Transfer X-Ray: Αντρέα Ορλάντι (Infographic)

Πρωταθλητής μιας εμφάνισης

Μολονότι γεννήθηκε στη Βαρκελώνη, ο Αντρέα Ορλάντι έκανε τα πρώτα ποδοσφαιρικά βήματά του στις ακαδημίες της Αλαβές. Σε ηλικία 18 ετών προωθήθηκε στην πρώτη ομάδα, όπου σε μια διετία μέτρησε μόλις δύο συμμετοχές.

Το καλοκαίρι του 2005 δόθηκε δανεικός στην Μπαρσελόνα Β’, στην οποία ήταν συμπαίκτης και φίλος του Ούρκο Πάρντο.

Η πρώτη και μοναδική εμφάνισή του με την πρώτη ομάδα των «μπλαουγκράνα» καταγράφηκε στις 20 Μαΐου 2006, όταν οι ήδη εστεμμένοι πρωταθλητές Καταλανοί ηττήθηκαν 3-1 στο Μπιλμπάο από την Αθλέτικ. Σ’ εκείνο το παιχνίδι ο Ορλάντι είχε αγωνιστεί ως αριστερός μπακ.

 
Παρ’ ολίγον στον Άρη
Το καλοκαίρι του 2007 ο Μάνελ Φερέρ είχε συμφωνήσει προφορικά μαζί του για τριετές συμβόλαιο με τον Άρη Θεσσαλονίκης, στον οποίο προπονητής εκείνη την περίοδο ήταν ο Ισπανός Χουάν Κάρλος Ολίβα. Η Ελλάδα έμοιαζε δεδομένο πως θα γινόταν ο πρώτος εκτός συνόρων προορισμός, όμως η συμφωνία δεν επικυρώθηκε, καθώς ο παίκτης προέβαλε πρόσθετες οικονομικές απαιτήσεις. Το τέλος του θερινού παζαριού τον βρήκε άνεργο και ως τέτοιος στα τέλη Σεπτεμβρίου 2007 υπέγραψε μονοετές συμβόλαιο στη Σουόνσι του (συμπατριώτη του) Ρομπέρτο Μαρτίνεθ.

Τέσσερα χρόνια αργότερα πανηγύρισε την παρθενική άνοδο των «κύκνων» στην Πρέμιερ Λιγκ, όπου όμως ο Μπρένταν Ρότζερς δεν τον εμπιστεύτηκε ιδιαίτερα και τον Ιανουάριο του 2012 επιχείρησε να τον στείλει δανεικό στην Ντεν Χάαχ. Ο Ορλάντι επέλεξε να μείνει στην Ουαλία και στις 28 Απριλίου σκόραρε το γρηγορότερο τέρμα της πενταετίας στην Πρέμιερ Λιγκ: στα 24’’ άνοιξε το σκορ, με κεφαλιά έπειτα από σέντρα του Σκοτ Σινκλέρ, στο 4-4 με τους ήδη υποβιβασμένους Γουλβς. Το πανηγύρισε πιπιλίζοντας τον αντίχειρά του αφιερώνοντας τοιουτοτρόπως το τέρμα στην πρωτότοκη κόρη του Νόρα, η οποία είχε γεννηθεί ενάμισι μήνα νωρίτερα στη Βαρκελώνη.

 
«Όχι» στον Αστέρα
Το καλοκαίρι του 2012 υπέγραψε διετές συμβόλαιο με την Μπράιτον. Μετά από μια γεμάτη πρώτη χρονιά, έπαιξε ελάχιστα τη δεύτερη κι αποχώρησε απογοητευμένος, καθώς στο Μπράιτον είχε γεννηθεί η δεύτερη κόρη του (Έμμα).

Εκείνη την περίοδο εμφανίστηκε στο προσκήνιο ο Αστέρας Τρίπολης προσφέροντάς του τριετές συμβόλαιο (€200.000 ετησίως), όμως ο Ορλάντι για δεύτερη φορά έκλεισε την πόρτα στο ελληνικό πρωτάθλημα και επέλεξε να συνεχίσει την καριέρα του στην Μπλάκπουλ.

 
Ο χειρότερος εφιάλτης
Με τη φανέλα της έμελλε να βιώσει ό,τι ο ίδιος έχει χαρακτηρίσει ως το χειρότερο εφιάλτη του. Στις 24 Ιανουαρίου 2015 η ομάδα του διασύρθηκε με 7-2 από τη Γουότφορντ, μολονότι είχε πάει στην ανάπαυλα προηγούμενη 2-0! Το πρώτο τέρμα της αναμέτρησης μάλιστα είχε σημειώσει ο ίδιος. «Έπειτα από ένα μακρύ ταξίδι από το Λονδίνο γυρίζεις σπίτι σιωπηλός. Είχε περάσει καιρός από τότε που είχα υπάρξει ξανά τόσο σιωπηλός», έγραψε στο am14.net ο Καταλανός άσος. «Γελοιοποιηθήκαμε με τον πλέον σκληρό τρόπο που μπορώ να θυμηθώ. Ο αντίπαλος έμοιαζε με αεροπορία κι εμείς μ’ ένα σύνολο ξένων που μαζεύτηκαν για να παίξουν μουσική και να χορέψουν. Στο δεύτερο ημίχρονο ζήτησα αλλαγή, αλλά δεν ήθελα να κοιτάξω στον καθρέφτη κι ένιωθα ντροπιασμένος. Μετά το τέλος του αγώνα στα αποδυτήρια δεν υπήρχαν κλάματα, αλλά ο καθένας επιχειρούσε να καταλάβει τι είχε συμβεί σε αυτά τα απαίσια 45 λεπτά. Και μετά το ταξίδι της επιστροφής. Σε όλη τη διαδρομή κοιτούσα στο πουθενά. Ένιωσα μια τόσο άβολη σιωπή που ακόμη με κυριεύει. Στο σπίτι εισέπραξα την αγάπη της συντρόφου μου και των κορών μου, που με ανακούφισε, αλλά όλη τη νύχτα δεν μπορούσε να κοιμηθώ».
Δείτε το παιχνίδι-εφιάλτης του Ορλάντι:

 
Η εμπειρία της Κύπρου
Το περασμένο καλοκαίρι ο Ορλάντι εισέπραξε αρνήσεις από τους αγγλικούς συλλόγους της Τσάμπιονσιπ και μη ικανοποιητικές προσφορές από ισπανικές ομάδες. Πέρασε δοκιμαστικά από την Μπόλτον, η οποία όμως καθυστέρησε να του κάνει πρόταση, με αποτέλεσμα να επιλέξει να συνεχίσει την καριέρα του στην Ανόρθωση.

Τον περασμένο Φεβρουάριο, σε συνέντευξη-ποταμό σε αγγλικό μέσο, στηλίτευσε τα κακώς κείμενα του κυπριακού ποδοσφαίρου αναγνωρίζοντας ωστόσο και τις ομορφιές της ζωής στην Κύπρο. Μολονότι στη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου λίγο έλειψε ν’ αποτελέσει παρελθόν για την «Κυρία», υπήρξε μία από τις αγωνιστικές οάσεις της στο καταστροφικό β’ μισό της περιόδου. Το εξαργύρωσε με τη μεταγραφή του στον ΑΠΟΕΛ, με τον οποίο για πρώτη φορά στην καριέρα του θα έχει την ευκαιρία να κάνει πρωταθλητισμό και ν’ αγωνιστεί στο Τσάμπιονς Λιγκ.
 

Δειτε Επισης

Χέρι φιλίας μεν, καρφιά δε από Κούμα-«Λύσεις υπάρχουν, αλλά όχι με ετσιθελισμούς»
Οι διευθετήσεις της Αστυνομίας για τον αγώνα ΑΡΗ-ΑΠΟΛΛΩΝ
Καρμιώτισσα - Ομόνοια 29Μ για την 4η αγωνιστική της Cyprus League
Αυτές είναι οι διευθετήσεις της Αστυνομίας για τον ποδοσφαιρικό αγώνα Ανόρθωση-Ομόνοια Λευκωσίας
Ντέρμπι φωτιά και αγώνες που κρύβουν εκπλήξεις στο κυπριακό πρωτάθλημα-Η σέντρα στην… Fonbet
Ψάχνουν τρόπους να ξορκίσουν το φάντασμα της απαγόρευσης-Κρίσιμη συνάντηση ΚΟΠ και ομάδων
Ψάχνει βόμβα με Κριχόβιακ η Ανόρθωση-Σε συζητήσεις οι δύο πλευρές
Ποδοσφαιρική «αλητεία» από τον Πάνα
Στις 25 Σεπτεμβρίου ξεκινά η Α΄φάση του Κυπέλλου Coca-Cola-Όλο το πρόγραμμα
Ο ΑΠΟΕΛ βρίσκει τα… πατήματά του