Η υπόθεση Ουζόχο και όταν ο ΚΟΑ δεν προστάτευσε τον ʼμπραχαμ Γκιέ

Ο φίλαθλος κόσμος περιμένει με αγωνία την απόφαση του Αθλητικού Δικαστή (Τετάρτη 13/02) μετά την ένσταση του Απόλλωνα στην ΚΟΠ, γι’ αντικανονική συμμετοχή του Φράνσις Ουζόχο την περασμένη βδομάδα στο ντέρμπι με την Ανόρθωση.

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι έρευνες της Αστυνομίας, για την αυθεντικότητα του δελτίου υγείας του Νιγηριανού τερματοφύλακα.

Με αφορμή το σάλο που προκλήθηκε γύρω από το θέμα αυτό θ’ αναφερθώ σε ένα άλλο περιστατικό και να θίξω ουσιαστικά την ευθύνη που έχει ο ΚΟΑ για την έκδοσή ή την ακύρωση ενός δελτίου υγείας.

Στις 5 Μαΐου του 2017 ο Απόλλωνας ανακοίνωσε ότι ο ποδοσφαιριστής του Άμπραχαμ Γκιέ διαπιστώθηκε ότι αντιμετωπίζει πολύ σοβαρό πρόβλημα υγείας, μετά από τις εξιδεικευμένες εξετάσεις που υποβλήθηκε τον Απρίλιο από τρεις διαφορετικούς καρδιολόγους.

Ταυτόχρονα, η ομάδα της Λεμεσού ενημέρωσε ότι στις 8 Μαΐου 2017 θα έστελνε στον ΚΟΑ τις γνωματεύσεις των ιατρών ώστε οι αρμόδιοι ν’ αποφασίσουν για την έκδοση δελτίου υγείας του ποδοσφαιριστή για τη νέα χρονιά.

Πληροφορίες της omada.com.cy αναφέρουν ότι ο ΑΣΥΑ εξέτασε το θέμα στις 10 Μαΐου το 2017 και ακολούθως ζήτησε από τον Απόλλωνα περαιτέρω παρακλινικές εξετάσεις για το ενδεχόμενο  ανανέωσης του δελτίου υγείας του το οποίο έληγε στις 10 Ιουνίου 2017.

Μετά την επισημοποίηση ενός τόσου σοβαρού προβλήματος θα ήταν ορθό ο ποδοσφαιριστής να προστατευτεί με κίνηση αναστολής ή τερματισμού του δελτίου υγείας του από τον ΚΟΑ.

Προς έκπληξη όλων στις 24 Μαΐου ο Άμπραχαμ Γκιέ ήταν στην αποστολή του Απόλλωνα, για τον μεγάλο τελικό κυπέλλου κόντρα στο ΑΠΟΕΛ.

Αρχικά θεωρήθηκε ότι ο παίκτης ήταν εκεί, κυρίως για ψυχολογικούς λόγους. Όμως δεν ήταν έτσι αφού ο προπονητής του έδωσε εντολή και εισήλθε στον αγωνιστικό χώρο στο 63’ της αναμέτρησης αντικαθιστώντας τον Παπουλή. 

Και είναι εδώ που προκύπτουν ερωτήματα αλλά κι ευθύνες του ΚΟΑ:

1. Ο ΚΟΑ γιατί δεν ακύρωσε το δελτίο υγείας του Άμπραχαμ Γκίε αφού διαπίστωσε ότι είχε σοβαρό πρόβλημα υγείας;

2. Στις 24 Μαΐου 2017 ο ποδοσφαιριστής έλαβε εντολή κι αγωνίστηκε στον τελικό με κίνδυνο να χάσει ακόμα και τη ζωή του. Αν συνέβαινε κάτι ποιος τελικά θα είχε την ευθύνη;  

3. Πληροφορίες της omada.com.cy αναφέρουν ότι τη μέρα του τελικού το σύστημα για την έκδοση δελτίων υγείας έγραφε για τον Γκιέ UNDER INVESTIGATION, δηλαδή υπό διερεύνηση. Το ΑΠΟΕΛ θα μπορούσε να υποβάλει ένσταση; Κι αν το έκανε τι θα γινόταν;

4. Γιατί ο ΑΣΥΑ περίμενε τη λήξη του δελτίου υγείας του Γκιέ για να μας ενημερώσει ότι αυτό τελικά δεν θ’ ανανεωθεί για το 2018. Η επίσημη ενημέρωση στις 15 Ιουνίου έλεγε ότι κρίθηκε αναγκαία η μη ανανέωση, για να διασφαλιστεί η ζωή του ποδοσφαιριστή. Αφού αυτό το διαπιστώθηκε νωρίτερα και από την ομάδα του γιατί δεν προστατεύτηκε ο Γκιέ;

Μετά την εξέλιξη αυτή ο Γκιέ μετέβη στη Γαλλία για λογαριασμό της Ορλεάν. Εκεί έλαβε ελάχιστο χρόνο συμμετοχής αφού μετά τις νέες εξιδεικευμένες ιατρικές εξετάσεις η καριέρα αυτού του σπουδαίου ποδοσφαιριστή τερματίστηκε στις 10 Οκτωβρίου 2017.

Πάντως, οι εξελίξεις των ημερών ενδεχομένως να φέρουν αλλαγές ως προς τον τρόπο έκδοσης του δελτίου υγείας των αθλητών. Όμως, είναι άγνωστο αν την ευθύνη αναλάβει άλλος εκτός από τον ΚΟΑ. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η ανθρώπινη ζωή έχει περισσότερη αξία από οποιοδήποτε άθλημα…

 

Διαβάστε επίσης

Δειτε Επισης

Τέλος και επίσημα από τον Εθνικό ο Σατσιάς
Λέουβενμπεργκ: Πονάει ο αποκλεισμός, όμως θα προχωρήσουμε σε μια νέα σεζόν με καλύτερα αποτελέσματα
Το μήνυμα του Τάνκοβιτς για την ιστορική πρόκριση-«Είμαστε στον τελικό με ψηλά το κεφάλι»
ΒΙΝΤΕΟ: Ανακοίνωσε το νέο του προπονητή ο ΑΣΙΛ
Τέλος από την Ανόρθωση ο Σέρχιο Τεχέρα
Οι 18 υποψηφιότητες για το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της ΑΕΛ
ΒΙΝΤΕΟ: Το μήνυμα βουλευτή για την ιστορική πρόκριση της Πάφου στον τελικό
Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα της 12ης αγωνιστική στο δεύτερο γκρουπ
Ο διαιτητής στο ντέρμπι Ομόνοια 29ης Μαΐου-Ομόνοια Αραδίππου
Ορίστηκαν οι διαιτητές των αγώνων της Παρασκευής