Έρχονται χρόνια δύσκολα

Ένα βήμα πριν από το οριστικό κλείσιμο του κύκλου, τον οποίο άνοιξε το 2008 –με την παρθενική είσοδο σε ομίλους ευρωπαϊκής διοργάνωσης– η Ανόρθωση, ευρίσκεται το κυπριακό ποδόσφαιρο. Η εντός έδρας ήττα του ΑΠΟΕΛ από τη Σπάρτα Πράγας σηματοδότησε την ολοκλήρωση της εφετινής πορείας των εκπροσώπων μας στις διοργανώσεις της UEFA με συγκομιδή 3.000 βαθμών, η οποία είναι η δεύτερη χειρότερη την τρέχουσα πενταετία (σ.σ. 2.750 βαθμοί την περίοδο 2013/14).
Η Κύπρος θα ολοκληρώσει πιθανότατα τη σεζόν στη 19η θέση της βαθμολογίας της UEFA, αφού Νορβηγία και Δανία έχουν μεν ακόμη εκπροσώπους στην Ευρώπη, αλλά δύσκολα θα συλλέξουν τους απαραίτητους για προσπέρασμα βαθμούς, καθώς στους 32 του Γιουρόπα Λιγκ η μεν Μόλντε κληρώθηκε με την –κάτοχο του τροπαίου– Σεβίλλη, η δε Μίντγιλαντ με τη Μάντσεστερ Γ. Εδώ εξαντλούνται τα (όποια) καλά νέα.

Τελευταία ζαριά
Με την αφαίρεση το ερχόμενο καλοκαίρι της συγκομιδής της περιόδου 2011/12 (9.125 βαθμοί, κυρίως χάρη στην πορεία του ΑΠΟΕΛ ως τα προημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ) η Κύπρος θα οπισθοχωρήσει στην 25η θέση, από την οποία θα ρίξει –την ευρωπαϊκή σεζόν 2016/17– την τελευταία ζαριά της, για να αποφύγει την επιστροφή στην ποδοσφαιρική ανυποληψία.
Από τη 14η θέση το καλοκαίρι του 2013 και την πενταπλή εκπροσώπηση το 2014 (πρωταθλητής και δευτεραθλητής στον γ’ προκριματικό του Τσάμπιονς Λιγκ, κυπελλούχος στα πλέι οφ του Γιουρόπα Λιγκ, τρίτος της βαθμολογίας στον γ’ προκριματικό και τέταρτος στον β’ προκριματικό), η χώρα κινδυνεύει να πέσει εν όψει της περιόδου 2017/18 κάτω από την 23η θέση, οπότε ο μεν πρωταθλητής θα εκκινεί από τον β’ προκριματικό του Τσάμπιονς Λιγκ και οι τρεις εκπρόσωποί μας στο Γιουρόπα Λιγκ από τον α’ προκριματικό. Ό,τι ίσχυε δηλαδή και την περίοδο 2007/08, με τη διαφορά ότι υπήρχε ακόμη και το Κύπελλο Ιντερτότο…

Πώς και γιατί
Το πώς φτάσαμε ως εδώ είναι προφανές: από το 2012 και μετά, πρόωροι αποκλεισμοί (από ομάδες τύπου Αστάνα, Ζούλτε Βάρεγκεμ, Μάριμπορ, Νέφτσι Μπακού, Μπρόντμπι, Άστρα, Ερυθρός Αστέρας, Γκέφλε, Ντίλα Γκόρι, Καμπάλα) και φυματικές παρουσίες σε ομίλους κατέληξαν στον απολογισμό των 31 νικών, των 25 ισοπαλιών και των 46 ηττών. Πώς να μην επέλθει πισωγύρισμα;
Το γιατί φτάσαμε ως εδώ είναι εξίσου πρόδηλο: ερασιτεχνική και υπερφίαλη διαχείριση της επιτυχίας, έλλειψη οργάνωσης και προγραμματισμού, αδιαφορία για το διαρκώς μειούμενο ποιοτικό επίπεδο των εγχώριων διοργανώσεων.

Τι απαιτείται
Το τι είναι δέον γενέσθαι από ’δώ και στο εξής είναι εύκολο να απαντηθεί και δύσκολο να υλοποιηθεί: η Κύπρος χρειάζεται απαραίτητα μια πολύ καλή συγκομιδή την ερχόμενη περίοδο, αφού με το πέρας της (δηλαδή το καλοκαίρι του 2017) θα μας αφαιρεθούν και οι 4.000 βαθμοί της περιόδου 2012/13, οι οποίοι επί του παρόντος συνιστούν τη δεύτερη καλύτερη συγκομιδή της δεκαετίας.
Από το προσεχές καλοκαίρι, συνεπώς, και για τουλάχιστον μία τριετία, η χώρα μας θα χρειάζεται τουλάχιστον 4.000 βαθμούς, προκειμένου σε πρώτη φάση ν’ αποτρέψει περαιτέρω υποχώρησή της και να σταθεροποιήσει τη θέση της. Αν ακολούθως θα έχει θέσει τις βάσεις για εκ νέου βαθμολογική αναρρίχησή της, εξαρτάται από τον βαθμό στον οποίο το νυν πάθημα θα γίνει μάθημα.

 

Δειτε Επισης

H Oμόνοια επικράτησε της ΑΕΚ με 1-0
«Δεν θα ανεχθούμε να τιμωρηθεί ξανά ο Απόλλωνας, εμείς ήμασταν θεατές»
Πήρε θέση η ΑΕΛ για τη μη διεξαγωγή του ντέρμπι-«Γεμάτο σκοτεινά σημεία και πτυχές»
Με νίκες προχώρησαν ΕΝΠ και Άρης-Η βαθμολογία του πρωταθλήματος
Με μεγάλο ντέρμπι στο ΓΣΠ ολοκληρώνεται η τρίτη αγωνιστική
Όλα τα φώτα στο μεγάλο ντέρμπι της Λεμεσού!
Με λεμεσιανό ντέρμπι συνεχίζεται το Cyprus League
Με... πιστολίες Ελ Αραμπί έκανε σεφτέ στο πρωτάθλημα ο ΑΠΟΕΛ
Σίφουνας η Πάφος, πάτησε την Ανόρθωση και συνεχίζει αλάνθαστη
Προσπάθεια για νέο προπονητή της Εθνικής την επόμενη εβδομάδα