«Από μικρή άκουγα συνεχώς ότι είμαι κορίτσι και δεν μπορώ να παίξω ποδόσφαιρο»

Ένα σημαντικό βήμα στην καριέρα της έκανε το περασμένο καλοκαίρι, η 18χρονη διεθνής ποδοσφαιρίστρια, Φιλίππα Σάββα, η οποία θα αγωνίζεται πλέον στο αγγλικό γυναικείο πρωτάθλημα, καθώς πήρε μεταγραφή από τη Liverpool Feds στη Lewes FC.
 
Η 18χρονη ποδοσφαιρίστρια, από τα παιδικά της χρόνια ξεκίνησε την ασχολία της με το άθλημα, με αφορμή το γεγονός πως η οικογένεια της αποτελεί μεγάλος οπαδός του ποδοσφαίρου, ενώ από μικρή ηλικία ακολουθούσε τον πατέρα της στα γήπεδα, ο οποίος ήταν προπονητής.
 
«Με το ποδόσφαιρο ασχολούμαι από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Το άθλημα αυτό το επέλεξα γιατί είναι κάτι που με γεμίζει, έμαθα πολλά από αυτό, έμαθα να είμαι πιο δυνατή και να μην τα παρατώ εύκολα, έζησα απίστευτες εμπειρίες μέχρι σήμερα λόγω του ποδοσφαίρου», ανέφερε μιλώντας στην OMADA, η Φιλίππα Σάββα, η οποία κατάφερε να εκπληρώσει ένα μεγάλο της όνειρο, αν και είναι μόλις 18 ετών. 
«Επίσης, η οικογένεια μου είναι μεγάλος οπαδός του ποδοσφαίρου αφού ο πατέρας μου και ο θείος μου ασχολήθηκαν με αυτό και εγώ ακολουθώ. Από μικρή ακολουθούσα τον πατέρα μου στα γήπεδα, ο οποίος ήταν προπονητής. Δεν ήθελα να χάνω ούτε προπόνηση ούτε παιχνίδια εντός ή εκτός, τότε κατάλαβα ότι το ποδόσφαιρο είναι το άθλημα μου». 
 
Κομβικό σημείο στην επιτυχία της, αποτέλεσε η στήριξη των δικών της ανθρώπων, που ούτε και για μια στιγμή δεν έλειψαν από το πλευρό της, με την οικογένεια της, να πιστεύει εξαρχής στις δυνατότητες της, στηρίζοντας την απόφαση της να ακολουθήσει το ποδόσφαιρο και παρατηρώντας της να κάνει αυτό που πραγματικά αγαπά.
 
«Αυτό το στερεότυπο πρέπει κάποτε να σταματήσει»
 
Το ποδόσφαιρο είναι γεγονός πως από τους πλείστους ανθρώπους θεωρείται ανδροκρατούμενο άθλημα, ωστόσο η 18χρονη πιστεύει πως πρόκειται για στερεότυπο, το οποίο ευελπιστεί πως κάποια μέρα να σταματήσει.
 
«Πολλοί άνθρωποι ξαφνιάζονται όταν ακούν ότι μια γυναίκα παίζει ποδόσφαιρο. Από μικρή άκουγα συνεχώς ότι είμαι κορίτσι και δεν μπορώ να παίξω ποδόσφαιρο, αλλά εγώ συνέχιζα να κάνω αυτό που αγαπώ» ανέφερε η Κύπρια διεθνής μέσος, τονίζοντας παράλληλα ότι «μια γυναίκα μπορεί να παίξει ποδόσφαιρο και αρκετές είναι αυτές που το έχουν αποδείξει. Αυτό το στερεότυπο στην Κύπρο πρέπει κάποτε να σταματήσει».
 
Χαρά και ευχαρίστηση για την Φιλίππα, αποτελούν τα συναισθήματα που την κυριαρχούν όταν αγωνίζεται στο γήπεδο, ωστόσο είναι μια φυσιολογική εξέλιξη για την ίδια, αφού όπως εξηγεί, από πολύ μικρή βρίσκεται στους αγωνιστικούς χώρους.
 
Ερωτηθείσα η 18χρονη για τη σχέση της με τον προπονητή Φραν Αλόνσο, με τον οποίο συνεργάστηκαν ξανά στο παρελθόν στην Liverpool Feds και ήταν ο άνθρωπος που την επέλεξε για να ενταχθεί στο δυναμικό της Lewes FC, η Φιλίππα ανέφερε πως πρόκειται για ένα πολύ καλό άνθρωπο, που ως προπονητής έχει πολύ καλές γνώσεις αλλά και πάθος για την δουλειά του.
 
«Έχω μάθει πολλά από αυτόν και είμαι πολύ τυχερή που έχω την ευκαιρία να δουλεύω με τέτοιους ανθρώπους. Νιώθω πολύ χαρούμενη που με επέλεξε για να είμαι ξανά στην ομάδα του. Τον ευχαριστώ πολύ για την εμπιστοσύνη που μου έδειξε, γιατί μου έδωσε την ευκαιρία να καταφέρω να αγωνιστώ σε πιο ψηλό επίπεδο και με βοήθησε να φτάσω πιο κοντά στον στόχο μου».
 
Ο προπονητής, Φραν Αλόνσο, ήξερε τη Κύπρια ποδοσφαιρίστρια, από την κοινή τους παρουσία στη Liverpool Feds και σε δηλώσεις που παραχώρησε στο παρελθόν ανέφερε τα εξής:
 
«Έχω δουλέψει με τη Φιλίππα από την ηλικία των 18 ετών και όταν ήταν στην Εθνική Νεανίδων. Από τότε έχει γίνει βασικό μέλος της Εθνικής Κύπρου και θα είναι μια σημαντική παίκτρια για εμάς. Είμαι πολύ ικανοποιημένος που υπόγραψε στην ομάδα και θα συνεχίσω να την βοηθώ να αναπτυχθεί. Έχει μεγάλες δυνατότητες και φανταστική νοοτροπία, γι ‘αυτό είμαι βέβαιος ότι θα έχει μια ευχάριστη εμπειρία στην Lewes».
 
Για την προσαρμογή της στην καινούρια της ομάδα, η Κύπρια διεθνής ανέφερε ότι «οι άνθρωποι της ομάδας, το προπονητικό team και οι συμπαίκτριες της, με αγκάλιασαν και με έκαναν να νιώσω πολύ άνετα και τους ευχαριστώ πολύ. Γι’ αυτό ήταν πιο εύκολο για εμένα...», σχολιάζοντας παράλληλα και το πρώτο της παιχνίδι με τη φανέλα της Lewes FC, το οποίο ήταν κόντρα στην Blackburn Rovers.
 
«Ήμουν πολύ χαρούμενη που επιτέλους θα είχα την ευκαιρία να παίξω σε αγώνα τέτοιου επιπέδου. Το περίμενα πως και πως, όπως όλες οι συμπαίχτριες μου και χαίρομαι που βοήθησα την ομάδα μου και κατάφερε να πάρει την νίκη».
Όπως ανέφερε στην OMADA, «θα ήθελα κάποτε να επιστρέψω στην Κύπρο αλλά όχι σύντομα, αφού πρώτα θέλω να πάρω το πτυχίο μου στον κλάδο του Sports Science και να πετύχω τους στόχους μου όσο αφορά το ποδόσφαιρο».
 
H Κύπρια διεθνής ποδοσφαιρίστρια, απολαμβάνει αυτή την νέα πρόκληση στην επαγγελματική της σταδιοδρομία, με απώτερο σκοπό να καταφέρει να παίξει σε όσο πιο ψηλό επίπεδο γίνεται στο εξωτερικό.

Δειτε Επισης

Λύση συνεργασίας Ανόρθωσης με Thioune-Χάρισε μέρος των δεδουλευμένων του
Ανακοίνωσε εισιτήρια για τους δυο τελευταίους αγώνες η Ανόρθωση-«Αυτά τα sold out… θα είναι μόνο για μας»
Ανακοινώθηκαν οι διαιτητές στα ντέρμπι των πλέι οφ και τα παιχνίδια του δεύτερού ομίλου
Ζητά εκ νέου την παραίτηση του Φοίβου Βάκη από εκπρόσωπος στην ΚΟΠ ο πρόεδρος της Apollon Ladies
Το πρόγραμμα της 13ης και 14ης αγωνιστικής στον δεύτερο όμιλο
Η θέση της Πάφου για τα συμβόλαια Ικόκο και Τάνκοβιτς
Δόθηκαν στοιχεία και πρόσωπα για τα στημένα στις Αρχές-Νέο καμπανάκι για τα δυο ματς που μπήκαν 21 γκολ
Κορυφώνεται η αγωνία για τον πρωταθλητή-Ψάχνει νίκη Ευρώπης η Ομόνοια, παίζει τα ρέστα του ο Άρης
Ξεκινάει η ημιτελική φάση της OΠΑΠ Basket League
Apollon Ladies και Λευκοθέα Λατσιών διεκδικούν το τρόπαιο του κυπέλλου