Πώς οι σούπερ σταρ της μπάλας στήνουν τις κομπίνες τους

Τον περασμένο Απρίλιο, ο πλανήτης συγκλονίστηκε από το σκάνδαλο των Panama Papers. Το Διεθνές Κονσόρτσιουμ Ερευνητών Δημοσιογράφων έδωσε στην δημοσιότητα την μεγαλύτερη διαρροή πληροφοριών στην ιστορία της δημοσιογραφίας.
Επρόκειτο περίπου 11,5 εκατομμύρια έγγραφα που προήλθαν από την 4η μεγαλύτερη συμβουλευτική εταιρία υπεράκτιων εταιριών στον κόσμο, την Mossack Fonseca. Τα έγγραφα της διαρροής είχαν παγκόσμιο αντίκτυπο αφού σε αυτά υπήρχαν στοιχεία για πολιτικούς, δισεκατομμυριούχους, αξιωματούχους, αστέρες των σπορ και του κινηματογράφου από 200 χώρες.
Στα έγγραφα υπήρχαν στοιχεία για σύγχρονους ή πρώην ηγέτες, τον Βλάντιμιρ Πούτιν, τους πρωθυπουργούς της Ισλανδίας και του Πακιστάν, τον πρόεδρο της Ουκρανίας και τον Βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας. Εμφανίζονται περισσότερες από 214.000 υπεράκτιες οντότητες που συνδέονται με ανθρώπους σε περισσότερα από 200 κράτη και περιοχές. Μεγάλες τράπεζες έχουν αναλάβει την δημιουργία ενός δύσκολου στον εντοπισμό δικτύου εταιριών σε φορολογικούς παραδείσους.
Στις περιπτώσεις που μας αφορούν τα ονόματα του κορυφαίου ποδοσφαιριστή στον κόσμο, Λιονέλ Μέσι, και του έκπτωτου προέδρου της UEFA, Μισέλ Πλατινί, είναι αυτά που προκάλεσαν πάταγο στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο.  Προφανώς και η δημιουργία off shore εταιρειών δεν αποτελεί παρανομία. Η εμπλοκή, όμως, του Αργεντινού άσου της Μπαρτσελόνα και του Γάλλου παράγοντα έγειρε για μια ακόμα φορά ερωτήματα για την απεγνωσμένη προσπάθεια που κάνουν άνθρωποι που βγάζουν δισεκατομμύρια από τον χώρο του ποδοσφαίρου να αποκρύψουν τα έσοδά τους από την εφορία καταφεύγοντας σε φορολογικούς παραδείσους.
Πριν από μερικές ημέρες, ο Ισπανός δημόσιος κατήγορος πρότεινε την διετή φυλάκιση του Νεϊμάρ για υπόθεση απάτης κατά τη μεταγραφή του από τη Μπαρτσελόνα, ο Μέσι έχει ήδη καταδικαστεί για φοροδιαφυγή, ο Μαστσεράνο αναγκάστηκε να ομολογήσει οικονομικό έγκλημα στο δικαστήριο, ενώ οι οικονομικές αρχές της χώρας της Ιβηρικής έχουν αρχίσει τα τελευταία χρόνια ένα αδυσώπητο κυνηγητό για να αποκαλύψουν όσες παρανομίες χρησιμοποιούν ποδοσφαιρικοί σύλλογοι, παίκτες, αλλά και μάνατζερς για να αποκρύψουν έσοδα. Όλα είναι στο στόχαστρο: η κατοχή από πλευράς εταιρειών ποσοστών ποδοσφαιριστών, η σχέση συλλόγων και ατζέντηδων, η διαχείριση των δικαιωμάτων εικόνας των παικτών. Τα ευρήματα των σχετικών ερευνών είναι αποκαλυπτικά. Τα χρήματα φεύγουν από την Ισπανία, χωρίς να δηλωθούν, με προορισμό φορολογικούς παράδεισους.
Παρόμοια προσπάθεια προσπάθησε να κάνει πριν από μερικούς μήνες και η ιστοσελίδα των football leaks. Στόχος της ήταν να αποκαλύψει όλες τις βρώμικες συναλλαγές στον λαμπερό, κατά τα άλλα, κόσμο του ποδοσφαίρου. Έβγαζε στη φόρα συμβόλαια, μυστικά και μη, αποδεικνύοντας ότι λίγα τελικά γίνονται γνωστά για μεταγραφές εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.
 
Η εταιρεία του Μέσι
Στις αρχές Ιουλίου, ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής του κόσμου καταδικάστηκε από το αρμόδιο δικαστήριο σε φυλάκιση 21 ετών με αναστολή για την υπόθεση της φοροδιαφυγής 4,1 εκατομμυρίων ευρώ κατά την περίοδο 2007-09.
Οι μπελάδες, όμως, δεν σταματούν εκεί. Μέχρι τώρα οι κατηγορίες αφορούσαν την... διαφυγή των χρημάτων στο Μπελίζε και στην Ουρουγουάη.  Τα έγγραφα της Mossak Fonseca δείχνουν ότι κατείχε και άλλη μία off shore εταιρεία στον Παναμά, την Mega Star Enterprises. O Aργεντινός ίσως ισχυριστεί και σε αυτή την περίπτωση ότι δεν ήξερε, δεν έμαθε, ωστόσο στα έγγραφα που διέρρευσαν φαίνεται η υπογραφή του. Πατέρας και γιος ίδρυσαν ένα νέο δίκτυο φοροδιαφυγής, στις 13 Ιουνίου του 2013, μία ημέρα αφότου η δίωξη οικονομικού εγκλήματος της Ισπανίας τους απήγγειλε τις κατηγορίες για την φοροδιαφυγή!  «Ο Μέσι απέκτησε την παναμέζικη εταιρία Mega Star Enterprises μέσω νόμου της Ουρουγουάης, μόνο μερικές ώρες μετά τις κατηγορίες της δίωξης οικονομικού εγκλήματος για φοροδιαφυγή», ανέφερε χαρακτηριστικά το δημοσίευμα της ισπανικής εφημερίδας «El Confidencial». Σύμφωνα με την «El Mundo Deportivo», ο Αργεντινός είχε πρόθεση να καταθέσει αγωγή. Μέχρι σήμερα δεν το έχει κάνει.


Ο φορολογικός παράδεισος του Πλατινί
Στα έγγραφα που βγήκαν στη δημοσιότητα υπήρχε και το όνομα του πρώην προέδρου της Ευρωπαϊκής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας. Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις, ο Γάλλος χρησιμοποίησε τις υπηρεσίες της  Mossak Fonseca για τη διαχείριση μιας off shore που δημιουργήθηκε στον Παναμά το 2007, την ίδια χρονιά δηλαδή που έγινε πρόεδρος της UEFA.
Ο Πλατινί δεν είναι πια στο αξίωμά του, του επιβλήθηκε εξαετής απαγόρευση ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο λόγω μιας παράτυπης πληρωμής που έγινε σε λογαριασμό του από την FIFA και τον Σεπ Μπλάτερ ύψους δύο εκατομμυρίων δολαρίων.  Δικηγόρος του Πλατινί είπε ότι ο πελάτης του είναι Ελβετός πολίτης και σημείωσε ότι «όλοι οι τραπεζικοί λογαριασμοί του, οι επενδύσεις και τα περιουσιακά στοιχεία είναι γνωστά στις ελβετικές αρχές»…
 
Ο Κοβάσεβιτς και ο Σούρερ
Στα χιλιάδες έγγραφα που βγήκαν στη δημοσιότητα ήταν και τα ονόματα δύο ποδοσφαιριστών που έχουν φορέσει τη φανέλα του Ολυμπιακού: του Ντάρκο Κοβάσεβιτς και του Γκαμπριέλ Σούρερ. Όλα έγιναν την περίοδο που οι δύο παίκτες αγωνίστηκαν στη Ρεάλ Σοσιεδάδ. Όπως φαίνεται, ο σύλλογος της Βασκωνίας ζητούσε από τους ξένους ποδοσφαιριστές που θα φορούσαν τη φανέλα της να πληρώνονται σε εταιρείες που είχαν την έδρα τους σε φορολογικούς παράδεισους της Κεντρικής και Λατινικής Αμερικής.
Όταν, λοιπόν, η ισπανική ομάδα απέκτησε τον Κοβάσεβιτς για δεύτερη φορά το 2001 (καθώς είχε αγωνιστεί εκεί και από το 1996 ως το 1999) δημιουργήθηκε μια εταιρεία με έδρα στις Παρθένες Νήσους. Σε αυτήν ο Σέρβος παραχώρησε τα μισά δικαιώματα του. Οι πληρωμές από τον σύλλογο γίνονταν στην εταιρεία και από εκεί μεταφέρονταν σε ολλανδική τράπεζα στον λογαριασμό του. Συνολικά με αυτή τη διαδικασία, ο Σέρβος έλαβε περίπου 1.4 εκατομμύριο ευρώ. Παρόμοια λειτουργούσε το σύστημα συνολικά ώστε να αποφεύγεται η απόδοση των φόρων.
Εκτός του Κοβάσεβιτς και του Σούρερ, o οποίος έπαιξε στη Σοσιεδάδ από το 2002 μέχρι το 2004 που αποκτήθηκε από τους «ερυθρόλευκους», στη σχετική λίστα υπάρχουν και τα ονόματα των Βαλερί Καρπίν, Νιχάτ Καχβετσί, Σάντερ Βέστερφελντ και Ταϊφούν Κορκούτ.
Ο γενικός διευθυντής του ισπανικού συλλόγου, Ινιάγκι Οτέγι, αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για την υπόθεση ή για τις πρακτικές που ίσχυαν ή ισχύουν για τις πληρωμές των ποδοσφαιριστών.
 


Το σκάνδαλο διαφθοράς της FIFA
Παράγοντες της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας ποδοσφαίρου που συμμετείχαν στα σκάνδαλα της διαφθοράς που... ξεσκεπάστηκαν πριν από μερικούς μήνες είναι μπλεγμένοι και σε αυτή τη νέα υπόθεση.  Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, το υλικό αποτυπώνει τις,,, υψηλές  διασυνδέσεις του Χουάν Πέντρο Νταμιάνι, επικεφαλής της επιτροπής δεοντολογίας στη FIFA και πρόεδρου της Ατλέτικο Πενιαρόλ της Ουρουγουάης με πρόσωπα εκτός της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας, όπως και μεταξύ της νομικής εταιρείας του και άλλων εταιρειών, οι οποίες αποτελούσαν αντικείμενο διερεύνησης της επιτροπής του Νταμιάνι.
Από τους 16 εμπλεκόμενους εκ μέρους της FIFA στο σκάνδαλο διαφθοράς, οι τέσσερις είχαν εξωχώριες εταιρείες που είχαν στηθεί από την Mossak Fonseca• την ίδια νομική εταιρεία είχαν επιλέξει για τον ίδιο λόγο και τέσσερις επιχειρηματίες που επίσης εμπλέκονταν στην υπόθεση.
Η νομική εταιρεία του Νταμιάνι, σύμφωνα με τα έγγραφα, έχει εργαστεί για τουλάχιστον επτά offshore εταιρείες οι οποίες συνδέονται με τον Εουχένιο Φιγκουερέδο, πρώην αντιπρόεδρο της FIFA ο οποίος βαρύνεται από τις αμερικάνικες Αρχές με κατηγορίες για απάτη και ξέπλυμα χρήματος. Ο Νταμιάνι αρνείται ότι η εταιρεία του έχει «επαγγελματική σχέση» με τα πρόσωπα τα οποία έχουν παραπεμφθεί για τις υποθέσεις της FIFA.
Εκπρόσωπος της επιτροπής δεοντολογίας επιβεβαίωσε, όμως, ότι ο Νταμιάνι ενημέρωσε την επιτροπή στις 18 Μαρτίου για τις επιχειρηματικές σχέσεις του με τον Φιγκουερέδο. Αυτό έγινε ακριβώς μία ημέρα μετά την αποστολή ερωτημάτων από το ICIJ προς τον Νταμιάνι σχετικά με τις δουλειές του δικηγορικού γραφείου του με τον πρώην αντιπρόεδρο της FIFA.
Σε μια παράλληλη υπόθεση, το δικηγορικό γραφείο του Νταμιάνι ήταν μεσάζοντας για εταιρεία που ανήκε στον Oύγκο Χίνκις και τον γιο του Μαριάνο, οι οποίοι κατηγορούνται ότι έχουν καταβάλει εκατομμύρια δολάρια σε μίζες για την απόκτηση τηλεοπτικών δικαιωμάτων σε χώρες της Νότιας Αμερικής.
Αυτό που προκύπτει από τα έγγραφα είναι ένα δίκτυο εξυπηρετήσεων, μεσαζόντων και επαφών σε επαγγελματικό επίπεδο ανάμεσα στον Νταμιάνι και τον Φιγκουερέδο, το οποίο την εποχή που ξέσπασε το σκάνδαλο φαινόταν να είναι ενεργό. (Ο Φιγκουερέδο αντιμετωπίζει κατηγορίες για απάτες και ξέπλυμα χρήματος και στην Ουρουγουάη).

Ο υπόγειος ρόλος της Doyen Sports Investments
Μια εταιρεία με πολύ ρευστό, διαθέσιμο σε ομάδες που το έχουν ανάγκη. Με το ανάλογο αντάλλαγμα φυσικά. Πληρώνουν τους συλλόγους και αποκτούν τα δικαιώματα των  μεταγραφών ποδοσφαιριστών, ποντάροντας στην αύξηση της αξίας τους.
Πετρέλαιο, αέριο, εξόρυξη μετάλλων, ενέργεια, υποδομές, μεσιτικά, τουρισμός και αθλητισμός, είναι οι βασικοί άξονες, στους οποίες κινείται η Doyen group. Η Doyen βρέθηκε στο στόχαστρο των football leaks, που αποκάλυψαν πως η εταιρία έχει εμπλακεί σε μερικές από τις πιο μεγάλες μεταγραφές, που της απέφεραν τεράστια κέρδη. Έδωσε, για παράδειγμα, 10 εκατομμύρια ευρώ για να έχουν 33,3% μερίδιο στη μεταγραφή του Κολομβιανού Ραδαμέλ Φαλκάο. Η μεταγραφή έγινε μετά από δύο χρόνια και η εταιρία είχε καθαρό κέρδος 4 εκατομμυρίων. Πλήρωσε, επίσης, 6 εκατομμύρια ευρώ τον Αύγουστο του 2012 για να αγοράσει τα παγκόσμια δικαιώματα του sponsoring του Νεϊμάρ, ενώ δάνεισε, επίσης,  6,9 εκατομμύρια ευρώ σε δύο ισπανικές ομάδες, την Ατλέτικο Μαδρίτης και την Σπόρτινγκ Χιχόν. Που βρίσκει όλα αυτά τα χρήματα η Doyen; Σύμφωνα με τα έγγραφα που αποκαλύφθηκαν η πηγή της χρηματοδότησης της εταιρίας είναι δύο οντότητες με την ίδια διεύθυνση με την Doyen Sports, στην μικρή πόλη της Μάλτας Ta'Xbiex…
Μία από τις εταιρίες, η Benington Group Assets Limited, έχει έναν μέτοχο, τον Μαλίκ Αλί, τουρκικής καταγωγής. Ο Αλί, αγνώστων λοιπών στοιχείων, δάνεισε περισσότερα από 54 εκατομμύρια ευρώ στην Doyen και κατέχει όλες τις Class A μετοχές της εταιρίας. Οι Class B μετοχές ανήκουν σε μία άλλη εταιρία από τη Μάλτα, την Wood, Gibbins & Partners Limited. H Doyen Sports ανήκει στo Doyen Group Ltd., μία εταιρία που βασίζεται στο Λονδίνο και επενδύει σε εμπορεύματα, κατασκευές, ενέργεια, και ακίνητα. Επίσης κατέχει και τα πεντάστερα ξενοδοχεία Rixos Hotels.
«Το γκρουπ χρηματοδοτείται από ιδιώτες. Είναι ξεκάθαρο πως έχουμε τόσες επενδύσεις σε τόσα πράγματα. 100 εκατομμύρια είναι μια σταγόνα στον ωκεανό. 200 εκατομμύρια, είναι δύο σταγόνες» απαντά η εταιρεία. Οι Ισπανοί προσπαθούν να την… ξεψαχνίσουν, αλλά δεν είναι εύκολο, καθώς είναι βέβαιο πως στην πορεία όλων αυτών των συναλλαγών διακινούνται εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, τα οποία δεν δηλώνονται.
-Με στοιχεία από την ιστοσελίδα της ισπανικής εφημερίδας El Confidencial.
Πηγή: sdna.gr  

 

 

Δειτε Επισης

ΒΙΝΤΕΟ: Καυγάς σε ζωντανή σύνδεση ανάμεσα σε Μπόμπαν και Ζλάταν-«Ποια είναι η δουλειά σου;»
Μπαρτσελόνα: Οι ειδικές εξετάσεις για την αναγέννηση του Πέδρι και το πλάνο για τους συνεχόμενους τραυματισμούς
Champions League: Μπαρτσελόνα και Άρσεναλ μπαίνουν στον... χορό των «αστεριών»
«Σφαγή» σε Μπέργκαμο και ματσάρα στη Μαδρίτη στο φινάλε της 1ης αγωνιστικής του νέου Champions League
Τέλος ο Ντε Ρόσι από τη Ρόμα-Στη θέση του ο Γιούριτς
Κέιν, Μπαμπέ και Γιλντίζ τα πρόσωπα της πρεμιέρας του Champions League
Champions League: Γιατί Μάντσεστερ Σίτι και Τζιρόνα μπορούν να παίζουν μαζί στη διοργάνωση
Πέθανε ο Τοτό Σκιλάτσι
Απολύθηκε ο θρύλος της Ρόμα, Ντανιέλε Ντε Ρόσι
Champions League: Ρεβάνς τελικού για Σίτι και Ίντερ, «δοκιμασία» για την Παρί Σεν Ζερμέν