Αλκαράθ, ο νέος «βασιλιάς» του Γουίμπλεντον-Ο 20χρονος πολεμική μηχανή του τένις

Το τρομερό παιδί του τένις, Κάρλος Αλκαράθ, είναι από το βράδυ της Κυριακής ο νέος (και τρίτος νεαρότερος) «βασιλιάς» του Γουίμπλεντον, μετά από έναν συγκλονιστικό τελικό με τον θρύλο Νόβακ Τζόκοβιτς που κράτησε 4 ώρες και 45' και κρίθηκε στα πέντε σετ!

Στα 20 του χρόνια ο Ισπανός κατάφερε να «εκθρονίσει» τον 36χρονο Σέρβο και, παράλληλα, να τον υποχρεώσει στην πρώτη του ήττα στο κεντρικό κορτ ύστερα από 10 χρόνια (το 2013 ήταν η τελευταία φορά που είχε χάσει ο «Νόλε» από τον Άντι Μάρεϊ και έκτοτε μετρούσε σερί 45-0). Έτσι, με το τελικό 3-2 [1-6, 7-6(5), 6-1, 3-6, 6-4] κατέκτησε το βαρύτιμο τρόπαιο στο Λονδίνο και πρόσθεσε στη συλλογή του το δεύτερο Grand Slam, μετά από εκείνο του US Open του 2022.

Ο Νόβακ Τζόκοβιτς ήταν το φαβορί πριν τον αγώνα, προηγήθηκε... σαν σε προπόνηση με 1-0 (6-1), αλλά ο Αλκαράθ με τένις από άλλον πλανήτη ισοφάρισε στο τάι μπρέικ του δεύτερου σετ, προηγήθηκε με 2-1 και, παρότι ο «Νόλε»... επέστρεψε προσωρινά και ισοφάρισε, βρήκε τον τρόπο στο decider σετ να «λυγίσει» τον πολυνίκη σε τίτλους Grand Slam (23) και να πανηγυρίσει την τεράστια νίκη του με 3-2.

Απέδειξε ότι απόλυτα δικαιολογημένα παραμένει στο Νο 1 της παγκόσμιας κατάταξης και δείχνει απλώς έτοιμος να κυριεύσει όλο τον κόσμο του τένις.

Με τον Ρότζερ Φέντερερ να έχει αποχωρήσει και τους Ράφα Ναδάλ και Νόβακ Τζόκοβιτς να βρίσκονται στη δύση της καριέρας τους, οι οπαδοί του τένις ανά τον πλανήτη είχαν αρχίσει να ανησυχούν για τη διάδοχη κατάσταση. Τα προηγούμενα χρόνια το άθλημα εκτοξεύτηκε, καθώς απέκτησε τους σταρ που το καθιέρωσαν στη συνείδηση του κόσμου και εκτός των κορτ.

Οι Στέφανος Τσιτσιπάς, Αλεξάντερ Ζβέρεφ, Ντανιίλ Μεντβέντεφ είναι εξαιρετικοί μεν, αλλά δεν έδιναν αυτό το κάτι παραπάνω που καθηλώνει τον θεατή σε κάθε τους ματς. Και κάπου εκεί ήρθε ο Αλκαράθ από τη Μούρθια για να... καλύψει αυτό το κενό.

carlos-alcaraz-titlos-wimbledon-xairetaei.jpg

Στις 16 Ιουλίου 2023, με τη νίκη του 3-2 στον τελικό του Wimbledon, ο 20χρονος Ισπανός έδειξε ότι η δική του μεγάλη εποχή δεν έχει απλώς ξεκινήσει, αλλά τη ζούμε ήδη. Και, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, δύσκολα κάποιος από τους υπάρχοντες -πλην του «Νόλε»- θα τον... εκθρονίσει.

Πώς ο Κάρλος Αλκαράθ από «αγρίμι» έγινε... πολεμική μηχανή του τένις

Ο Κάρλος Αλκαράθ ήταν ένα ατίθασο παιδί το οποίο σε μικρή ηλικία έσπαγε ρακέτες όταν έχανε ένα ματς ακόμη και έναν πόντο. Ένα μικρό «αγρίμι» το οποίο ένας πρώην Νο 1 της παγκόσμιας κατάταξης στο τένις, ο Χουάν Κάρλος Φερέρο, ανέλαβε να τιθασεύσει και να... μεταμορφώσει σε εξαιρετικό επαγγελματία τενίστα.

Όπως φαίνεται, όχι μόνο κατάφερε τον στόχο του, αλλά μπόρεσε να πάει ένα βήμα (αν όχι περισσότερα) παραπέρα, καθώς μετέτρεψε τον «Καρλίτος» -όπως προτιμά να τον αποκαλούν ο 20χρονος από τη Μούρθια- σε... πολεμική μηχανή του τένις, που μπορεί να «διαλύσει» οποιονδήποτε αντίπαλο ακόμη και όταν αυτό μοιάζει κάτι παραπάνω από δύσκολο. Ενδεικτικό είναι πως κόντρα στον Τζόκοβιτς, στον τελικό του φετινού Wimbledon, έχασε το πρώτο σετ με 6-1 γκέιμ, αλλά, όταν βρήκε τον ρυθμό του, «απάντησε» με τον ίδιο τρόπο στο τρίτο σετ.

Από τα 19 του έχει καταφέρει να κατακτήσει την κορυφή του τενιστικού κόσμου και, με το πάθος που βγάζει σε κάθε του παιχνίδι, γεμίζει όλα τα γήπεδα στα οποία αγωνίζεται, προσφέροντας ταυτόχρονα θέαμα και ουσία.

Αξίζει κανείς να ρίξει μια ματιά στην πορεία του προς το Νο 1 του κόσμου, για να καταλάβει με πόσο γρήγορα βήματα (άλματα για την ακρίβεια) έχει προχωρήσει στην καριέρα του.

Αφού έγινε επαγγελματίας τενίστας το 2018, κέρδισε τρεις τίτλους στο ITF Men's World Tennis Tour και τέσσερις στο ATP Challenger Tour και μπήκε στους 100 πρώτους στην κατάταξη τον Μάιο του 2021.

Δύο μήνες αργότερα έφτασε στον πρώτο του τελικό ATP Tour, στο Όπεν της Κροατίας του 2021, όπου κέρδισε τον πρώτο του τίτλο. Έτσι, έγινε ο νεότερος τενίστας που κατέκτησε τίτλο στο ATP Tour μετά το 2008 και τον Κέι Νισικόρι.

Μπήκε στους 50 κορυφαίους τενίστες, αφού έφτασε στους προημιτελικούς στο US Open του 2021, και τον Νοέμβριο κέρδισε τους τελικούς του ATP Next Generation 2021. Στο Rio Open του 2022 έγινε ο νεότερος παίκτης που κέρδισε τίτλο ATP 500 και ανέβηκε στους 20 καλύτερους της κατάταξης.

Ο Αλκαράθ έγινε ο νεότερος παίκτης στην ιστορία του αθλήματος που βρέθηκε στην πρώτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης σε ηλικία 19 ετών μετά την κατάκτηση του πρώτου του Γκραν Σλαμ στο US Open του 2022. Εκεί έδειξε ότι... το ποτάμι πίσω δεν γυρνά.

Όταν ο Στέφανος Τσιτσιπάς αποθέωσε τον Κάρλος Αλκαράθ: «Τον θαυμάζω, θα ήθελα να είμαι κι εγώ το ίδιο χαρούμενος»

Ο Αλκαράθ έχει καταφέρει όλα αυτά τα σπουδαία επιτεύγματα για έναν 20χρονο έχοντας μονίμως ένα σχεδόν εκνευριστικό χαμόγελο στο πρόσωπό του. Μια αθλητική προσέγγιση που έχει εμπνεύσει κι άλλους τενίστες, όπως ο Στέφανος Τσιτσιπάς, ο οποίος δεν δίστασε να πει δημόσια ότι ο τρόπος με τον οποίο προσεγγίζει το παιχνίδι ο Ισπανός αντίπαλός του αποτελεί έμπνευση γι' αυτόν.

carlos-alcaraz-stefanos-tsitsipas.jpg

«Δίνει έναν φρέσκο αέρα στο παιχνίδι και μια θετική ενέργεια. Με την ανάπτυξή του ως παίκτης, μεγαλώνει και η συνέπειά του. Τον θαυμάζω. Θα ήθελα να είμαι κι εγώ το ίδιο χαρούμενος. Τον θαυμάζω για αυτό που είναι και νομίζω ότι μπορώ να γίνω έτσι. Αλήθεια το πιστεύω. Χάρη σε εκείνον είμαι πιο χαρούμενος όταν παίζω αυτό το άθλημα», είπε μετά από αγώνα του στο φετινό Roland Garros ο «Στεφ», πριν αντιμετωπίσει τον «Καρλίτος».

Ο Αλκαράθ είναι το νέο μεγάλο όνομα του τένις και οι χορηγοί το αποδεικνύουν

Αυτό το χαμόγελο που δείχνει ευτυχία έχει... κλέψει καρδιές και στις κερκίδες. Δεν υπάρχει παιχνίδι που να μην πιάσει η κάμερα ένα πλακάτ με το όνομά του το οποίο θα κρατά μια νεαρή κοπέλα.

Φυσικά, ένας αθλητής του δικού του επιπέδου δεν μπορεί παρά να διαθέτει ένα εντυπωσιακό σώμα, με αποτέλεσμα να σφάζονται εταιρείες ένδυσης για το ποια θα τον πρωτοντύσει.

carlos-alcaraz-titlos-us-open.jpg

Κολοσσοί όπως η Nike, η Rolex, η BMW, η Calvin Klein, η Louis Vuitton είναι μερικές μόνο από αυτές που κατάφεραν να τον «ψήσουν», έναντι αρκετών εκατομμυρίων, για να γίνει το πρόσωπο της καμπάνιας τους. Μόνο φέτος, στο πρώτο εξάμηνο, οι συμφωνίες που έχει υπογράψει τον έχουν κάνει πλουσιότερο κατά 4,5 εκατομμύρια ευρώ.

Άλλα τόσα είναι τα χρήματα που έχει βγάλει από τους αγώνες μέσα στο 2023. Μέσα σε δυόμισι σεζόν έχει εξασφαλίσει μόνο από τη συμμετοχή του στα κορτ πάνω από 16,5 εκατομμύρια ευρώ. Άλλα τόσα υπολογίζονται πως είναι τα έσοδα ετησίως από χορηγίες.

Ο Κάρλος Αλκαράθ απολαμβάνει τις επιτυχίες του και το δείχνει. Ωστόσο, ξέρει ότι ακόμη έχει πολύ δρόμο να διανύσει για να φτάσει μέχρι εκεί όπου το ταλέντο του μπορεί να τον οδηγήσει. Γι' αυτό φροντίζει και ο προπονητής του, που τον κρατά μακριά από τις όποιες «σειρήνες».

Πηγή: Iefimerida

Δειτε Επισης

O Λεχέτσκα έβαλε «stop» στον Ναδάλ στη Μαδρίτη
Νίκη με ανατροπή για τον Κεραυνό επί της Ανόρθωσης
«Ήταν δύσκολη ήττα για εμάς, να ανασυγκροτηθούμε και να κερδίσουμε αύριο»
Νέα τεράστια επένδυση από τους Τούρκους-Πότε θα επιστρέψει η Formula 1 στην Κωνσταντινούπολη
«Δεν μπορούμε να αφήνουμε τους διαιτητές να καθορίζουν το παιχνίδι, πρέπει να το κάνουμε εμείς»
Έξαλλος ο Μπαρτώκας μετά το φινάλε του Ολυμπιακός-Μπαρτσελόνα, είχε επεισόδιο με τον Σάδα (vid)
Άλωσαν τη Νέα Υόρκη και μένουν «ζωντανοί» οι Σίξερς
Ο Λεμπρόν Τζέιμς ενεργοποίησε την «βόμβα»-Ελεύθερος για μεταγραφή και περιμένει τον… γιο του
Ηττήθηκε 82-80 σε νεκρό χρόνο στην παράταση από την Μπαρτσελόνα ο Ολυμπιακός
Με την πλάτη στον τοίχο ο Παναθηναϊκός στον τελικό-Ηττήθηκε 85-83 από τη Μακάμπι