Οι μεγαλύτεροι killers της Σούπερ Λιγκ

Από την Ελλάδα κατά καιρούς έχουν περάσει επιθετικοί-διαμάντια, αλλά και θησαυροί που στην πορεία αποδείχτηκαν άνθρακας!

Ποιος μπορεί να ξεχάσει παίκτες όπως ο Κρισάντους της ΑΕΚ, ο Μπόρχα του Ολυμπιακού, αλλά και ο Τόργκελε, με θητεία τόσο στον Παναθηναϊκό, αλλά και τον ΠΑΟΚ;

Ή τους παίκτες που ήρθαν με πολλές προσδοκίες, σαν τον Ντιόγκο και τον Ροντρίγκο Σόουζα, αλλά ποτέ δε δικαίωσαν ούτε στο ελάχιστο τις προσδοκίες και τα εκατομμύρια που δαπανήθηκαν για χάρη τους;

Στον αντίποδα, όμως, υπάρχουν και μερικά πραγματικά διαμάντια, παίκτες που άφησαν το στίγμα τους. Επιθετικοί που μάτωσαν τα αντίπαλα δίχτυα, που έγιναν σύνθημα στα χείλια των οπαδών (της δικής τους ομάδας και όχι των αντιπάλων) και πρόσθεσαν λίγη μαγεία στη «φτωχή» Super League. 

 

ΜΑΡΚΟΥΣ ΜΠΕΡΓΚ

Υπέγραψε στον Παναθηναϊκό σε μία πολύ δύσκολη περίοδο. Τόσο για τον σύλλογο, όσο και για τον ίδιο.  Το «τριφύλλι» έπαιζε τα ρέστα του με το πλάνο αναγέννησης του Αλαφούζου, που έδινα τα... κλειδιά σε Αναστασίου και Νταμπίζα. Στόχος, να χτίσουν μία ομάδα ανταγωνιστική σε βάθος τριετίας, αλλά με τα οικονομικά δεδομένα να είναι κάτι παραπάνω από «ζόρικα».

Ο Σουηδός ήταν το μεγάλο τους στοίχημα. Το μεγαλύτερο συμβόλαιο, για ένα παίκτη εγνωσμένης αξίας, αλλά σε μία πολύ κακή περίοδο στην καριέρα του, όπου αναζητούσε την επανεκκίνηση. Για καλή μας τύχη, την έκανε, έδεσε... γάντι στους «πράσινους» και είχαμε την χαρά να δούμε (και να βλέπουμε) έναν παίκτη-κόσμημα για το Ελληνικό πρωτάθλημα. Πήρε από το χέρι την ομάδα του σε πρωτάθλημα και Κύπελλο, φέρνοντας μάλιστα και την κούπα με τρία δικά γκολ κόντρα στον ΠΑΟΚ στον τελικό του 2014. Με 53 γκολ στο ενεργητικό του, ματώνει τα αντίπαλα δίχτυα ανά 139 λεπτά ή αλλιώς, σκοράρει 0,56 τέρματα ανά παιχνίδι. 

ΙΣΜΑΕΛ ΜΠΛΑΝΚΟ

Ο μοναδικός... ατόφιος εκπρόσωπος της ΑΕΚ στο Τοπ 5, ο Ίσμαελ Μπλάνκο που κατάφερε να αγαπηθεί όσο λίγοι στην Ένωση. Ήρθε στην Ελλάδα το 2007, σε ηλικία 24 ετών, στην πρώτη του απόπειρα να αγωνιστεί στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού. Νωρίτερα είχε δώσει τα διαπιστευτήριά του με τη φανέλα της Κολόν, αλλά ένας σοβαρός τραυματισμός στο γόνατο τον είχε αφήσει πίσω. Ήρθε στην Ελλάδα ως δανεικός, τα… έσπασε και η ΑΕΚ ενεργοποίησε τη ρήτρα για να τον κάνει οριστικά δικό της.

Ο «Ζορό», όπως ήταν το παρατσούκλι του λόγω του πανηγυρισμού του με την μάσκα, σκόραρε ακατάπαυστα και συνδύασε την παρουσία του με μία αρκετά ανταγωνιστική ΑΕΚ. Στην πρώτη του σεζόν διεκδίκησε μέχρι και την τελευταία αγωνιστική το πρωτάθλημα, το οποίο τελικά κατέκτησε ο Ολυμπιακός με 2 βαθμούς διαφορά. Εκείνη την σεζόν, ο Μπλάνκο είχε 19 γκολ σε 28 αγώνες και ήταν ένας από τους βασικούς λόγους που η Ένωση πραγματοποίησε μία τόσο καλή σεζόν. Η συνολική του παρουσία, μαρτυρά τη τεράστια προσφορά του στους «κιτρινόμαυρους», μετρώντας 55 γκολ, ένα κάθε 183 λεπτά ή αλλιώς 0.43 ανά παιχνίδι. 

ΡΑΦΙΚ ΤΖΙΜΠΟΥΡ

Ο μόνος της λίστας που έχει αγωνιστεί και με ΑΕΚ, δύο φορές, αλλά και με Ολυμπιακό, εκτός των άλλων ομάδων από τις οποίες έχει «τιμήσει» με την παρουσία του στο ελληνικό πρωτάθλημα. Ο Αλγερινός, «εκρηκτικός» επιθετικός, αλλά και χαρακτήρας, με το παρατσούκλι «τρομοκράτης» να είναι ενδεικτικό και για τα δύο αυτά στοιχεία. Ήρθε στη χώρα μας για λογαριασμό του Εθνικού Αστέρα, ακολούθησαν Ατρόμητος και Πανιώνιος, πριν την μεγάλη μεταγραφή του στην ΑΕΚ.

Στην Ένωση δημιούργησε σχέσεις αγάπη και μίσους, σκόραρε 22 γκολ σε 58 συμμετοχές πριν μπει στο «ψυγείο» και να μείνει εν τέλει ελεύθερος. Το δώρο, δεν έμεινε ανεκμετάλλευτο από τον Ολυμπιακό, που έσπευσε να τον κάνει δικό του τον Γενάρη του 2011 και μέχρι το 2014 σε 56 αγώνες, μάτωσε τα αντίπαλα δίχτυα ακόμα 39 φορές. Κι από εκεί, βέβαια, παρά τις… δόξες και τις μεγάλες στιγμές, το τέλος δεν ήταν καλό. Παρόλο που δεν είχε χάσει την επαφή του με τα δίχτυα, τον τελευταίο χρόνο του συμβολαίου του τον πέρασε δανεικός σε Σίβασπορ και Νόιτιγχαμ Φόρεστ. Επέστρεψε στην Ελλάδα και την ΑΕΚ πέρσι, χωρίς να θυμίζει σε τίποτα τον «τρομοκράτη» που… αγαπήσαμε. Παρόλο που τα στατιστικά του έπεσαν μετά την τελευταία του σεζόν στην Super League (πλέον ανήκει στον Άρη που αγωνίζεται στην 2η κατηγορία), έχει 84 γκολ στο Ελληνικό πρωτάθλημα, ένα ανά 175 λεπτά και 0.44 γκολ ανά αγώνα που έπαιξε. 

ΚΩΣΤΑΣ ΜΗΤΡΟΓΛΟΥ

Ο μόνος Έλληνας της λίστας, ο μεγάλος «πιστολέρο», ένα αμφιλεγόμενο πρόσωπο, που έχει αποθεωθεί, αλλά έχει δεχθεί κατά καιρούς και έντονη κρητική, έχοντας ωστόσο ανέκαθεν το χάρισμα του killer να τον συντροφεύει. Ούτε αυτός ήταν εύκολος χαρακτήρας, έφτασε αρκετές φορές κοντά στο να… κάψει τον εαυτό του. Ήρθε σε μικρή ηλικία στον Ολυμπιακό, πρόλαβε να κρίνει ένα τίτλο το 2008 πριν κάνει το «αγροτικό» του σε Πανιώνιο και Ατρόμητο, έχοντας ήδη γίνει από πρωταγωνιστής, είδωλο με τον πανηγυρισμό του στη νίκη στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό το ‘09.

Παίκτης που δίχασε και άκουσε πολλά, όχι πάντα άδικα, μέχρι να φτάσει στην καθιέρωση. Αποτελεί την ακριβότερη μεταγραφή του Ολυμπιακού, με… κάτι παραπάνω από 15 εκατ. ευρώ στη Φούλαμ, στην οποία δεν κατάφερε ποτέ να καθιερωθεί. Αντίθετα, στην Μπενφίκα έχει βρει τον εαυτό του και διανύει την κορυφαία, ίσως, περίοδο στην καριέρα του. Στην εν Ελλάδι παρουσία του, το κοντέρ σταμάτησε στα 82 τέρματα, ένα κάθε 126 λεπτά και 0,56 γκολ ανά παιχνίδι. 

ΤΖΙΜΠΡΙΛ ΣΙΣΕ

Το απόλυτο... είδωλο εντός κι εκτός γηπέδων, ο μεγαλύτερος σταρ, με όλη την έννοια της λέξης, που πέρασε από την Ελλάδα. Ο λόγος για τον Τζιμπριλ Σισέ, έναν από τους ελάχιστους μεγάλους ποδοσφαιριστές που ήρθε στην χώρα μας σε καλή ηλικία, αναζητώντας και αυτός, όμως, την επανεκκίνηση της καριέρας του. Ένας παίκτης που αν δεν είχε δύο σοκαριστικούς τραυματισμούς, θα μπορούσαμε να τον συναντήσουμε μόνο στη… Μύκονο κάποιο καλοκαίρι. Ο γάλλος στράικερ ήταν η μεγαλύτερη μεταγραφή - μαζί με τον Ζιλμπέρτο Σίλβα - του πολυμετοχικού Παναθηναϊκού, έχοντας στις «πλάτες» του προϋπηρεσία σε Λίβερπουλ και Μαρσέιγ μεταξύ άλλων. Κατάφερε να οδηγήσει το «τριφύλλι» στο νταμπλ, σκοράροντας ακατάπαυστα, δυστυχώς για μόνο δύο χρόνια.

Η διοικητική κρίση που ξέσπασε στον Παναθηναϊκό, ανάγκασε τους «πράσινους» να τον βγάλουν στο σφυρί, με τη Λάτσιο να δαπανά σχεδόν 6 εκατ. ευρώ για να τον κάνει κάτοικο Ρώμης. Στην παρουσία του στην χώρα μας, πρόλαβε να σκοράρει 47 τέρματα, έχοντας το εκπληκτικό ρεκόρ των 0,77 γκολ ανά παιχνίδι ή αλλιώς, σκοράροντας κάθε 114 λεπτά, κάτι που τον κατατάσσει στην κορυφή της σχετικής κατηγορίας στην ιστορία του πρωταθλήματος της Α’ Εθνικής!

ΠΗΓΗ: gazzetta.gr

Δειτε Επισης

Ντέμης για το ΑΕΚ-Παναθηναϊκός-«Τα τελευταία δύο χρόνια δεν έχουμε ξαναδεί τόσο μεγάλη διαφορά»
Τρέλα από τους οπαδούς του Ολυμπιακού-Εξαντλήθηκαν άμεσα τα εισιτήρια με Άστον Βίλα
Ο Κουέστα έγινε ο πρώτος ξένος παίκτης σε συμμετοχές στην ιστορία του Άρη
Φαβορί για τον τίτλο η ΑΕΚ, στο +4 από τον ΠΑΟ-Έχασαν έδαφος ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός
Αλλαγές στο πρόγραμμα της Super League - Ορίστηκε φινάλε στις 19 Μαΐου, επηρεάζεται ο τελικός κυπέλλου
Με τον κόσμο της στο Καραϊσκάκης η Άστον Βίλα-Tόσα εισιτήρια πήρε για τη ρεβάνς με τον Ολυμπιακό
Στην Άστον Βίλα μέχρι το 2027 ο Έμερι
Οι θρυλικοί μπέμπηδες του Ολυμπιακού ήρθαν για να μείνουν και να δώσουν ελπίδα σε μία ολόκληρη γενιά
Τα τρομερά μωρά του Ολυμπιακού στην κορυφή της Ευρώπης-Νίκησαν τη Μίλαν και έγραψαν ιστορία
Απίστευτο και όμως αληθινό-Η Μπασακσεχίρ έστησε προτομή στον Πέλκα στα social media (pic)