Αυτοί είναι οι πιο σκληροί χούλιγκανς της Ευρώπης-Οι σχέσεις με οπαδούς ελληνικών ομάδων
18:05 - 09 Αυγούστου 2023
Το αίμα της δολοφονίας του άτυχου Μιχάλη Κατσουρή από στρατό οπαδών με νεοναζιστικές καταβολές, ακόμα δεν έχει ξεραθεί. Παρακάτω θα επιχειρήσουμε να καταγράψουμε τους πιο επικίνδυνους συνδέσμους οπαδών ποδοσφαιρικών ομάδων, εκεί όπου το ποδόσφαιρο είναι το τελευταίο που απασχολεί τους φέροντες ποδοσφαιρικές φανέλες και κασκόλ.
Les Olympiens, Μαρσέιγ
Έγιναν γνωστοί: Από τη χωρίς τελειωμό κόντρα τους με τους φανατικούς της PSG. Και κάθε ομάδας της Ligue 1.
Σήμερα: Οι οπαδοί της Μαρσέιγ είναι «αδελφοποιημένοι» με τους οπαδούς της ΑΕΚ. Όσον αφορά τους Olympiens, δεν είναι εύκολο να αποκρυπτογραφήσεις την ταυτότητά τους. Περιλαμβάνουν στις τάξεις τους από ακροδεξιούς μέχρι ακροαριστερούς, δεύτερης και τρίτης γενιάς Γάλλους και μετανάστες, που μέσω της ομάδας, βρίσκουν τρόπο για να αντιπαρατεθούν με το κράτος και τα μέτρα καταστολής της γαλλικής αστυνομίας.
Delije, Ερυθρός Αστέρας
Έγιναν γνωστοί: Από την πολεμική έφοδο που εξαπέλυσαν στους οπαδούς της Ντιναμό Ζάγκρεμπ στις 13 Μαΐου 1990, στο στάδιο Μαξιμίρ, λίγες εβδομάδες μετά την επικύρωση της ανεξαρτησίας της Κροατίας. Αυτό το αιματοβαμμένο «μπάχαλο» μέτρησε αμέτρητες μαχαιριές, σφαίρες, ρίψεις αερίων και 13 θύματα.
Σήμερα: Κάθε ντέρμπι με την Παρτιζάν μυρίζει αίμα. Γνωστή σε όλη την Ευρώπη η πολύ στενή σχέση τους με τους οπαδούς του Ολυμπιακού.
Irriducibili, Λάτσιο
Έγιναν γνωστοί: Ως ένα τάγμα εφόδου με ξεκάθαρα φασιστικές αντιλήψεις, υπό το πρόσχημα της υποστήριξης της Λάτσιο. Ο ποδοσφαιριστής Πάολο Ντι Κάνιο, που κατά καιρούς είχε εκφραστεί θετικά προς το φασισμό, ήταν κάτι σαν «σημαία» τους.
Σήμερα: Είναι περίπου σταρ, δίνουν συνεντεύξεις ακόμα και στο GQ!
Roma Ultras, Ρόμα
Έγιναν γνωστοί: Οι οπαδικοί στρατοί της Ρόμα συχνά αυτοαποκαλούνται και «μαφία». Όχι άδικα. Έχουν μαχαιρώσει οπαδούς ξένων ομάδων (Μίντλεσμπρο, 2006) και διατηρούν άσβεστο μίσος για τη Λάτσιο.
Σήμερα: Τίποτα δεν έχει αλλάξει. Όσον αφορά τις σχέσεις τους με το ελληνικό οπαδικό κίνημα, είναι γνωστές οι «αδελφικές» σχέσεις τους με τους οπαδούς του Παναθηναϊκού.
Bushwackers, Mίλγουολ
Έγιναν γνωστοί: Από εκείνο το απόγευμα που η ομάδα τους αντιμετώπισε τη Λούτον Τάουν, το 1985. Η ήττα με 1-0 τους οδήγησε σε ένα άνευ προηγουμένου ξύλο με τους οπαδούς της Λούτον, που προκάλεσε την καταστροφή του γηπέδου!
Σήμερα: Κυκλοφορούν ακόμα εκεί έξω, αν και με αρκετά μειωμένη δύναμη.
Sect 82, Μέταλιστ Χάρκιβ
Έγιναν γνωστοί: Από το ατελείωτο μίσος τους για τη Διναμό Κιέβου. Και από τη σύνδεση των μελών της με τα νεοναζιστικά τάγματα Αζόφ.
Σήμερα: Η Μέταλιστ έπαψε να υφίσταται το 2016 λόγω χρεοκοπίας, όμως πέντε χρόνια μετά κατάφερε να συσταθεί ξανά ως ποδοσφαιρικό σωματείο. Εν μέσω πολέμου, η ομάδα έχει παρουσία στο πρωτάθλημα Ουκρανίας (13η θέση). Οι οπαδοί της δεν ακούγονται τόσο πολύ πια. Έχουν έναν πραγματικά σοβαρότερο πόλεμο να δώσουν.
Letensti, Σπάρτα Πράγας
Έγιναν γνωστοί: Αντισημιτισμός, νοσταλγία για τον Χίτλερ, ανταλλαγή φασιστικών χαιρετισμών με παίκτες (Πάβελ Χόρβατ, 2018), μίσος για τη Σλάβια Πράγας και μια ένοπλη επίθεση κατά του πρόεδρου της Χαρτς, Τζορτζ Φουλκς.
Σήμερα: Καυχιούνται πως είναι ο πιο δυναμικός στρατός οπαδών σε ολόκληρη την Πράγα.
Green Monsters, Φερεντσβάρος
Έγιναν γνωστοί: Από τις μάχες τους κόντρα στον οπαδικό στρατό της μισητής Ουίπεστ. Μάχες, χωρίς εισαγωγικά, καθότι εμφανίζονται συνήθως με μπαστούνια του μπέιζμπολ, λέιζερ και αλυσίδες. Έχουν εμπλακεί σε μάχες και με τους οπαδούς της Μίλγουολ, της Διναμό Κιέβου και της Χάιντουκ Σπλιτ.
Σήμερα: Κατά καιρούς δέχονται απειλές για τον τερματισμό της δράσης τους από την ουγγρική πολιτεία, αλλά δεν ιδρώνει το αυτί τους. Καυχιούνται πως με τις πράξεις τους, το γόητρο της Φερεντσβάρος «ψηλώνει».
Boixos Nois, Μπαρτσελόνα
Έγιναν γνωστοί: Με το «τρελό» τους όνομα (boixos nois, ήτοι τα τρελά παιδιά). Αλλά κυρίως, από τις συνδέσεις τους με ακροδεξιές καταλανικές οργανώσεις, το μαχαίρωμα ενός οπαδού της Εσπανιόλ, και την «υποδοχή» τους στον Λουίς Φίγκο στο Καμπ Νου με τα χρώματα της μισητής Ρεάλ. Είναι αυτοί που εκσφενδόνισαν ένα κεφάλι γουρουνιού προς το μέρος του.
Σήμερα: Τους έχει απαγορευτεί η είσοδος στο γήπεδο.
Ultras Sur, Ρεάλ Μαδρίτης
Έγιναν γνωστοί: Από τις ακροδεξιές θέσεις και τις σώμα με σώμα μάχες με τους φανατικούς οπαδούς της Μπαρτσελόνα στο πρώτο μισό της δεκαετίας του '80, αλλά και από τους «λογαριασμούς» που άνοιξαν με τους αντίστοιχους της Ίντερ, το 1985 και το 1986.
Σήμερα: Ο πρόεδρος της Ρεάλ, Φλορεντίνο Πέρεθ, τους έχει απαγορεύσει την είσοδο στο γήπεδο Σαντιάγο Μπερναμπέου.
Πηγή: Reader.gr