Από το #makisout στο 7ο

Την 1η Αυγούστου του 2018, στη διάρκεια γεύματος προς Κύπριους δημοσιογράφους στο Ταλίν πριν το παιχνίδι με τη Φλόρα, ο Πρόδρομος Πετρίδης μετέφερε την πεποίθησή τους πως «ο ΑΠΟΕΛ διαθέτει το καλύτερο ρόστερ της 5ετίας».
 
Ήταν η εποχή που οι πρωταθλητές προσπαθούσαν να επουλώσουν τις πληγές τις οποίες άνοιξε ο αποκλεισμός από τη Σούντουβα. Πληγές που έγιναν ακόμα πιο βαθιές μερικές βδομάδες αργότερα, όταν ήρθε δεύτερος αποκλεισμός στο ίδιο καλοκαίρι, αυτή τη φορά από την Αστάνα.

Τα τραύματα αποτυπώνονται στα λογιστικά βιβλία του 2018, με ζημιά €5 εκατ. ευρώ παρά την εσπευσμένη πώληση του Ρόλαντ Σαλάι, αλλά και στην στενότητα που αντιμετωπίζει τους τελευταίους μήνες ο σύλλογος.

Η καμπάνια #makisout
Η περιβόητη δήλωση έγινε αντικείμενο χλευασμού, την ώρα που social media ξεκινούσε η καμπάνια #makisout, ζητώντας από τον πρόεδρο του ΑΠΟΕΛ να παραιτηθεί, πότε με έντονο, άλλοτε με προσβλητικό και ενίοτε με χιουμοριστικό τρόπο.

Η ομάδα έπιασε πάτο στα τέλη Σεπτεμβρίου, όταν δέχτηκε την πιο προσβλητική ήττα της σύγχρονης ιστορίας της (2-5 από τη Δόξα), χάνοντας και το Σούπερ Καπ από την ΑΕΚ (στα πέναλτι). Εκεί ο προπονητής Μπαλταζάρ και ο αθλητικός διευθυντής Σάμπουριτς αποτελούν παρελθόν.

Ο Πετρίδης αντιμετωπίζει το #makisout δηλώνοντας παρών στην εξέδρα των λιγοστών πλέον (ελέω κάρτας οπαδού) φιλάθλων, έτοιμος να αντιμετωπίσει πρόσωπο με πρόσωπο την οποιαδήποτε κριτική.

Η αντεπίθεση με τους Ιταλούς
Η αντεπίθεση προς το 7ο, τη μοναδική διέξοδο (μέσω της προοπτικής των Ομίλων) από το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο είχε περιέλθει ο ΑΠΟΕΛ, ξεκινάει με την πρόσληψη του Ντομένικο Τέτι ως τεχνικού διευθυντή, ο οποίος λίγες μέρες μετά προσλαμβάνει ως προπονητή τον Τραμετσάνι, σφραγίζοντας την αλλαγή του τρόπου με τον οποίο γινόταν η στελέχωση της ομάδας τα πέντε τελευταία χρόνου, όπου η διοίκηση αποφάσιζε τόσο για τον προπονητή όσο και για την πλειοψηφία των μεταγραφών. Αυτή η αλλαγή αποτυπώθηκε αρκετές φορές, με πιο χαρακτηριστικές τρεις:

α) την πρόωρη αποχώρηση του Ρέζα που δεν ταίριαξε με τον Τραμετσάνι.
β) τον παραγκωνισμό για μεγάλο διάστημα του Ντε Βινσέντι.
γ) τη διακοπή συμβολαίου στον Ενσούε μετά το επεισόδιο με τον προπονητή.

Τρεις επώδυνες αποφάσεις που βοήθησαν να εμπεδωθεί στ’ αποδυτήρια πως η ομάδα είναι πάνω από όλους και ο προπονητής απόλυτος άρχοντας, κάτι που δεν ίσχυε τα προηγούμενα χρόνια. Το τελευταίο το υπογράμμισε η διοίκηση με την πρόωρη ανανέωση του συμβολαίου του Τραμετσάνι έως το 2020, μια κίνηση που χαρακτηρίστηκε άκαιρη, καθώς ήρθε σε μια περίοδο έντονης αμφισβήτησης και με ενδεχόμενη οικονομική ζημιά - εάν στράβωνε το αποτέλεσμα και ο Ιταλός οδηγείτο στην έξοδο.

Ο Πετρίδης ρίσκαρε για άλλη μια φορά και ο Θεός του ποδοσφαίρου του έδειξε πως ανταμείβει τους τολμηρούς.

Το σπάνιο μέταλλο του ΑΠΟΕΛ
Οποιαδήποτε άλλη ομάδα μετά το Σεπτέμβριο θα είχε καταρρεύσει. Όμως, μέσα από τις επιτυχίες των τελευταίων 20 χρόνων έχει σφυρηλατηθεί ένα σπάνιο μέταλλο γύρω από τον ΑΠΟΕΛ, που κάνει παροιμιώδη την αντίδρασή του στις δύσκολες στιγμές. Δεν υπάρχει άλλη ομάδα που να μπορεί να σηκώνεται τόσο γρήγορα και τόσο αποτελεσματικά όσο ο ΑΠΟΕΛ, μετά από αποτυχίες τεράστιες, όπως ο διπλός καλοκαιρινός αποκλεισμός και η 5αρα από τη Δόξα.

Αυτός είναι ο ένας εκ των δύο λόγων που ο ΑΠΟΕΛ πήρε το πρωτάθλημα. Ο δεύτερος έχει να κάνει με την ικανότητά του να κερδίζει τον Απόλλων, την ομάδα που για καλή του τύχη έμεινε κοντά τους έως τρεις αγωνιστικές πριν το τέλος. Ο ΑΠΟΕΛ παίζει με τον Απόλλων αμέσως μετά την ΑΕΚ. Στον α’ γύρο χάνει 1-0 από τους Λαρνακείς και κατόπιν κερδίζει 5-1 την ομάδα του Αυγουστή. Στο β’ γύρο φέρνει 2-2 με την ΑΕΚ στο ΓΣΠ και κατόπιν κερδίζει 1-2 στο Τσίρειο τον Απόλλων. Εάν στο κυνήγι του ΑΠΟΕΛ έμενε η ΑΕΚ τα πράγματα ίσως ήταν αλλιώς.

Εσωτερικές δυσκολίες
Στον Αρχάγγελο δεν είναι όλα ρόδινα. Από τις 16/1 και τη νίκη επί της Ανόρθωσης, η επόμενη νίκη στο ΓΣΠ θα έρθει στις 13/4. Σε επτά αγώνες με την ΑΕΚ φέτος, η συγκομιδή είναι τρεις ήττες (η μια στα πέναλτι του Σούπερ Καπ) και τέσσερις ισοπαλίες (οι δύο στο Κύπελλο που αποδείχθηκαν χρυσές αφού έριξαν τους Λαρνακείς στο καναβάτσο). Έχουν τον τρόπο όμως να κερδίζουν τον Απόλλων. Και αυτό αρκεί. Το κοντέρ έγραψε φέτος 4/4 και 13-3 στα γκολ.

Οι σταθμοί στο δρόμο προς την κούπα
Στην 8η αγωνιστική ο ΑΠΟΕΛ ήταν στο -5 από την κορυφή, στην οποία καθόταν η ΑΕΛ, μια ομάδα που οι προβλέψεις έλεγαν πως θα ξεφουσκώσει. Με τον Απόλλων ήταν ισόβαθμος και από την ΑΕΚ ήταν στο +2. Αυτές ήταν οι διαφορές στο τέλος του α’ γύρου, μόνο που η απόσταση από την ΑΕΛ είχε μειωθεί στο -2. Πριν τα Χριστούγεννα η ΑΕΛ χάνει από την Ανόρθωση και ο ΑΠΟΕΛ κάνει το προσπέρασμα. Ο Απόλλων είναι στο -4 και η ΑΕΚ στο -10. Η συμμετοχή τόσο της ΑΕΚ όσο και του Απόλλων στους Ομίλους του Europa League ήταν ευεργετική στην προσπάθεια των γαλαζοκίτρινων για το 7ο, καθώς πριν εκπνεύσει το 2018 οι απώλειες τους (σε έμψυχο υλικό και βαθμούς) ήταν βαρύτατες – λίγο μετά η ΑΕΚ θα κατρακυλήσει στο -15.

Ο Απόλλων περνάει μπροστά έναν αγώνα πριν το τέλος της κανονικής περιόδου, αλλά ο ΑΠΟΕΛ θα τον προσπεράσει με νίκη 2-1 στο Τσίρειο την 22η αγωνιστική. Δυο βδομάδες μετά η ομάδα της Λεμεσού είναι στο +2 αλλά θα χάσει και πάλι στο Τσίρειο, τη φορά αυτή με 3-1: και τις δύο φορές είχε προηγηθεί στο σκορ. Η δεύτερη ήττα με ανατροπή στη Λεμεσό ήταν και η  ταφόπλακα στα όνειρα των κυανόλευκων, η οποία τυπικά τοποθετήθηκε στις 4 Μαΐου.

Η επόμενη μέρα
Ο ΑΠΟΕΛ έχει πέντε δανεικούς από τους οποίους σημαντικός είναι μόνο ο Νατέλ. Τους Καζού, Μπάλογκ, Κασίνι και Βιντιγκάλ δεν θα τους… κλάψουν και πολλοί εάν αποχωρήσουν. Επόμενο κεφάλαιο είναι ο υπερπολύτιμος Αλ-Ταμάρι πάνω στον οποίο θα στηριχθεί η προσπάθεια στα προκριματικά του καλοκαιριού, με τη λογική να λέει πως πρέπει να μείνει άλλον έναν χρόνο – και ιδανικά να παίξει στους Ομίλους – για ν’ ανεβάσει την αξία του, βοηθώντας την ομάδα να μπει στους Ομίλους. Πολλές μεταγραφές δεν αναμένονται, για δύο λόγους:

α) Δεν υπάρχουν χρήματα.
β) Η ιστορία δείχνει πως οι πολλές αλλαγές στο ρόστερ πριν τα προκριματικά, δεν βοηθούν.

Το σημαντικό για τον ΑΠΟΕΛ είναι να βρει τουλάχιστον έναν καλό σέντερ φορ, αφού με εξαίρεση το Μοράις, κανένας άλλος δεν έχει σκοράρει διψήφιο αριθμό γκολ στο φετινό πρωτάθλημα. 

Λήγουν επίσης τα συμβόλαια των Μερκή, Αλωνεύτη, Μοράις, Βάτερμαν, Ρουέδα και Φακινέτι. Λογικά όποιους εξ αυτών χρειάζεται ο ΑΠΟΕΛ, θα τους κρατήσει. Ο Φακινέτι δεν έπαιξε πολύ αλλά είναι επιλογή του Τέτι, ενώ το μέλλον του Ρουέδα ίσως εξαρτηθεί και από την υπόθεση Καρλάο. Ο δανεισμός του τελευταίου τελειώνει, αλλά τελειώνει και το συμβόλαιο του με τους Ιταλούς, κάτι που σημαίνει πως ο 33χρονος αμυντικός είναι ελεύθερος.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δειτε Επισης

Παρελθόν από την Καρμιώτισσα ο Σωφρόνης
Ορίστηκε από την ΚΟΠ η διαιτητική ομάδα του Super Cup
Ανακοινώθηκε από τη νέα του ομάδα ο Σίμος Ταραπουλούζης
Ξεσπά η Ομόνοια 29ης για την απόφαση της ΚΟΠ-«Θα μας δοθούν 150 εισιτήρια, μιλάμε για κεκλεισμένων»
Ζητά κατώτατο μισθό για ξένους ποδοσφαιριστές ο ΠΑΣΠ-Συναντήθηκε με τον Υφυπουργό Μετανάστευσης
Πυρά ΑΠΟΕΛ για την απαγόρευση μετακίνησης-«Δεν ανέλαβε κανένας ευθύνη για τα επεισόδια στη Λεμεσό»
Χάνει Πίζι για το Super Cup ο ΑΠΟΕΛ-Τρεις οι απουσίες των πρωταθλητών
Με νίκη της Ομόνοιας Αραδίππου ολοκληρώθηκε η 4η αγωνιστική της Cyprus League
Την Τετάρτη η μάχη για τον πρώτο τίτλο της χρονιάς, ΑΠΟΕΛ και Πάφος διεκδικούν το Super Cup
Με ισοπαλία 2-2 έληξε η αναμέτρηση ΑΕΚ-Εθνικού Άχνας