Η προϊστορία των Bad Βlue Boys, η ιδεολογία τους και το δίκτυο συνεργασίας

Μετά την τραγική δολοφονία 29χρονου οπαδού της ΑΕΚ έξω από το γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας, έρχονται στο φως ανησυχητικά στοιχεία σχετικά με τον χουλιγκανισμό και τα ακραία στοιχεία σε μεγάλες ευρωπαϊκές ποδοσφαιρικές ομάδες.

Ο αθλητικογράφος Πέτρος Χατζηχριστοδούλου μίλησε στο ΚΥΠΕ για τους σκληροπυρηνικούς οπαδούς της Κροατικής Ντιναμό Ζάγκρεπ, τους λεγόμενους Bad Βlue Boys, που θεωρούνται από τους πιο επικίνδυνους στην Ευρώπη, έχοντας μια προϊστορία επεισοδίων στη χώρα τους αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Όπως είπε, διατηρούν διασυνδέσεις με το εθνικιστικό κίνημα της Κροατίας, είναι νοσταλγοί του ναζισμού αλλά διατηρούν, όπως είπε και επιρροή στην πολιτική της σύγχρονης Κροατίας. Παράλληλα είναι δικτυωμένοι με ακραία στοιχεία σε άλλες ευρωπαϊκές ομάδες.   

Όπως ανέφερε την πρώτη φορά που έκαναν έντονη την παρουσία τους ήταν το Μάιο του 1990 σε ένα αγώνα της Δυναμό Ζάγκρεπ με τον Ερυθρό Αστέρα Βελιγραδίου. Εκεί σημειώθηκαν, όπως είπε, τεράστια επεισόδια με πάνω από 300 τραυματίες και θεωρήθηκαν προεόρτια του πολέμου που ακολούθησε στην Γιουγκοσλαβία.

Μετά την ανεξαρτησία της Κροατίας, όπως ανέφερε, οι οργανωμένοι αυτοί οπαδοί έδειξαν ξεκάθαρα ότι δεν ήταν απλώς θιασώτες της ανεξαρτησίας της Κροατίας, αλλά στην πραγματικότητα μια ναζιστική οργάνωση και χρησιμοποιούσαν ναζιστικά σύμβολα. Μάλιστα όπως ανέφερε ο κ. Χατζηχριστοδούλου παρείχαν υποστήριξη στον πρώτο πρόεδρο της Κροατίας Φράνιο Τούτζμαν, και την εποχή που η Κροατία ήταν νεοσύστατο κράτος είχαν γίνει κράτος εν κράτη. 

Η Bad Βlue Boys, που έχουν ως σύμβολό τους το κεφάλι ενός μπουλντόκ, ανέφερε, δηλώνουν περήφανοι που είναι ναζί και έχουν προκαλέσει σειρά επεισοδίων στην Κροατία αλλά και σε αγώνες σε άλλες χώρες του εξωτερικού. Μάλιστα υποστήριξε ότι έχουν ακόμα επιρροή στα πολιτικά πράγματα της Κροατίας με πολιτικούς να ζητούν την υποστήριξή τους.

«Θεωρούνται αυτή τη στιγμή οι πιο σκληροπυρηνικοί χούλιγκανς στην Ευρώπη», ανέφερε.

Όσον αφορά τις διασυνδέσεις τους στην Ελλάδα, ανέφερε ότι έχουν αδελφοποιηθεί με ένα ακραίο κομμάτι των οπαδών του Παναθηναϊκού, αλλά και με άλλα ακραία στοιχεία άλλων ευρωπαϊκών ομάδων. Η ιδεολογία τους, όπως είπε, έχει σχέση με τη βία και λειτουργούν στρατιωτικά, ενώ χαρακτήρισε την έλευσή τους στην Ελλάδα ως «εισβολή».

Πρόσθεσε ότι οι οπαδοί αυτοί έφτασαν στην Ελλάδα μέσω Αλβανίας και κατά τη διάρκεια της πορείας τους πέρασαν από το Μαυροβούνιο. Το Μαυροβούνιο, ανέφερε ειδοποίησε τις ελληνικές αρχές αναφέροντας αριθμούς εγγραφής, μάρκες ακόμα και χρώματα των αυτοκινήτων τους. Οι ελληνικές αρχές, είπε, ότι  τους επιτηρούσαν διακριτικά αλλά δεν τους σταμάτησαν και έκανε λόγο για τεράστια ευθύνη των αρχών.

Σημείωσε επίσης ότι ανάμεσα στους συλληφθέντες για τα επεισόδια υπάρχουν εκτός από τους Κροάτες, Έλληνες, Αλβανοί, Γερμανοί, Αυστριακοί και άλλοι, κάτι που φανερώνει ότι υπάρχει ένα δίκτυο συνεργασίας, μεταξύ ναζιστών οπαδών διαφόρων ομάδων που προχωρούν σε επεισόδια και φθορές και που δεν τους ενδιαφέρει που θα κτυπήσουν.

Πρόσθεσε ότι οι οπαδοί αυτοί ήρθαν στην Ελλάδα με οργανωμένο στρατιωτικό σχέδιο, ενώ στην Κροατία είχαν στο παρελθόν απειλήσεις τόσο πολιτικούς όσο και δημοσιογράφους που τους αντιτάχθηκαν. Κάποιες φορές, ανέφερε, τα έβαλαν και με τη διοίκηση της Ντιναμό και κατάφεραν μάλιστα να απολυθεί διευθυντής της ομάδα που προσπάθησε να τους περιορίσει.  

Σημείωσε ότι οι συγκεκριμένοι Χούλιγκανς βρίσκονται στην μαύρη λίστα της ΟΥΕΦΑ και για αυτό τους είχε απαγορευθεί να έρθουν στην Ελλάδα για τον αγώνα.

Δειτε Επισης

«Υπόκλιση» στον δικό τους Αντρές: Τα αποχαιρετιστήρια βίντεο εθνικής Ισπανίας και Μπαρτσελόνα στον Ινιέστα
Ο Αγκουέρο διεκδικεί τρία εκατ. ευρώ σε μισθούς από τη Μπαρτσελόνα
«Έριξαν» τα social media οι φίλοι της Ρίβερ Πλέιτ για να πείσουν τον Πογκμπά να υπογράψει
Η Σίτι κατηγόρησε την Premier League για παραπλάνηση και προειδοποίησε με επιστολή τις υπόλοιπες ομάδες
Επικό τρολάρισμα στον Τεν Χαχ από γνωστή αλυσίδα πίτσας
Αποθέωσε τον Ινιέστα και ο Μέσι-«Είσαι φαινόμενο, θα λείψεις από το ποδόσφαιρο»
Απέκτησε δικό του νησί ο Νεϊμάρ
Η νέα υπερπολυτελής βίλα που απέκτησαν οι Μπέκαμ αξίας 71 εκατομμυρίων ευρώ (pics)
Αντρές Ινιέστα: Από τη Μασία στην κορυφή-Ο άνθρωπος που έκανε τον Μέσι καλύτερο είπε «αντίο» στο ποδόσφαιρο στα 40 του χρόνια
Οι προπονητές που ξόδεψαν τα περισσότερα σε μεταγραφές στην ιστορία του ποδοσφαίρου