Ανόρθωση: Ανατομία των αλλαγών του Πάους

Η εμφάνιση στην Πάφο ήταν απλώς η αφορμή. Αφορμή, διότι η συζήτηση για τις παρεμβάσεις του Άντρε Πάους στο παιχνίδι της Ανόρθωσης, ιδίως όταν αυτό τυγχάνει να στραβώνει, κρατά από την περασμένη περίοδο. Από τότε υπήρχε κριτική, μουρμούρα και γκρίνια για την ποσότητα, την ποιότητα, ακόμη και το χρονικό σημείο των αλλαγών του Ολλανδού προπονητή, ωστόσο το σχετικά αβαθές ρόστερ και ο αποκλεισμός του Πάους από το μεταγραφικό σχεδιασμό μετρίαζαν σε σημαντικό βαθμό την έκφραση παραπόνων για την εκ μέρους του διαχείριση των αγωνιστικών δεδομένων και του έμψυχου υλικού.
Στην τρέχουσα περίοδο, ωστόσο, τα συγκεκριμένα άλλοθι δεν ισχύουν και η εικόνα της ομάδας την περασμένη περίοδο έχει γεννήσει δικαιολογημένα προσδοκίες και απαιτήσεις για ακόμη περισσότερα πράγματα αυτή τη χρονιά. Στον 50χρονο προπονητή χρεώνεται πως δεν αξιοποιεί πλήρως το ρόστερ και είτε αδυνατεί είτε αργεί υπερβολικά να επηρεάσει τη ροή μιας αναμέτρησης. Τι ισχύει και τι όχι από τα προαναφερθέντα; Είναι αμβλυμμένα τα αντανακλαστικά του Πάους ή μήπως τα φαινόμενα απατούν;
 
Δέκα αναξιοποίητες αλλαγές
Στα μέσα του περασμένου Φεβρουαρίου η επιλογή του Ολλανδού να βγάλει το εκτός έδρας παιχνίδι με τον Εθνικό Άχνας (0-0) δίχως αλλαγή είχε ρίξει μπόλικο νερό στο μύλο της αμφισβήτησής του. Επί συνόλου 40 αναμετρήσεων πρωταθλήματος, ωστόσο, τεκμαίρεται πως ο τεχνικός της Ανόρθωσης δεν φείδεται αλλαγών: από τις 120 διαθέσιμες έχει χρησιμοποιήσει τις 110 (ποσοστό 92%).
Πλην του προαναφερθέντος αγώνα στο «Δασάκι» ο Πάους δεν εξάντλησε το αποθεματικό των αλλαγών του σε άλλα έξι παιχνίδια: στο ΑΠΟΕΛ - Ανόρθωση 1-0 (7.3) προχώρησε μόνο σε μια διορθωτική κίνηση στο αρχικό σχήμα του, ενώ στα Ανόρθωση-ΑΠΟΕΛ 0-1 (5.12), ΑΕΚ - Ανόρθωση 1-0 (21.12), Απόλλων - Ανόρθωση 2-0 (28.02), Ανόρθωση - Ομόνοια 1-3 (21.3) και Ανόρθωση - ΑΠΟΕΛ 3-3 (25.4) προχώρησε σε δύο αλλαγές.
Οι αμφισβητίες-επικριτές του Πάους υπογραμμίζουν ότι σε αυτά τα επτά παιχνίδια η «Κυρία» έχει αρνητικότατο απολογισμό (δύο ισοπαλίες και πέντε ήττες) και η απουσία νίκης τους δίνει πάτημα να ισχυρίζονται πως «σύμπτωση επαναλαμβανόμενη παύει να είναι τέτοια».
 
Στο φινάλε οι μισές αλλαγές
Μια δεύτερη μομφή προς τον Ολλανδό είναι το χρονικό σημείο υλοποίησης των αλλαγών. Ούτε αυτή φαίνεται σε μια πρώτη ανάγνωση να στερείται βάσης. Από τις 110 αλλαγές του στο πρωτάθλημα οι 11 (10%) έχουν γίνει στο διάστημα 46’-60’, οι 41 (37%) στο διάστημα 61’-75’, οι 50 (45%) στο διάστημα 76’-90’) και 8 (7%) στις καθυστερήσεις.
Απόρροια αυτής της κατανομής είναι η Ανόρθωση να έχει πάρει επί Πάους μόλις οκτώ γκολ από νεοεισελθόντες ποδοσφαιριστές της και από αυτά μόνον τα δύο (του Ανδρέα Μακρή στο 2-1 επί της Δόξας και του Θύμιου Κουλούρη στο 2-1 επί της Πάφου) έκριναν αποτέλεσμα υπέρ της «Κυρίας». Ο πιο αποδοτικός τζόκερ του Ολλανδού προπονητή είναι ο Ανδρέας Αβραάμ (4 γκολ), ενώ πλην των Μακρή και Κουλούρη από ένα τέρμα ερχόμενοι από τον πάγκο έχουν πιστωθεί οι Γκονσάλβες και Σβεσλέν.
 
Οι δύο όψεις
Προδίδουν τα προαναφερθέντα έλλειψη εναλλακτικού σχεδίου και περιορισμένη ικανότητα αλλαγής της ροής ενός αγώνα; Δεδομένων των διαφορετικών συνθηκών κάθε αγώνα και των μεταβολών στο ρόστερ της Ανόρθωσης στη διάρκεια του καλοκαιριού, είναι μάλλον πρόωρο και παρακινδυνευμένο να γίνει λόγος για οριστικά πορίσματα.
Ασφαλώς η τάση για διορθωτικές κινήσεις στα τελευταία στάδια ενός αγώνα είναι ευδιάκριτη, όμως αυτή μπορεί να ερμηνευθεί και ως συνειδητή στάση κι επιλογή ενός προπονητή που πιστεύει πολύ στην προετοιμασία του για ένα παιχνίδι και δεν παρεκκλίνει εύκολα από το αρχικό πλάνο του δίνοντας χρόνο στους ποδοσφαιριστές του να το εφαρμόσουν.
Προφανώς αυτή είναι μια στάση και μια επιλογή που δεν τον δικαιώνει πάντοτε. Η έκβαση ενός αγώνα, άλλωστε, είναι συνάρτηση πολλών παραγόντων, ορισμένοι εκ των οποίων αστάθμητοι. Επιπροσθέτως η Ανόρθωση είναι μια ομάδα με σημαντικά αλλαγμένο κορμό (επτά από τους δέκα νεοφερμένους της έχουν παίξει βασικοί σε περισσότερα από τα μισά παιχνίδια της περιόδου), ευρίσκεται ακόμη στη διαδικασία αποσαφήνισης των ρόλων κι αποκρυστάλλωσης της φιλοσοφίας της. Και, σε τελική ανάλυση, είναι παράδοξο να υπάρχει γκρίνια για τον Πάους τόσο στο ξεκίνημα της περασμένης περιόδου, επειδή στις εννέα πρώτες αγωνιστικές η ομάδα είχε τέσσερις ήττες και 13 βαθμούς (παρά τις κατά γενική παραδοχή πολύ καλές εμφανίσεις της), όσο και στο ξεκίνημα της τρέχουσας, επειδή οι εμφανίσεις δεν συνάδουν με τις απαιτήσεις, αλλά η ομάδα είναι αήττητη στο γήπεδο και με χαμένο στα χαρτιά παιχνίδι έχει συγκεντρώσει 20 βαθμούς.
 

Δειτε Επισης

Ονειρικό ντεμπούτο με γκολ στη Serie A για τον Ζανό Σάββα
Τιμήθηκε από τη Νέα Σαλαμίνα ο Κίσσας-Αποχώρησε από το γήπεδο με δάκρυα (pics)
Συνεχάρη τον Σα Πίντο για την κατάκτηση του πρωταθλήματος ο Λουίς Φίγκο
Σα Πίντο: Έχουμε μία θέση στην ιστορία του ΑΠΟΕΛ
Στην έξοδο από τον ΑΠΟΕΛ ο Σα Πίντο-Εξετάζεται η περίπτωση Γκαγιέγο
Έσβησε οπαδός καθώς παρακολουθούσε το ΑΠΟΕΛ-ΑΕΚ έξω από την Αρένα
Ο αποχαιρετισμός του ΑΠΟΕΛ στον Κρέσπο-«Παίκτης μεγάλης ικανότητας σε ποιότητα όσο και ηγεσία»
ΒΙΝΤΕΟ: Συγκινητική κίνηση γεμάτη σεβασμό με δύο οπαδούς του ΑΠΟΕΛ να παρηγορούν τον Μιλίτσεβιτς
ΑΠΟΕΛ για Εφραίμ-«Αποχαιρέτησε το ποδόσφαιρο όπως του άξιζε, ως πρωταθλητής»
Η πρώτη αντίδραση της ΑΕΚ μετά την απώλεια του πρωταθλήματος-«Χάσαμε ακόμα μια φορά στα σημεία»