ΑΕΛ: Παραιτείται ο Σοφοκλέους (ανατομία μιας καθίζησης)

Πρόθεση παραίτησης εκφράζουν στο στενό τους περιβάλλον οι Ανδρέας Σοφοκλέους και Αντρέας Γιάπας. 

Η επίθεση που δέχθηκε ο αντιπρόεδρος των «γαλαζοκιτρίνων» από μερίδα οπαδών της ΑΕΛ ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και φαίνεται πως αυτή τη φορά θα υπάρξουν διοικητικές εξελίξεις στην ομάδα της Λεμεσού.

 

Στις πρώτες έντεκα στροφές του τρέχοντος πρωταθλήματος η ΑΕΛ έχει τόσες ήττες (πέντε) όσες σε 36 αγωνιστικές την περίοδο 2013/14. Εξ ου και η ομάδα, που τότε είχε διεκδικήσει (και χάσει στο νήμα) το πρωτάθλημα, ευρίσκεται σήμερα ακριβώς πάνω από τη γραμμή του απευθείας υποβιβασμού.
Όταν μετά την ήττα με τον Άρη ο Σενεγαλέζος επιθετικός Μαμέ Νιάνγκ αναδείκνυε την αδυναμία συνεννόησης των πολυάριθμων νεοφερμένων και την παντελή απουσία ψυχολογίας κι αυτοπεποίθησης, έλεγε αλήθειες. Οδυνηρές, πικρές και… μισές.

Το δις εξαμαρτείν
Για τον αποστασιοποιημένο και ψύχραιμο παρατηρητή της μεγάλης εικόνας, η πιο αβίαστη διαπίστωση είναι πως τους περασμένους 18 μήνες ο σύλλογος της Λεμεσού έβγαλε τα μάτια του με τα ίδια του τα χέρια. Όχι μια φορά, αλλά δύο – όσες φορές δηλαδή διεκδίκησε τίτλους σε αυτό το διάστημα.
Ο τελικός πρωταθλήματος απέναντι στον ΑΠΟΕΛ τον Μάιο του 2014 διακόπηκε (κυρίως) ένεκα του αντικειμένου από την κερκίδα της ΑΕΛ που τραυμάτισε τον Κακά. Ο αντίστοιχος του κυπέλλου απέναντι στον ΑΠΟΕΛ τον περασμένο Μάιο διακόπηκε για 40 λεπτά εξαιτίας επεισοδίων και βανδαλισμών από τους φίλους του λεμεσιανού συλλόγου.
Πού θα ευρισκόταν σήμερα η ΑΕΛ, αν είχε κατακτήσει αυτούς τους τίτλους (και είχε παίξει ως πρωταθλήτρια στο Τσάμπιονς Λιγκ και ως κυπελλούχος στο Γιουρόπα Λιγκ), είναι απλή εικοτολογία. Τουναντίον, οι –αγωνιστικές και οικονομικές– συνέπειες αυτών των δύο διακοπών –και ηττών– είναι απτή πραγματικότητα.

 

Ανυπεράσπιστος και εκτεθειμένος
Η διοικητική αστάθεια και αβεβαιότητα (με την ευθύνη μοιρασμένη στον πρόεδρο Ανδρέα Σοφοκλέους και στους πολέμιούς του) προκάλεσε σημαντική αργοπορία στην οριστικοποίηση της παραμονής του Χριστάκη Χριστοφόρου, στην έναρξη της προετοιμασίας και στην ολοκλήρωση της μεταγραφικής δραστηριότητας, η οποία μάλιστα υπήρξε πολύ πιο έντονη απ’ ό,τι αρχικά υπολογιζόταν. Ότι ένεκα περιορισμένου χρόνου και ρευστού δεν έγιναν οι καλύτερες δυνατές επιλογές είναι πλέον ηλίου φαεινότερο. Η μη αναπλήρωση (αποδεσμευθέντων) παικτών-προσωπικοτήτων επίσης.
 

Η επίσημη ΑΕΛ (οφείλει ν’ αναγνωρίσει ότι) απέτυχε να επικοινωνήσει αποτελεσματικά στον κόσμο της τόσο τον απαιτούμενο χρόνο για τη σφυρηλάτησή της σε συμπαγές σύνολο όσο και το πραγματικό ταβάνι των δυνατοτήτων της. Η κατάκτηση του σούπερ καπ εμπλούτισε την τροπαιοθήκη, αλλά έριξε στάχτη στα μάτια, αποπροσανατόλισε και ανέβασε υπερβολικά τον πήχη προσδοκιών και απαιτήσεων.
Όταν δε αυτό αποδείχθηκε –με τις εμφανίσεις και τα αποτελέσματα στο ξεκίνημα του πρωταθλήματος–, η τελούσα υπό αμφισβήτηση διοίκηση δεν ύψωσε ασπίδα προστασίας στον προπονητή, ο οποίος ωστόσο έμεινε πολύ πιο εκτεθειμένος και ξεκρέμαστος από την εικόνα και την απόδοση των ποδοσφαιριστών του. Εξ ου και η παραίτησή του κατέστη μονόδρομος.

 

Τι χρειάζεται ο Χάβος
Όπως αποδείχθηκε η αποχώρηση Χριστοφόρου δεν έλυσε μονομιάς όλα τα προβλήματα. Και όπως φαίνεται ούτε η έλευση του Μάκη Χάβου έχει τέτοιο αποτέλεσμα. Αφ’ ενός, επειδή ο 46χρονος είναι προπονητής (και όχι… Μεσσίας), αφ’ ετέρου επειδή οι νυν παθογένειες της ΑΕΛ είναι βαθιές και δεν γιατρεύονται με μια σειρά καλών αποτελεσμάτων.
Στην ΑΕΛ, τουλάχιστον ως τη χειμερινή μεταγραφική περίοδο, ο 46χρονος Μακεδόνας θα κριθεί περισσότερο ως ψυχολόγος και διαχειριστής κρίσεων και ανθρώπινου δυναμικού παρά ως προπονητής, αφού παραλαμβάνει μια ομάδα μη στελεχωμένη και μη προετοιμασμένη από τον ίδιο. Για να πετύχει, χρειάζεται ό,τι δεν είχε ο προκάτοχός του: έμπρακτη στήριξη από τη διοίκηση, συνειδητοποίηση εκ μέρους του κόσμου των δυνατοτήτων και των επιδιώξεων της ομάδας και –αναπόφευκτα– απο
τελέσματα. Σε διαφορετική περίπτωση, η περιδίνηση της ΑΕΛ προς τον βυθό της βαθμολογίας θα γίνει πιο γρήγορη και σαφώς πιο επικίνδυνη.
 

ΤΟ ΤΡΕΝΟ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΦΥΓΗΣ
Τα δύο περασμένα καλοκαίρια η ΑΕΛ αποχαιρέτησε οκτώ ποδοσφαιριστές από το ρόστερ που το 2012 τής είχε χαρίσει το πρωτάθλημα. Από εκείνη την ομάδα έχουν «επιβιώσει» μόνο οι Ματίας Ντεγκρά και Μάρκο Αϊρόσα.

Καλοκαίρι 2014
Έντβιν Οουόν
Κρίστης Θεοφίλου
Ντεντέ
Ζορζ Μοντέιρο

Καλοκαίρι 2015
Καρλίτος
Εντμάρ
Μάριος Νικολάου
Λουτσιάνο Μπεμπέ
  
 
 

Δειτε Επισης

Αμφίρροπες αναμετρήσεις το Σάββατο στο πλαίσιο της 11ης αγωνιστικής
Χωρίς τον πρώτο του σκόρερ στην Πάφο ο ΑΠΟΕΛ-Χάνει και ευρωπαϊκά ο Ελ Αραμπί
Αιχμές ΑΠΟΕΛ κατά Παπασταύρου-«Τρεισήμισι χρόνια τι έκανε, δεν τον ακούσαμε να μας πει κάτι»
Οι ματσάρες του κυπριακού πρωταθλήματος με €1 ΔΩΡΕΑΝ Στοίχημα στη Fonbet
Αναμετρήσεις φωτιά για την 11η αγωνιστική της Cyprus League
Β' Κατηγορία Κύπρου: Σέντρα στην 9η αγωνιστική στο «Μακάρειο»!
Στα «κυανόλευκα» ο Φίλιπ Κουν
«Χρειάζονται αλλαγές στη δομή της ΚΟΠ για να διασφαλίζεται η ίση μεταχείριση των ομάδων»
«Δεν θα σταματήσω να εργάζομαι για την κάθαρση της διαιτησίας και την απομάκρυνση των κομπλεξικών»
Στις 13 Δεκεμβρίου μαθαίνει αντιπάλους η Εθνική για προκριματικά Μουντιάλ 2026