Οπαδός υπέστη ανακοπής καρδιάς στο Απόλλων-Πάφος, νοσηλεύεται στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού

Τη θέση ότι πολιτεία και επαγγελματίες της υγείας έχουν καθήκον να κληροδοτήσουν στην επερχόμενη γενιά τέτοιες πρακτικές και διαδικασίες, που να διασφαλίζουν την ποιοτική, αλλά και και την αποτελεσματική νοσηλευτική και μαιευτική φροντίδα προς όλους τους πολίτες, με ισότητα και δικαιοσύνη, εκφράζει εκ νέου ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Νοσηλευτών και Μαιών (ΠΑΣΥΝΜ), ο οποίος διαμηνύει πως η προσφορά προς τον πάσχοντα συνάνθρωπο δεν είναι διαπραγματεύσιμη.

Σε ανακοίνωσή του, με αφορμή περιστατικό ανακοπής καρδιάς σε φίλαθλο κατά τη διάρκεια του αγώνα του Απόλλωνα με την Πάφο, το οποίο ωστόσο είχε αίσια κατάληξη, χάρη στην έγκαιρη αντιμετώπισή του από πέντε νοσηλευτές, που βρίσκονταν εκείνη την ώρα στο γήπεδο, ο ΠΑΣΥΝΜ εκφράζει την περηφάνια του και τονίζει ότι «αποδεικνύεται περίτρανα πως η σωστή εκπαίδευση σώζει ζωές».

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, οι πέντε νοσηλευτές ενεργοποιήθηκαν άμεσα, για την αντιμετώπιση του εν λόγω περιστατικού, με την χρήση απινιδωτή και άλλες τεχνικές δεξιότητες και γνώσεις διάσωσης, ενώ σημειώνεται πως «επιδεικνύοντας σπουδαία αντανακλαστικά και αξιοποιώντας πλήρως την πλούσια νοσηλευτική εκπαίδευση και κατάρτιση τους, κατάφεραν να επαναφέρουν το εν λόγω συνάνθρωπο μας στην ζωή τέσσερις φορές».

Όπως σημειώνεται, το εν λόγω πρόσωπο διακομίστηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού, όπου νοσηλεύεται στο Καρδιολογικό Τμήμα, για παρακολούθηση και για όλες τις απαραίτητες εξετάσεις.

Σύμφωνα με τον ΠΑΣΥΝΜ, το τελευταίο διάστημα έχουν δυστυχώς ακουστεί απόψεις για μείωση των επιπέδων εκπαίδευσης των νοσηλευτών και των μαιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με στόχο την αντιμετώπιση της έλλειψης νοσηλευτών και μαιών που παρατηρείται σε διεθνές επίπεδο, ωστόσο «δυστυχώς έχουν ακουστεί και απόψεις για την εισαγωγή νοσηλευτών από τρίτες χώρες στο νησί μας».

«Τα δύο αυτά στοιχεία», υπογραμμίζει, «θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο τα υψηλά επίπεδα νοσηλευτικής/ μαιευτικής εκπαίδευσης που καταφέραμε ως Κύπρος να πετύχουμε, με τεράστιες προσπάθειες τα τελευταία χρόνια. Είναι γενικώς αποδεκτό ότι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει το σύστημα υγείας στην Κύπρο, αλλά και κάποιες άλλες χώρες είναι πολύπλευρες και κάτω από το φάσμα της αναγκαίας οικονομικής περισυλλογής. Είναι όμως δεδομένο ότι για τον ΠΑΣΥΝΜ η προσφορά προς τον πάσχοντα συνάνθρωπο δεν είναι διαπραγματεύσιμη», αναφέρει ο Σύνδεσμος.

Ο ΠΑΣΥΝΜ διαβεβαιώνει την κυπριακή κοινωνία ότι θα συνεχίσει να προστατεύει και να διαφυλάσσει το κύρος του επαγγέλματος του νοσηλευτή και της μαίας, αλλά και να προασπίζεται με σθένος τα δικαιώματα υγείας των πολιτών.

Δειτε Επισης

Στην αντεπίθεση η ΑΕΚ-«Αν εγκριθεί το αίτημα του ΑΠΟΕΛ, θα αντιδράσουμε με ένταση»
Νέες σειρήνες για Πίττα-«Η ΑΕΚ ενδιαφέρεται και θα τον τσεκάρει σε αγώνα της ΑΪΚ»
Αναμένει το πράσινο φως από τον Αρχηγό για τη Βόρεια κερκίδα ο ΑΠΟΕΛ-Η ανακοίνωση των γαλαζοκιτρίνων
Επιστολή ΑΠΟΕΛ σε Αρχηγό για παραχώρηση της Βόρειας σε οικογένειες με παιδιά και συνταξιούχους
Σάρωσε τα βραβεία του ΠΑΣΠ ο Μιχάλης Χαραλάμπους-Τα αστέρια που έλαμψαν
Ζητά 2,200 εισιτήρια για τον τελικό πρωταθλήματος με τον ΑΠΟΕΛ η ΑΕΚ-To μπαλάκι στις Αρχές
Ορίστηκε η εκλογική συνέλευση στην Ανόρθωση
Αλλαγή ώρας στο ΑΕΖ-Απόλλωνας
Δημητρίου: Θα μπορούσαμε να διεκδικούμε το πρωτάθλημα μέχρι την τελευταία αγωνιστική
Πλήγμα με Άδωνη στον Απόλλωνα-Υπέστη ρήξη χιαστού