Το πλήρες σκεπτικό για την απόφαση του Αθλητικού Δικαστή για το Οθέλλος-ΑΕΛ

Το πλήρες κείμενο της απόφασης του Αθλητικού Δικαστή της ΚΟΠ, για τον αγώνα Οθέλλος –ΑΕΛ, ο οποίος κατακυρώθηκε με 3-0 υπέρ της ομάδας της Λεμεσού, έδωσε στη δημοσιότητα η Ομοσπονδία.

Σύμφωνα με το σκεπτικό, στην ομάδα της Αθηένου επιβλήθηκε ποινή προστίμου 2.000 ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η απόφαση του Αθλητικού Δικαστή για το Οθέλλος-ΑΕΛ που δεν πήγε ο γιατρός του γηπέδου

Αυτούσιο το σκεπτικό

Στις 28/01/2024 ήταν ορισμένος να διεξαχθεί ο αγώνας μεταξύ του ΟΘΕΛΛΟΥ ΑΘΗΑΙΝΟΥ στο εξής ο Οθέλλος) και της ΑΕΛ ΛΕΜΕΣΟΥ στο εξής η ΑΕΛ) στα πλαίσια του Παγκύπριου Πρωταθλήματος CYTA 2023-24 Α' Φάση.

Ο αγώνας δεν ξεκίνησε ποτέ μετά από απόφαση του διαιτητή, αφού δεν υπήρχε γιατρός στο γήπεδο.

Ο Πειθαρχικός Εισαγγελέας παρέπεμψε το σωματείο του Οθέλλου ενώπιον μου με την κατηγορία:

Α) Γιατί δεν φρόντισε ως όφειλε, να υπάρχει προσοντούχος ιατρός σταδίου στο γήπεδο για τον αγώνα, γεγονότος που προκάλεσε την μη έναρξη του αγώνα από τον διαιτητή, κατά παράβαση του άρθρου 48.1 του Κεφαλαίου VII της Προκήρυξης Πρωταθλήματος CYTA 2023/24.

Περαιτέρω ο Πειθαρχικός Εισαγγελέας παρέπεμψε τον αγώνα ενώπιον μου για να αποφασίσω για την τύχη του.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΜΑΡΤΥΡΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ

Το φύλλο αγώνα είναι πολύ συνοπτικό και περιλαμβάνει τις πιο κάτω αναφορές:

Έκθεση διαιτητή: «Ο αγώνας δεν διεξάχθηκε λόγω μη παρουσίας του γιατρού αγώνα ακολουθήθηκε η προκήρυξη). Ενημερώθηκαν οι ομάδες.»

Έκθεση παρατηρητή αγώνα: «Ο αγώνας δεν διεξήχθη λόγω μη παρουσίας του ιατρού αγώνα. Ο διαιτητής έδωσε εικοσάλεπτη παράταση για άφιξη του ιατρού και ανακοίνωσε στους αρχηγούς των δυο ομάδων στα αποδυτήρια ότι ο αγώνας αναβάλλεται»

Έκθεση παρατηρητή διαιτησίας: «Ο αγώνας δεν διεξήχθη λόγω μη παρουσίας γιατρού γηπέδου»

Ο Πειθαρχικός Εισαγγελέας με επιστολή του ημερομηνίας 31/01/2024 προς τον Γενικό Γραμματέα του σωματείου του Οθέλλου, ενημέρωσε για την παραπομπή του σωματείου και του ανέφερε ότι εάν επιθυμεί να αναφέρει οτιδήποτε για την πιο πάνω παραπομπή μπορεί να το αποστείλει γραπτώς προς την Δικαστική Επιτροπή μέχρι την Δευτέρα 05/02/2024.

Ο Οθέλλος δεν απέστειλε οποιαδήποτε επιστολή προς την Δικαστική Επιτροπή.

Από το μαρτυρικό υλικό το οποίο έχω ενώπιον μου αποτελεί αναντίλεκτο γεγονός ότι ο εν λόγω αγώνας δεν ξεκίνησε λόγω της μη ύπαρξης γιατρού αγώνα στο γήπεδο.

Παραθέτω πιο κάτω την πρόνοια της Προκήρυξης αναφορικά με το εν λόγω ζήτημα:

«VII. Στάδια και διοργάνωση αγώνα

Διευθετήσεις στο στάδιο ενόψει αγώνα

Άρθρο 48. Κατά τη διάρκεια των αγώνων του Πρωταθλήματος η ομάδα που αγωνίζεται στην έδρα της οφείλει να φροντίζει για τα πιο κάτω.

48.1 Να υπάρχει προσοντούχος ιατρός σταδίου σε ολόκληρη την διάρκεια του αγώνα. Μη ύπαρξη προσοντούχου ιατρού θα συνεπάγεται την μη έναρξη του αγώνα από τον διαιτητή με την ευθύνη της γηπεδούχου ομάδας. Θα παρέχεται ευχέρεια μέχρι και 20 λεπτά για την έλευση προσοντούχου ιατρού διαφορετικά ο αγώνας δεν θα διεξάγεται. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει προσοντούχος ιατρός σταδίου ή ο προσοντούχος ιατρός έχει αποχωρήσει, υπάρχει όμως προσοντούχος ιατρός μαζί με οποιαδήποτε ομάδα, τότε αναγκαστικά ορίζεται αυτός ως προσοντούχος ιατρός σταδίου και ο αγώνας διεξάγεται κανονικά. Σε περίπτωση που ο προσοντούχος ιατρός έχει αποχωρήσει από το στάδιο κατά την διάρκεια του αγώνα και δεν υπάρχει άλλος ιατρός για να τον αναπληρώσει τότε ο αγώνας διακόπτεται με ευθύνη της γηπεδούχου ομάδας. Προσοντούχος ιατρός σημαίνει τον ιατρό μέλος του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου.»

Κατ' εφαρμογή της προκήρυξης και όπως προκύπτει από την έκθεση του παρατηρητή αγώνα, ο διαιτητής μετά την διαπίστωση ότι δεν υπήρχε ιατρός αγώνα, παρείχε το διάστημα των 20 λεπτών για την έλευση προσοντούχου γιατρού και με την παρέλευση του χρονικού αυτού περιθωρίου, αποφάσισε κατ' εφαρμογή της Προκήρυξης να μην ξεκινήσει ο αγώνας.

Από την Προκήρυξη προκύπτει ξεκάθαρα ότι η ευθύνη για την ύπαρξη προσοντούχου ιατρού σταδίου, ανήκει στο γηπεδούχο σωματείο.

Ως εκ τούτου, καταλήγω στο συμπέρασμα ότι η ευθύνη για τη μη έναρξη του αγώνα βαραίνει αποκλειστικά το γηπεδούχο σωματείο του Οθέλλου.

Σύμφωνα με τους Πειθαρχικούς Κανονισμούς της ΚΟΠ,

Μέρος Ε - Αγώνες μη συμπληρωθέντες, αποφάσεις του Διαιτητή

Άρθρο 20 – Αγώνες μη συμπληρωθέντες ή μη διεξαχθέντες

Εάν ένας αγώνας δεν διεξαχθεί ή δεν μπορεί να συμπληρωθεί μπορεί να κατακυρωθεί σε βάρος της ομάδας που ευθύνεται γι' αυτό εξ υπαιτιότητας της. Επιπρόσθετα στην ομάδα αυτή μπορεί να επιβληθεί και πρόστιμο.

Σε σοβαρές περιπτώσεις στην ομάδα μπορούν να επιβληθούν και κυρώσεις δυνάμει του άρθρου 14 των παρόντων κανονισμών.»

Περαιτέρω στο άρθρο 14.2 των Πειθαρχικών Κανονισμών της ΚΟΠ αναφέρονται τα κάτωθι:

«Κατακύρωση αγώνα από υπαιτιότητα της αντίπαλης ομάδας

Οποιαδήποτε ομάδα σε βάρος της οποίας κατακυρώθηκε αγώνας από υπαιτιότητα της θα θεωρείται ότι έχασε τον αγώνα με σκορ 3-0 εναντίον της εκτός αν το πραγματικό σκορ είναι λιγότερο ευνοϊκό γι' αυτή οπότε και θα ισχύει αυτό....»

Ενόψει των πιο πάνω, έχω αποφασίσει την κατακύρωση του αγώνα, μεταξύ των σωματείων του Οθέλλου Αθηαίνου και της ΑΕΛ Λεμεσού στα πλαίσια του Παγκύπριου Πρωταθλήματος CYTA 2023-24 Α' Φάση, με τέρματα 3-0 υπέρ της ΑΕΛ Λεμεσού.

Η εκτέλεση της πιο πάνω απόφασης, αναστέλλεται για 8 μέρες από την επόμενη της κοινοποίησης αυτής της απόφασης στο σωματείο σας, σύμφωνα με το Άρθρο 74 (Γ) του Πειθαρχικού Κανονισμού της ΚΟΠ.

Περαιτέρω επιβάλλεται ποινή προστίμου 2.000 ευρώ στο σωματείο του Οθέλλου.

Η πιο πάνω χρηματική ποινή με βάση το άρθρο 17 των Πειθαρχικών Κανονισμών πρέπει να πληρωθεί εντός 30 ημερών από την ημέρα που λήγει η αναστολή εκτέλεσης της ποινής.

Δειτε Επισης

Ακύρωσε εισιτήρια του τελικού που αγοράστηκαν από άλλους οπαδούς η Πάφος
Ανακοίνωσε προπονητή η Ένωση Νέων Παραλιμνίου
Το πρόγραμμα των αγώνων της τελικής φάσης του EURO U-17
Πώς βλέπουν τον τελικό κυπέλλου Αναστασίου και Καρσέδο
Έτσι προσεγγίζουν οι αρχηγοί Ομόνοιας και Πάφου τον μεγάλο τελικό Κυπέλλου
Παραμένει στον Απόλλωνα ο Πέδρο Μάρκες
Αντίστροφη μέτρηση για τον τελικό κυπέλλου-Οι τοποθετήσεις Παπασταύρου και Ντουμπόφ
«Λέγονται και γράφονται πολλά για Κβιλιτάια, αλίμονο να δίναμε για έναν παίκτη 750,000 το χρόνο»
Απαντά στις αντιδράσεις για τα βραβεία ο ΠΑΣΠ-«Δεν είναι ο Σπύρος Νεοφυτίδης που επιλέγει τους κορυφαίους»
Αξιολογεί Ράφα Λόπες για την επιθετική του γραμμή ο ΑΠΟΕΛ