Το... λειψό πρωτάθλημα, η πρόκριση της Ομόνοιας και οι διασκέψεις του Τιμούρ

Μια ιδιόμορφη από κάθε άποψη χρονιά, φθάνει στο τέλος της για το κυπριακό ποδόσφαιρο. Μια χρονιά, όπου το πρωτάθλημα διακόπηκε και δεν ανακηρύχθηκε πρωταθλητής, για πρώτη φορά μετά από το 1964 και μια χρονιά που οι διαμάχες μεταξύ σωματείων ή σωματείων και αξιωματούχων έφθασαν στο ζενίθ τους. 
 
Η Ομόνοια τερμάτισε πρώτη, ισόβαθμη με την Ανόρθωση στην κορυφή και πήρε το εισιτήριο για το Τσάμπιονς Λιγκ, ενώ η ομάδα της Αμμοχώστου, πήρε το προνομιούχο εισιτήριο και άρχισε την προσπάθειά της στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, από τον τρίτο προκριματικό γύρο του Γιουρόπα Λιγκ. Έξοδο στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις πέτυχαν επίσης Απόλλωνας και ΑΠΟΕΛ.
 
Λόγω του κορωνοϊού και του γεγονότος ότι δεν ολοκληρώθηκε το πρωτάθλημα, οι ομάδες της πρώτης κατηγορίας αυξήθηκαν από 12 σε 14, ενώ το ίδιο συνέβη και στις υπόλοιπες κατηγορίες. 
 
Ένα άλλο ζήτημα που απασχόλησε κατά τη διάρκεια του έτους το φίλαθλο κοινό, ήταν οι κόντρες μεταξύ Ομόνοιας-Ανόρθωσης για το ποιος θα έπαιρνε την πρόκριση για τα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ, η διαμάχη ΑΠΟΕΛ και Ομόνοιας μετά  τον μεταξύ τους αγώνα στις αρχές Δεκεμβρίου, αλλά και ο πόλεμος ανακοινώσεων μεταξύ του προέδρου της Επιτροπής Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού Ανδρέα Παπαχαραλάμπους από τη μια και Απόλλωνα-Ανόρθωσης από την άλλη, με φόντο ένα πέναλτι στον αγώνα των δύο ομάδων τον περασμένο Σεπτέμβριο.
 
Το... κουτσουρεμένο πρωτάθλημα
Αναμφισβήτητα, η διακοπή  του πρωταθλήματος 2019-20, λόγω του κορωνοϊού, ήταν το ζήτημα που κυριάρχησε το 2020. Μετά τα πρώτα κρούσματα κορωνοϊού που εμφανίστηκαν στο νησί, τον περασμένο Μάρτιο, η ομοσπονδία αποφάσισε να διακόψει το πρωτάθλημα, για να προστατεύσει τις ομάδες και τους ποδοσφαιριστές. Τη στιγμή της διακοπής, Ομόνοια και Ανόρθωση μοιράζονταν την κορυφή, έχοντας από 46 βαθμούς, στην τρίτη θέση ήταν ο ΑΠΟΕΛ με 40, στην τέταρτη ο Απόλλωνας με 39, ενώ την εξάδα συμπλήρωναν ΑΕΚ και ΑΕΛ με 35 και 31 βαθμούς αντίστοιχα. 
 
Η απόφαση για διακοπή, τέθηκε από την ομοσπονδία ενώπιον των ομάδων, με όλες, πλην Ανόρθωσης και ΑΕΚ να ψηφίζουν υπέρ. Ένας από τους λόγους που πολλές ομάδες επέλεξαν τη διακοπή, αποτελούσε και το γεγονός ότι θα έπρεπε να πληρώσουν για επιπρόσθετους μήνες τους μισθούς ποδοσφαιριστών τους, αφού το πρωτάθλημα θα συνεχιζόταν κατά την καλοκαιρινή περίοδο, χρόνος κατά τον οποίο οι παίκτες, δεν καλύπτονταν από συμβόλαιο.
 
Όσον αφορά την Ανόρθωση και την ΑΕΚ, ψήφισαν αρνητικά, δηλώνοντας ευθαρσώς ότι το πρωτάθλημα έπρεπε να τελειώσει στο γήπεδο, ωστόσο ήταν οι δύο ομάδες που επηρεάζονταν περισσότερο από μια ενδεχόμενη διακοπή, αφού οι κυανόλευκοι θα έχαναν την έξοδο στο Τσάμπιονς Λιγκ, ενώ οι κιτρινόμαυροι δεν θα έπαιρναν ευρωπαϊκό εισιτήριο. 
Η κόντρα Ανόρθωσης-Ομόνοιας που... συνεχίζεται
Τελικά οι ομάδες πήραν τα ευρωπαϊκά εισιτήρια με βάση τη βαθμολογία τους, απόφαση που έφερε την αντίδραση της Ανόρθωσης, η οποία ξεσπάθωσε κατά πάντων και δεν αναγνώρισε την πρωτιά της Ομόνοιας, με αποτέλεσμα να προσφύγει στο Δικαστήριο. 
 
Ουσιαστικά η Ανόρθωση πατούσε στο γεγονός πως από τη στιγμή που δεν είχε ολοκληρωθεί το πρωτάθλημα, δεν έπρεπε να ισχύσει η πρωτιά της Ομόνοιας, αφού οι δύο ομάδες ήταν ισόβαθμες.
 
Οι κυανόλευκοι, ζητούσαν εξάλλου να γίνει μονός αγώνας με τη νικήτρια ομάδα να πηγαίνει στο Τσάμπιονς Λιγκ. Κάτι τέτοιο δεν έγινε αποδεκτό και ως εκ τούτου η Ομόνοια πήρε το εισιτήριο για την κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση.
 
Αυτή η κόντρα δεν σταμάτησε στην περσινή σεζόν, αλλά συνεχίστηκε και στη νέα ποδοσφαιρική περίοδο και πιο συγκεκριμένα στον αγώνα του πρώτου γύρου, ανάμεσα στις δύο ομάδες στο Αντώνης Παπαδόπουλος. 
 
Σε εκείνο τον αγώνα, Ανόρθωση και Ομόνοια εξήλθαν ισόπαλες με σκορ 1-1, ωστόσο το παιχνίδι σημαδεύτηκε από το επεισόδιο μεταξύ του αναπληρωτή προέδρου της Ομόνοιας Δημήτρη Γρηγόρη και του εκτελεστικού προέδρου της Ανόρθωσης Ευγένιου Χαμπουλά, στο ημίχρονο του αγώνα. 
 
Οι δύο άνδρες είχαν στο ημίχρονο του αγώνα φραστικό επεισόδιο με τον Δημήτρη Γρηγόρη μετά το τέλος της αναμέτρησης να μεταβαίνει στην Αστυνομία, για να καταγγείλει επίθεση από τον κ. Χαμπουλά, για επίθεση. Στην ίδια ενέργεια προέβη και ο εκτελεστικός πρόεδρος της Ανόρθωσης. 
 
Η Αστυνομία παρέλαβε τα κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης και διερεύνησε την υπόθεση, η έκβαση της οποίας έμεινε στο... σκοτάδι. 
Οι έντονες και οι «όλα καλά» διασκέψεις του Κετσπάγια
Στο παιχνίδι μεταξύ Ανόρθωσης και Ομόνοιας, είχε αρχίσει και ένα άλλο ζήτημα. Αυτό που αφορούσε τον Τιμούρ Κετσπάγια και τα όσα δήλωνε στις διασκέψεις Τύπου. 
 
Σε εκείνο το παιχνίδι, ο Κετσπάγια ξέσπασε, λέγοντας μεταξύ άλλων «αυτή η ομάδα (σ.σ. Ανόρθωση), δεν έχει κερδίσει τίποτα εκτός αγωνιστικού χώρου. Ότι έχει κερδίσει, το έχει κερδίσει μέσα στο γήπεδο». Αυτή η δήλωση του Κετσπάγια ερμηνεύτηκε ως απάντηση στις δηλώσεις του Χένινγκ Μπεργκ, ο οποίος ανέφερε πολλάκις ότι η ομάδα του ήταν πρωταθλήτρια της σεζόν 2019-20. Λόγω των δηλώσεών του ο προπονητής της Ανόρθωσης, τιμωρήθηκε από τον Αθλητικό Δικαστή, Αριστοτέλη Βρυωνίδη, με χρηματικό πρόστιμο. 
 
Την επόμενη αγωνιστική, μετά την ήττα της Ανόρθωσης από τον Απόλλωνα, αντιδρώντας για την τιμωρία που δέχθηκε, είπε απλά, «no comment» και στη συνέχεια αποχώρησε από την διάσκεψη Τύπου. Ως εκ τούτου, δέχθηκε εκ νέου πρόστιμο από τον Αθλητικό Δικαστή. 
 
Οι αντιδράσεις του Κετσπάγια συνεχίστηκαν και στους επόμενους αγώνες, όταν απαντούσε μονολεκτικά κατά τη διάρκεια διασκέψεων Τύπου. Τελικά, ο Αθλητικός Δικαστής, στην τέταρτη παραπομπή του Κετσπάγια ενώπιον του, τον τιμώρησε με επίπληξη διαμηνύοντας πως σε περίπτωση που συνέχιζε να τηρεί τη συγκεκριμένη στάση, θα τον τιμωρούσε με αποκλεισμό από αγώνες της ομάδας της Αμμοχώστου. Τελικά ο Γεωργιανός έβαλε νερό στο κρασί του και το θέμα έληξε.
Η επική πρόκριση της Ομόνοιας στους ομίλους
Μια άλλη μεγάλη στιγμή της χρονιάς, η οποία αφορούσε αγωνιστικό και όχι εξωαγωνιστικό κομμάτι, ήταν η πρόκριση της Ομόνοιας σε ομίλους ευρωπαϊκής διοργάνωσης, για πρώτη φορά στην ιστορία της. 
 
Οι πράσινοι, ξεκινώντας από το Τσάμπιονς Λιγκ, απέκλεισαν στον πρώτο γύρο την Αραράτ Αρμενία, από την Αρμενία, κερδίζοντάς την εκτός έδρας στην παράταση με 0-2. Με το ίδιο σκορ απέκλεισαν και την Λέγκια Βαρσοβίας, και πάλι εκτός έδρας στον δεύτερο προκριματικό της διοργάνωσης. 
 
Μετά από εκείνο το παιχνίδι, οι πράσινοι χρειάζονταν μόλις μία νίκη για να πετύχουν την είσοδό τους σε ομίλους ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Η κλήρωση, την έφερε αντιμέτωπη με τον πρωταθλητή Σερβίας Ερυθρό Αστέρα, στο ΓΣΠ. Σε ένα παιχνίδι που θα μείνει βαθιά χαραγμένο στο μυαλό των Ομονοιατών, η ομάδα τους έμεινε στο 1-1 με την σερβική ομάδα και το παιχνίδι οδηγήθηκε στην παράταση και ακολούθως στα πέναλτι. Εκεί, η Ομόνοια ήταν πιο έυστοχη και πήρε την μεγάλη πρόκριση. 
 
Οι οπαδοί της Ομόνοιας έκαναν τη νύχτα μέρα, αποθεώνοντας του ποδοσφαιριστές των πρασίνων. Τρελό γλέντι στήθηκε στο Fan Club Lakatamia, όπου ο κόσμος έστησε σκηνικό αποθέωσης. Το λεωφορείο της ομάδας πέρασε από το οίκημα των οργανωμένων οπαδών, οι οποίοι άναψαν εκατοντάδες φωτοβολίδες και πυροτεχνήματα για να τους ευχαριστήσουν για την πρόκριση. 
 
Στον τέταρτο προκριματικό γύρο, το τριφύλλι κληρώθηκε να αντιμετωπίσει τον Ολυμπιακό Πειραιώς, εμπόδιο που φάνηκε υψηλό για την κυπριακή ομάδα η οποία αποκλείστηκε από τη συνέχεια της διοργάνωσης, με μια ήττα και μια ισοπαλία. 
 
Μετά τον αποκλεισμό, η Ομόνοια έπαιξε στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ, με αντιπάλους τη Γρανάδα, την Αϊντχόφεν και τον ΠΑΟΚ. Μάζεψε συνολικά τέσσερις βαθμούς, όλους απέναντι στον Δικέφαλο, τον οποίο κέρδισε στο ΓΣΠ με 2-1 και έμεινε στην ισοπαλία 1-1 στην Τούμπα.
Η διαμάχη Ανόρθωση-Απόλλωνα Vs Παπαχαραλάμπους
Το 2020, στιγμάτισαν επίσης διαμάχες ανάμεσα σε σωματεία, αλλά και μεταξύ σωματείων και θεσμών. Μια από αυτές, ήταν η διαμάχη Ανόρθωσης και Απόλλωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού Ανδρέα Παπαχαραλάμπους. 
 
Η κόντρα ξεκίνησε όταν ο κ. Παπαχαραλάμπους άρχισε αυτεπάγγελτη έρευνα κατά του τερματοφύλακα της Ανόρθωσης Γκιόρκγι Λόρια, για ένα νόημα που έκανε στον επιθετικό του Απόλλωνα Τσάρλισον Μπένσοπ, στον αγώνα  μεταξύ των δύο ομάδων στο Αντώνης Παπαδόπουλος, στις 20 Σεπτεμβρίου 2020. 
 
Ο Απόλλωνας είχε κερδίσει πέναλτι και ο Λόρια, σε βίντεο που είδε το φως της δημοσιότητας φαίνεται από τον τηλεοπτικό φακό να κάνει νόημα στον επιθετικό του Απόλλωνα.
 
Η συγκεκριμένη ενέργεια, κρίθηκε από τον κ. Παπαχαραλάμπους ως ύποπτη. Αντιδρώντας στην έρευνα του κ. Παπαχαραλάμπους οι δύο ομάδες κινήθηκαν νομικά, ενώ τον κάλεσαν αρκετές φορές σε παραίτηση.
 
Η έρευνα, κατά την οποία κατέθεσαν οι δύο ποδοσφαιριστές και οι προπονητές των δύο ομάδων, δεν κατέδειξε οτιδήποτε μεμπτό. 
Η κόντρα ΑΠΟΕΛ και Ομόνοιας για τα κρούσματα
Η δεύτερη μεγάλη κόντρα του έτους, είχε ως πρωταγωνιστές ΑΠΟΕΛ και Ομόνοια, μετά το ντέρμπι αιωνίων, που διεξήχθη στις 7 Δεκεμβρίου, με φόντο τα κρούσματα κορωνοϊού στους γαλαζοκίτρινους. 
 
Μια μέρα μετά την αναμέτρηση, ο ΑΠΟΕΛ ανακοίνωσε κρούσμα κορωνοϊού στην ομάδα, ενώ την επόμενη μέρα εντοπίστηκαν άλλα δέκα άτομα θετικά στον ιό. 
 
Η Ομόνοια, κατήγγειλε τον ΑΠΟΕΛ στην ΚΟΠ, κάνοντας λόγο για ανεύθυνη και ανήθικη στάση από πλευράς του αιώνιου αντιπάλου, κατηγορώντας τους γαλαζοκίτρινους ότι εν γνώσει τους, ποδοσφαιριστής που είχε συμπτώματα, αγωνίστηκε κανονικά στον αγώνα. 
 
Ο ΑΠΟΕΛ αντίκρουσε τα πυρά και αναφέρθηκε σε ψεύδη, επιφυλάσσοντας τα νόμιμα δικαιώματά του, ενώ η ΚΟΠ, τρεις μέρες αργότερα όρισε ερευνών λειτουργό για διερεύνηση των καταγγελιών της Ομόνοιας. 
 
Ακολούθησε ριπή ανακοινώσεων, αναρτήσεων και δηλώσεων από τις ομάδες, τους εκπροσώπους Τύπου, ενώ στη διαμάχη, που εκτυλισσόταν κατά κύριο λόγο μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ενεπλάκη και ο πρόεδρος της Ομόνοιας Σταύρος Παπασταύρου. 
 
Σημειώνεται ότι η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ στον ΑΠΟΕΛ έχουν εντοπιστεί συνολικά 24 κρούσματα και στην Ομόνοια 3. 

Δεκάδες τα κρούσματα σε ομάδες
Πρόβλημα με κρούσματα κορωνοϊού, προέκυψαν σε όλες σχεδόν τις ομάδες, από τον περασμένο Αύγουστο που ξεκίνησε το πρωτάθλημα, μέχρι και σήμερα, τα οποία πλησιάζουν σε τριψήφιο νούμερο. 
 
Τα περισσότερα κρούσματα καταγράφηκαν στον ΑΠΟΕΛ, ενώ ακολουθεί η Νέα Σαλαμίνα με 22 και ο Εθνικός με 18. 
 
Στον Ολυμπιακό καταγράφηκαν οκτώ λοιμώξεις, στην ΑΕΚ πέντε, στην Ομόνοια επίσης πέντε, ενώ στις υπόλοιπες ομάδες λιγότερα κρούσματα. 
 
Μοναδικές ομάδες που δεν επηρεάστηκαν καθόλου από την πανδημία είναι η ΑΕΛ και ο Ερμής. 
 
Σημειώνεται ότι αρκετοί αγώνες κατά τη διάρκεια του φετινού πρωταθλήματος αναβλήθηκαν, αφού με βάση το πρωτόκολλο της ΚΟΠ, εάν μια ομάδα έχει τουλάχιστον τέσσερα κρούσματα εντός μιας εβδομάδας, ο αγώνας της δεν θα διεξάγεται.
 
Η χρονιά που θέλει να σβήσει ο ΑΠΟΕΛ
Ο ΑΠΟΕΛ, μπήκε στο 2020 με στόχο να κατακτήσει το όγδοο συνεχόμενο πρωτάθλημα, για να κλείσει τη χρυσή του δεκαετία, κατά την οποία έφθασε μέχρι τους «8» του Τσάμπιονς Λιγκ και πέτυχε είσοδο σε ομίλους ευρωπαϊκών διοργανώσεων έξι φορές, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
 
Στο περσινό πρωτάθλημα οι γαλαζοκίτρινοι έδειξαν μέχρι το σημείο που διακόπηκε το πρωτάθλημα να ήταν ένα «κλικ» πίσω από Ανόρθωση και Ομόνοια, ωστόσο είναι άγνωστο το κατά πόσον θα κατάφερνε στο τέλος να πάρει τον τίτλο. 
 
Σε ότι αφορά στη φετινή ποδοσφαιρική χρονιά, αποδείχθηκε καταστροφική για τον ΑΠΟΕΛ, οποίος έδειξε να μην μπορεί να διεκδικήσει τους στόχους του. Ο αποκλεισμός από τα πλέι οφ του Γιουρόπα Λιγκ και οι κακές εμφανίσεις στα πλείστα παιχνίδια στο πρωτάθλημα, έφεραν την έντονη αντίδραση του κόσμου της ομάδας, ο οποίος ζήτησε μέχρι και την απομάκρυνση του Πρόδρομου Πετρίδη από τον διοικητικό θώκο. 
 
Ακολούθησε το χτύπημα του κορωνοϊού με τα 24 κρούσματα στις τάξεις της ομάδας και η χρονιά έκλεισε με τον χειρότερο δυνατό τρόπο για την ομάδα της Λευκωσίας.
 
Πλέον, η διοίκηση του ΑΠΟΕΛ ελπίζει ότι στη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου θα σουλουπώσει την ομάδα, για να επιστρέψει πιο δυνατή με τη νέα σεζόν και με ένα ντεμαράζ νικών, να διεκδικήσει τους στόχους που τέθηκαν στην αρχή της σεζόν.

Η χρονιά που έκλεισε ένα μεγάλο κεφάλαιο για τον Απόλλωνα
Το 2020, έμελλε να ήταν η χρονιά που θα έκλεινε για τον Απόλλωνα ένα μεγάλο κεφάλαιο. Αυτό του Σωφρόνη Αυγουστή. Ο Κύπριος τεχνικός, αποχαιρέτησε τους γαλάζιους, μετά από τέσσερα χρόνια. 
 
Ο προπονητής που οδήγησε τους γαλάζιους σε δύο κατακτήσεις κυπέλλου, αλλά και δύο φορές σε ομίλους ευρωπαϊκής διοργάνωσης, δεν κατοικεί πλέον στο Κολόσσι. 
 
Η απόφαση για διακοπή της συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών, ήρθε μετά τον αγώνα με αντίπαλο την Καρμιώτισσα, για τη 10η αγωνιστική του πρωταθλήματος, στο οποίο οι γαλάζιοι ηττήθηκαν εντός έδρας με 1-2. 
 
Λίγες μέρες αργότερα, ο Σωφρόνης Αυγουστή συμφώνησε με την ΑΕΚ Λάρνακας και ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της ομάδας, θέτοντας ως στόχο να κατακτήσει το πρώτο πρωτάθλημα στην ιστορία της ομάδας. 
 
Μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο Αυγουστή αναγέννησε την ΑΕΚ, η οποία πλησίασε στην κορυφή και διεκδικεί το πρωτάθλημα, ενώ με τις μεταγραφές του Ιανουαρίου, ευελπιστεί ότι θα φτιάξει μια ομάδα που θα μπορέσει να κυνηγήσει τον τίτλο.

Δειτε Επισης

Ολοκληρώνεται με δύο αγώνες, η 10η αγωνιστική για τον Β΄ όμιλο του Πρωταθλήματος
Πράσινη παράνοια για την Ομόνοια 29Μ-Ξεπέρασε τις 2.000 η προπώληση για το ντέρμπι τίτλου
Κέρδισε τη Σαλαμίνα και συνεχίζει τη μάχη η Δόξα-Επικράτησε του Εθνικού ο Οθέλλος
Τώρα που η μπάλα καίει καλούνται να αποδείξουν πόσα καντάρια μπάλας ξέρουν-Όλα τα βαθμολογικά δεδομένα
Δημητρίου: Προχωρούν οι διαδικασίες για ιδιόκτητο γήπεδο και ανακαίνιση του Ηλίας Πούλλος
Ορίστηκαν οι διαιτητές στα κρίσιμα ντέρμπι για τη μάχη του πρωταθλήματος
Οπαδός υπέστη ανακοπής καρδιάς στο Απόλλων-Πάφος, νοσηλεύεται στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού
«Την πίεση θα την έχει το ΑΠΟΕΛ και όχι εμείς, πολλοί έχουν ξεγράψει τον Άρη και ότι κάναμε φέτος»
Αυλαία για την δέκατη αγωνιστική στον δεύτερο όμιλο
Τέλος και επίσημα από τον Εθνικό ο Σατσιάς