Ιστορικές διοικητικές εντάσεις στον ΑΠΟΕΛ

Επικρίσεις από τους οργανωμένους, αντιπολιτευτικές τάσεις, αποδόμηση και απομόνωση της διοίκησης Πετρίδη, δριμεία κριτική του κόσμου. Δεν περιγράφουμε τη σημερινή κατάσταση στον ΑΠΟΕΛ, αλλά αυτό που ίσχυε πριν ακριβώς δέκα χρόνια. Ήταν και τότε πρόεδρος της ποδοσφαιρικής Εταιρείας ο Πρόδρομος Πετρίδης, όταν μερικές μέρες πριν τα Χριστούγεννα, οι γνωστοί… άγνωστοι μπούκαραν νύκτα στον Αρχάγγελο και έγραψαν συνθήματα εναντίον του. Η πρώτη προεδρική θητεία του Πετρίδη λάμβανε τέλος έξι μήνες αργότερα, μετά από εισβολή οργανωμένων οπαδών στο προπονητικό κέντρο - έπεσε και ξύλο. Φυσικά ο Πρόδρομος Πετρίδης δεν ήταν ο μοναδικός που βρέθηκε στη θέση αυτή. Από τα μέσα των 70s έως σήμερα, σχεδόν κάθε πρόεδρος του ΑΠΟΕΛ έχει να παλέψει με εσωτερικές έριδες.
 

Άντεξαν ένα χρόνο
Ο Φοίβος Ερωτοκρίτου παραιτήθηκε αρχικά τον Ιανουάριο του 2013, για να αποχωρήσει οριστικά στα τέλη της ίδιας χρονιάς, όταν στον ορίζοντα φάνηκε ο ισχυρός διοικητικός συνδυασμός, υπό τον Πετρίδη. Ο Ερωτοκρίτου είχε ν’ αντιμετωπίσει τους οργανωμένους, κυρίως στον τελευταίο χρόνο της θητείας του, δεχόμενος και ισχυρά πυρά από τον τότε πρόεδρο του Σωματείου Χριστόφορο Ποταμίτη, ο οποίος και σήμερα έχει έντονη άποψη για τα κοινά του συλλόγου (με ανοικτή επιστολή, μεσοβδόμαδα, προειδοποίησε τους διοικούντες πως «το πάρτι σας τελείωσε»).
 
Άνδρες της ΜΜΑΔ φρουρούν την πολυκατοικία στον τρίτο όροφο της οποίας συνεδρίαζε η διοίκηση Ερωτοκρίτου, λίγο πριν παραιτηθεί. Έξω είχαν μαζευτεί οπαδοί
 
Ο προκάτοχος του Ερωτοκρίτου, Κυριάκος Ζιβανάρης, δεν είχε καλύτερη μοίρα. Δέχθηκε την κριτική του ΠΑΝ.ΣΥ.ΦΙ για περίπου έναν χρόνο. Η φθορά άρχισε μετά τον αποκλεισμό από την Μπάτε το 2007, με την αντίστροφη μέτρηση να ξεκινάει το φθινόπωρο, όταν υποστήριξε τον Μαρίνο Ουζουνίδη σε μια κόντρα του με τους οργανωμένους. Υπό το βάρος και σοβαρών οικονομικών προβλημάτων, ο Ζιβανάρης αποχώρησε το 2008.
 
Παρασκήνιο
Πριν τον Πετρίδη (2001-2006) στο πηδάλιο του ΑΠΟΕΛ βρέθηκε ο Χάρης Παπαναστασίου, συνεχιστής του Δ.Σ. του Κρις Τριανταφυλλίδη, ο οποίος είχε παραιτηθεί τον Νοέμβριο του 2000. Ο Παπαναστασίου δεν πήγε άσχημα αγωνιστικά, υπό τις συνθήκες της εποχής, έτσι ήθελε να συνεχίσει και μετά το καλοκαίρι του 2001. Υπήρξε τότε έντονο παρασκήνιο ώστε να αποσυρθεί, πριν τελικά υποβάλει υποψηφιότητα –κυριολεκτικά την υστάτη- ο συνδυασμός Πετρίδη, που αποτελείτο από ηχηρά ονόματα όπως Αντώνης Μιχαηλίδης, Κ. Ζιβανάρης, Χάρης Φωτίου, Χάρης Λοϊζίδης, Βάσος Ηλιάδης και Κυριάκος Κυριάκου «Success».

 
Ο Τριανταφυλλίδης ήταν πρόεδρος της Εταιρείας από το καλοκαίρι του ‘98, θέση για την οποία ενδιαφέρθηκε έναν χρόνο πιο πριν (με την ίδρυση της Εταιρείας). Έμεινε πρόεδρος μέχρι το φθινόπωρο του 2000. Από το καλοκαίρι του ίδιου έτους οι οργανωμένοι απαιτούσαν την αποχώρησή του, θεωρώντας τον ανεπαρκή, φτάνοντας σε σημείο να μπουκάρουν και να διακόπτουν συνεδρίες του Δ.Σ. ή να απέχουν από αγώνες. Τα οικονομικά προβλήματα ήταν σημαντικό εμπόδιο για τη διοίκηση Τριανταφυλλίδη, καθώς οι 600.000 λίρες που μαζεύτηκαν το 1997 με την ίδρυση της Εταιρείας, σπαταλήθηκαν από τη διοίκηση Μιχαλάκη Ιωαννίδη, ο οποίος παραιτήθηκε μετά από έναν χρόνο θητείας, κάνοντας λόγο για «λάσπη και βρωμιά».
 
Ιωαννίδης και Τριανταφυλλίδης ήταν οι πρωταγωνιστές στη δεκαετία του ’90. Ο πρώτος ήταν στο πηδάλιο τη διετία 1992-94 και ο δεύτερος 1994-96. Ο Ιωαννίδης δεν ήταν ποτέ ιδιαίτερα συμπαθής στην εξέδρα. Το γυαλί ράγισε το ‘93 με την απομάκρυνση του προπονητή Γκμοχ και κατόπιν με την αποχώρηση των Σέρβων Σάμπουριτς – Γκόγκιτς. Τη σεζόν 1993-94 η εξέδρα έβριζε τον πρόεδρο, του έριχναν αντικείμενα, τον προπηλάκισαν, πριν παραδώσει τη σκυτάλη στον Τριανταφυλλίδη, που πέτυχε αγωνιστικά, όμως οικονομικά ο ΑΠΟΕΛ ήταν σε πολύ δύσκολη θέση μετά το νταμπλ του ’96.
 
Δημοσίευμα το 1974 για τη παραίτηση της διοίκησης Μ. Ζιβανάρη
 
Από τα 70s
Ιστορικά, η πρώτη μεγάλη διοικητική αναταραχή σημειώθηκε το 1974. Η τότε διοίκηση Μιχαλάκη Ζιβανάρη (πρόεδρος από το ‘71) χρεώθηκε ένα τηλεγράφημα προς την πραξικοπηματική Κυβέρνηση, το οποίο εμφάνιζε ως αποστολέα τον ΑΠΟΕΛ – αργότερα η Γ. Συνέλευση απεφάνθη ότι το τηλεγράφημα εστάλη από άτομο ξένο προς το Σωματείο. Ο διοίκηση Ζιβανάρη υποχρεώθηκε σε παραίτηση λόγω διάσπασης (προηγήθηκαν παραιτήσεις τριών μελών της), με τον Κίκη Λαζαρίδη να αναλαμβάνει έως το καλοκαίρι του ‘75 όταν έγιναν εκλογές, με τον Ιάκωβο Φιλίππου να παίρνει 194 ψήφους και τον Μ. Ζιβανάρη 152. Ο Φιλίππου έμεινε πρόεδρος μέχρι το ‘83, για να συνεχίσει ο Ζιβανάρης (έως το 1988). Ακολούθησε η τριετία Ανδρέα Παπαέλληνα (1988-91), ο οποίος φεύγοντας μίλησε ευθέως για άτομα που μέσω της κριτικής τους υπέσκαψαν τη διοίκηση.
 
 
Στιγμιότυπο από εκλογική αναμέτρηση στον ΑΠΟΕΛ το 1985. Τότε οι εκλογικές αναμετρήσεις ήταν πραγματικό ντέρμπι

Δειτε Επισης

Στα «κυανόλευκα» ο Φίλιπ Κουν
«Χρειάζονται αλλαγές στη δομή της ΚΟΠ για να διασφαλίζεται η ίση μεταχείριση των ομάδων»
«Δεν θα σταματήσω να εργάζομαι για την κάθαρση της διαιτησίας και την απομάκρυνση των κομπλεξικών»
Στις 13 Δεκεμβρίου μαθαίνει αντιπάλους η Εθνική για προκριματικά Μουντιάλ 2026
Ποινή 87.000 ευρώ για τον ΑΠΟΕΛ από την ΟΥΕΦΑ-Κινδυνεύει με επιμέρους κλείσιμο η Νότια
Πρόστιμα σε Παπασταύρου και Δημοσθένους από τον αθλητικό δικαστή της ΚΟΠ
Εξαντλήθηκαν τα εισιτήρια του ΑΠΟΕΛ για το ματς κόντρα στην Πάφο
Αργυρίδης: «Η Ομόνοια θα κάνει προσπάθεια για μια δίκαια δομή της ΚΟΠ για όλα τα σωματεία»
Ανανέωσε με την Νέα Σαλαμίνα μέχρι το 2028 ο Καλανίδης
Η Ανόρθωση οικονομικά στραγγαλίζεται-Αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η ομάδα ο Μιχαλούδης