Η κατάρα που έσπασε ο Απόλλωνας, η τσάκρα στον Σωφρόνη και η αποβολή Φον Χέιζεν

Μεγάλο ντέρμπι ανάμεσα σε Ανόρθωση και Απόλλωνα διεξάγεται σήμερα στο στάδιο Αντώνης Παπαδόπουλος, για την τέταρτη αγωνιστική του πρωταθλήματος, με τις δύο ομάδες να βρίσκονται στην πρώτη θέση έχοντας από επτά βαθμούς.
 
Τα παιχνίδια μεταξύ των δύο ομάδων, προσφέρουν τις περισσότερες φορές μεγάλες συγκινήσεις και τεράστιο απόηχο, αφού δεν ήταν λίγες οι φορές, που το τρίτο ημίχρονο «σκέπασε», όσα είχαν συμβεί εντός αγωνιστικού χώρου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η ιστορία με τα… σώβρακα που μόλυνε τις σχέσεις Ανόρθωσης και Απόλλωνα

Η αντιπαλότητα μεταξύ των δύο ομάδων, αρχίζει λίγο μετά τον πόλεμο, σε ένα παιχνίδι που η Ανόρθωση δεν είχε στολές άλλου χρώματος πέραν του μπλε, για να αγωνιστεί απέναντι στον Απόλλωνα και τελικά δανείστηκε από τον Άρη, κερδίζοντας την ομάδα της Λεμεσού με 1-3 στο Τσίρειο.
 
Αυτή η κόντρα, στο πέρασμα των χρόνων γινόταν πιο έντονη, με αποκορύφωμα την τελευταία εικοσαετία, κατά την οποία οι αγώνες μεταξύ των δύο ομάδων έχουν κεντρίσει πολλές φορές το ενδιαφέρον.
 
Ο Απόλλωνας σπάει την κατάρα
Το πρώτο και λιγότερο επεισοδιακό, αλλά πολύ σημαδιακό ντέρμπι μεταξύ των δύο ομάδων, διεξήχθη τη σεζόν 2003-04 για την τέταρτη αγωνιστική του πρωταθλήματος, όπως και φέτος.  Τότε, οι γαλάζιοι της Λεμεσού, είχαν στην τεχνική τους ηγεσία τον σπουδαίο Ρουμάνο προπονητή Ίλιε Ντουμιτρέσκου.
 
Ο Απόλλωνας είχε κάνει εξαιρετική αρχή εκείνη τη χρονιά, αφού κέρδισε κατά σειρά Ολυμπιακό, Αναγέννηση Δερύνειας και Εθνικό Άχνας.
 
Ακολουθούσε το ντέρμπι με την Ανόρθωση, την οποία οι γαλάζιοι είχαν να κερδίσουν στη Λάρνακα, από το μακρινό 1984-85.
 
Παρά την κακή παράδοση που κουβαλούσε, ο Απόλλωνας πέρασε «τρένο» από τη Λάρνακα, επικρατώντας με 0-3, ξορκίζοντας την κατάρα του Ανώνης Παπαδόπουλος.
 
Σκόρερ για την ομάδα της Λεμεσού σε εκείνο το παιχνίδι, ήταν οι Λούκας Σόσιν, Αλέξης Πίττας και Κωνσταντίνος Μακρίδης.
 
Σημειώνεται πως εκείνη τη χρονιά, ο Απόλλωνας έκανε ένα εκπληκτικό πρώτο γύρο και πάλεψε για το πρωτάθλημα, το οποίο τελικά έχασε από τον ΑΠΟΕΛ.
 
Η τσάκρα στον Σωφρόνη και τα σκάγια στον Γιωργαλλίδη
Στις 20 Μαρτίου 2005, η Ανόρθωση αντιμετώπιζε τον Απόλλωνα, τέσσερις στροφές πριν το τέλος του πρωταθλήματος κι ενώ βρισκόταν στην κορυφή, με διαφορά πέντε βαθμών από τον δεύτερο ΑΠΟΕΛ.
 
Η Κυρία, χρειαζόταν το τρίποντο, για να κάνει καθοριστικό βήμα, για κατάκτηση του τίτλου, αλλά ο αγώνας τινάχθηκε στον αέρα. Η Ανόρθωση άνοιξε το σκορ στο 22ο λεπτό μετά από εκτέλεση έμμεσου φάουλ από τον Τιμούρ Κετσπάγια.
 
Στο 38', οι κυανόλευκοι κέρδισαν πέναλτι μετά από ανατροπή του Κετσπάγια από τον Κρίστη Θεοφίλου, το οποίο μετέτρεψε σε γκολ ο Νίκος Νικολάου.
 
Κάπου εκεί μια κροτίδα από την κερκίδα της Ανόρθωσης, έπεσε στο γήπεδο και ο τερματοφύλακας του Απόλλωνα Σωφρόνης Αυγουστή σωριάστηκε στο έδαφος. Στην αντίπαλη εστία, ο τερματοφύλακας της Ανόρθωσης Αντώνης Γιωργαλλίδης, δέχθηκε σκάγια από σφεντόνα, που εκτόξευσαν οπαδοί των φιλοξενουμένων και επίσης έμεινε στο έδαφος.
 
Ο διαιτητής της αναμέτρησης, μετά την πάροδο λίγων λεπτών, πήρε τους βοηθούς του και έφυγαν για τα αποδυτήρια. Το παιχνίδι δεν τελείωσε ποτέ, με τις δύο ομάδες να μηδενίζονται από τη δικαστική. Στο τέλος της χρονιάς η Ανόρθωση κατάφερε να κατακτήσει τον τίτλο.
 
Όταν ο Φον Χέιζεν θύμωσε και απέσυρε τα αστέρια του
Ένα άλλο επεισοδιακό παιχνίδι, ήταν αυτό της σεζόν 2008-09, το οποίο βρήκε νικήτρια την Ανόρθωση με 2-1.
 
Ο αγώνας ξεχείλιζε από πάθος, δύναμη και μεγάλη ένταση. Μόλις στο 19ο λεπτό, ο ποδοσφαιριστής των γαλάζιων Νταβίντ Ντα Κόστα, είδε απευθείας κόκκινη κάρτα για κτύπημα εκτός φάσης σε ποδοσφαιριστή της Ανόρθωσης.
 
Η απόφαση του διαιτητή της αναμέτρησης Κωστάκη Καπιτανή να αποβάλει τον Ντα Κόστα, έφερε την έκρηξη του προπονητή του Απόλλωνα Τόμας Φον Χέιζεν, ο οποίος διαμαρτυρήθηκε έντονα στον διαιτητή και αποβλήθηκε. Κατά την αποχώρηση του από το γήπεδο, εις ένδειξη διαμαρτυρίας, ο Γερμανός απέσυρε από τον αγωνιστικό χώρο τα δύο αστέρια της ομάδας, Σανγκόι και Μπαμπαγκίτα.
 
Για την ιστορία, η Ανόρθωση προηγήθηκε με τον Τρίκα στο 35’, ενώ ο Ρίσσο ισοφάρισε στο 68’. Τον τελευταίο λόγω όμως, είχε ο επιθετικός της Κυρίας Νίκος Φρούσος, στο 79ο λεπτό, ο οποίος με ένα πανέμορφο γκολ χάρισε τη νίκη στην Ανόρθωση.
Η μεγάλη ανατροπή της Ανόρθωσης μετά τα συμβάντα στο Τσίρειο
Πολύ έντονα ήταν και τα παιχνίδια μεταξύ των δύο ομάδων, τη σεζόν 2015-16. Στον πρώτο γύρο, στο Τσίρειο στάδιο το παιχνίδι δεν ξεκίνησε ποτέ, λόγω συμπλοκών μεταξύ ποδοσφαιριστών του Απόλλωνα και οπαδών της Ανόρθωσης, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα ο αγώνας να κατακυρωθεί υπέρ των γαλάζιων της Λεμεσού με σκορ 3-0.
 
Στον δεύτερο γύρο, στο Αντώνης Παπαδοπουλος, η ατμόσφαιρα ήταν από την αρχή τεταμένη.
 
Ο Απόλλωνας προηγήθηκε με πέναλτι του Άλεξ Ντα Σίλβα, ενώ η Ανόρθωση έμεινε με δέκα ποδοσφαιριστές, λόγω αποβολής του δεξιού της οπισθοφύλακα Γκάμπριελ Μούρα, για κτύπημα στον Γιώργο Βασιλείου.
 
Με αυτογκόλ του αμυντικού της Ανόρθωσης Χόλγκερσον, ο Απόλλωνας διπλασίασε τα τέρματά του. Κάπου εκεί, όλοι πίστεψαν ότι το παιχνίδι τελείωσε, αλλά δέκα λεπτά αργότερα ο Χόλγκερσον μείωσε σε 1-2 για την ομάδα της Αμμοχώστου, ενώ στο 73’ ο Λαΐφης ισοφάρισε σε 2-2.
 
Τελικά, η Ανόρθωση κέρδισε πέναλτι στο τελευταίο λεπτό της αναμέτρησης, με τον Σακέτι να αποβάλλεται και τον Πελέ να κερδίζει τον Μπρούνο Βάλε από την άσπρη βούλα, για το τελικό 3-2.
Η πατέντα με τις εξετάσεις του Ουζόχο
Ποιος μπορεί να ξεχάσει το παιχνίδι της χρονιάς 2018-19, όπου η Ανόρθωση κέρδισε με 1-0, με τον Απόλλωνα να υποβάλλει ένσταση λόγω αντικανονικής συμμετοχής του τερματοφύλακα Φράνσις Ουζόχο.
 
Ο Ουζόχο αγωνίστηκε ως βασικός στην πρώτη του εμφάνιση με τον φοίνικα στο στήθος και κατέβασε τα ρολά, μη επιτρέποντας στους παίκτες του Απόλλωνα να παραβιάσουν την εστία του.
 
Μετά το τέλος της αναμέτρησης, ο Απόλλωνας εξέφρασε την πρόθεσή του να υποβάλει ένσταση, αφού ο Ουζόχο είχε φθάσει στην Κύπρο μια μέρα προηγουμένως και δεν ήταν δυνατόν να είχε υποβληθεί στις απαραίτητες εξετάσεις και να εκδοθεί το δελτίο υγείας του έγκαιρα.
 
Όπως διαπιστώθηκε αργότερα, η Ανόρθωση έδωσε πλαστά στοιχεία του ποδοσφαιριστή (σ.σ. ανήκαν στον Νικόλα Στεφανέλλι), ενώ για την υπόθεση συνελήφθη και ο αναπληρωτής πρόεδρος της ομάδας της Αμμοχώστου, δρ. Κυριακός Γιάγκου, όπως επίσης και μια λειτουργός του ΚΟΑ, αρμόδια για έκδοση δελτίων υγείας, με τον σύζυγό της.
 
Τελικά, η δικαστική επιτροπή αποφάσισε να κατακυρωθεί ο αγώνας υπέρ του Απόλλωνα με σκορ 0-3.
 
Η υπόθεση οδηγήθηκε ενώπιον των πολιτικών δικαστηρίων, όπου στον Κυριακό Γιάγκου επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης τεσσάρων μηνών σε πέντε αδικήματα, με αναστολή τριών ετών.
 
Εκείνο το παιχνίδι, ήταν και η αιτία για να υποβάλει παραίτηση ο τότε πρόεδρος της Ανόρθωσης Ανδρέας Παντελή.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Ολοκληρώνεται με δύο αγώνες, η 10η αγωνιστική για τον Β΄ όμιλο του Πρωταθλήματος
Πράσινη παράνοια για την Ομόνοια 29Μ-Ξεπέρασε τις 2.000 η προπώληση για το ντέρμπι τίτλου
Κέρδισε τη Σαλαμίνα και συνεχίζει τη μάχη η Δόξα-Επικράτησε του Εθνικού ο Οθέλλος
BINTEO: Η ανάλυση πίσω από την φωτοβολίδα του Τάνκοβιτς που ξέρανε τον Απόλλωνα-Στα 35 μέτρα με 85 χλμ
Τώρα που η μπάλα καίει καλούνται να αποδείξουν πόσα καντάρια μπάλας ξέρουν-Όλα τα βαθμολογικά δεδομένα
Δημητρίου: Προχωρούν οι διαδικασίες για ιδιόκτητο γήπεδο και ανακαίνιση του Ηλίας Πούλλος
Ορίστηκαν οι διαιτητές στα κρίσιμα ντέρμπι για τη μάχη του πρωταθλήματος
Οπαδός υπέστη ανακοπής καρδιάς στο Απόλλων-Πάφος, νοσηλεύεται στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού
«Την πίεση θα την έχει το ΑΠΟΕΛ και όχι εμείς, πολλοί έχουν ξεγράψει τον Άρη και ότι κάναμε φέτος»
Αυλαία για την δέκατη αγωνιστική στον δεύτερο όμιλο