Οπαδός υπέστη ανακοπής καρδιάς στο Απόλλων-Πάφος, νοσηλεύεται στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού

Τη θέση ότι πολιτεία και επαγγελματίες της υγείας έχουν καθήκον να κληροδοτήσουν στην επερχόμενη γενιά τέτοιες πρακτικές και διαδικασίες, που να διασφαλίζουν την ποιοτική, αλλά και και την αποτελεσματική νοσηλευτική και μαιευτική φροντίδα προς όλους τους πολίτες, με ισότητα και δικαιοσύνη, εκφράζει εκ νέου ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Νοσηλευτών και Μαιών (ΠΑΣΥΝΜ), ο οποίος διαμηνύει πως η προσφορά προς τον πάσχοντα συνάνθρωπο δεν είναι διαπραγματεύσιμη.

Σε ανακοίνωσή του, με αφορμή περιστατικό ανακοπής καρδιάς σε φίλαθλο κατά τη διάρκεια του αγώνα του Απόλλωνα με την Πάφο, το οποίο ωστόσο είχε αίσια κατάληξη, χάρη στην έγκαιρη αντιμετώπισή του από πέντε νοσηλευτές, που βρίσκονταν εκείνη την ώρα στο γήπεδο, ο ΠΑΣΥΝΜ εκφράζει την περηφάνια του και τονίζει ότι «αποδεικνύεται περίτρανα πως η σωστή εκπαίδευση σώζει ζωές».

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, οι πέντε νοσηλευτές ενεργοποιήθηκαν άμεσα, για την αντιμετώπιση του εν λόγω περιστατικού, με την χρήση απινιδωτή και άλλες τεχνικές δεξιότητες και γνώσεις διάσωσης, ενώ σημειώνεται πως «επιδεικνύοντας σπουδαία αντανακλαστικά και αξιοποιώντας πλήρως την πλούσια νοσηλευτική εκπαίδευση και κατάρτιση τους, κατάφεραν να επαναφέρουν το εν λόγω συνάνθρωπο μας στην ζωή τέσσερις φορές».

Όπως σημειώνεται, το εν λόγω πρόσωπο διακομίστηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού, όπου νοσηλεύεται στο Καρδιολογικό Τμήμα, για παρακολούθηση και για όλες τις απαραίτητες εξετάσεις.

Σύμφωνα με τον ΠΑΣΥΝΜ, το τελευταίο διάστημα έχουν δυστυχώς ακουστεί απόψεις για μείωση των επιπέδων εκπαίδευσης των νοσηλευτών και των μαιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με στόχο την αντιμετώπιση της έλλειψης νοσηλευτών και μαιών που παρατηρείται σε διεθνές επίπεδο, ωστόσο «δυστυχώς έχουν ακουστεί και απόψεις για την εισαγωγή νοσηλευτών από τρίτες χώρες στο νησί μας».

«Τα δύο αυτά στοιχεία», υπογραμμίζει, «θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο τα υψηλά επίπεδα νοσηλευτικής/ μαιευτικής εκπαίδευσης που καταφέραμε ως Κύπρος να πετύχουμε, με τεράστιες προσπάθειες τα τελευταία χρόνια. Είναι γενικώς αποδεκτό ότι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει το σύστημα υγείας στην Κύπρο, αλλά και κάποιες άλλες χώρες είναι πολύπλευρες και κάτω από το φάσμα της αναγκαίας οικονομικής περισυλλογής. Είναι όμως δεδομένο ότι για τον ΠΑΣΥΝΜ η προσφορά προς τον πάσχοντα συνάνθρωπο δεν είναι διαπραγματεύσιμη», αναφέρει ο Σύνδεσμος.

Ο ΠΑΣΥΝΜ διαβεβαιώνει την κυπριακή κοινωνία ότι θα συνεχίσει να προστατεύει και να διαφυλάσσει το κύρος του επαγγέλματος του νοσηλευτή και της μαίας, αλλά και να προασπίζεται με σθένος τα δικαιώματα υγείας των πολιτών.

Δειτε Επισης

Καρσέδο: Είμαι περήφανος για την ομάδα, πανευτυχής για αυτό που καταφέραμε
BINTEO: Η στιγμή που οι παίκτες της Πάφου σηκώνουν το τρόπαιο στον ουρανό
Το μήνυμα Ντουμπόφ μετά την κατάκτηση του κυπέλλου-«Είναι μόνο η αρχή, ονειρευόμαστε και πρωτάθλημα»
Τρελά πανηγύρια από τους ποδοσφαιριστές της Πάφου-Σήκωσαν ψηλά τους Ντούμποφ και Καρσέδο (pics)
Το σχόλιο Χριστοδουλίδη μετά την κατάκτηση του Κυπέλλου από την Πάφο-Ποιους ξεχώρισε
Πήρε φόρα από τη... σήραγγα η Πάφος, διέλυσε με τριάρα την Ομόνοια και κατέκτησε το πρώτο της Κύπελλο
Έγραψε ιστορία και γίνεται ευρωπαία η Πάφος-Τα λεφτά που διεκδικεί στο Europa League
BINTEO: Έριξαν φωτοβολίδες στο γήπεδο και έκαψαν τα δίχτυα οι οπαδοί της Ομόνοιας
BINTEO: Φοβερή Πάφος, έστησε πάρτι στο ΓΣΠ με τρία γκολ και πάει για ιστορική κατάκτηση Κυπέλλου
BINTEO: Το πέναλτι που κέρδισε η Πάφος μέσω VAR και το γκολ που έφερε την έκρηξη