H ΟΥΕΦΑ απειλεί με αποκλεισμό από τις διοργανώσεις της την Αγγλία αν ο Στάρμερ παρέμβει στο ποδόσφαιρο

Η Αγγλία «αντιμετωπίζει τον κίνδυνο αποκλεισμού από το Euro 2028 εάν ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ παρέμβει στο αυτοδιοίκητο προχωρώντας στη δημιουργία μιας ανεξάρτητης ρυθμιστικής αρχής για το ποδόσφαιρο στην χώρα, προειδοποιεί η UEFA.

Σε επιστολή του γενικού γραμματέα της UEFA, Θεόδωρου Θεοδωρίδη, προς τη Βρετανίδα υπουργό Πολιτισμού Λίζα Νάντι, τονίζεται ότι η κυβερνητική παρέμβαση στο ποδόσφαιρο παραβιάζει τη θεμελιώδη αρχή της ανεξαρτησίας του αθλήματος, σύμφωνα με τους Sunday Times.

Σύμφωνα με το αντίγραφο της επιστολής που διέρρευσε, η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία προειδοποιεί για τα σχέδια που ξεκίνησε ο Μπόρις Τζόνσον μετά την αποτυχημένη έναρξη της ευρωπαϊκής Super League το 2021. Μέσα στα σχέδια της Βρετανικής κυβέρνησης είναι να μπορεί ο βασιλιάς Κάρολος να επιτρέπει στην ρυθμιστική αρχή να παρακάμπτει αποφάσεις των συλλόγων για τα τηλεοπτικά έσοδα.

«Έχουμε συγκεκριμένους κανόνες που προστατεύουν από [κρατική παρέμβαση] προκειμένου να εγγυηθούμε την αυτονομία του αθλητισμού και τη δικαιοσύνη των αθλητικών αγώνων. Η τελική κύρωση θα ήταν ο αποκλεισμός της ομοσπονδίας από την UEFA και των ομάδων από τους αγώνες», αναφέρει η επιστολή.

Οι νέες ρυθμίσεις μπορεί να εμποδίζουν ομάδες να διοργανώνουν φιλικούς αγώνες σε ορισμένες “εχθρικές” χώρες ή να αποθαρρύνουν ξένους επενδυτές. Εάν παραβιαστούν οι κανόνες της UEFA, η Αγγλία κινδυνεύει να αποκλειστεί από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, όπως το Euro - το οποίο φιλοξενείται από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία-, το Champions League, αλλά και τους προκριματικούς αγώνες για το Παγκόσμιο Κύπελλο.

Η ιδέα για τη ρυθμιστική αρχή ποδοσφαίρου ξεκίνησε όταν έξι αγγλικοί σύλλογοι απείλησαν να αποχωριστούν για να σχηματίσουν μια ευρωπαϊκή Super League για να ανταγωνιστούν το Champions League.

Η διαμάχη ξέσπασε - με τους οπαδούς να αντιτίθενται ευρέως στην ιδέα και η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου και η FA να απειλούν να εκδιώξουν τους συλλόγους από την Premier League.

Οι σύλλογοι ήταν η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η Μάντσεστερ Σίτι, η Τσέλσι, η Λίβερπουλ, η Τότεναμ και η Άρσεναλ.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Δειτε Επισης

Τέλος ο Ντε Ρόσι από τη Ρόμα-Στη θέση του ο Γιούριτς
Κέιν, Μπαμπέ και Γιλντίζ τα πρόσωπα της πρεμιέρας του Champions League
Champions League: Γιατί Μάντσεστερ Σίτι και Τζιρόνα μπορούν να παίζουν μαζί στη διοργάνωση
Πέθανε ο Τοτό Σκιλάτσι
Απολύθηκε ο θρύλος της Ρόμα, Ντανιέλε Ντε Ρόσι
Champions League: Ρεβάνς τελικού για Σίτι και Ίντερ, «δοκιμασία» για την Παρί Σεν Ζερμέν
Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ-Μπάρνσλεϊ 7-0: Με... περίπατο στους «16» του League Cup
Πρεμιέρα με γκολ και θέαμα στο Champions League
Φωνάζουν οι σταρ του ποδοσφαίρου-Απειλούν με απεργία λόγω επιπλέον παιγνιδιών
Έφθασε η ώρα του Champions League της νέας σεζόν