O παροξυσμός του Ιανουαρίου

Η συζήτηση περί μεταγραφών ενδιαφέρει πάντοτε και κυρίως στις περιόδους που μπαίνει σε εφαρμογή η διαδικασία «πάρε-δώσε». Μάνατζερ, διοικούντες, προπονητές, οπαδοί και δημοσιογράφοι είναι σε εγρήγορση. Ο καθένας έχει τον δικό του λόγο για να βρίσκεται… σε παροξυσμό.

Ο μάνατζερ για να κλείσει μία καλή συμφωνία στον πελάτη του, ο προπονητής για να κάνει τις καλύτερες επιλογές, οι διοικούντες για να κουμαντάρουν το οικονομικό κομμάτι των συμφωνιών, οι οπαδοί για να μάθουν τον νέο παίκτη της ομάδας τους και οι πλείστοι του σιναφιού μας για να υπερηφανευτούν την αποκλειστικότητα μίας είδησης.

Η μεταγραφολογία κεντρίζει το ενδιαφέρον όλων. Και επειδή πλησιάζουμε στον Ιανουάριο και τη δεύτερη μεταγραφική περίοδο της σεζόν, ήδη έχουν αρχίσει να κυκλοφορούν διάφορα ονόματα και σενάρια για την ενίσχυση των ομάδων.

Αρκετοί από τους παράγοντες διαλαλούν ότι θα προχωρήσουν στην απόκτηση τεσσάρων ποδοσφαιριστών, όσους δηλαδή δικαιούνται σε αυτή τη μεταγραφική περίοδο. Πρόθεση είναι να «κουκουλώσουν» κάποια λανθασμένη κίνηση του καλοκαιριού, ενώ οι πιο σοφοί ψάχνουν για ενίσχυση σε μια-δυο θέσεις προκειμένου να ανταπεξέλθουν μέχρι το φινάλε της σεζόν.

Η μεταγραφική περίοδος του Ιανουαρίου αποδεδειγμένα είναι πιο δύσκολη από αυτήν του καλοκαιριού. Οι περισσότεροι καλοί παίκτες δεσμεύονται με συμβόλαιο και για να μετακινηθούν θα πρέπει να ικανοποιηθούν και οι ομάδες στις οποίες ανήκουν. Πράγμα, φυσικά, που δεν μπορούν να πράξουν σε μεγάλο βαθμό οι κυπριακές ομάδες, οι οποίες παλεύουν να κρατήσουν συμμαζεμένα τα οικονομικά τους.

Εξάλλου, ο Ιανουάριος δεν προσφέρεται για το κτίσιμο μίας ομάδας. Υπό κανονικές συνθήκες, σε αυτή τη διάρκεια του ενός μηνός – τόσο διαρκεί η χειμερινή μεταγραφική σεζόν – στόχος είναι να μπουν απλά μερικές «πινελιές» στο υπάρχον ρόστερ. Στην Κύπρο, όμως, έχει παρεξηγηθεί η έννοια της μεταγραφής. Χωρίς μελέτη μαζεύουν στα αποδυτήρια ποδοσφαιριστές αμφιβόλου αξίας ή που δεν μπορούν να βοηθήσουν στο αγωνιστικό πλάνο της ομάδας.

Όπως διαπιστώνεται και από το σχετικό θέμα (βλέπε σελ. 4-5 ) πολλές από τις μεταγραφές του καλοκαιριού έπιασαν πάτο. Για άλλη μία φορά οι αποφάσεις για τις προσθαφαιρέσεις αποδείχθηκαν λανθασμένες και σε κάποιες περιπτώσεις καταστροφικές. Τον Ιανουάριο, λοιπόν, κάποιες ομάδες έχουν την πρόκληση να κάνουν προσεκτικές κινήσεις για να καλύψουν τα κενά. Το καλοκαίρι οι παράγοντες ίσως παρασυρόμενοι και από τον ενθουσιασμό της νέας αρχής πήραν βιαστικές αποφάσεις, ενώ τον χειμώνα έχουν πλέον εικόνα από τις αδυναμίες της ομάδας.

Για να υπάρχει επιτυχία στις επιλογές θα πρέπει οι αποφάσεις να παρθούν βάσει πραγματικής ανάγκης. Οι μεταγραφές που θα γίνουν απλώς για τα μάτια του κόσμου δεν μπορούν να βοηθήσουν. Για να βρεις τον παίκτη που θα κάνει τη διαφορά στη συνέχεια των αγωνιστικών υποχρεώσεων χρειάζεται μελέτη και σωστός χειρισμός της υπόθεσης.

 

 

stelios.steliou@imhbusiness.com

Δειτε Επισης

Μάβερικς-Θάντερ 117-116: Από το -17 στους τελικούς της Δύσης!
MVP για τρίτη φορά στο NBA ο Γιόκιτ, τέταρτος ο Αντετοκούνμπο
Euroleague Final Four-Οι ώρες των ημιτελικών για αιώνιους
Αποθέωση στο αεροδρόμιο για τους θριαμβευτές και τη μεγάλη πρόκριση στο Final Four της EuroLeague
Θρυλική «άλωση» της Βαρκελώνης με ΜακΚίσικ-Παπανικολάου και ο Ολυμπιακός πάει Βερολίνο
Τα άτομα με προβλήματα ακοής, όρασης θα μπορούν να βιώσουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες
Θα επηρεάσει ο τραυματισμός του Γιάννη την Εθνική Ελλάδας και το Προολυμπιακό;
Ίρβινγκ και Ντόντσιτς έστειλαν το Ντάλας στα ημιτελικά της Δύσης
Η στιγμή που ο Τζέιμς βούτηξε μέσα στους οπαδούς της Φενέρμπαχτσε, στη σύρραξη της Κωνσταντινούπολης
Φερστάπεν: «Δεν θα παραλύσει η Red Bull με την φυγή του Νιούι»