Ο ανίκητος Τζόκοβιτς έχει να φάει κρέας ένα χρόνο!

Είναι ασύλληπτο... Στο ξεκίνημα της καριέρας του ο Νόβακ Τζόκοβιτς, ο ανίκητος Νόβακ Τζόκοβιτς, είχε τη φήμη του «λιγόψυχου». Και όχι άδικα...  
 
Παρότι όλοι μιλούσαν για το νέο αστέρι του αθλήματος, εκείνος έμενε από ενέργεια κατά τη διάρκεια των αγώνων του, ενώ δεν ήταν λίγες και οι φορές που εγκατέλειπε την προσπάθειά του στη μέση, με διαφόρων ειδών προβλήματα. Από το 2005 ως το 2009 είχε αποσυρθεί από επτά αναμετρήσεις!

Πολλοί συναθλητές του, μάλιστα, ισχυρίζονταν ότι οι τραυματισμοί του ήταν παιχνίδι τακτικής και πως χρησιμοποιούσε τα ιατρικά τάιμ άουτ για να αποσπά την προσοχή των αντιπάλων του. Είχε ακούσει κατά καιρούς σπόντες από τον Ρότζερ Φέντερερ, τον Άντι Ρόντικ και τον Ράφα Ναδάλ!

Ο διατροφολόγος Ιγκόρ Τσετόγεβιτς δεν είχε καμία σχέση με το τένις, όμως τυχαία το 2010 παρακολούθησε την αναμέτρηση του Νόλε με τον Τζο Γουίλφριντ Τσονγκά στα προημιτελικά του Australian Open. Και είδε τον συμπατριώτη του να προηγείται με 2-1 σετ και μετά να έχει μια από τις συνηθισμένες «κρίσεις» του. 
Άρχισε να αντιμετωπίζει προβλήματα στην αναπνοή του, έκανε εμετό στα αποδυτήρια και τα «καύσιμα» είχαν πλέον τελειώσει. Κέρδισε μόλις τέσσερα γκέιμ στα δύο τελευταία σετ και ο Γάλλος πήρε την πρόκριση για τα ημιτελικά.

Ο Τσετόγεβιτς κατάλαβε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά και συνδύασε τα προβλήματα του Νόβακ με λανθασμένες διατροφικές επιλογές. Έξι μήνες μετά ο γιατρός, που είχε κοινούς γνωστούς με τον πατέρα του Τζόκοβιτς, συναντήθηκε με τον τενίστα κατά τη διάρκεια αγώνων του Davis Cup, του είπε τις υποψίες του και τον διαβεβαίωσε ότι θα μπορούσε να του δώσει μια δίαιτα που θα βελτίωνε τη φυσική του κατάσταση.

Μετά από συγκεκριμένα τεστ και εξετάσεις αίματος, διαπιστώθηκε ότι ο Νόβακ είχε έντονη δυσανεξία στο σιτάρι και τα γαλακτοκομικά προϊόντα και ελαφρά ευαισθησία στις ντομάτες. 
Ο Τσετόγεβιτς τού συνέστησε να ακολουθήσει μια δίαιτα χωρίς γλουτένη για δύο εβδομάδες και τα αποτελέσματα ήταν άμεσα. Ο Τζόκοβιτς αισθάνθηκε πιο ελαφρύς, είχε περισσότερη ενέργεια και άρχισε να κοιμάται καλύτερα από ποτέ. 

Αποφάσισε να ακολουθήσει μόνιμα τη δίαιτα και μέσα σε 12 μήνες είχε χάσει 5 κιλά και ένιωθε πλέον πιο δυνατόν και υγιής... Με μια μόνιμη φρεσκάδα και καθαρό μυαλό!

Ο Νόλε θεωρεί ότι η αλλαγή στη διατροφή ήταν και το κλειδί της τεράστιας επιτυχίας και έφτασε στο σημείο να εκδώσει ακόμα και βιβλίο («Serve to Win») για να εξηγήσει τι ακριβώς συνέβη...
Για να καταλάβετε τη διαφορά, ο Σέρβος είχε αποσυρθεί 12 φορές από παιχνίδια του μέχρι το 2011. Από τότε αγωνίστηκε 350 συνεχόμενες φορές, μέχρι να του παρουσιαστεί ένα πρόβλημα στα μάτια τον Φεβρουάριο στο Ντουμπάι και να εγκαταλείψει τον αγώνα με τον Φελιθιάνο Λόπεθ.

Τον τελευταίο χρόνο ο Νόλε δεν τρώει ούτε κρέας, όπως επιβεβαίωσε κατά τη διάρκεια του Roland Garros! Με τη νέα διατροφική αλλαγή τα αποτελέσματά του στο κορτ είναι ακόμα καλύτερα... Δεν είναι μικρό πράγμα να φτάνεις σε Career Grand Slam!

Είναι τέτοιο το πάθος του, που άνοιξε μαζί με τη σύζυγό του εστιατόριο υγιεινής διατροφής στο Μόντε Κάρλο. Λέγεται Eqvita και τα πρώτα ανεπίσημα εγκαίνια έγιναν κατά τη διάρκεια του Masters στο Πριγκιπάτο.
Όπως και να έχει, με όποιον τρόπο και να έγινε η μεταμόρφωση του κορυφαίου τενίστα στον κόσμο, το βέβαιο είναι ότι έχει πλέον αρχίσει να μπαίνει στην κουβέντα για τον GOAT (Greatest of All Time). Και αν ο συγκεκριμένος «τίτλος» βασίζεται μόνο στους αριθμούς, ο 29χρονος τενίστας από το Βελιγράδι μπορεί να σπάσει τα κοντέρ!

Με δύο χρόνια παραμονής στο Νο.1 θα ξεπεράσει τις 302 εβδομάδες του Ρότζερ Φέντερερ, ενώ ενδέχεται να κινδυνεύσουν και τα 17 major του βασιλιά.

Πέντε Grand Slam είναι μεγάλος αριθμός για τον Νόλε, όμως βλέπετε εσείς να υπάρχει αυτή τη στιγμή κάποιος που μπορεί να τον χτυπήσει;
 
Πηγή: sdna.gr
 

Δειτε Επισης

To IAME Series Cyprus προσφέρει τρία εισιτήρια για τον Παγκόσμιο Τελικό στη Valencia
Την Κυριακή το Παγκύπριο Πρωτάθλημα Τριάθλου στην Πάφο
Ξεκινάει η ημιτελική φάση της OΠΑΠ Basket League
Ψυχωμένος Παναθηναϊκός, απάντησε εμφατικά στη Μακάμπι με one man show του Σλούκα!
Στην έκτη θέση ο Κοντίδης στο Hyeres μετά την 7η ιστιοδρομία
Βόμβα στην Red Bull-Φεύγει ο Άντριαν Νιούι!
Ο ΚΟΑ θα τοποθετηθεί αφού ενημερωθεί από Επιτροπής Δεοντολογίας για ΣΚΟΚ
Ανοιχτό το ενδεχόμενο διάθεσης συστήματος Crotale στη Γαλλία εν όψει Ολυμπιακών Αγώνων
Οκτώ χρόνια φυλάκισης στον προπονητή στίβου που κακοποιούσε ανήλικες αθλήτριες
Σε Ολυμπιακούς Αγώνες για τρίτη φορά στην καριέρα του ο Μάριος Γεωργίου (pics)