Η "Εύα Καρνέιρο" του Πλατανιά

Δεν είναι ό,τι πιο σύνηθες να κυκλοφορεί γυναίκα σε ελληνική ομάδα της Super League. Μία από αυτές είναι η Κατερίνα Κοκολογιάννη, η Χανιώτισσα φυσικοθεραπεύτρια που με την παρουσία της στα γήπεδα έχει μαγνητίσει το ενδιαφέρον και συγκεντρώνει τα βλέμματα. Σπάει τη... μονοτονία η 24χρονη, η οποία τα τελευταία χρόνια προσφέρει τις υπηρεσίες της στον Πλατανιά.

Η όμορφη φυσικοθεραπεύτρια μίλησε για τον ανδροκρατούμενο χώρο στον οποίο μπήκε και έχει καταπιαστεί. Πόσο εύκολο είναι για μια γυναίκα να λείπει τόσες ώρες από το σπίτι, να "τρέχει" σε προετοιμασίες, προπονήσεις, αγώνες, ταξίδια... Πώς αντέδρασε όταν έμαθε ότι θα προσληφθεί από την ομάδα των Χανίων, πώς αντιδρά στα κατά καιρούς σχόλια που τις κάνουν από την εκάστοτε κερκίδα και η σύγκριση με την Εύα Καρνέιρο, την τέως πια γιατρό της Τσέλσι.

Αναφέρθηκε στις σπουδές που έκανε (στο Αίγιο) και σε αυτές που θέλει να συνεχίσει να κάνει αλλά δεν έχει χρόνο. Η αγαπημένη της ομάδα, το πάθος και η αγωνία που βγάζει στα παιχνίδια του Πλατανιά και το δημιουργικό άγχος στη δουλειά της. Ας τα πάρουμε όμως με τη σειρά...
 

Η Κατερίνα γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Χανιά. Σπούδασε τέσσερα χρόνια στο ΤΕΪ φυσικοθεραπείας του Αιγίου και μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές έπιασε αμέσως δουλειά στον Πλατανιά. Μάιο του 2013 τέλειωσε τις σπουδές και τον Ιούνιο ξεκίνησε στον χανιώτικο σύλλογο.

"Όταν μπήκα στη σχολή, από την πρώτη μέρα έλεγα ότι θέλω να είμαι σε ομάδα ποδοσφαίρου. Όταν με πήραν και μου είπαν ότι θέλουν να εργαστώ στον Πλατανιά, δεν το πίστευα. «Πλάκα μου κάνετε;» αποκρίθηκα. Έψαχνε φυσικοθεραπευτή η ομάδα, με σύστησε μία φίλη μου και με επέλεξαν. Ακολουθώ την ομάδα παντού. Προετοιμασία, αγώνες, προπονήσεις, ταξίδια, παντού..." ανέφερε η Κατερίνα, που έχει και μια δίδυμη αδερφή και έναν αδερφό.
 

Από μικρή ήθελε να ασχοληθεί με το συγκεκριμένο επάγγελμα ή της προέκυψε στην πορεία; "Πάντα ήμουν κοντά στον ιατρικό τομέα. Στην πορεία προέκυψε η φυσικοθεραπεία. Δεν θυμάμαι να λέω από μικρή ότι θέλω να γίνω φυσικοθεραπεύτρια. Αγαπάω πολύ τον αθλητισμό. Μου άρεσε να παίζω βόλεϊ και αρκετά άλλα αθλήματα. Ήταν πολύ ενδιαφέροντα τα μαθήματα στη σχολή, διότι έκανα μαθήματα όπως η ανατομία, για τον σκελετό, το ανθρώπινο σώμα γενικά. Σταμάτησα να έχω πια επαφή με μαθηματικά και φυσική και μπήκα σε ένα εντελώς διαφορετικό κομμάτι, πολύ πιο ενδιαφέρον για εμένα. Είπα «αυτό θέλω να κάνω». Μάθαινα πλέον πώς λειτουργεί ο άνθρωπος, το ανθρώπινο σώμα" απάντησε η Κοκολογιάννη.

Και στη δική της δουλειά υπάρχει άγχος. Άγχος, όμως, που δεν την κυριεύει: "Φυσικά και υπάρχει άγχος στη δουλειά μου, όπως σε όλες. Αν θέλουμε να είμαστε καλοί σε αυτό που κάνουμε, αν θέλουμε να κρατηθούμε σε αυτό που κάνουμε. Από εκεί και πέρα, πιο ειδικά, εμείς έχουμε το άγχος και την πίεση των αγώνων, να αποθεραπεύονται γρήγορα οι ποδοσφαιριστές. Να μπορούν να μπουν οι αθλητές όσο πιο σύντομα γίνεται στο κάθε παιχνίδι ή στην προπόνηση. Πάντα προσπαθούμε για το καλό της ομάδας. Στόχος μας να είναι όλοι οι παίκτες υγιείς. Και αν παίζουν καλά, ακόμα καλύτερα για όλους μας. Η δουλειά μου δεν είναι 1+1 κάνει 2. Είναι πολύ μεγάλος ο όγκος των πραγμάτων που πρέπει να γνωρίζω. Έχουμε ένα συγκεκριμένο πρωτόκολλο που ακολουθούμε και βάσει του οποίου δουλεύουμε, σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες του ιατρικού επιτελείου, αλλά γενικά μελετάμε. 

 
Πόσο εύκολο είναι για μια γυναίκα να αφιερώνει το μεγαλύτερο κομμάτι της μέρας της στη δουλειά; Ή και να μην έχει καμία μέρα ξεκούρασης όταν παρουσιάζεται ανάγκη; Τώρα πια η Κατερίνα δεν έχει το παραμικρό παράπονο: "Στην αρχή μου κακοφαινόταν ότι θα ασχολούμαι σχεδόν όλη τη διάρκεια της μέρας, όλη την εβδομάδα, με την ομάδα. Πλέον έχω συνηθίσει, έχω βρει τους ρυθμούς μου, δεν με ενοχλεί καθόλου. Καμιά φορά τα ταξίδια μπορεί να είναι κουραστικά, αλλά το κλίμα στα παιχνίδια, η ένταση, η αγωνία, το άγχος είναι τέτοια που με εξιτάρουν και λέω μέσω μου: «Χαλάλι και η κούραση και όλα...»".
 

Από μικρή της άρεσε η μπάλα, όπως επισημαίνει: "Το ποδόσφαιρο πάντα μου άρεσε και το παρακολουθώ από μικρή. Έλεγα του πατέρα μου να πηγαίνουμε να βλέπουμε ποδόσφαιρο, είτε από την τηλεόραση είτε από το γήπεδο". Όσο για την αγαπημένη της ομάδα σε Ελλάδα και εξωτερικό, απαντά κατά το ήμισυ: "Θα προτιμούσα να μη σου πω ποια ομάδα υποστηρίζω στην Ελλάδα. Στο εξωτερικό συμπαθώ πολύ τη Μπαρτσελόνα. Εύχομαι να δουλέψω εκεί μια μέρα".

Αυτή η είναι η τρίτη της χρονιά στον Πλατανιά. Ένα σωρό παιχνίδια στη Super League, αλλά αυτό που συνεχίζει να της κάνει εντύπωση είναι ο τρόπος που την αντιμετωπίζει ο κόσμος: "Στα παιχνίδια δεν μου έχει τύχει κανένα σπάνιο περιστατικό, περίεργο ή άξιο αναφοράς. Αυτό που ανέκαθεν μου έκανε εντύπωση είναι ο τρόπος που με βλέπουν οι φίλαθλοι ή μια νέα ομάδα. Δεν μπορούν να το πιστέψουν ότι υπάρχει γυναίκα σε μια ομάδα, στα αποδυτήριά της. Είναι απλά η αντίδρασή τους. Μου φωνάζουν στα γήπεδα: «Κοπελιά, κοπελιά...». Μέχρι εκεί. Δεν έχω ακούσει άσχημες λέξεις ή λέξεις που να με προσβάλουν. Δεν προκαλώ ποτέ και όταν δεν δίνεις δικαίωμα, δεν έχεις παράξενες αντιδράσεις. Δεν υπάρχει λόγος άλλωστε να είσαι προκληκτικός".
 
Αναγκάζεται να συναναστρέφεται με άνδρες και όπως κάθε αρχή, έτσι και η δική της στον Πλατανιά δεν ήταν εύκολη. "Στην αρχή ήταν κάτι εντελώς καινούριο για εμένα. Όπως καινούριο θα ήταν αν πήγαινα να εργαστώ σε ένα φυσικοθεραπευτήριο ή σε κάποια κλινική. Πρέπει να μάθεις να συναναστρέφεσαι και να συνεργάζεσαι με πάρα πολλά άτομα. Πλέον έχει μάθει ο ένας τον άλλον και όλοι δουλεύουμε πολύ αρμονικά". Θέλοντας και μη, ακούγοντας για Ελληνίδα φυσικοθεραπεύτρια σε ελληνική ομάδα, το μυαλό όλων πάει στην Εύα Καρνέιρο της Τσέλσι. Τη γιατρό που τελικά έφυγε περιπετειωδώς από τους "μπλε".
 
"Πολλές φορές έχω ακούσει που λένε «η Εύα Καρνέιρο του Πλατανιά», αλλά δε νομίζω ότι υπάρχει κανένα μέτρο σύγκρισης. Φυσικά και γνωρίζω την Εύα, αφού διαβάζω αρκετά και ενημερώνομαι. Δεν μπορώ να σου πω πώς θα αντιδρούσα εγώ αν μου γινόταν ό,τι συνέβη στην ίδια με τον Μουρίνιο. Δύσκολη ερώτηση..." απάντησε η Κατερίνα, που παραδέχεται: "Στα παιχνίδια του Πλατανιά αγχώνομαι πολύ. Το διασκεδάζω όμως παράλληλα, πανηγυρίζω πολύ και πετάγομαι από τον πάγκο. Παρασύρομαι και παθιάζομαι".
 
 
Ολοκληρώνοντας τη συζήτηση η Κοκολογιάννη ανέφερε ότι δεν θέλει να μένει στα ίδια και στα ίδια, αναζητώντας τρόπους να γίνει ακόμα καλύτερη στη δουλειά της: "Ενημερώνομαι από το ίντερνετ για θέματα που αφορούν τον τομέα μου. Εξιδεικευμένα σάιτ για τη φυσικοθεραπεία και μέσω ερευνών επιδιώκουμε να βρούμε τρόπους για να πετύχουμε την ταχύτερη και πιο σωστή αποκατάσταση των παικτών. Όπως επίσης όταν βγαίνει κάποιο νέο μηχάνημα φυσικοθεραπείας, βλέπουμε ποια είναι τα θετικά του, ποια τα αρνητικά του. Δεν μπορείς να μένεις στα ίδια και στα ίδια. Θα ήθελα να κάνω σεμινάρια, αλλά είναι ελάχιστος ο ελεύθερος χρόνος. Θέλω να κάνω μεταπτυχιακό και να προχωρήσω όσο μπορώ".
 
 

Δειτε Επισης

Η γκάφα της χρονιάς από τον Μελιέ στο 97' του Σάντερλαντ - Λιντς(vid)
Και τώρα που τα πήρε όλα, ο Τζόκοβιτς έγινε αθάνατος-Η διαδρομή από τους βομβαρδισμούς ως την κορυφή
Ολυμπιακοί Αγώνες: Οι κυπριακές συμμετοχές από το Σίδνεϋ ως το Πεκίνο
Οι δέκα πιο ακριβές μεταγραφές στην ιστορία του ποδοσφαίρου
Το Last Dance του Ντι Μαρία: Η ιστορία του «Αγγέλου» της Αλμπισελέστε
Η συγκινητική ιστορία πίσω από τον πανηγυρισμό του Λαμίν Γιαμάλ
Λαμίν Γιαμάλ: Εκτόξευση μέσα σε έναν χρόνο!
Είκοσι χρόνια από το ελληνικό έπος του Euro 2004-Η πτήση στον έβδομο ουρανό και ο βασιλιάς Ότο
Πρώτος σκόρερ ο... κανένας στο EURO-Τα ακυρωμένα τέρματα, τα αυτογκόλ και ο «καταραμένος» Λουκάκου
Τα 20 wonderkids του παγκόσμιου ποδοσφαίρου-Αυτοί παίζουν στο EURO 2024