Η καταιγιστική Μπάγερν Μονάχου του Γκουαρδιόλα

Μέσα στον αγώνα με τον Ολυμπιακό άλλαξε τρία συστήματα αλλά η φιλοσοφία παραμένει η ίδια με το μεγάλο ποσοστό κατοχής και τις πολλές πάσες. Ο Γκουαρδιόλα έχει καταφέρει να συνθέσει ένα σύνολο με τις καλύτερες τεχνικές του προσαρμοσμένες στο εκπληκτικό σύνολο της Μπάγερν.

Οι πολλές πάσες εγγυώνται τον έλεγχο του παιχνιδιού

Σε πρωτάθλημα και Champions League η Μπάγερν Μονάχου διαλύει οποιαδήποτε άμυνα βρει στο δρόμο της. Είτε είναι της Ντόρτμουντ στο "Klassiker" που την φιλοδώρησε με 5 γκολ είτε είναι της Άρσεναλ που της έβαλε τον ίδιο αριθμό γκολ.

Η μόνη σταθερά από την πρώτη μέρα που ο Γκουαρδιόλα ανέλαβε τα ηνία της Μπάγερν είναι τα ασύλληπτα ποσοστά κατοχής της μπάλας και φυσικά ο ασύγκριτος αριθμός επιτυχημένων πασών.

Bundesliga

1. Μπάγερν Μονάχου
: 89% επιτυχία στις πάσες (8.318), 59% κατοχή

2. Μπορούσια Ντόρτμουντ: 84% επιτυχία στις πάσες (6.474), 57% κατοχή

3. Γκλάντμπαχ: 83% επιτυχία στις πάσες (5.858), 53% κατοχή

Champions League

1. Μπάγερν Μονάχου
: 91% επιτυχία στις πάσες (3.210), 65% κατοχή

2. Παρί Σεν-Ζερμέν: 91% επιτυχία στις πάσες (2.466), 59% κατοχή

3. Μπαρτσελόνα: 88% επιτυχία στις πάσες (3.184), 64% κατοχή

Ο τρόπος που επιτίθενται οι Βαυαροί

Η κατοχή της μπάλας που της εγγυάται τον έλεγχο του παιχνιδιού φαίνεται και στις επιθέσεις που εκδηλώνει. Εκτός από τον επιθετικό "βομβαρδισμό" η άμυνά της είναι πολύ δυνατή. Οι αριθμοί στην συγκεκριμένη περίπτωση λένε την αλήθεια.

Συγκεκριμένα στις δυο μεγάλες διοργανώσεις που συμμετέχει δέχεται συνολικά μόλις 6.5 σουτ ανά αγώνα ενώ κάνει σχεδόν 20 σουτ με τα μισά από αυτά να είναι στον στόχο.

Η δύναμη της Μπάγερν, όσο παράξενο κι αν ακούγεται αν αναλογιστούμε τους παίκτες που αποτελούν την επιθετική της γραμμή, είναι το κέντρο. Η μπάλα παίζεται στο 46% στο κέντρο της ομάδας, στην άμυνα το ποσοστό αυτό αγγίζει το 19% ενώ στο επιθετικό κομμάτι το 34%.

Τα συστήματα-εμπνεύσεις του Γκουαρδιόλα

Οι παίκτες-εργαλεία που έχει στα χέρια του ο Γκουαρδιόλα του επιτρέπουν να αλλάζει διατάξεις ανάλογα με τις απαιτήσεις του αγώνα. Αποκορύφωμα της μαεστρίας του Καταλανού είναι το σύστημα που παρέταξε στην αναμέτρηση με τον Ολυμπιακό για το Champions League. Στα χαρτιά φαινόταν πως ήταν 4-1-4-1 αλλά κατά τη διάρκεια του αγώνα έγινε από 4-1-5 μέχρι και 4-6-0 όταν αποχώρησε ο Λεβαντόφσκι.

Μπάγερν Μονάχου - Βόλφσμπουργκ (22/9) 5-1  
 
 
Με 90% επιτυχία στις πάσες και 63% κατοχή είναι δύσκολο να χάσεις. Έβγαινε στην επίθεση κυρίως από τα πλάγια και οι ευκαιρίες που δημιούργησε ήταν ανάλογες της κατοχής της μπάλας. Έκανε 18 σουτ ενώ 12 από αυτά ήταν στον στόχο.

Η Βόλφσμπουργκ τόλμησε να προηγηθεί με 1-0 στο ημίχρονο. Ο Γκουαρδιόλα αποφάσισε να ρίξει στη μάχη τον Λεβαντόφσκι ο οποίος ανάγκασε τον Μπενάλιο να μαζέψει τη μπάλα από τα δίχτυα  του πέντε φορές.
 
 
 
Μάιντζ - Μπάγερν Μονάχου (26/9) 0-3
 
 
Έκανε τη Μάιντζ φύλλο και φτερό με τη ταχύτητά της από τα άκρα αλλά και με το ταλέντο ορισμένων παικτών. Δεν χρειάζονται σχόλια για την κατοχή της μπάλας (70%) ούτε για τις πάσες, το ποσοστό των οποίων έφτασε το 90%. Δημιούργησαν 17 τελικές προσπάθειες με τις 9 εξ' αυτών να είναι στον στόχο. Ο τρομερός Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι σκόραρε δις ενώ ο Κομάν έβαλε το τρίτο γκολ.
 
 
Άρσεναλ - Μπάγερν Μονάχου (20/10) 2-0
 
 
Πρώτη φορά που ο Γκουαρδιόλα χρησιμοποιεί το 4-1-4-1 θέλοντας να χτυπήσει στις αντεπιθέσεις. Σφυροκοπούσε την άμυνα από όλες τις μεριές αλλά δεν κατάφερε να σκοράρει. Είχε τη μπάλα μόνιμα στα πόδια της με 73% κατοχή και για ακόμα μια φορά το ποσοστό των επιτυχημένων πασών ήταν στο 90%.

Τα 20 σουτ που επιχείρησε δεν είχαν αντίκρισμα καθώς είχε μόνο 6 σουτ στον στόχο έναντι 8 (από τα 13 συνολικά) της Άρσεναλ.
 

Δειτε Επισης

Μπαρτσελόνα: Οι ειδικές εξετάσεις για την αναγέννηση του Πέδρι και το πλάνο για τους συνεχόμενους τραυματισμούς
Champions League: Μπαρτσελόνα και Άρσεναλ μπαίνουν στον... χορό των «αστεριών»
«Σφαγή» σε Μπέργκαμο και ματσάρα στη Μαδρίτη στο φινάλε της 1ης αγωνιστικής του νέου Champions League
Τέλος ο Ντε Ρόσι από τη Ρόμα-Στη θέση του ο Γιούριτς
Κέιν, Μπαμπέ και Γιλντίζ τα πρόσωπα της πρεμιέρας του Champions League
Champions League: Γιατί Μάντσεστερ Σίτι και Τζιρόνα μπορούν να παίζουν μαζί στη διοργάνωση
Πέθανε ο Τοτό Σκιλάτσι
Απολύθηκε ο θρύλος της Ρόμα, Ντανιέλε Ντε Ρόσι
Champions League: Ρεβάνς τελικού για Σίτι και Ίντερ, «δοκιμασία» για την Παρί Σεν Ζερμέν
Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ-Μπάρνσλεϊ 7-0: Με... περίπατο στους «16» του League Cup