Έσπασε τη σιωπή του ο Σωφρόνης-Προέβη σε αποκαλύψεις για όλους και για όλα

Τρεις μόνο μέρες μετά την απομάκρυνσή του από τον πάγκο του Απόλλωνα, ένας από τους πιο αγαπητούς προπονητές των οπαδών της λεμεσιανής ομάδας, ο Σωφρόνης Αυγουστή, μιλά για πρώτη φορά δημόσια σε μια συνέντευξη εφ' όλης της ύλης.

Ο Κύπριος κόουτς είναι φιλοξενούμενος στην εκπομπή «Ώρα για Μπάλα», στη Cytavision, όπου αναμένεται να δώσει τη δική του θέση για όλα όσα εκτυλίχθηκαν το τελευταίο διάστημα, μετά τη λύση συνεργασίας με τους κυανόλευκους.

Η σχέση του πρώην τεχνικού των γαλάζιων της Λεμεσού με τους παίκτες του Απόλλωνα ήταν εξαιρετική, γι' αυτό και νωρίτερα επισκέφθηκε το προπονητικό κέντρο στο Κολόσσι, για να τους αποχαιρετήσει όλους ξεχωριστά. 

Η OMADA σας μετέφερε ζωντανά τις δηλώσεις του Σωφρόνη Αυγουστή στο πλαίσιο της συνέντευξής του. 

«Η πρώτη μέρα ήταν αρκετά δύσκολη, όμως από τη στιγμή που είμαστε στο ποδόσφαιρο και σε αυτή τη δουλειά. Αυτά που πέρασα θα με κάνουν καλύτερο, ήταν αξέχαστα τα πράγματα που πέρασα και θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στους ανθρώπους που με πίστεψαν. Ήξεραν ότι τα πράγματα ήταν δύσκολα όταν με έφεραν. Τους είπα χωρίς ρίσκο δεν παίρνεις ευκαιρίες. Η διοίκηση έδινε ευκαιρίες».

«Πέρασα απίστευτες στιγμές με τους ποδοσφαιριστές μου. Όταν τα όπλα σου είναι καλά τότε υπάρχουν και θετικά πράγματα στην ομάδα σου. Έκανα κάποια πράγματα με το επιθετικό ποδόσφαιρο που μου άρεσαν πάρα πολύ. Σε όποιο γήπεδο και αν παίζουμε πρέπει να μάθουμε να βάζουμε δύσκολα στους αντιπάλους. Αλλάξαμε μια φιλοσοφία την οποία αγκάλιασαν οι παίκτες μου. Παίρνεις ρίσκα, με τα λάθη. Είναι σημαντικό να αρέσει στους παίκτες η φιλοσοφία σου. 

Έκανα κάποια πειράματα με αυτούς τους ποδοσφαιριστές που ήμουν εκεί. Σε όποιο γήπεδο και αν παίζουμε πρέπει να μάθουμε να βάζουμε δύσκολα στους αντιπάλους. Αλλάξαμε μια φιλοσοφία που πρώτα αγκάλιασαν οι ποδοσφαιριστές. Σημασία όταν κάνεις κάποια αλλαγή να πετυχαίνει.

Ο Σωφρόνης Αυγουστή είπε επίσης ότι ρίσκαρε στον αγωνιστικό χώρο, ενώ αναφερόμενος στα ευρωπαϊκά παιχνίδια ανέφερε πως ανέβασε το επίπεδο του Απώλλωνα.

«Δικαιούμασταν να διεκδικήσουμε και να πάρουμε ένα τίτλο. Αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είχαμε να κάνουμε ένα δύσκολο αντίπαλο».

«Όταν δείξεις ότι μπορείς να πάρεις κάτι από αυτά τα μεγάλα παιχνίδια οι ποδοσφαιριστές θα δώσουν περισσότερα από αυτά που θα ζητήσεις»

«Με τα ρίσκα μου. Κανένας μα κανένας δεν θα μου έλεγε πως αν δεν περίμενε τον αντίπαλο έξω από την περιοχή δεν θα δεχόμουν 3-4 τέρματα. Στο εξωτερικό μας υποτιμούν. Έπρεπε να περάσω στους ποδοσφαιριστές μου πως αγωνίζονταν 11 εναντίων 11. Ανεβάσαμε το επίπεδο του Απόλλωνα και στην Κύπρο για να κάνεις σχεδόν 3 χρόνια είναι πολύ μεγάλο επίτευγμά. Το πιο σημαντικό είναι πως αυτά τα 3 χρόνια φέραμε πολύ μεγάλες επιτυχίες στον Απόλλων. Και την πρώτη μου αλλά και την δεύτερη χρονιά δικαιούμουν το πρωτάθλημα. Είχαμε μια πολύ καλή ομάδα απέναντι μας. Φτάσαμε δυο παιχνίδια πριν τον τίτλο μέσα στο Τσίρειο αλλά δεν τα καταφέραμε. Την επόμενη χρονιά κάναμε ακόμη καλύτερη δουλειά. Κάναμε ρεκόρ βαθών. Κάναμε 3 ήττες και χάσαμε το πρωτάθλημα. Το θέλαμε πάρα πολύ».

Για την παρουσία του στον Απόλλωνα: «Σίγουρα αν μου έλεγαν ότι θα είχα αυτή την πορεία θα μου έλεγαν ότι υπερβάλω. Έχει κλείσει αυτός ο κύκλος. Εύχομαι τα καλύτερα. Έχω δώσει τα πάντα σε αυτή την ομάδα. Της έδωσα όσα δεν έδωσα σαν ποδοσφαιριστής. Η διοίκηση Νίκου Κίρζη που έδωσε την δυνατότητα και τους δικαίωσα».

Αν θα άλλαζε κάτι σήμερα: «Είχα ένα πολύ σημαντικό τηλεφώνημα που μου ρώτησαν αν θα άλλαζα κάτι. Σίγουρα θα γύριζα τον χρόνο πίσω για να έβλεπα τα λάθη μου αλλά και τα καλά μου. Σίγουρα δεν θα άλλαζα την δική μου φιλοσοφία. Αν τα λάθη σε αυτό το επίπεδο ήταν λιγότερα τα πράγματα θα ήταν καλύτερα. Αν η ομάδα κατάφερνε ο Απόλλωνας να έβαζε ένα τέρμα στην Αϊντχόφεν θα έβαζε δύσκολα σε αυτή την νεανική ομάδα. Το παιχνίδι στο ΓΣΠ θα μπορούσε να τελείωνε με όλα τα σκορ».

Για τον Μπεσάτ και τον Καρ: «Σίγουρα είχα άποψη και για τους δυο ποδοσφαιριστές. Ειδικά ο Καρ ήταν προσωπική μου επιλογή. Να ξέρει ο κόσμος του Απόλλωνα ότι μαζί με τον Ζελάγια θα είναι ένα εξαιρετικό δίδυμο».

Για τον Μάγκλιτσα και τη φυγή του: «Η ομάδα ξεγυμνώθηκε τον Φεβρουάριο με τον Μάγκλιτσα και δεν είχαμε το δικαίωμα να φέρουμε ποδοσφαιριστή τον Ιανουάριο».

Για το χώρο της άμυνας και τον Ρομπέρζ: «Έχουμε εξαιρετικούς ποδοσφαιριστές στο χώρο της άμυνας αλλά η ποιότητα του Ρομπέρζ είναι μοναδική».

Για τον Τιμούρ: «Κοιτάξτε όταν σταμάτησε το ποδόσφαιρο ο Τιμούρ, κατάφερε να πάρει τίτλους και να δώσει τίτλους στην ομάδα. Είναι ότι γνωρίζεις πράγματα από μέσα και τα βγάζεις αμέσως έξω».

Για τον ίδιο: «Έχω να δώσω αρκετά πράγματα στο Κυπριακό ποδόσφαιρο. Έχω πάρει αρκετά από τα παιχνίδια μου στην Ευρώπη αλλά κανείς δεν είναι αλάνθαστος».

Για το μέλλον του: «Αυτή την στιγμή είναι να χαλαρώσω. Να είμαι πιο κοντά στα παιδιά μου και στην οικογένεια μου. Αυτή την στιγμή μόνο αυτό σκέφτομαι. Θέλω να καθαρίσει το μυαλό».

Για το αν θα πάει σε άλλη κυπριακή ομάδα: «Αν πάει στον Απόλλωνα ο Μαρίνος Σατσιάς θα είναι εξαιρετικός γιατί είναι επαγγελματίας. Μόλις ανέλαβα επίσημα την ομάδα του Απόλλωνα σταμάτησα τα πάντα».

Για το αν είναι ενοχλημένος με την φυγή του από τον Απόλλωνα: «Έφυγα και τις 3 φορές σαν φίλος από τον Απόλλωνα, το ίδιο και στην ΑΕΚ. Στο ΑΠΟΕΛ θυμάμαι πως την επόμενη μέρα με πήρε τηλέφωνο ο κύριος Γιοβάνοβιτς και μου είπε να μείνω στην ομάδα».

Τι άφησε η εμπειρία: «Στις επιλογές. Όταν ξεκινάς να χτίσεις μια ομάδα το πιο σημαντικό κομμάτι είναι η ταχύτητα. Όταν έχεις γρήγορους αμυντικούς καλύπτεις τα πάντα. Τα αμυντικά σου χαφ κάνουν το ίδιο. Έχει αλλάξει ποδόσφαιρο η ταχύτητα και δίνει τεράστιο πλεονέκτημα στην ομάδα».

Για τους Κύπριους: «Βλέπουμε τις εξαιρετικές πορείες που κάνουμε στην Ευρώπη αλλά στην Κύπρο υστερούμε. Υπάρχουν ποιοτικοί ποδοσφαιριστές».

Για το φετινό πρωτάθλημα: «Μια καλή ομόνοια θα ανεβάσει αρκετά το Κυπριακό ποδόσφαιρο. Η Ανόρθωση θα είναι εξίσου καλή στο Αντώνης Παπαδόπουλος. Από την άλλη το ΑΠΟΕΛ έχει κάνει εξαιρετικές προσθήκες. Η Πάφος χρόνο με τον χρόνο θα είναι όλο και καλύτερη. Θα δημιουργήσει πάρα πολλά προβλήματα σε αρκετές ομάδες».

Για το αν ενδιέφερε το κεφάλαιο Εθνική: «Δεν υπάρχει Κύπριος προπονητής που να μην το θέλει. Το λέω και δημόσια και σε ομάδα να βρίσκομαι εγώ θα μπω σε συζητήσεις. Έχουν γίνει τεράστιες αλλαγές ειδικά στο οργανωτικό κομμάτι. Πρέπει να μας ενώνει αυτή η ομάδα μόνο έτσι θα πάει μπροστά. Πρέπει όμως να δώσουν κίνητρο οι ποδοσφαιριστές με νίκες» .

Το μήνυμά του στον κόσμο του Απόλλωνα: «Ήταν τιμή μου που κατάφερα μαζί με τους συνεργάτες την διοίκηση να προσφέρουμε στο Κυπριακό πρωτάθλημα. Ένα μεγάλο συγνώμη που δεν καταφέραμε να πάρουμε το πρωτάθλημα. Οι χαρές όμως είναι περισσότερες από τις λύπες. Ο κόσμος πρέπει να είναι κοντά στην ομάδα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Λύση συνεργασίας Ανόρθωσης με Thioune-Χάρισε μέρος των δεδουλευμένων του
Ανακοίνωσε εισιτήρια για τους δυο τελευταίους αγώνες η Ανόρθωση-«Αυτά τα sold out… θα είναι μόνο για μας»
Ανακοινώθηκαν οι διαιτητές στα ντέρμπι των πλέι οφ και τα παιχνίδια του δεύτερού ομίλου
Ζητά εκ νέου την παραίτηση του Φοίβου Βάκη από εκπρόσωπος στην ΚΟΠ ο πρόεδρος της Apollon Ladies
Το πρόγραμμα της 13ης και 14ης αγωνιστικής στον δεύτερο όμιλο
Η θέση της Πάφου για τα συμβόλαια Ικόκο και Τάνκοβιτς
Δόθηκαν στοιχεία και πρόσωπα για τα στημένα στις Αρχές-Νέο καμπανάκι για τα δυο ματς που μπήκαν 21 γκολ
Κορυφώνεται η αγωνία για τον πρωταθλητή-Ψάχνει νίκη Ευρώπης η Ομόνοια, παίζει τα ρέστα του ο Άρης
Ξεκινάει η ημιτελική φάση της OΠΑΠ Basket League
Apollon Ladies και Λευκοθέα Λατσιών διεκδικούν το τρόπαιο του κυπέλλου