Οι σκιές πάνω από το κυπριακό ποδόσφαιρο και ο αθλητικός νόμος που... έμεινε στα λόγια

Τα κακώς κείμενα στον χώρο του ποδοσφαίρου δεν αποτελούν κυπριακό φαινόμενο, καθώς πρόκειται για ένα άθλημα που απασχολεί εκατομμύρια κόσμο παγκοσμίως, από τις φαβέλες του Ρίο μέχρι την Oxford Street του Λονδίνου. Τα τελευταία χρόνια έχει εισχωρήσει στον χώρο του ποδοσφαίρου ένας πακτωλός χρημάτων, κάνοντάς το ίσως το πιο εμπορικό άθλημα, εξού και αναπόφευκτα, αποτελεί για κάποιους χρυσή ευκαιρία για κέρδος, αλλά και για προώθηση προσωπικών φιλοδοξιών εις βάρος τόσο του αθλήματος, όσο και της μάζας του κόσμου, που αποτελούν τον κυριότερο... αιμοδότη.

Η προσπάθεια κερδοφορίας στον χώρο του ποδοσφαίρου δεν είναι απαραίτητα ένα αρνητικό γεγονός. Άλλωστε, όλοι οι οργανισμοί επιθυμούν οικονομική ευρωστία. Ωστόσο, τα όσα καταγγέλλονται κατά καιρούς τόσο για το κυπριακό ποδόσφαιρο όσο και ευρύτερα, πολλές φορές ξεφεύγουν από τα όρια της νομιμότητας αλλά και της ηθικής.

Στην πλειονότητά τους, οι χώρες της Ευρώπης, ανάμεσα στις οποίες και η Ελλάδα, θέλοντας να έχουν τον έλεγχο και να μειώσουν τα φαινόμενα διαφθοράς όσο το δυνατόν περισσότερο, ψήφισαν ενιαίους αθλητικούς νόμους που ρυθμίζουν μια σειρά από ζητήματα. Μέσω αυτών των νόμων, όλοι οι εμπλεκόμενοι γνωρίζουν μέχρι πού φτάνουν οι αρμοδιότητές τους και ταυτόχρονα υπάρχουν οι απαραίτητοι μηχανισμοί ελέγχου.

Όσον αφορά την Κύπρο, για την ώρα περιοριζόμαστε σε αναφορές-καταγγελίες, σε πομπώδεις δηλώσεις που προκαλούν ολιγοήμερο ντόρο και σε εξαγγελίες που μένουν είτε στα συρτάρια είτε ως ιδέες. Στην ουσία, δεν γίνεται κανένα βήμα που να βάζει φρένο στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα της αμφισβήτησης.

Μιλώντας στον REPORTER, ο καθηγητής αθλητικού δικαίου, Βάσος Γεωργίου, κλήθηκε να σχολιάσει όλα όσα συμβαίνουν στον χώρο του κυπριακού ποδοσφαίρου, τόσο μετά τις αναφορές Παπασταύρου όσο και γενικότερα. Ο κ. Γεωργίου επεσήμανε ότι, με τα υφιστάμενα δεδομένα, δύσκολα μπορεί να αλλάξει κάτι και τόνισε την ανάγκη δημιουργίας αθλητικού νόμου στα πρότυπα άλλων χωρών, ενός νόμου που, όπως είπε, πρέπει να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες συνθήκες του επαγγελματικού αθλητισμού.

Επιπρόσθετα, όπως ανέφερε ο κ. Γεωργίου, στον χώρο του ποδοσφαίρου, τόσο στην Κύπρο όσο και διεθνώς, έχουν κατά καιρούς ακουστεί ή και διαπιστωθεί φαινόμενα όπως η διαφθορά, η διαπλοκή και η ύποπτη στοιχηματική δραστηριότητα, ενώ έχουν γίνει πολλές συζητήσεις για τα τηλεοπτικά δικαιώματα για ενδεχόμενο ασυμβίβαστο κ.οκ. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η ανάγκη για ανεξάρτητο έλεγχο είναι κάτι περισσότερο από επιτακτική.

Επιπλέον, όπως ανέφερε ο κ. Γεωργίου, η ιδέα για αθλητική νομοθεσία είχε απασχολήσει εκτενώς πριν από περίπου οκτώ χρόνια τον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού, ο οποίος το 2016 είχε συστήσει ομάδα νομικών για την παρουσίαση μιας νέας τροποποιητικής νομοθεσίας, χωρίς ωστόσο να προκύψει κάτι. Παράλληλα, το 2020, επανήλθε εκ νέου στο προσκήνιο η ανάγκη για ενιαία νομοθεσία για τον αθλητισμό. Ο τότε Υπουργός Δικαιοσύνης και νυν Γενικός Εισαγγελέας, Γιώργος Σαββίδης μαζί με τα κόμματα, αποφάσισαν τη σύσταση νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για τη σύνταξη ενιαίας αθλητικής νομοθεσίας. Ωστόσο, τέσσερα χρόνια μετά, δεν υπήρξε καμία ουσιαστική πρόοδος.

Όπως επεσήμανε ο καθηγητής αθλητικού δικαίου, μέσω μιας ενιαίας νομοθεσίας θα μπορούν να ρυθμιστούν όλα όσα σχετίζονται με τη λειτουργία και τις αρμοδιότητες του ΚΟΑ. Θεωρεί επίσης σημαντική τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου ελεγκτικού μηχανισμού που θα ασκεί έλεγχο κυρίως στις εταιρείες-σωματεία. Επίσης, μέσω της ενιαίας νομοθεσίας θα ρυθμίζονται θέματα βίας στους αθλητικούς χώρους, ώστε να καλύπτονται όλα όσα αφορούν το ποδόσφαιρο από μία νομοθεσία.

Ο κ. Γεωργίου σημείωσε ότι κάποιες αποφάσεις που έχουν ληφθεί από την Ομοσπονδία εδώ και χρόνια δεν βοηθούν. Αντιθέτως, βαθαίνουν την προκατάληψη και δημιουργούν ερωτηματικά, όπως το γεγονός ότι η διαιτησία περιήλθε υπό την ομπρέλα της ΚΟΠ, αυξάνοντας έτσι την προκατάληψη, ενώ έθιξε και το ζήτημα του περιορισμού θητειών στην προεδρία της Ομοσπονδίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο παρελθόν είχε τεθεί κανονισμός για δύο θητείες στην προεδρία της Ομοσπονδίας, αλλά αυτός ο κανονισμός τροποποιήθηκε.

Εξάλλου όσον αφορά τις αναφορές- καταγγελίες Παπασταύρου για την ώρα δεν προκύπτει εξέλιξη καθώς ο Πρόεδρος της Ομόνοιας δεν έχει επιστρέψει ακόμη στην Κύπρο κάτι που αναμένεται να γίνει τις επόμενες μέρες, ενώ με την άφιξη του, θα κληθεί να τεκμηριώσει τις αναφορές του τόσο στην Αστυνομία, όσο και στην Επιτροπή Δεοντολογίας του Αθλητισμού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

Δειτε Επισης

Με δύο αγώνες αυλαία στην 20η αγωνιστική της Cyprus League by Stoiximan
Λύση συνεργασίας της Ομόνοιας 29Μ με τον Κάταλιν Καρπ
Τέλος ο Λέο Νατέλ από την Πάφο
Το σενάριο της τέταρτης μεταγραφής στον ΑΠΟΕΛ
Ανακοίνωσε τον Ζε Τούρμπο η ΑΕΛ
Κοινή ανακοίνωση των πέντε ομάδων για οφειλές-«Ούτε το κράτος, ούτε οι ομάδες έχουν ανάγκη από επιτηρητές»
Οι ορισμοί των διαιτητών για την 20η αγωνιστική της Cyprus League
Τρείς προπονητές στην τελική λίστα της Ομόνοιας-Ο μεταγραφικός σχεδιασμός των πρασίνων
Θλίψη στους οπαδούς της ΑΕΛ-Έφυγε ο εκ των ιδρυτών του Συνδέσμου φιλάθλων της ομάδας
Δύο αγώνες για την 11η αγωνιστική του Πρωταθλήματος Futsal