ΑΕΚ: Οι σωστές κινήσεις στο λάθος χρόνο

Μετά την όγδοη αγωνιστική στη σειρά δίχως νίκη στο πρωτάθλημα η ΑΕΚ πήρε τη -δύσκολη για την κουλτούρα του σωματείου- απόφαση της αλλαγής προπονητή στη διάρκεια της σεζόν. Στα 29 παιχνίδια του στον πάγκο ο Αντόνι Ιραόλα δεν έπεισε ότι ήταν έτοιμος να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων.

Εκ του αποτελέσματος (αλλά όχι μόνον και αυτό έχει μεγάλη σημασία) αποδείχθηκε ότι ο 36χρονος «πάτησε» στη δουλειά του προκατόχου του και -αξιοποιώντας την ευφορία και τον «αέρα» που είχε δώσει η κατάκτηση του κυπέλλου- οδήγησε την ομάδα στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ και στην κατάκτηση του σούπερ καπ.
 
Στο πρωτάθλημα, ωστόσο, που είναι μαραθώνιος και ο πιο αξιόπιστος κριτής της δουλειάς ενός τεχνικού, ο Βάσκος απέτυχε. Και σε επίπεδο αποτελεσμάτων και σε επίπεδο εμφανίσεων. Η προσφορά ενός τεχνικού κρίνεται πάντα σε μεγάλο βαθμό από το τι αφήνει ως παρακαταθήκη και προοπτική στον διάδοχό του και στον τομέα αυτό ο Ιραόλα έμεινε… μετεξεταστέος.

Η αποτυχία του αποδεικνύει και το στρατηγικό λάθος στο σχεδιασμό του καλοκαιριού. Η ΑΕΚ έδωσε τα κλειδιά του ποδοσφαιρικού τμήματος σε δύο rookies (Άντερ Μουρίγιο και Αντόνι Ιραόλα), των οποίων η απειρία μέτρησε καταλυτικά, όταν κλήθηκαν να διαχειριστούν μια μεγάλη κρίση.
 
Αφ’ ης στιγμής η απόφαση για τον διάδοχο του Τσάβι Ρόκα είχε ληφθεί πριν το τέλος της περασμένης περιόδου, η ελάχιστη δικλείδα ασφαλείας για την εξέλιξη της ομάδας ήταν η πρόσληψη ενός έμπειρου προπονητή μετά την αποχώρηση του Ιμανόλ Ιδιακέθ.

Η επιστροφή του στον πάγκο αξιολογείται ως ορθή όχι (μόνο) επειδή είναι ο προπονητής του κυπέλλου και αυτός που επί μια διετία εξέλιξε τακτικά την ομάδα, αλλά κι επειδή έρχεται να καλύψει αυτό το μεγάλο έλλειμμα εμπειρίας σε επίπεδο διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού και καταστάσεων κρίσης.
 
Τόσο η αποδέσμευση του Ιραόλα όσο και η επιλογή του αντικαταστάτη του είναι για την κυπελλούχο οι ορθές κινήσεις στο λάθος χρόνο. Σε αντίθεση με το καλοκαίρι, η ΑΕΚ πλέον είναι εκτός διεκδίκησης του τίτλου, ενώ κινδυνεύει να μείνει και εκτός πρώτης εξάδας αφήνοντας ως μοναδική διέξοδο στην Ευρώπη το κύπελλο, στο οποίο η κλήρωσή της (Νέα Σαλαμίνα) μόνο βολική δεν χαρακτηρίζεται.

Στα μέσα Ιανουαρίου ο Ιδιακέθ δεν επιστρέφει για να συνεχίσει από εκεί που είχε σταματήσει τον περασμένο Μάιο. Έρχεται για να σώσει οτιδήποτε, αν σώζεται. Είναι το τίμημα που καλείται να πληρώσει ο σύλλογος για την αδυναμία του να διαβάσει έγκαιρα και σωστά τα σημεία των καιρών.

Δειτε Επισης

BINTEO: Η ανάλυση πίσω από την φωτοβολίδα του Τάνκοβιτς που ξέρανε τον Απόλλωνα-Στα 35 μέτρα με 85 χλμ
Τώρα που η μπάλα καίει καλούνται να αποδείξουν πόσα καντάρια μπάλας ξέρουν-Όλα τα βαθμολογικά δεδομένα
Δημητρίου: Προχωρούν οι διαδικασίες για ιδιόκτητο γήπεδο και ανακαίνιση του Ηλίας Πούλλος
Ορίστηκαν οι διαιτητές στα κρίσιμα ντέρμπι για τη μάχη του πρωταθλήματος
Οπαδός υπέστη ανακοπής καρδιάς στο Απόλλων-Πάφος, νοσηλεύεται στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού
«Την πίεση θα την έχει το ΑΠΟΕΛ και όχι εμείς, πολλοί έχουν ξεγράψει τον Άρη και ότι κάναμε φέτος»
Αυλαία για την δέκατη αγωνιστική στον δεύτερο όμιλο
Τέλος και επίσημα από τον Εθνικό ο Σατσιάς
Λέουβενμπεργκ: Πονάει ο αποκλεισμός, όμως θα προχωρήσουμε σε μια νέα σεζόν με καλύτερα αποτελέσματα
Το μήνυμα του Τάνκοβιτς για την ιστορική πρόκριση-«Είμαστε στον τελικό με ψηλά το κεφάλι»