 τέρματα διαφορά και θα σημειώνονταν τουλάχιστον 4 τέρματα στον αγώνα, γεγονός που θα απέφερε σημαντικά στοιχηματικά κέρδη. Υπενθυμίζω ότι ο αγώνας έληξε με σκορ 4-1 υπέρ της ομάδας της Ανόρθωσης.

«Αποδέχομαι πλήρως το συμπέρασμα της συγκεκριμένης επιτροπής της UEFA, ότι η ασυνήθιστη αυτή στοιχηματική δραστηριότητα ήταν αποτέλεσμα της χειραγώγησης από ποδοσφαιριστές της ομάδας της ΠΑΕΕΚ με σκοπό το οικονομικό όφελος από τις στοιχηματικές αγορές. Θα πρέπει να τονιστεί με έμφαση ότι σύμφωνα με την τελευταία τροποποίηση του εν λόγω κανονισμού από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΟΠ, θεσμοθετήθηκε ότι η διάπραξη αδικήματος εδράζεται όταν και εφόσον η αρμόδια επιτροπή της UEFA καταλογίζει και/ή αποδίδει υπαιτιότητα σε συγκεκριμένο σωματείο».

Ως εκ τούτου με βάση την ενημέρωση την οποία η ΚΟΠ έλαβε από την αρμόδια επιτροπή της UEFA είναι ξεκάθαρο ότι στον αναφερόμενο ποδοσφαιρικό αγώνα καταλογίζεται και/ή αποδίδεται υπαιτιότητα στο σωματείο της ΠΑΕΕΚ.

«Ενόψει των πιο πάνω και σύμφωνα πάντοτε με τη σχετική πρόνοια του Πειθαρχικού Κανονισμού επιβάλλω στο σωματείο της ΠΑΕΕΚ πρόστιμο €50.000. Η εκτέλεση της πιο πάνω απόφασης, αναστέλλεται για 8 μέρες από την επόμενη της κοινοποίησης αυτής της απόφασης στο σωματείο σας, σύμφωνα με το Άρθρο 74 (Γ) του Πειθαρχικού Κανονισμού της ΚΟΠ. Η πιο πάνω χρηματική ποινή με βάση το άρθρο 17 των Πειθαρχικών Κανονισμών πρέπει να πληρωθεί εντός 30 ημερών από την ημέρα που λήγει η αναστολή εκτέλεσης της ποινής. Περαιτέρω θα εξετάσω τις κατηγορίες που αφορούν τους δυο ποδοσφαιριστές της ΠΑΕΕΚ».

Στην απόφαση υπενθυμίζεται ότι οι δύο ποδοσφαιριστές αντιμετωπίζουν την κατηγορία ότι κατά τον χρόνο συμμετοχής τους στον εν λόγω αγώνα με τις πράξεις και/ή ενέργειες τους αναμίχθηκαν και/ή επιχείρησαν να αναμιχθούν ενεργά και/ή παθητικά σε χειραγώγηση του πιο πάνω αγώνα με σκοπό να επηρεάσουν το αποτέλεσμα του αγώνα κατά παράβαση των άρθρων 9(ιγ) και 10.2 (ιγ) των Πειθαρχικών Κανονισμών της ΚΟΠ.

Στην επιστολή που απέστειλε η αρμόδια επιτροπή της UEFA γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένες φάσεις από τον αγώνα όπου η συμπεριφορά των δυο αυτών ποδοσφαιριστών της ΠΑΕΕΚ φαίνεται επιλήψιμη.

Αναφορικά με τον ποδοσφαιριστή Ofornadu Odera Peter η αρμόδια επιτροπή της UEFA τον χαρακτηρίζει ως πρόσωπο ενδιαφέροντος λόγω της απόδοσης του στο συγκεκριμένο αγώνα και σημειώνει δυο συγκεκριμένες περιπτώσεις (επίτευξη 2ου και 4ου τέρματος της Ανόρθωσης) στις οποίες ο συγκεκριμένος ποδοσφαιριστής είχε περίεργη αγωνιστική συμπεριφορά.

Τα πιο πάνω ευρήματα επιβεβαιώνονται και από την έκθεση γεγονότων του ερευνώντα λειτουργού της Επιτροπής Δεοντολογίας και προστασίας του Αθλητισμού την οποία έχει θέσει ενώπιον μου ο Πειθαρχικός Εισαγγελέας. Αξίζει να τονιστεί ότι στα πλαίσια της εν λόγω έρευνας είχαν ληφθεί αριθμός καταθέσεων από όλους τους εμπλεκόμενους, στη βάση των οποίων επιβεβαιώνεται η προσωπική εμπλοκή των αναφερομένων ποδοσφαιριστών.

Αναφορικά με τον ποδοσφαιριστή Κύπρο Ονησιφόρου, η αρμόδια επιτροπή της UEFA τον έχει χαρακτηρίσει και αυτόν ως πρόσωπο ενδιαφέροντος λόγω της απόδοσής του στον συγκεκριμένο αγώνα. Η UEFA στην έκθεση της σημειώνει τρείς συγκεκριμένες περιπτώσεις (στο 60ο λεπτό του αγώνα σε κλασσική ευκαιρία της Ανόρθωσης και στο 3ο και 4ο τέρμα της Ανόρθωσης) στις οποίες ο ποδοσφαιριστής είχε περίεργη αγωνιστική συμπεριφορά.

Η έκθεση γεγονότων του ερευνώντα λειτουργού της Επιτροπής Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού, την οποία έχω ενώπιον μου, επιβεβαιώνει τα ευρήματα της αρμόδιας επιτροπής της UEFA.

«Έχοντας υπόψη την έκθεση της αρμόδιας επιτροπής της UEFA καθώς επίσης και την έκθεση γεγονότων του Ερευνώντα Λειτουργού της Επιτροπής Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού, δεν έχω καμία αμφιβολία ότι οι εν λόγω ποδοσφαιριστές είχαν ενεργή συμμετοχή στη χειραγώγηση του εν λόγω αγώνα. Με βάση τα πιο πάνω, καταλήγω στο συμπέρασμα ότι οι ποδοσφαιριστές Ofornadu Odera Peter και Κύπρος Ονησιφόρου έχουν διαπράξει το αδίκημα που προβλέπεται στα άρθρα 9(ιγ) και 10 (2) (ιγ) των Πειθαρχικών Κανονικών της ΚΟΠ. Τα αδικήματα αυτά είναι από τα σοβαρότερα που περιλαμβάνονται στους Πειθαρχικούς Κανονισμούς, κάτι το οποίο διαφαίνεται και από τις προβλεπόμενες στους κανονισμούς ποινές. Ενόψει των πιο πάνω, επιβάλλω στους ποδοσφαιριστές Ofornadu Odera Peter και Κύπρο Ονησιφόρου ποινή ισόβιου Αποκλεισμού από το να εισέρχονται σε οποιοδήποτε στάδιο και ποινή προστίμου €32.000. Η εκτέλεση της πιο πάνω απόφασης, αναστέλλεται για 8 μέρες από την επόμενη της κοινοποίησης αυτής της απόφασης στο σωματείο σας, σύμφωνα με το Άρθρο 74 (Γ) του Πειθαρχικού Κανονισμού της ΚΟΠ. Η πιο πάνω χρηματική ποινή με βάση το άρθρο 17 των Πειθαρχικών Κανονισμών πρέπει να πληρωθεί εντός 30 ημερών από την ημέρα που λήγει η αναστολή εκτέλεσης της ποινής».

Δειτε Επισης

Βγαίνει μπροστά ο Παπασταύρου-«Δυστυχώς δεν εξελίχθηκε όπως θέλαμε ο τελικός»
Η μπάλα στήνεται στη σέντρα-Αρχίζει το EURO U-17 στην Κύπρο
Η αναφορά του Κυβερνητικού Εκπροσώπου για τη νίκη της Πάφου-«Η χαρά μας είναι εμφανής»
Έγινε χαμός στην Πάφο για το κύπελλο-Πανηγύρισαν με την ψυχή τους (pics)
Έτσι έγραψε ιστορία η Πάφος-Κέρδισε το πρώτο της τρόπαιο και εξασφάλισε ευρωπαϊκό εισιτήριο
Καρσέδο: Είμαι περήφανος για την ομάδα, πανευτυχής για αυτό που καταφέραμε
BINTEO: Η στιγμή που οι παίκτες της Πάφου σηκώνουν το τρόπαιο στον ουρανό
Το μήνυμα Ντουμπόφ μετά την κατάκτηση του κυπέλλου-«Είναι μόνο η αρχή, ονειρευόμαστε και πρωτάθλημα»
Τρελά πανηγύρια από τους ποδοσφαιριστές της Πάφου-Σήκωσαν ψηλά τους Ντούμποφ και Καρσέδο (pics)
Το σχόλιο Χριστοδουλίδη μετά την κατάκτηση του Κυπέλλου από την Πάφο-Ποιους ξεχώρισε