Όταν οι τρομοκράτες βάφουν με αίμα τον αθλητισμό
13:29 - 24 Νοεμβρίου 2015
Όλα ξεκίνησαν τις πρώτες πρωινές ώρες της 5ης Σεπτεμβρίου 1972. Οκτώ αντάρτες ενός εκτελεστικού βραχίονα της Οργάνωσης Απελευθέρωσης της Παλαιστίνης με την επωνυμία «Μαύρος Σεπτέμβρης», ντυμένοι ως αθλητές και κρατώντας σακίδια μπαίνουν στο Ολυμπιακό Χωριό. Στα σακίδια είχαν καλάσνικοφ. Με τη βοήθεια ανυποψίαστων Καναδών αθλητών πηδάνε έναν φράκτη και μπαίνουν στον κοιτώνα «31» όπου διαμένει η αποστολή του Ισραήλ. Όλοι κοιμούνται. Ακολουθεί μάχη, δύο Ισραηλινοί σκοτώνονται, μερικοί διαφεύγουν, εννιά πιάνονται ως όμηροι. Για να τους ελευθερώσουν, οι Παλαιστίνιοι ζητούν την απελευθέρωση 234 φυλακισμένων στο Ισραήλ και δύο Γερμανών βομβιστών. Η Ισραηλινή κυβέρνηση, υπό την Γκόλντα Μέιρ, αρνείται να διαπραγματευτεί. Οι Γερμανοί προσφέρουν χρήματα στους τρομοκράτες, οι οποίοι, σε ένδειξη αποφασιστικότητας, πετούν ένα πτώμα από το μπαλκόνι – το είχαν κρατήσει στο δωμάτιο για παραδειγματισμό των ομήρων.
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Μονάχου διακόπτονται προσωρινά. Το Ισραήλ αποχωρεί (απέμειναν εννιά μέλη εν ζωή), το ίδιο και η Αίγυπτος φοβούμενη αντίποινα. Αποχωρούν επίσης οι Φιλιππίνες, Αλγερία και πολλοί μεμονωμένοι αθλητές. Οι Αγώνες συνεχίζονται για πέντε μέρες ακόμα αλλά θα μείνουν στην ιστορία ως ο «Μαύρος Σεπτέμβρης» αλλά και το φιάσκο της Γερμανικής αστυνομίας στην επιχείρηση απελευθέρωσης των ομήρων.
Στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 1996 βόμβα εξερράγη στο Ολυμπιακό Πάρκο της Ατλάντα, με αποτέλεσμα δύο άτομα να χάσουν τη ζωή τους και πάνω από εκατό να τραυματιστούν. Κίνητρο του δράστη, που ήταν Αμερικάνος, ήταν η διαφωνία του με την εμπορευματοποίηση των Αγώνων.
Το κτύπημα στον Μαραθώνιο της Βοστώνης
Στις 15 Απριλίου 2013 σημειώθηκε βομβιστική επίθεση στον 117ο Μαραθώνιο της Βοστώνης, κοντά στη γραμμή τερματισμού, περίπου δύο ώρες μετά τον τερματισμό του πρώτου αθλητή. Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν, 264 τραυματίστηκαν. Πίσω από την επίθεση ήταν οι αδελφοί Τσανάεφ (Αμερικανοί υπήκοοι με Τσετσένικη καταγωγή). Δεν συνδέονται με κάποια οργάνωση, αλλά είχαν εμπνευστεί από τις επιθέσεις της Αλ Κάιντα. Ο Τζοχάρ, που ήταν τότε 20 χρόνων, συνελήφθη και βρίσκεται στη φυλακή ενώ ο αδελφός του Τεμερλάν, 27 χρόνων, έπεσε νεκρός κατά την επιχείρηση σύλληψης, τέσσερις μέρες μετά την επίθεση.
Τρόμος στο λεωφορείο
Μια σχετικά άγνωστη αυτονομιστική οργάνωση στο εσωτερικό της Αγκόλα άνοιξε πυρ κατά του λεωφορείο της αποστολής του Τόγκο, τρεις μέρες πριν την έναρξη του Κόπα Άφρικα του 2010. Σκοτώθηκαν ο οδηγός, ο βοηθός προπονητή και ο υπεύθυνος Τύπου, άλλοι τραυματίστηκαν, με αποτέλεσμα το Τόγκο να αποσυρθεί από τη διοργάνωση.