Ζοάο Φέλιξ: Ο νέος Κακά πλησιάζει στην Ατλέτικο (vid)

Μετά τον Κιλιάν Μπαπέ, είναι το πιο γνωστό ταλέντο στον κόσμο μεσοεπιθετικά. Το 2018-19 τρέλανε τους πάντες με 20 γκολ και 11 ασίστ σε 43 αγώνες στην πρώτη του σεζόν στην Μπενφίκα.

Παρότι ο Φερνάντο Σάντος έσπευσε να ρίξει τόνους στις όποιες συγκρίσεις με τον Κριστιάνο Ρονάλντο, η μπάνκα αναμένεται να γίνει 1.000 κομμάτια αυτό το καλοκαίρι. Οχι από κάποιο από τα club που παραδοσιακά σπάνε το ένα οικονομικό ρεκόρ μετά το άλλο, αλλά από την Ατλέτικο Μαδρίτης.

Οι Rojiblancos αναμένεται να τον κάνουν την πιο ακριβή μεταγραφή της ιστορίας τους πληρώνοντας τα 120 εκατ. ευρώ της ρήτρας, ενώ θα δώσουν στον νεαρό Πορτογάλο μισθό 6 εκατ. τον χρόνο και η δική τους ρήτρα θα πάει στα 350 χαρτιά. Υπενθύμιση, ακόμα έχει ακμή στο πρόσωπο και φοράει σιδεράκια.

Η ιστορία του είναι από εκείνες που ο πρωταγωνιστής κλωτσούσε μπάλα από πολύ νωρίς στη ζωή του. Αφού φάνηκε ότι τη βρίσκει, όταν έγινε 12 χρονών, ο πατέρας του τον πήγε στην Πόρτο. Οι Δράκοι έδωσαν trial, όμως ο μικρός μπήκε στο γήπεδο και τα πόδια του έτρεμαν. Ετσι, τρία χρόνια αργότερα, ένας scout, φίλος της οικογένειας, τον πήγε στην Μπενφίκα και εκεί έπεισε αμέσως και υπέγραψε. Γνωστός στις μικρές Εθνικές της Πορτογαλίας, δεν άργησε να γίνει γνωστός και στην ομάδα που είχε από μικρός όνειρο να παίξει.

Το 2017, στο UEFA Youth League, η Μπενφίκα έπαιζε στα ημιτελικά με την Ρεάλ και ο Ζοάο Φέλιξ δεν χρειάστηκε πολύ για να τραβήξει τα βλέμματα. «Ο Γκούτι, προπονητής των μικρών της Ρεάλ, είχε μείνει κατάπληκτος από την εμφάνισή του. Στο πρώτο μισάωρο τρέλανε τους κεντρικούς αμυντικούς και τους έβαλε δύο γκολ. Δεν ήξεραν πως να τον σταματήσουν» θυμάται μέσω της El Confidential ένας αναλυτής αγώνων. Εναν χρόνο αργότερα, βρέθηκε στην πρώτη ομάδα και μόλις πήρε την ευκαιρία δεν κοίταξε ποτέ ξανά πίσω.

Από τα 16 του έπαιζε με τη μικρή ομάδα της Μπενφίκα στη δεύτερη κατηγορία και είχε γίνει ο νεαρότερος που σκοράρει. Πριν καν κάνει ντεμπούτο με τους μεγάλους, ο μάνατζέρ του, Ζόρζε Μέντες, είχε βάλει στο συμβόλαιό του ρήτρα 65 εκατ. ευρώ και ο πιτσιρικάς είχε έναν μισθό που άλλα παιδιά στην ηλικία του δεν θα μπορούσαν ούτε να φανταστούν. Πριν καν το όνομά του ακουστεί, πριν γίνει γνωστός έστω στον πολύ κόσμο, στην Ιβηρική μιλούσαν για ένα φαινόμενο του Πορτογαλικού ποδοσφαίρου αφού ομάδες όπως Παρί, Βαλένθια, Ρεάλ, Μπαρτσελόνα, Σεβίλλη, Αρσεναλ, Τσέλσι, Σίτι, Μπάγερν, είχαν ήδη καταλάβει περί τίνος πρόκειται.

Πριν έναν χρόνο, ο παίκτης που έχει είδωλο τον Κακά και όχι τον Κριστιάνο Ρονάλντο, μπήκε θεαματικά στην πρώτη ομάδα για μια σεζόν που θα είναι, όπως φαίνεται, η μοναδική του στους Αετούς.  Στο δεύτερο παιχνίδι του σκόραρε με κεφαλιά στο ντέρμπι με την Σπόρτινγκ Λισαβόνας και συνέχισε εντυπωσιακά καθώς μέχρι τον Ιανουάριο πέτυχε μια σειρά γκολ και εξελίχθηκε σε βασικό. Στον εντός έδρας αγώνα του Europa League με την Αϊντραχτ Φρανκφούρτης σημείωσε χατ-τρικ και έγινε ο νεαρότερος παίκτης που κάνει κάτι ανάλογο σε διοργάνωση της UEFA.

Που ακριβώς παίζει όμως ο Ζοάο Φέλιξ; Εφτιαξε το όνομά του σαν δεύτερος επιθετικός στο 4-4-2 του τεχνικού των Αετών, Μπρούνο Λάγκε. Το wonderkid από το Βιζέου, βρισκόταν πίσω από τον φορ, Χάρις Σεφέροβιτς, και βλέποντας το γήπεδο ως 10άρι και εκτελώντας σαν 9άρι, έκανε απίθανα πράγματα στο Da Luz. Εκτός από τον ρόλο στον άξονα, ο 19χρονος, κυρίως στο ξεκίνημα της σεζόν, χρησιμοποιήθηκε και στις δύο πλευρές στα πλάγια - όμως εκεί οι αντίπαλες άμυνες δεν τον ένιωσαν τόσο πολύ.

Παρεμφερή ρόλο με εκείνον που τα πήγε καλύτερα στην Μπενφίκα, μπορεί να έχει και στην Ατλέτικο Μαδρίτης, η οποία παίζει πολύ συχνά το 4-4-2. Second striker πίσω από Ντιέγο Κόστα ή Αλβαρο Μοράτα και στην περίπτωση που ο Τσόλο Σιμεόνε βάλει και τους δύο, ο Πορτογάλος έχει τη δυνατότητα να πάει στα πλάγια. Αυτό που τον κάνει πολύτιμο για την ηλικία του, είναι πως μπορεί να φανεί χρήσιμος σε ό,τι στιλ παιχνιδιού υιοθετήσουν, ανάλογα με την περίσταση, οι Rojiblancos.

Διαθέτοντας καλή πρώτη επαφή και ταχύτητα, η κόντρα του πάει, ενώ η καλή ντρίμπλα και η πάσα, είναι χρήσιμα όπλα σε ανοικτό γήπεδο. Εκτός από τις αντεπιθέσεις όμως, ο Ζοάο Φέλιξ έχει τον τρόπο να βοηθήσει και όταν η Ατλέτικο αντιμετωπίζει ένα σύνηθες φαινόμενο. Κλειστές άμυνες. Μια επαφή, ικανότητα στο ένας εναντίον ενός και σουτ από μακρινή απόσταση του δίνουν συν, ενώ, όπως αναφέρεται στο scouting report της As «έχει εξαιρετικές κινήσεις στην περιοχή και γνωρίζει ενστικτωδώς ποια απόφαση πρέπει να πάρει».

Μα καλά, ένα τέτοιο ταλέντο-επιθετικός θα πάει στην ομάδα του Σιμεόνε που παίζει μόνο άμυνα; Είναι μια απορία πολλών και σε αυτή έχουν ‘σύμμαχο’ τον παλιό άσο της Μπενφίκα, Σιμάο Σαμπρόσα. «Η Ατλέτικο αμύνεται, αμύνεται, αμύνεται και μετά επιτίθεται. Ο Γκριεζμάν συχνά δεν έχει δυνάμεις να βγει μπροστά επειδή μαρκάρει συνέχεια». Υπάρχει πάντως και η αντίθετη πλευρά και σε αυτή ανήκει ο ίδιος ο Ζοάο Φέλιξ. «Ενας επιθετικός που κάνει δουλειά στην άμυνα, είναι καλύτερος παίκτης». Μαζί του και ο Πορτογάλος legend, Πάολο Φούτρε, «Πιστεύω θα προσαρμοστεί καλά, το έκανε και με την Μπενφίκα. Τα χαρακτηριστικά του μπορεί να είναι πιο σημαντικά από το σύστημα».

Οντως, ο Σιμεόνε δίνει τεράστια σημασία στην άμυνα και πάνω σε αυτό είναι χτισμένες οι επιτυχίες της Ατλέτι τα τελευταία χρόνια. Ο Ζοάο Φέλιξ, έχει τον τρόπο να βρίσκεται σε θέσεις που να έχουν αποτέλεσμα αμυντικά, ενώ η διάθεση που δείχνει να κολλάει στον αντίπαλο και να αποτρέπει επιθέσεις, κάνει τον Σιμεόνε να τον θέλει χθες. Το ίδιο δεν συμβαίνει όταν παίζει στα πλάγια καθώς ο μέσος όρος ανακτήσεων πέφτει πολύ. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο Τσόλο κάτι θα έχει να του πει για να βελτιωθεί στο συγκεκριμένο κομμάτι.



Πέρα από εκείνους που λένε ότι η Ατλέτικο έχει κάνει κίνηση-ματ στη μεταγραφική προλαβαίνοντας άλλα club, υπάρχουν και αυτοί που τον χαρακτηρίζουν overrated και λένε ότι ειδικά σε ένα club με το DNA του μαδριλένικου club, δεν θα πιάσει. Σίγουρα, δεν μπορεί κάποιος να ξέρει αν θα βγουν αληθινοί, όμως τα λεφτά της ρήτρας και αυτά που θα παίρνει ο παίκτης είναι πολλά και η κίνηση έχει μεγάλο ρίσκο. Στους Rojiblancos πάντως, είναι πεπεισμένοι. Ο Σιμεόνε και ο αθλητικός διευθυντής, Αντρέα Μπέρτα, έχουν καταλήξει ότι ο Ζοάο Φέλιξ πρέπει να είναι στην επίθεση ύστερα από ένα καλοκαίρι αποχωρήσεων στο Wanda Metropolitano.

Αν και οι ιστορίες μέσα στα χρόνια μάς έχουν διδάξει ότι ακόμα και με το στιλό στο χέρι να είναι κάποιος η μεταγραφή δεν είναι κλεισμένη μέχρι να ανακοινωθεί, η παρουσία του super-agent και η σχέση του με τον γενικό διευθυντή, Μιγκέλ Ανχελ Χιλ, είναι κλειδί για να μην χαλάσει. «Ο πιτσιρικάς θα παίξει εκεί που θέλει ο Μέντες» λένε οι πηγές της El Pais και τονίζουν ότι η Ατλέτικο είναι το τέλειο βήμα για τον Πορτογάλο, αφού πρωταγωνιστεί σταθερά σε υψηλό επίπεδο σε La Liga και Champions League.

Εναν χρόνο πίσω, ο Ζοάο Φέλιξ είχε δύο όνειρα. Το πρώτο ήταν να κάνει ντεμπούτο στην πρώτη ομάδα της Μπενφίκα και το δεύτερο να παίξει στο μέλλον σε μια μεγάλη ομάδα. Μερικούς μήνες μετά, έχει πετύχει πολλά περισσότερα απ’ όσα ονειρεύτηκε. Ο ίδιος θα κάνει τον χρόνο να δείξει αν έκανε καλά που φεύγει άμεσα από την Μπενφίκα βγάζοντας λάθος όσους έσπευσαν να πουν ότι είναι λάθος...
Πηγή: sdna.gr

Δειτε Επισης

Η Σουηδία υποκύπτει στη δύναμη των οπαδών και απορρίπτει το VAR
Oι ποδοσφαιριστές της Τσέλσι στηρίζουν Ποτσετίνο
Η UEFA απειλεί την Εθνική Ισπανίας και τις ομάδες με αποκλεισμό από EURO και Champions League
Γκουαρδιόλα: Αυτό που έπαθε η Λίβερπουλ, μπορεί να συμβεί στην Άρσεναλ και σε εμάς
Οπαδοί της Μπάγερν μαζεύουν υπογραφές για την παραμονή του Τούχελ
Αβέβαιο το μέλλον του Νούνιες στην Λίβερπουλ μετά τη φυγή του Κλοπ
Έριξε οκτάρα στη Χέρενφεν του Λοΐζου η Αϊντχόφεν και έγραψε ιστορία
Νέβιλ: Αν η Νότιγχαμ δεν σταματήσει να ασχολείται με τη διαιτησία θα πέσει
Ο Αντσελότι προανήγγειλε την επιστροφή του Κουρτουά
Σλοτ: Θέλω να γίνω προπονητής της Λίβερπουλ, αισιόδοξος πως θα συμφωνήσει με τη Φέγενορντ