Οι προκλητικοί πανηγυρισμοί που έφεραν θύελλα αντιδράσεων (pics)

Την ώρα που ο τουρκικός στρατός θερίζει αμάχους στη Συρία, οι ποδοσφαιριστές της εθνικής Τουρκίας νικούν την Αλβανία και πανηγυρίζουν χαιρετώντας στρατιωτικά. Μια ενέργεια που έφερε έντονες αντιδράσεις σε όλο τον κόσμο, με τους ποδοσφαιριστές της Εθνικής Τουρκίας να δέχονται έντονες κατακρίσεις.

Η ευρωπαϊκή ομοσπονδία έσπευσε να κατεβάσει από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το σχετικό βίντεο, αλλά οι Τούρκοι πρόλαβαν να περάσουν το μήνυμα τους. 

Ακολούθως, στο ισόπαλο παιχνίδι της Γαλλίας κόντρα στην Τουρκία, το αγωνιστικό κομμάτι πέρασε σε δεύτερη μοίρα, μέχρι το γκολ της ισοφάρισης των φιλοξενούμενων. Για μία ακόμη φορά η σκιά των πολιτικών εξελίξεων έρχεται να απλωθεί πάνω από ένα ποδοσφαιρικό παιχνίδι.

Είχε προκύψει ένταση, μεταξύ των δύο χωρών μετά την εισβολή της Τουρκίας στην Συρία, την οποία κατήγγειλε η Γαλλία, μεταφέρθηκε στη σημερινή αναμέτρηση.

Μάλιστα υπήρξαν και αρκετοί πολιτικοί που ζήτησαν την αναβολή του αγώνα, ωστόσο τόσο η κυβέρνηση όσο και η γαλλική ομοσπονδία ξεκαθάρισαν ότι μια τέτοια απόφαση μπορεί να πάρει μόνο η UEFA και κανείς άλλος -με τον αγώνα, τελικά, να διεξάγεται κανονικά.

Οι όψεις του ποδοσφαίρου, άλλωστε, είναι πολυδιάστατες και αφορούν το σύνολο σχεδόν των πτυχών μιας κοινωνίας. Από πού να ξεκινήσει κανείς; Θέλει να ορίσει διαφορές, διαμάχες, αντιπαραθέσεις, να σηματοδοτήσει παραδοσιακές κόντρες και δίπολα σε τοπικό, εθνικό, θρησκευτικό, πολιτικό και ταξικό επίπεδο; Πάντα θα βρίσκει κοινό παρονομαστή το ποδόσφαιρο.

Ακόμα και σήμερα, στην εποχή των πανίσχυρων οικονομικών και επικοινωνιακών κολοσσών, το ποδόσφαιρο με το παράλογο πάθος του και τη σχεδόν βιωματική του θρησκευτικότητα παραμένει βασική αναφορά της ισορροπίας ή της έκρηξης του συναισθηματικού οικοσυστήματος κάθε φιλάθλου. «Εχοντας δοκιμάσει αμέτρητες εμπειρίες, μπορώ να πω με σιγουριά ότι όσα ξέρω για την ανθρώπινη ηθική τα οφείλω στο ποδόσφαιρο», έλεγε ο συγγραφέας Αλμπέρ Καμί που είχε δει καντάρια μπάλα από χαρισματικούς ποδοσφαιριστές.
 
Παίκτες για τους οποίους το γκολ αποτελούσε την πεμπτουσία του αθλήματος, λειτουργούσε σαν μια σύγχρονη κάθαρση μιας δραματουργίας για τους ίδιους και τους θεατές, και πανηγυριζόταν έξαλλα από τον σκόρερ σαν μέσα από μια χορογραφία-ιεροτελεστία.

Ο χαιρετισμός του Κατίδη

Η περίπτωση είναι λίγο πολύ γνωστή σε όλους, με την ΑΕΚ τότε να αγωνίζεται μεταξύ των τελευταίων θέσεων για να αποφύγει τον υποβιβασμό. Το Μάρτιο του 2013, φιλοξενεί τη Βέροια στο ΟΑΚΑ και με γκολ του Κατίδη, παίρνει τη νίκη με 2-1. Το γκολ λόγω της βαθμολογικής κατάστασης της ομάδας ήταν κρίσιμο, με τον νεαρό μέσο να βγάζει τη φανέλα του και να τρέχει να το πανηγυρίσει προς την κερκίδα, υψώνοντας επιδεικτικά το χέρι του θυμίζοντας το ναζιστικό χαιρετισμό των Ναζί.

Η κατακραυγή μεγάλη, ο Κατίδης ανήμπορος να πείσει άπαντες πως δεν γνώριζε τη... "φύση" αυτού του χαιρετισμού. Αποτέλεσμα; Αποκλεισμός από όλες τις εθνικές ομάδες, λύση συμβολαίου με την ΑΕΚ που έπεσε κατηγορία εκείνη τη χρονιά, και η καριέρα του 23χρονου σήμερα Κατίδη παίρνει την... κάτω βόλτα, αποτυγχάνοντας μέχρι και σήμερα να "στεριώσει" σε κάποια ομάδα.

Ο Πάολο Ντι Κάνιο έχει αυτοχαρακτηριστεί φασίστας και αρκετές φορές έχει φωτογραφηθεί χαιρετώντας με απλωμένη την παλάμη αλά Ντούτσε
Παρά την τηλεόραση, τη διαφήμιση, την τεχνολογία και τα λεφτά που σκεπάζουν ως τον λαιμό τους έκπληκτους και αποσβολωμένους ταλαντούχους παίκτες από τη γαλαντομία των παραγόντων των ποδοσφαιρικών εταιρειών, τίποτε δεν έχει αλλάξει στο ποδόσφαιρο σε ό,τι αφορά το γκολ. Αυτή την αχαλιναγώγητη και μεταδοτική πυροδότηση ξεσπάσματος ενθουσιασμού που συνεπαίρνει τον αγωνιστικό χώρο και την κερκίδα.
 
Το γκολ δεν λειτουργεί μόνο σαν τονωτικό στις αγωνιστικές ορμόνες του σκόρερ, αλλά και σαν διεγερτικό που εξάπτει τους φιλάθλους. Γι’ αυτό και ο ποδοσφαιριστής που σκοράρει νιώθει για λίγα λεπτά ο ήρωας της δικής του ποδοσφαιρικής φυλής. Γι’ αυτό και δίνει προσωπικό στίγμα, εικονογραφεί τη δική του ταυτότητα συναισθηματικής φόρτισης ή αποφόρτισης, σφραγίζει τον τρόπο του πανηγυρισμού του επινοώντας ψυχοκινητικές φιγούρες που εκπέμπουν σήματα σε συμπαίκτες, αντιπάλους και οπαδούς και τον κάνουν πρωταγωνιστή ενός θεάματος να ξεχωρίζει από την τυποποίηση. Αυτό το άλλοτε προμελετημένο και άλλοτε αυθόρμητο ξέσπασμα του σκόρερ δεν αντιμετωπίζεται από τις διεθνείς ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες με την ευνοϊκότερη των διαθέσεων.
 
Στα όρια της πολιτικής ορθότητας, FIFA και UEFA έχουν σχεδόν εξοστρακίσει στο πυρ το εξώτερο πανηγυρισμούς που τους χαλάνε την παγκοσμιοποιημένη σούπα μιας θρησκείας που θέλει στους αγωνιστικούς χώρους μόνο αγγέλους. Ετσι έχει αναγκαστεί να δαιμονοποιήσει πανηγυρισμούς παικτών με τη δικαιολογία ότι ξεσηκώνουν τους φιλάθλους, τους οδηγούν σε ακραίες συμπεριφορές ενώ προσβάλλουν και το άθλημα!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ Ο πρώτος Κύπριος ποδοσφαιριστής που… πέταξε στο εξωτερικό και διέπρεψε

Η Λάτσιο είναι η ομάδα η οποία στην Ιταλία έχει συνδεθεί με τον φασισμό, αφού οι σκληροπυρηνικοί οπαδοί της τοποθετούν στο γήπεδο πανό και σημαίες με ανάλογα σύμβολα. Ο Πάολο Ντι Κάνιο έχει αυτοχαρακτηριστεί φασίστας και αρκετές φορές έχει φωτογραφηθεί χαιρετώντας με απλωμένη την παλάμη αλά Ντούτσε. Το 2005 του επιβλήθηκε πρόστιμο για τον συγκεκριμένο χαιρετισμό κατά τη διάρκεια ενός αγώνα της ομάδας της Λάτσιο με την αντίπαλη συμπολίτισσα Ρόμα, ενώ ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι απλά χαιρετούσε τους οπαδούς της ομάδας του.

Κάρλος Τέβες - Οι κότες (Μπόκα Τζούνιορς - Ρίβερ Πλέιτ): «Μαχαίρια βγήκαν στο ντέρμπι της Αργεντινής μεταξύ της Μπόκα Τζούνιορς και της Ρίβερ Πλέιτ το 2004. Ο Κάρλος Τέβες αποφάσισε να πανηγυρίσει ένα σημαντικό γκολ του κόντρα στη Ρίβερ κάνοντας την... κότα! Ο λόγος απλός, λιτός και απέριττος! Οι αντίπαλοι είχαν αποκαλέσει «κότες» τους παίκτες της Μπόκα το… 1966! Ο Τέβες αποβλήθηκε μετά το συγκεκριμένο γκολ και έχασε τον τελικό του Κόπα Λιμπερταδόρες!
 
Πολ Γκασκόιν - Ο πότης (Αγγλία - Σκοτία):
Ηταν και παικταράς αλλά και... καλόπαιδο. Μάλιστα, σε αυτό το αφιέρωμα φιλοξενείται δύο φορές. Στο Εuro του 1996 με τη φανέλα της Εθνικής Αγγλίας πέτυχε γκολ στη νίκη των «λιονταριών» (2-0) κόντρα στη Σκοτία. Ξάπλωσε τ’ ανάσκελα και οι Σίρερ, ΜακΜάναμαν και Ρέντκαπ του έριχναν νερό στο στόμα, ενώ πήραν σειρά και οι Σέριγχαμ, Γκάρι Νέβιλ. Κι όλο αυτό το σκηνικό επινοήθηκε επειδή κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας της Αγγλίας οι Γκασκόιν και Σέριγχαμ είχαν φωτογραφηθεί να πίνουν, καθισμένοι σε καρέκλα οδοντίατρου!
 
Η δεύτερη φορά που ο Πολ Γκασκόιν έδειξε την πολυσύνθετη προσωπικότητά του και το μενού που είχε στους πανηγυρισμούς ήταν στο σκοτσέζικο ντέρμπι μεταξύ Ρέιντζερς και Σέλτικ. Επειτα από γκολ που πέτυχε για τους «Τζερς» ο «Γκάζα» έκανε πως έπαιζε φλάουτο, το μουσικό όργανο-σύμβολο των καθολικών, μπροστά στους οπαδούς της Σέλτικ! Ο Γκασκόιν τιμωρήθηκε ενώ, για αρκετό διάστημα δεχόταν απειλές από τον Ιρλανδικό Δημοκρατικό Στρατό (IRA).

Τιμ Κέιχιλ - Οι χειροπέδες (Εβερτον - Πόρτσμουθ): Ο αδελφός του είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση 6 ετών για επίθεση σε άλλον άνδρα που του προκάλεσε τύφλωση. Ο Τιμ έπρεπε να αγωνιστεί στο ματς της Εβερτον με την Πόρτσμουθ. Ο Κέιχιλ σκόραρε και αμέσως μετά, για να δείξει τη στήριξή του στον αδελφό του, πανηγύρισε μιμούμενος τον φυλακισμένο, φορώντας χειροπέδες στα χέρια.
 
Γκρέιαμ Σούνες - Ο σημαιοφόρος (Γαλατάσαραϊ - Φενέρμπαχτσε)
Δεν ήταν ο σκόρερ, αλλά ο προπονητής αυτός που πανηγύρισε έξαλλα στην περίπτωση του Σούνες. Στον τελικό του Κυπέλλου το 1996, η Γαλατάσαραϊ επικράτησε με 2-1 και ο Σούνες επέλεξε να πάρει από έναν οπαδό μια μεγάλη σημαία της ομάδας του και να την καρφώσει με δύναμη στο κέντρο του γηπέδου. Μετά έγινε το σώσε.
 
Μίρκο Βούτσινιτς - Το στριπτίζ (Ρόμα - Κάλιαρι):
 
Και μια που αναφερθήκαμε στο… στριπτίζ της Καστάιν, πάμε και στον Μίρκο Βούτσινιτς. Ο Μαυροβούνιος επιθετικός όταν αγωνιζόταν ακόμα στη Ρόμα σκόραρε το γκολ που έδωσε στους Ρωμαίους τη νίκη κόντρα στην Κάλιαρι. Ο Βούτσινιτς πήρε φόρα, έβγαλε τη φανέλα του, έτρεξε λίγο ακόμα, έβγαλε το σορτσάκι του και έτρεχε ημίγυμνος στον στίβο του «Ολίμπικο». Τρέλα!
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δειτε Επισης

Αλλαγές στο πρόγραμμα της Super League - Ορίστηκε φινάλε στις 19 Μαΐου, επηρεάζεται ο τελικός κυπέλλου
Με τον κόσμο της στο Καραϊσκάκης η Άστον Βίλα-Tόσα εισιτήρια πήρε για τη ρεβάνς με τον Ολυμπιακό
Στην Άστον Βίλα μέχρι το 2027 ο Έμερι
Οι θρυλικοί μπέμπηδες του Ολυμπιακού ήρθαν για να μείνουν και να δώσουν ελπίδα σε μία ολόκληρη γενιά
Τα τρομερά μωρά του Ολυμπιακού στην κορυφή της Ευρώπης-Νίκησαν τη Μίλαν και έγραψαν ιστορία
Απίστευτο και όμως αληθινό-Η Μπασακσεχίρ έστησε προτομή στον Πέλκα στα social media (pic)
Σειρήνες από Πορτογαλία για Κωνσταντίνο Τζολάκη
O Oλυμπιακός Πειραιώς διεκδικεί το Youth League απέναντι στη Μίλαν
ΑΕΚ-Ομόνοια με σούπερ προσφορά στην In2Bet – Ποια θα μείνει ζωντανή στη μάχη του τίτλου;
Πώς έφτασε στον υποβιβασμό ο ΠΑΣ Γιάννενα και η επόμενη ημέρα