Ο… τυφώνας Τορναρίτης και το πέρασμα από τον Ολυμπιακό

Ήταν άνοιξη του 2000 όταν ένας νεαρός και άγνωστος επιχειρηματίας αναλάμβανε την προεδρία του Ολυμπιακού Λευκωσίας. Αυτοδημιούργητος, έχοντας μεταφέρει την επιχειρηματική του δραστηριότητα από τη Ρουμανία στην Κύπρο, έφερε όνομα -ή καλύτερα επίθετο- βαρύ, με ιστορία. Εγγονός του πρώην Γενικού Εισαγγελέα Κρίτωνα Τορναρίτη, ο 34χρονος, τότε, Χριστόφορος Τορναρίτης συστηνόταν στο ποδοσφαιρικό κοινό -και όχι μόνο- με ηχηρές και πολυδάπανες μεταγραφές.

Φεύγοντας από το ποδόσφαιρο πέντε χρόνια μετά θα πει πως έχασε 5 εκατ. λίρες (8 εκατ. σημερινά ευρώ), σε μια εποχή που εκτιμάται ότι επένδυσε 14 εκατ. λίρες για να δημιουργήσει εργοστάσιο καπνικών προϊόντων στην Κύπρο.

Φίλαθλος του ΑΠΟΕΛ στα παιδικά του χρόνια (όπως είναι και ο γιος του φίλος του ΑΠΟΕΛ σήμερα – οι δύο τους πήγαν παρέα στη Βαρκελώνη για το ματς με τη Μπαρτσελόνα πριν δύο χρόνια), λέγεται πως ενδιαφέρθηκε για αγορά σημαντικού πακέτου μετοχών των γαλαζοκίτρινων και εισέπραξε αρνητική απάντηση, κάτι που τον έστειλε στον Τακτακαλά. Λέγεται, επίσης, πως το 2009 κατάφερε να πάρει σημαντικό μερίδιο μετοχών στον ΑΠΟΕΛ.

Στην Ευρώπη μετά από 24 χρόνια
Με τον Τορναρίτη ο Ολυμπιακός βγήκε ξανά στην Ευρώπη πρώτη φορά μετά το 1977, πλησιάζοντας το πρώτο του πρωτάθλημα μετά το 1971. Οι μαυροπράσινοι διεκδίκησαν τον τίτλο μέχρι τα τελικά στάδια, χάνοντας ένα κρίσιμο παιχνίδι από τον ΑΠΟΕΛ και τελικά ήρθαν δεύτεροι, συντρίβοντας στον καθοριστικό τελευταίο αγώνα την Ανόρθωση με 4-0 – η «Κυρία», που είχε πέντε πρωταθλήματα σε έξι χρόνια, έχασε τότε τον τίτλο από την Ομόνοια. Στον πάγκο του Ολυμπιακού βρέθηκε στο τελευταίο στάδιο της σεζόν ο Τόζα Σάμπουριτς, που αρχές Απριλίου διαδέχθηκε τον Ρούνι Γουίλαν.

Μάζεψε Κύπριους διεθνείς
Από το πρώτο καλοκαίρι ο Τορναρίτης μάζεψε στον Προμαχώνα Κύπριους διεθνείς όπως οι αμυντικοί Μάριος Χαραλάμπους και Κώστας Κώστα που επαναπατρίστηκαν και τερματοφύλακας Άντρος Πετρίδης. Αυτοί στάθηκαν δίπλα σε σπουδαίους γηγενείς ποδοσφαιριστές της ομάδας, όπως Μάριος Θεμιστοκλέους, Δημήτρης Ασσιώτης, Άκης Αποστόλου, Στέφανος Γεωργίου και Σάββας Τσιακλής.

Αποκτήθηκε και μια σπουδαία τριπλέτα ξένων, που αποτελούν οι Ραντοσάβλιεφ, Χατζάτριαν και Κόσλεϊ, ενώ τον επόμενο χρόνο η ομάδα στελεχώθηκε και με άλλους Κύπριους διεθνείς, όπως οι Νίκι Παπαβασιλείου, Άριστος Αριστοκλέους, Δημήτρης Ιωάννου και Άγγελος Τσολάκης.

Ιστορική πρόκριση
Το καλοκαίρι του 2001 έμεινε στην ιστορία για δύο λόγους: την ιστορική πρόκριση επί της Ντούναφερ για το Κύπελλο UEFA (2-2 στο ΓΣΠ, 2-4 στην Ουγγαρία) με την οποία ο Ολυμπιακός πέρασε στον Α’ Γύρο της διοργάνωσης (αποκλείστηκε μετά από την Κλαμπ Μπριζ) αλλά και τη μεταγραφή του Βάσου Μελανακρίτη. Τότε ο Τορναρίτης αγόρασε τον Μελαναρκίτη από την Ανόρθωση και λίγες εβδομάδες μετά τον πούλησε για 400.000 λίρες στον Απόλλωνα, του Λάμπρου Χριστοφή.

Εκτός Ευρώπης…
Παρά την ενίσχυση, εντούτοις, τη σεζόν 2001-02 ο Ολυμπιακός έμεινε πέμπτος και εκτός Ευρώπης, έτσι το καλοκαίρι του 2002 ο Χατζάτριαν δόθηκε στον ΑΠΟΕΛ, ως δανεικός, προκειμένου να έχει την ευκαιρία να παίξει στα Κύπελλα Ευρώπης (ο ΑΠΟΕΛ έδωσε τότε 10 αγώνες). Ο Τορναρίτης πήρε στον Τακτακαλά τους Σλοβένους διεθνείς Σιμεούνοβιτς και Γκάισερ, τον Ελλαδίτη Διγκόζη, τον Γκόγκιτς από τον ΑΠΟΕΛ, τον αξιόπιστο επιθετικό Κώστα Ηλία από τη Ξάνθη και τους Κύπριους αμυντικούς Αντρέα Μελαναρκίτη, Πανίκο Σπύρου και Φίλιππο Φιλίππου, που ήταν καλά ονόματα για την εποχή. Η ομάδα ήρθε τέταρτη τη σεζόν 2002-03.

Το τελευταίο χαρτί
Το 2003 η ομάδα ενισχύθηκε με τον Γερμανοβραζιλιάνο σούπερ σταρ Πάουλο Ρινκ, τον Μουντιαλικό Μίραν Πάβλιν, τον Στιπάνοβιτς από τον ΑΠΟΕΛ και το διεθνή Βενεζουελάνο Ντε Ορνέλας, ενώ γύρισε και ο Χατζάτριαν. Ήταν το τελευταίο χαρτί του Τορναρίτη. Το κλίμα στράβωσε από την αρχή, οι σταρ δεν τα βρήκαν με τον προπονητή Ανδρονίκου που παραιτήθηκε τον Αύγουστο, κατάληξη που είχε και ο Ελλαδίτης Φοιρός (έφυγε Νοέμβριο). Η ομάδα αποδυναμώθηκε και συνέχισε με προπονητή τον Κοστόφ για να τερματίσει 10η.

«Κρύος» πλέον, σκεπτόμενος αρκετές φορές την αποχώρηση, ο Τορναρίτης παραιτήθηκε οριστικά και αμετάκλητα στα μέσα της σεζόν 2004-05, υπό το βάρος της αμφισβήτησης από τους οργανωμένους οπαδούς. Ήταν Ιανουάριος του 2005 όταν έλεγε ότι «την κρίση της κριτικής της δικής μου συνεισφοράς καθώς και της προσπάθειας που κατέβαλα σε βάρος του οικογενειακού και επαγγελματικού μου χρόνου με στόχο την αναγέννηση και ενίσχυση του Ολυμπιακού, τα αφήνω στους φιλάθλους» προσθέτοντας πως «δεν μπορώ να μην εκφράσω τη λύπη μου για τις άδικες και αβάσιμες κατηγορίες και τους ψιθύρους των τελευταίων ημερών».

Με την αποχώρηση Τορναρίτη διαλύθηκε η ποδοσφαιρική εταιρεία που είχε συσταθεί το 2001 και διαχειριζόταν το ποδοσφαιρικό τμήμα.


Το ιστορικό 4-0 με την Ανόρθωση τον Μάιο του 2001, που έστειλε τον Ολυμπιακό στην Ευρώπη μετά από 24 χρόνια.
 

Δειτε Επισης

Στα «κυανόλευκα» ο Φίλιπ Κουν
«Χρειάζονται αλλαγές στη δομή της ΚΟΠ για να διασφαλίζεται η ίση μεταχείριση των ομάδων»
«Δεν θα σταματήσω να εργάζομαι για την κάθαρση της διαιτησίας και την απομάκρυνση των κομπλεξικών»
Στις 13 Δεκεμβρίου μαθαίνει αντιπάλους η Εθνική για προκριματικά Μουντιάλ 2026
Ποινή 87.000 ευρώ για τον ΑΠΟΕΛ από την ΟΥΕΦΑ-Κινδυνεύει με επιμέρους κλείσιμο η Νότια
Πρόστιμα σε Παπασταύρου και Δημοσθένους από τον αθλητικό δικαστή της ΚΟΠ
Εξαντλήθηκαν τα εισιτήρια του ΑΠΟΕΛ για το ματς κόντρα στην Πάφο
Αργυρίδης: «Η Ομόνοια θα κάνει προσπάθεια για μια δίκαια δομή της ΚΟΠ για όλα τα σωματεία»
Ανανέωσε με την Νέα Σαλαμίνα μέχρι το 2028 ο Καλανίδης
Η Ανόρθωση οικονομικά στραγγαλίζεται-Αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η ομάδα ο Μιχαλούδης