Η μέρα που η ΑΕΚ νίκησε τον πόλεμο με το ταξίδι ειρήνης στο Βελιγράδι

Η ΑΕΚ πιστή στα ιδανικά της πριν από ακριβώς 25 χρόνια σαν σήμερα, στις 7 Απριλίου του 1999, θα έπαιρνε τον πιο σημαντικό τίτλο της Ιστορίας της. Όταν το ΝΑΤΟ βομβάρδιζε τη Σερβία, η ΑΕΚ αποφάσισε Μεγάλη Τετάρτη να ταξιδέψει μέσα στον πόλεμο. Να βρεθεί στο Βελιγράδι για να στείλει ένα δυνατό μήνυμα ειρήνης δίνοντας έναν φιλικό αγώνα ζωής με την Παρτίζαν.

Εμπνευστής αυτού του εγχειρήματος ο Δημήτρης Μελισσανίδης, με την αποστολή της ΑΕΚ οπλισμένη με θάρρος να πετάει για τη Βουδαπέστη και από εκεί οδικώς να περνάει τα σύνορα της Σερβίας φτάνοντας ως το Βελιγράδι. Ο δοκιμαζόμενος σερβικός λαός υποδέχθηκε τους κιτρινόμαυρους με ψωμί και αλάτι, ως ένδειξη φιλίας και με μια μεγάλη αγκαλιά.

Η ΑΕΚ ως μια ομάδα που πρέσβευε πάντα την αλληλεγγύη είχε ταξιδέψει μέσα στον πόλεμο για να σταθεί στο πλευρό αυτών των ανθρώπων. Όποιος φόβος κι αν υπήρχε αυτός έσβηνε από το χαμόγελο και την αγάπη που εισέπραξαν από τον σερβικό λαό τα μέλη της αποστολής. «Θα παίξουμε για τη φανέλα της ειρήνης», ήταν το μήνυμα της ΑΕΚ.

Αυτό που συνέβη στο γήπεδο ήταν κάτι μοναδικό. Οι παίκτες της ΑΕΚ και της Παρτίζαν μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο κρατώντας ένα πανό που έγραφε «ΝΑΤΟ σταμάτα τον πόλεμο, σταμάτα τους βομβαρδισμούς», με τους Σέρβους να ευχαριστούν τον ελληνικό λαό για τη στήριξη.

Με το σκορ στο 1-1 με τα γκολ των Κέζμαν και Ζουμπούλη, στο 68' της φιλικής αναμέτρησης έλαβε χώρα η πιο όμορφη εισβολή για διακοπή αγώνα. Οι οπαδοί μπήκαν στο γήπεδο αγκαλιάζοντας τους παίκτες της Ένωσης και της Παρτίζαν. Η ΑΕΚ είχε νικήσει τον πόλεμο, στέλνοντας μέσα από το βομβαρδισμένο Βελιγράδι ένα ηχηρό μήνυμα ειρήνης και ελπίδας...

«Το ταξίδι της ειρήνης σαν σήμερα πριν από 25 χρόνια. Τότε που η ΑΕΚ απέδειξε ότι είναι κάτι πολύ περισσότερο από μία ποδοσφαιρική ομάδα. Ο φιλικός αγώνας με την Παρτιζάν στο δοκιμαζόμενο από τις ΝΑΤΟϊκές βόμβες Βελιγράδι είναι ένα από τα μεγαλύτερα "παράσημα" σε αυτόν τον έναν αιώνα της ιστορίας μας», έγραψε η ΑΕΚ στα social media.

Οι συνθέσεις:

Παρτίζαν (Λιούμπισα Τουμπάκοβιτς): Νταμιάνοβιτς, Κράσοβιτς, Σάβιτς, Σανόγεβιτς, Στογιάνοβιτς, Βούκοβιτς, Ιλιτς, Ιβιτς, Μπιέκοβιτς, Τόμιτς, Κέζμαν

ΑΕΚ (Όλεγκ Μπλαχίν): Ατματσίδης (29’ Μιχαηλίδης – 40’ Κουρκούνας), Κοπιτσής (40’ Κωστένογλου), Μπαμπούνσκι (42’ Καψής) Καλιτζάκης, Τσέκολι (46’ Ζήκος), Κατσαβός, Σαβέβσκι (32’ Κασάπης), Μαλαδένης, Μιλοβάνοβιτς, Ζουμπούλης, Νικολαΐδης

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Δειτε Επισης

Koντά στην έξοδο από τον Παναθηναϊκό ο Φατίχ Τερίμ
Έξαλλος ο Ιωαννίδης με οπαδό που τον έβρισε-«Εγώ δεν τιμάω το τριφύλλι που παίζω με 6 ενέσεις;»
Φωτιά στη μάχη του τίτλου στην Ελλάδα-Σοβαρές ελπίδες για ΠΑΟΚ και Ολυμπιακό
Καθυστέρησε έντεκα λεπτά να αρχίσει το ΠΑΟΚ-ΑΕΚ λόγω ενός πανό
Φρούριο η OPAP Arena για τον τελικό του Conference League
Σπαράζει καρδιές η αδερφή του Νάσου-«2548 άδειες ημέρες χωρίς εσένα...»
Η Τσέλσι ξενέρωσε την Άστον Βίλα που έχει μπόλικα ζητήματα να λύσει ενόψει Ολυμπιακού
Τα φώτα στο ΠΑΟΚ-ΑΕΚ που μπορεί να κρίνει τον τίτλο
Superleague-Η μάχη της παραμονής περνάει από Βόλο, Αθήνα και Αγρίνιο
Ντέμης για το ΑΕΚ-Παναθηναϊκός-«Τα τελευταία δύο χρόνια δεν έχουμε ξαναδεί τόσο μεγάλη διαφορά»