FIFA: «Μεσαίος κίνδυνος» για ανθρώπινα δικαιώματα η υποψηφιότητα Σ. Αραβίας για Μουντιάλ 2034
15:51 - 30 Νοεμβρίου 2024
Η υποψηφιότητα της Σαουδικής Αραβίας για τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2034 ενέχει «μεσαίο κίνδυνο» για τα ανθρώπινα δικαιώματα σύμφωνα με την έκθεση της αξιολόγησης της FIFA, η οποία αναφέρει ότι η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων θα μπορούσε να απαιτήσει «σημαντικό χρόνο και προσπάθεια».
Η δημοσίευση της έκθεσης το Σάββατο έρχεται πριν από το συνέδριο της FIFA στις 11 Δεκεμβρίου, όπου θα διεξαχθεί ψηφοφορία για την επιλογή των διοργανωτών των Παγκοσμίων Κυπέλλων του 2030 και του 2034.
Η Σαουδική Αραβία είναι η μοναδική υποψήφια για το 2034, το Μαρόκο, η Ισπανία και η Πορτογαλία έχουν σχηματίσει κοινή υποψηφιότητα για το τουρνουά του 2030, ενώ η Ουρουγουάη, η Αργεντινή και η Παραγουάη θα φιλοξενήσουν έναν αγώνα στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 χρόνων της διοργάνωσης.
Η υποψηφιότητα της Σαουδικής Αραβίας «αποτελεί μια πολύ ισχυρή και ολοκληρωμένη πρόταση, όπως αντικατοπτρίζεται στα αποτελέσματα της τεχνικής αξιολόγησης, η οποία αξιολογεί τις προτεινόμενες υποδομές (αθλητικές και γενικές), καθώς και τις εμπορικές δυνατότητές της», ανέφερε η FIFA στην έκθεσή της.
Ωστόσο, η παγκόσμια ποδοσφαιρική ομοσπονδία προειδοποίησε ότι «όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα, η εφαρμογή των διαφόρων μέτρων, ιδιαίτερα σε ορισμένους τομείς θα μπορούσε να απαιτήσει σημαντική προσπάθεια και χρόνο».
Η FIFA δήλωσε ότι τα παραπάνω αποτέλεσαν τη βάση για την αυξημένη βαθμολογία κινδύνου της υποψηφιότητας με μέση βαθμολογία 4,2 στα 5, υψηλότερη από την κοινή υποψηφιότητα Ηνωμένων Πολιτειών, Καναδά και Μεξικού για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2026.
«Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η υποψηφιότητα περιλαμβάνει σημαντικές ευκαιρίες για θετικό αντίκτυπο στα ανθρώπινα δικαιώματα», πρόσθεσε η FIFA.
«Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα το τουρνουά να λειτουργήσει ως καταλύτης για ορισμένες από τις τρέχουσες και μελλοντικές μεταρρυθμίσεις και να συμβάλει σε θετικά αποτελέσματα για τα ανθρώπινα δικαιώματα για τους ανθρώπους στη Σαουδική Αραβία και την περιοχή που υπερβαίνουν το πεδίο εφαρμογής του ίδιου τουρνουά».
Η Σαουδική Αραβία δεν έχει ακόμη ολοκληρώσει την κατασκευή αρκετών από τα προτεινόμενα γήπεδα για ένα τουρνουά που θα μπορούσε να διεξαχθεί το χειμώνα, όπως συνέβη στο Κατάρ
Τα ανθρώπινα δικαιώματα, πηγή έντονης διαμάχης στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 στο γειτονικό Κατάρ, απειλούν να αποτελέσουν και πάλι μείζον θέμα συζήτησης ενόψει του 2034.
Οι οργανώσεις υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων επισημαίνουν τις μαζικές εκτελέσεις στη Σαουδική Αραβία και τις καταγγελίες για βασανιστήρια, καθώς και τους περιορισμούς που ισχύουν για τις γυναίκες στο πλαίσιο του συστήματος ανδρικής κηδεμονίας της συντηρητικής χώρας.
Η ελεύθερη έκφραση περιορίζεται σημαντικά, με ορισμένους ανθρώπους να έχουν καταδικαστεί σε μακροχρόνιες ποινές φυλάκισης για επικριτικές αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Η Σαουδική Αραβία, η οποία φιλοξενεί διάφορες εκδηλώσεις υψηλού προφίλ, όπως η Φόρμουλα Ένα και οι τελικοί τένις WTA, κατηγορείται συχνά για το λεγόμενο «sportwashing», τη χρήση δηλαδή του αθλητισμού για να αποσπάσουν την προσοχή από το ιστορικό της για τα δικαιώματα.
Πηγή: ΚΥΠΕ