Το VAR θα μπει στο ποδόσφαιρο. Το θέμα είναι πότε

Το ποτάμι δεν γυρνάει πίσω. Από τη στιγμή που η τεχνολογία μπήκε στο ποδόσφαιρο, υποδεικνύοντας αν η μπάλα πέρασε ή όχι τη γραμμή τέρματος, τότε η καθολική εφαρμογή του Video Assistant Referee είναι δεδομένη.

Μετά την επιτυχημένη πειραματική εφαρμογή στο πρόσφατο Κύπελλο Συνομοσπονδιών, η FIFA ετοιμάζεται να το εφαρμόσει το καλοκαίρι στο Μουντιάλ της Ρωσίας, με τον Τζιάνι Ινφαντίνο να λέει πως «δεν βλέπω να στέκεται κάποιο εμπόδιο στη χρήση της τεχνολογίας και στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Μέχρι στιγμής όλα έχουν πάει καλά. Δίχως το βίντεο, το Κύπελλο Συνομοσπονδιών θα ήταν λιγότερο δίκαιο».

Το VAR εφαρμόζεται ήδη σε Αυστραλία, ΗΠΑ, Ιταλία, Γερμανία και Πορτογαλία. Είναι ειλημμένη η απόφαση να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα, η οποία θα πάρει τεχνογνωσία τους επόμενους μήνες από την Πορτογαλία, με στόχο το VAR να μπει στη Super League Σουρωτή, την περίοδο 2018/19.
 

Φυσικά η εφαρμογή δεν είναι εύκολη αφού υπάρχει σοβαρό κόστος. Στην Πορτογαλία εκτιμούν ότι θα κοστίσει 1.300.000 ευρώ διότι επέλεξαν να το εγκαταστήσουν σε όλα τα γήπεδα. Υπάρχει η επιλογή του βαν εξωτερικών μεταδόσεων, με εκτιμώμενο κόστος 5.000 ευρώ ανά αγώνα. Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος του κόστους, σημειώνεται ότι η τηλεοπτική παραγωγή για έναν αγώνα του κυπριακού πρωταθλήματος σπανίως φτάνει τις 5.000 ευρώ.

Το θέμα του κόστους, αλλά και των ελλιπών υποδομών στα γήπεδα της Κύπρου, προτάχθηκε στην απάντηση του Κώστα Κουτσοκούμνη προς την Ομόνοια, η οποία ζήτησε την εφαρμογή του VAR. Ο Πρόεδρος της ΚΟΠ αναφέρθηκε και στο θέμα υποδομών των γηπέδων της Κύπρου, καθώς τα πιο πολλά δεν μπορώ να υποστηρίξουν το σύστημα, όμως είναι σήμερα. Τέτοιο πρόβλημα έχουν και στην Ελλάδα.

Το παράδειγμα της Ευρωλίγκα
Αξίζει να σημειωθεί ότι το βίντεο χρησιμοποιείται σε περίπου είκοσι αθλήματα, με ευρύτερα γνωστό το τένις και το περίφημο hawk-eye το οποίο δείχνει αν η μπάλα είναι εντός ή εκτός γηπέδου – κάτι σαν το Goal Line Technology.

Τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιείται στην Ευρωλίγκα για να δείξει αν ένα σουτ είναι εμπρόθεσμο ή όχι, σε όλη τη διάρκεια του αγώνα, όπως και για άλλες προκαθορισμένες περιπτώσεις μόνο στα δύο τελευταία λεπτά του ματς. Εκεί οι διαιτητές μπορούν να δουν το replay από μια από τις οκτώ κάμερες του συστήματος και να αποφασίσουν, με την ίδια αποφασιστικότητα και ταχύτητα που θα αποφάσιζαν στη διάρκεια του αγώνα.

Πως δουλεύει το VAR
Όποιος έχει την εντύπωση ότι γύρω από το VAR θα στήνεται τηλεοπτικό πάνελ και οι διαιτητές θα συσκέπτονται, ανταλλάσσοντας απόψεις μέχρι να καταλήξουν, μάλλον πλανάται. Ο διαιτητής, που έχει το βάρος της απόφασης, πρέπει να αποφασίσει γρήγορα. Ουσιαστικά το VAR του δίνει τη δυνατότητα άλλης μιας προβολής. Πρακτικά μια οθόνη τοποθετείται κοντά στον 4ο διαιτητή, για να μπορεί να δει την επαναληπτική προβολή ο διαιτητής.

Εδώ μια εφαρμογή του συστήματος στην Ολλανδία, στο φετινό αγώνα του Σούπερ Καπ

Εφαρμογή του VAR στην Αυστραλία, την πρώτη χώρα που το εισήγαγε στο  επαγγελματικό ποδόσφαιρο.

 
H Bundesliga η οποία εφαρμόζει μια εξελιγμένη μορφή του συστήματος, ετοίμασε το πιο κάτω βίντεο, αναλύοντας την τεχνολογία.


Όπως προκύπτει το VAR δεν χρησιμοποιείται για… ψύλλου πήδημα, διακόπτοντας συνεχώς τον αγώνα, αλλά όταν διαπιστώσει λάθος σε τέσσερις πολύ σοβαρές περιπτώσεις:
1. Γκολ (ελέγχει αν υπάρχει φάουλ, χέρι ή οφσαϊντ)
2. Κόκκινη κάρτα
3. Πέναλτι (αν σωστά δόθηκε ή κακώς δεν δόθηκε)
4. Κάρτα σε λάθος παίκτη
Ο διαιτητής ειδοποιείται μέσω ενδοεπικοινωνίας ότι η απόφαση που πήρε είναι λάθος. Τότε έχει τρεις επιλογές
1. Εμμένει στην απόφασή του
2. Αναθεωρεί την απόφασή του
3. Βλέπει ο ίδιος το replay
Σε κάθε περίπτωση, ο διαιτητής έχει την τελική απόφαση.
 

 

Δειτε Επισης

Λύση συνεργασίας Ανόρθωσης με Thioune-Χάρισε μέρος των δεδουλευμένων του
Ανακοίνωσε εισιτήρια για τους δυο τελευταίους αγώνες η Ανόρθωση-«Αυτά τα sold out… θα είναι μόνο για μας»
Ανακοινώθηκαν οι διαιτητές στα ντέρμπι των πλέι οφ και τα παιχνίδια του δεύτερού ομίλου
Ζητά εκ νέου την παραίτηση του Φοίβου Βάκη από εκπρόσωπος στην ΚΟΠ ο πρόεδρος της Apollon Ladies
Το πρόγραμμα της 13ης και 14ης αγωνιστικής στον δεύτερο όμιλο
Η θέση της Πάφου για τα συμβόλαια Ικόκο και Τάνκοβιτς
Δόθηκαν στοιχεία και πρόσωπα για τα στημένα στις Αρχές-Νέο καμπανάκι για τα δυο ματς που μπήκαν 21 γκολ
Κορυφώνεται η αγωνία για τον πρωταθλητή-Ψάχνει νίκη Ευρώπης η Ομόνοια, παίζει τα ρέστα του ο Άρης
Apollon Ladies και Λευκοθέα Λατσιών διεκδικούν το τρόπαιο του κυπέλλου
Έριξε οκτάρα στη Χέρενφεν του Λοΐζου η Αϊντχόφεν και έγραψε ιστορία