Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για τον Λιούνγκμπεργκ και την ʼρσεναλ

Τα πράγματα για την Άρσεναλ φέτος δεν ξεκίνησαν καλά, καθόλου μάλιστα. Μπορεί στην αρχή της σαιζόν ο Ισπανός προπονητής της, Ουνάι Έμερι να δήλωνε πως τη νέα σαιζόν οι «κανονιέρηδες» θα ήταν καλύτεροι από πέρυσι, μάτια όμως. Φυσική συνέπεια η απόλυσή του στις 29 Νοεμβρίου,  μετά από 18 μήνες θητεία  στον πάγκο των «κανονιέρηδων» . Ο Ισπανός τεχνικός όπως συμβαίνει σε παρόμοιες περιπτώσεις πλήρωσε τη «νύφη» για τις κάκιστες εμφανίσεις της λονδρέζικης ομάδας που είχε ως αποτέλεσμα την μείωση των φιλάθλων στο «Εμιρέιτς» .

Η διοίκηση ττης ομάδας  πραγματοποίησε σύσκεψη κορυφής μετά από την εντός έδρας ήττα με 2-1 από την Άιντραχτ Φρανφκούρτης για το Europa League  και αποφασίστηκε να  δοθεί τέλος στην συνεργασία τους με τον 48χρονο Έμερι. Ο Ισπανός που είχε διαδεχθεί τον Αλσατό, Αρσέν Βενγκέρ με χίλια δύο όνειρα και ελπίδες για κάτι …καλύτερο δεν μπόρεσε να ξεπεράσει το βάρος του προκατόχου του. Έμεινε για 78 ματς στον πάγκο, σημειώνοντας 43 νίκες, 16 ισοπαλίες και 19 ήττες.

Η διοίκηση μέχρι νεωτέρας τοποθέτησε ως υπηρεσιακός προπονητή τον παλιό της επιθετικό,  Φρέντι Λιούνγκμπεργγκ ,(έπαιξε 9 χρόνια στην ομάδα της) ο οποίος ήταν ήδη πρώτα προπονητής της – 23 ομάδας και στις αρχές της φετινής σαιζόν στο τεχνικό επιτελείο της πρώτης ομάδας. Τώρα θα έχει συνεργάτη του τον επίσης παλιό κεντρικό αμυντικό της ομάδας, τον πολύπειρο, γερμανό, Περ Μερτεσάκερ .

 Η Άρσεναλ λοιπόν μετά την αλλαγή της τεχνική ηγεσίας , κατάφερε κι έδωσε τέλος στην χειρότερη πορεία της τα τελευταία 42 χρόνια. Στον αγώνα κατά της Γουέστ Χαμ ,στο Ολυμπιακό στάδιο του Λονδίνου την Δευτέρα (9/12)  το βράδυ, κατάφερε να γυρίσει το εις βάρος της σκορ και να φύγει νικήτρια με 3-1 επί της Γουέστ Χαμ.

Όλοι είναι αλήθεια ότι έδειχναν κάπως φοβισμένοι στο γήπεδο, καθώς σκεπτόμενοι μήπως και αυτή τη φορά δεν μπορέσει η ομάδα να σηκώσει «κεφάλι». Για μία σχεδόν ώρα οι ποδοσφαιριστές της ήταν χαρακτηριστικά θλιβεροί και απείθαρχοι στο παιχνίδι τους. Όμως από το …πουθενά ο νεαρός φορ, Γκάμπριελ Μαρτινέλι ένας παίκτης που οι ειδικοί ποντάρουν πολλά πάνω του για το προσεχές μέλλον,  σημείωσε το πρώτο του γκολ στην Πρέμιερ Λιγκ δίνοντας χαρά στους συμπαίκτες τους . Λίγο μετά στο 60’ ο Σέαντ Κολάσινατς έδωσε την πρωτοπορία στην Άρσεναλ . Οι φιλοξενούμενοι είχαν αποκτήσει αυτοπεποίθεση και λίγο αργότερα ο νεοαποκτηθείς το καλοκαίρι, Γάλλος ακραίος επιθετικός, Νικολά Πεπέ πέτυχε το 3ο γκολ δίνοντας ταυτόχρονα και μία σημαντική νίκη στην ομάδα του.

Η νίκη αυτή έφερε την  Άρσεναλ στην 9η θέση  της γενικής κατάταξης, αλλά το κυριότερο είναι πως έδωσε …τέλος σε μία ανησυχητική πορεία . Ο ίδιος ο Λιούνγκμπεργκ το είχε αντιληφθεί πρώτος και έλεγε μετά  «Δεν θα παρασυρθούμε. Έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε." 
Σωστότατα. Για να μπορέσει ο 42χρονος Σουηδός να κερδίσει την εμπιστοσύνη των διοικούντων την Άρσεναλ και να του δώσουν κανονικό συμβόλαιο θέλει πολύ δουλειά ακόμη. Έτσι μπορεί η ομάδα του να πέτυχε την πρώτη της νίκη στο πρωτάθλημα, μετά τις αρχές Οκτωβρίου  αλλά υπάρχει πολύς και δύσκολος δρόμος μπροστά του. 

Μάνος Σταραμόπουλος
Δημοσιογράφος – Αναλυτής διεθνούς ποδοσφαίρου και υποθέσεων
Μέλος επιτροπής ποδοσφαίρου AIPS και Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στατιστικής IFFHS
Ανταποκριτής: France Football, A Bola, Discoveryfootball. com , Mundo Deportivo
 

Δειτε Επισης

Η Γουέστ Χαμ στον δρόμο της ΑΕΚ-Αναλυτικά όλα τα ζευγάρια
Αυτά είναι τα ζευγάρια της φάσης των «16» του Γιουρόπα Λιγκ
Ο Ρονάλντινιο είναι η νέα προσθήκη στην Kings League του Πικέ
ΒΙΝΤΕΟ: Νέο τραγούδι κατά του Πικέ από τη Σακίρα-«Κάνω like στη φωτογραφία μου»
«Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν πρέπει να μιλούν για σχοινί...»
Μετά τον Ρονάλντο μετρά μόλις μία ήττα η Γιουνάιτεντ του Τεν Χαγκ
Χωρίς περιθώρια η Πάφος, θέλει να διευρύνει το σερί του ο Άρης
«Στο τέλος σαν πολεμιστές πήραμε αυτό που θέλαμε, για εμάς και για τον κόσμο μας»
Τσάβι: Να κάνουμε αυτοκριτική και να επιστρέψουμε πιο δυνατοί
Ο τερματοφύλακας της Σεβίλλης έπαιξε μπουνιές με οπαδό της Αϊντχόφεν (pics)