ΑΠΟΕΛ: Πρώτα προσαρμογή του μπάτζετ. Μετά όλα τ’ άλλα

Ας δούμε τα πράγματα με νηφαλιότητα. Αριθμητικά κρίνοντας, η διοίκηση Πετρίδη στον ΑΠΟΕΛ είναι πετυχημένη. Πανηγύρισε δύο νταμπλ και μάλιστα σερί μετά από 60 χρόνια, έπαιξε μια χρονιά στους Ομίλους του Champions League και την άλλη στο Europa League.
 
Επιγραμματικά, η αποτυχία είναι ότι μετά από δυο χρόνια θητείας, η ομάδα είναι στο ίδιο σημείο που την παρέλαβαν. Αδύναμη αγωνιστικά, πίσω βαθμολογικά, με χρήματα που μόλις αρκούν να βγει σεζόν. Το πελώριο - βάση επαναλαμβανόμενων εσόδων (τηλεοπτικά, εισιτήρια, χορηγοί)- μπάτζετ, κρέμεται σαν δαμόκλειος σπάθη πάνω από το κεφάλι του συλλόγου. Χωρίς προοπτική να καλυφθεί μέσω αγωνιστικών επιτυχιών (Όμιλοι), καθώς η ομάδα είναι αδύναμη.
 
Κατά την άποψή μου, το πιο σημαντικό πράγμα για τον ΑΠΟΕΛ δεν είναι το πρωτάθλημα, ούτε να φτιάξει ομάδα για το καλοκαίρι, αλλά η (άμεση και δραστική) οικονομική περισυλλογή. Ο προϋπολογισμός επιβάλλεται να προσαρμοστεί στο ύψος των επαναλαμβανόμενων εσόδων.
 
Μπορεί να γίνει ανταγωνιστική ομάδα με πολύ λιγότερα χρήματα; 
Ασφαλώς ναι. Ίσως όχι μια ομάδα Ομίλων Champions League κάθε χρόνο, αλλά σίγουρα ένα ανταγωνιστικό σύνολο, που κυρίως θα εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα του συλλόγου και φυσικά τίτλους. Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν. Μια είναι η συνταγή: καλύτεροι παίκτες, με λιγότερα χρήματα. Μια καλή εντεκάδα ξένων, μαζί με έναν αναπληρωματικό για κάθε γραμμή (σύνολο 15), συν δέκα ανταγωνιστικούς νεαρούς Κύπριους, των 40-60 χιλιάδων το χρόνο. Όπως ο Αρτυματάς, ο Πιέρος, ο Ιωάννου…
 
Πρέπει ο ΑΠΟΕΛ να κοιτάξει μπροστά. Να φτιάξει το ρόστερ του χωρίς συναισθηματισμούς. Να τιμήσει όσους πρόσφεραν πολλά, αλλά να πάει παρακάτω.
 
Προγραμματισμός
Οι λέξεις δουλειά, πρόοδος, ομάδα πρέπει να μπουν ξανά στο λεξιλόγιο. Δεν είναι απαραίτητο να έχεις έντεκα εξαιρετικούς παίκτες, για να φτιάξεις μια εξαιρετική ομάδα. Καλοί ή πολύ καλοί παίκτες, μπορούν να συνθέσουν ένα εξαιρετικό σύνολο, μέσα από τη δουλειά ή παίζοντας έξυπνα, με τρόπο που να αναδεικνύει τα προσόντα τους.
 
Για να γίνει αυτό απαιτείται προγραμματισμός και όχι διευθυντές των πέντε μηνών. Πρέπει ο ΑΠΟΕΛ  να εμπιστευθεί ανθρώπους που κατέχουν το αντικείμενο, να τους στηρίξει και να τους αφήσει απερίσπαστους να δουλέψουν. Και τέλος, χρειάζεται να γίνει κατανοητό ότι οι διευθυντικές θέσεις ή θέσεις σκάουτερ είναι εξόχως σημαντικές και όχι καταφύγιο για παλαίμαχους ποδοσφαιριστές, σε ένδειξη εκτίμησης της προσφοράς τους.
 
Υ.Γ. - Το να διώξεις τον προπονητή αμέσως μετά τη διακοπή των Χριστουγέννων (και όχι πριν), με αφορμή ότι έχασε από τη Δόξα, θα ήταν η επιτομή της επιπολαιότητας – κάτι που έγινε πέρσι με τον Δώνη. Η εξάρτηση από το αποτέλεσμα του επόμενου αγώνα πρέπει να τερματιστεί, άμεσα και σε όλα τα επίπεδα.
 
 
 

Δειτε Επισης

«Τεσσάρες» για Πάφο και ΑΠΟΕΛ επί Νέας Σαλαμίνας και ΕΝΠ αντίστοιχα
Πρόγραμμα Cyprus League από την 6η μέχρι τη 15η αγωνιστική
Η Εθνική Κ-17 κέρδισε την Ελλάδα σε φιλικό αγώνα
Ανακοίνωση ΑΕΛ με πυρά κατά Λετυμπιώτη-«Η μικροπολιτικάντικη παράσταση δεν μπορεί να γίνει ανεχτή»
Διεξάγονται σήμερα οι δυο εξ αναβολής αγώνες της πρώτης αγωνιστικής του πρωταθλήματος
ΑΕΚ: Έκλεισε το mega deal με Μαρσιάλ
Ομόνοια και Άρης το απόλυτο μετά την 3η αγωνιστική Cyprus League by Stoiximan
H Oμόνοια επικράτησε της ΑΕΚ με 1-0
«Δεν θα ανεχθούμε να τιμωρηθεί ξανά ο Απόλλωνας, εμείς ήμασταν θεατές»
Πήρε θέση η ΑΕΛ για τη μη διεξαγωγή του ντέρμπι-«Γεμάτο σκοτεινά σημεία και πτυχές»