Ρ.Φερνάντες: «Επιστρέφω στην Πορτογαλία»

Οι ποδοσφαιριστές που χαίρουν εκτίμησης ανάμεσα στους φιλάθλους όλων των ομάδων στην Κύπρο, δεν είναι περισσότεροι από τα δάκτυλα τους ενός χεριού. Και ο Ρικάρντο Φερνάντες είναι ανάμεσά τους. Δέκα χρόνια μετά που πάτησε το πόδι του στην Κύπρο, ο «Ρίκι» όχι μόνο καταλαβαίνει ελληνικά, αλλά διαβάζει και εφημερίδα. «Προτιμάω να μην μιλήσουμε στα ελληνικά, διότι δεν νιώθω τόσο άνετα» λέει.
 
- Ο κόσμος που σε βλέπει να διαβάζεις εφημερίδα, κοιτάει περίεργα;
Πολλοί νομίζουν ότι κοιτάω τις φωτογραφίες, όμως διαβάζω κάθε μέρα τον Τύπο, ιστοσελίδες στο σπίτι και εφημερίδες στην καφετέρια.

- Είχες δασκάλα ελληνικών;
Μόνος μου έμαθα. Ήταν βοηθητικοί οι υπότιτλοι στα έργα.

- Είσαι δέκα χρόνια εδώ. Θα μείνεις στην Κύπρο;
Όχι, το καλοκαίρι γυρνάω στην Πορτογαλία, στο Γκιμαράες. Εγώ και η οικογένεια μου (σ.σ. έχει τρία παιδιά) είμαστε ευτυχείς εδώ, όμως μετά από τόσα χρόνια μακριά από τους δικούς μας, έφτασε η ώρα του επαναπατρισμού.

- Τον Απρίλιο γίνεσαι 38. Θα συνεχίσεις να παίζεις ποδόσφαιρο;
Δεν ξέρω. Αναλόγως των επιλογών που θα ‘χω.

- Θέλεις να κρατήσεις μια επαγγελματική σύνδεση με την Κύπρο, ως σκάουτερ, ή ατζέντης ίσως;
Η σύνδεσή με την Κύπρο δεν θα τερματιστεί. Έχω αληθινούς φίλους εδώ. Ακόμα και αν δεν υπάρχει επαγγελματική σχέση, σίγουρα θα έρχομαι για διακοπές.

- Ίσως ήσουν χρήσιμος ως σύνδεσμος Κυπριακών ομάδων στην Πορτογαλία…
Αν υπάρχει πρόταση, θα την σκεφτώ. Πιστεύω ότι μπορώ να το κάνω. Σίγουρα θέλω να μείνω στο ποδόσφαιρο και μετά που θα κρεμάσω τα παπούτσια.

- Θα ασχοληθείς με την προπονητική;
Πιθανόν. Με το νέο έτος ίσως ξεκινήσω μαθήματα του UEFA B (σ.σ. παίκτες με πάνω από πέντε χρόνια καριέρα στην Α’ Κατηγορία παρακάμπτουν το UEFA C).

- Είναι πιο εύκολο να εξελιχθείς προπονητικά στην Πορτογαλία;
Σίγουρα. Η Κύπρος είναι μικρή αγορά, λίγες επιλογές, περιορισμένες δυνατότητες να πας στο εξωτερικό. Στην Πορτογαλία μπορώ να ξεκινήσω από χαμηλά, αλλά αν όλα παν καλά είναι πιο εύκολο να ανελιχθείς εντός της χώρας και να δουλέψεις στην Ευρώπη.

- Η αλήθεια είναι ότι ο Μουρίνιο άλλαξε το στάτους το Πορτογάλου προπονητή...
Συμφωνώ απόλυτα, ο Μουρίνιο άλλαξε την εικόνα του Πορτογάλου προπονητή και των προπονητών γενικά. Οι Πορτογάλοι έμαθαν από τον Μουρίνιο, έστω και αν δεν ακολουθούν το ίδιο στυλ. Σήμερα αν ξεχωρίσουμε τους 50 καλύτερους στον κόσμο, ίσως δέκα να είναι Πορτογάλοι.

- Τι άποψη έχεις για τον Μουρίνιο;
Όταν ήταν προπονητής μου, ήταν ο καλύτερος στον κόσμο. Νομίζω τα τελευταία 5-6 χρόνια άλλαξε το στυλ του και προσπάθησε να προσαρμοστεί στο ποδόσφαιρο που έπρεπε να παίξει, αναλόγως την ομάδα που ήταν, απλά για να κερδίσει.

- Άρα το καλύτερο του ποδόσφαιρο το παρουσίασε με την Πόρτο;
Ναι, με διαφορά. Τον πρώτο χρόνο, όταν πήρε το Κύπελλο UEFA (2002-03). Δεν έχω δει άλλη ομάδα του Μουρίνιο να παίζει έτσι.
 

«Είμαι ΑΠΟΕΛ»
- Πως μπορείς να παίζεις σε ψηλό επίπεδο μέχρι τα 38;
Δεν μπορώ να πω ότι ήμουν ο καλύτερος επαγγελματίας στην καριέρα μου. Έβγαινα για ένα ποτό με φίλους, καπνίζω. Το πιο σημαντικό δεν είναι να κοιμάσαι στις 9 το βράδυ, αλλά η θέληση και η δύναμη να βρίσκεις κίνητρο να πηγαίνεις προπόνηση. Το  πόσο αγαπάς αυτό που κάνεις.

- Ίσως και το ταλέντο;
Ναι, πιστεύω ότι ένας πιο ταλαντούχος ποδοσφαιριστής μπορεί να παίξει πιο πολλά χρόνια. Το ταλέντο θα σε συνοδεύει για πάντα, ενώ η φυσική κατάσταση κάποια στιγμή θα σε αφήσει.

- Είσαι ικανοποιημένος με όσα πέτυχες στην καριέρα σου ή μπορούσες να έχεις κάνει κάτι καλύτερο;
Είμαι σίγουρος ότι μπορούσα να κάνω καλύτερες επιλογές αν δεν λειτουργούσα συναισθηματικά. Έχασα πολλά, οικονομικά - αν και αυτό δεν ήταν ποτέ το σημαντικότερο κριτήριο- και αγωνιστικά.

- Ήταν αποφάσεις που πήρες και ενώ ήσουν στην Κύπρο;
Ναι, το 2009 έλυσα το συμβόλαιο μου με την Ανόρθωση διότι πίστεψα ότι θα πήγαινα στον ΑΠΟΕΛ. Είχαμε συμφωνήσει. Ήθελα τόσο πολύ να πάω, που άφησα το συμβόλαιο χωρίς να ρωτήσω κανέναν, ούτε καν την οικογένεια μου. Την επόμενη μέρα η συμφωνία με τον ΑΠΟΕΛ δεν υπήρχε! Έχασα τη γη κάτω από τα πόδια μου. Από εκείνο το σημείο η καριέρα μου ξεκίνησε να πηγαίνει πίσω. Πήγα στην ΑΕΛ αλλά δεν μπορούσα να μείνω στην Κύπρο μετά απ’ αυτό. Πήγα στο Ισραήλ, γύρισα στην Ουκρανία, μετά Ελλάδα.

- Πληγώθηκες από τον ΑΠΟΕΛ;
Όχι. Σίγουρα δεν είναι ευχάριστο που τρεις φορές με προσέγγισαν να γυρίσω και τελικά έκαναν πίσω. Αυτό που με ενόχλησε ήταν ότι εκείνοι με έπαιρναν τηλέφωνο, όχι εγώ. Όμως, ΑΠΟΕΛ είναι ο κόσμος, όχι κάποιος που χειρίζεται μια υπόθεση τη δεδομένη στιγμή. Ακόμα και όταν πήγα στην Ομόνοια, κάποιοι δεν το είδαν θετικά, όμως η σχέση μου με τον κόσμο του ΑΠΟΕΛ δεν άλλαξε. Το ζω καθημερινά.

- Τώρα που θα πας στην Πορτογαλία και θα σε ρωτούν με ποια ομάδα είσαι στην Κύπρο, ποια θα λες;
ΑΠΟΕΛ. Πάντα ήμουν ΑΠΟΕΛ, αλλά είμαι επαγγελματίας, δεν μπορούσα να το λέω. Και δεν το λέω διότι θέλω να δουλέψω στον ΑΠΟΕΛ. Τώρα το έχω αποφασίσει, γυρνάω στην  Πορτογαλία.

- Μετάνιωσες που άφησες τον ΑΠΟΕΛ για να πας στην Ουκρανία;
Όχι διότι νομίζω ήταν κάτι που ήθελε και ο ΑΠΟΕΛ που διένυε τότε μια πολύ δύσκολη περίοδο, είχε 2-3 μισθούς καθυστερημένους και χρειαζόταν τα χρήματα, έστω και αν δεν ήταν πολλά.
 
- Ήταν λάθος η Ομόνοια;
Πήγα στην Ομόνοια για να παίξουμε στα πλέι οφ, για το πρωτάθλημα. Το πίστευα. Αλλά σε δύο μήνες άλλαξε το Διοικητικό Συμβούλιο και δύο προπονητές.

- Ακόμα οδηγείς γρήγορα;
Τον τελευταίο χρόνο πρέπει να είχα λιγότερα πρόστιμα απ’ ότι πριν.

- Δεν έτυχε αστυνομικοί να σου χαρίζουν το πρόστιμο επειδή είσαι ο Φερνάντες;
Γινόταν αυτό, παλιά όμως.

- Για το γκολ – σκορπιός με τη Δόξα, πήρες κάποιος διεθνές βραβείο τελικά;
Όχι, μόνο εδώ στην Κύπρο. Η αξία του γκολ δεν εκτιμήθηκε τόσο πολύ διότι μπήκε στην Κύπρο.

 

Η  Δόξα, ο «Καραβίδας» και τα μπάρμπεκιου
- Πως μια μικρή ομάδα όπως η Δόξα, χωρίς κόσμο, μένει τόσα χρόνια στην α’ κατηγορία και σχετικά εύκολα;
Είμαστε οικογένεια. Δεν έχουμε κόσμο, δεν έχουμε στήριξη, αλλά δεν  έχουμε και  πίεση. Είναι οι παίκτες, οι προπονητές, ο πρόεδρος και οι 5-10 άνθρωποι από την Κατωκοπιά. Αυτοί μας βοηθούν, ό,τι χρειαστούμε. Αυτό είναι η Δόξα.

- Στο οικογενειακό κλίμα κλειδί είναι ο πρόεδρος;
Στην Κύπρο όλες οι ομάδες προσπαθούν να το πετύχουν αυτό. Αλλά ο «Καραβίδας» τα καταφέρνει καλύτερα διότι είναι ψήστης.

- Ψήνει καλά;
Ορισμένες φορές. Εξαρτάται από το τι ψήνει. Αλλά του αρέσει το μπάρμπεκιου, η διαδικασία, η προετοιμασία. Το απολαμβάνει!

- Πόσο συχνά δηλαδή έχετε μπάρμπεκιου;
Μια φορά τη βδομάδα, διότι αν δεν ψήνει ο «Καραβίδας», ψήνει ο Λεάντρο Σίλβα.

- Στη Δόξα παίζεις για τον «Καραβίδα»;
Είναι ο άνθρωπος που με έφερε στην Κύπρο και ήταν πάντα δίπλα μου, ακόμα και σε μεταγραφές που δεν τις έκανε αυτός. Σίγουρα είμαι γι αυτόν στη Δόξα. Ακόμα και η γυναίκα του μου έλεγε να μην παίξω στη Δόξα. Στην αρχή ήμουν αμετάπειστος, αλλά με πίεζε. Ε μετά δεν είχα και πολλές επιλογές.



 
 
 

Δειτε Επισης

Παναθηναϊκός: Ο Λίλο χάρισε τη νίκη στην Αλβανία με απόκρουση πέναλτι στο φινάλε
Ανακοίνωσε Kecskés η ΑΕΛ
Επίσημη η μεταγραφή Pizzi στον ΑΠΟΕΛ
Έξαλλος ο Νεοφυτίδης με τον Ροναλντίνιο -«Να αποκλειστεί από όλες τις διοργανώσεις των UEFA και FIFA»
Χαμόγελα από το νικηφόρο ξεκίνημα της Κύπρου-Το μήνυμα της ΚΟΠ ενόψει της δύσκολης συνέχειας
Φιλική νίκη της Εθνικής Ελπίδων επί της Λευκορωσίας με 2-1
Νίκη της Κύπρου σε επίσημη διοργάνωση έπειτα από πέντε χρόνια-«Δεν χρειάζεται να πετάμε στα σύννεφα»
Απίστευτη καταγγελία Νεοφυτίδη-«Κήρυξαν λιποτάκτη τον Τζούλιου»
Η Εθνική Ελπίδων αντιμετωπίζει σε φιλικό τη Λευκορωσία
Η Εθνική Ανδρών στο ποδόσφαιρο αντιμετωπίζει την Λιθουανία για το Nations League