Τρία δισεκατομμύρια για μεταγραφές

Η παγκόσμια οικονομική κρίση δεν αγγίζει ούτε στο ελάχιστο το ποδόσφαιρο. Αυτό μαρτυρούν οι αριθμοί-με πολλά μηδενικά στο τέλος-που δαπάνησαν οι ομάδες των πέντε κορυφαίων πρωταθλημάτων της Ευρώπης για ενίσχυση. Το κοντέρ έγραψε το αστρονομικό ποσό των 3.039 δισ. ευρώ. Ενδεικτικό της μεταγραφικής τρέλας είναι πως στα τέσσερα κορυφαία πρωταθλήματα του πλανήτη (Premier League, Serie A, La liga, Bundesliga) καταγράφηκε ρεκόρ πολυδάπανων μεταγραφών.
 
Τα πρωτεία στην Αγγλία
 Οι ομάδες της αγγλικής Premier League δαπάνησαν 1.170  δισ. ευρώ για την αγορά παικτών, σε σχέση με τα 1.105 που ξόδεψαν πέρσι  και τα 752 εκ. ευρώ που έδωσαν το 2013. Οι ιταλικές ομάδες πλήρωσαν 576 εκ. ευρώ για μεταγραφές, δύο περισσότερα από τις ισπανικές, ενώ στην Γερμανία ο συνολικός τζίρος για νέα αποκτήματα έφτασε τα 411 εκ. ευρώ.
 Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι οι ομάδες της Premier League ξόδεψαν τα περισσότερα, δεδομένου ότι τα έσοδά τους τη σεζόν 2014-2015 άγγιξαν τα 4,5  δισ. ευρώ, σε σχέση με τα 2,3 δισ. έσοδα του γερμανικού πρωταθλήματος και τα 1,9 δισ. του ισπανικού, σύμφωνα με έκθεση της Deloitte.
Από τότε που ιδρύθηκε, το 1992, η Premier League διανέμει σχεδόν ισότιμα τα τηλεοπτικά έσοδα. Όλα τα έσοδα από τα διεθνή τηλεοπτικά δικαιώματα μοιράζονται εξίσου σε όλες τις ομάδες, ενώ το ίδιο συμβαίνει και για τα μισά εγχώρια τηλεοπτικά δικαιώματα. Τα υπόλοιπα χρήματα που προκύπτουν μοιράζονται βάσει της απόδοσης και των εμφανίσεων σε τηλεοπτικές μεταδόσεις. Αυτό το σχετικά εξισωτικό σύστημα διανομής εσόδων σημαίνει ότι οι διαφορές σε τηλεοπτικά έσοδα ανάμεσα στις ομάδες της Premier League είναι μικρές. Την τελευταία σεζόν, η πρώτη στη βαθμολογία Τσέλσι είχε συνολικά έσοδα136.4 εκ. ευρώ, ενώ η τελευταία ΚΠΡ έβαλε στο ταμείο της πάνω από 89 εκ. ευρώ. Έτσι, το σύστημα της Premier League επιτρέπει σε μικρότερες αγγλικές ομάδες να αγοράζουν παίκτες, και αυτό τροφοδοτεί τη συνολική δαπάνη του πρωταθλήματος για μεταγραφές.
 
Με αδρανείς τους «γίγαντες»
Η ισπανική La Liga κυριαρχείται από τις Ρεάλ Μαδρίτης και Μπαρτσελόνα, οι οποίες είναι οι ομάδες με τα περισσότερα έσοδα στον κόσμο καθώς ξεπερνούν τα 500 εκ. ευρώ  έκαστη. Κάθε ισπανική ομάδα διαπραγματεύεται χωριστά τα τηλεοπτικά δικαιώματα, και επομένως το μεγαλύτερο κομμάτι της πίτας των δικαιωμάτων πηγαίνει στους ποδοσφαιρικούς κολοσσούς της χώρας, που έλαβαν πέρσι  πάνω από 180 εκατ. ευρώ η καθεμία. Σύμφωνα με τη Deloitte, ο λόγος τηλεοπτικών δικαιωμάτων των μεγαλύτερων προς τις μικρότερες ομάδες βάσει εσόδων είναι 7 προς 1. Αυτός ο λόγος είναι πολύ υψηλότερος σε σχέση με την Ιταλία (4,4 προς 1) ή τη Γερμανία (2,5 προς 1).
 Σε μια αγορά που κυριαρχείται από τόσες λίγες ομάδες, οι περισσότερες δεν μπορούν να ξοδέψουν σημαντικά ποσά για μεταγραφές. Για πρώτη φορά μετά από μια δεκαετία, Μπαρτσελόνα και Ρεάλ Μαδρίτης, δεν συμπεριλαμβάνονται στην πρώτη δυάδα των ομάδων που ξόδεψαν περισσότερα στην Ισπανία. Ατλέτικο Μαδρίτης (126 εκ. ευρώ) και Βαλένθια (122 εκ. ευρώ), πήραν τα πρωτεία, περισσότερο λόγω της απαγόρευσης μεταγραφών που επιβλήθηκε στην Μπαρτσελόνα και της γκάφας ολκής των «μερένχες» στην υπόθεση Ντε Χέα.
 

Δειτε Επισης

Ψάχνει βόμβα με Κριχόβιακ η Ανόρθωση-Σε συζητήσεις οι δύο πλευρές
Απαντά με 15 σημεία το Δ.Σ. της Ανόρθωσης για επενδυτές και οικονομικά-«Ουδέποτε ενηργήσαμε με αλαζονεία»
Απίστευτη καταγγελία Νεοφυτίδη-«Κήρυξαν λιποτάκτη τον Τζούλιου»
Ρίχνουν Μακέντα και Τεχέρα στο μύλο των μεταγραφών της Ανόρθωσης-Ανοιχτό των Σουνάτσεφ και Γκιούρσκο
Πλήρης επηρεασμός των ποδοσφαιριστών από τα social media στην Κύπρο-Τι καταγράφει έρευνα
Συνεχίζεται το Game of Thrones στην Ανόρθωση-Το παρασκήνιο πίσω από τις παραιτήσεις
Ο Οκκάς είπε τα «θέλω» του-Η μπάλα στη διοίκηση για πιθανές μεταγραφές
Υπόκλιση Χάμπου στους Ανορθωσιάτες-«Σπάνια το βρίσκεις στα κυπριακά γήπεδα»
Δρακόντεια μέτρα Αστυνομίας για το Ανόρθωση-Απόλλων
Η μπανανόφλουδα της πρεμιέρας και το πρόγραμμα βουνό για την Ανόρθωση