Στα άδυτα ενός αγώνα του EURO 2016

Ανήκει στο υπαλληλικό προσωπικό της ΚΟΠ εδώ και 24 χρόνια. Θήτευσε στις Εθνικές ομάδες και από το 2008 ορίζεται ως παρατηρητής σε αγώνες διοργανώσεων της UEFA, έχοντας ξεκινήσει από τη χαμηλότερη βαθμίδα (Κύπελλο Ιντερτότο). Στο EURO 2012 ήταν ένας από τους οκτώ παρατηρητές αγώνων, «υπηρετώντας» στο Πόζναν για ν’ αποχωρήσει –μαζί με άλλους τρεις- με το τέλος της φάσης των Ομίλων. Στο EURO της Γαλλίας ο Άδωνις Προκοπίου είναι… τομεάρχης της βόρειας περιφέρειας, υπεύθυνος για τους αγώνες που θα γίνουν σε Λιλ και Λανς. Μάλιστα θα μείνει στη διοργάνωση μέχρι την προημιτελική φάση αυτή τη φορά (σύνολο έξι αγώνες). «Οπωσδήποτε το γεγονός πως επιλέγηκα να μείνω και στα νοκ άουτ, ενώ άλλοι αποχωρούν μετά τους Ομίλους, το θεωρώ επιβράβευση για τη δουλειά που έγινε τα τελευταία χρόνια» λέει ο κ. Προκοπίου, ο οποίος εξηγεί πως βρέθηκε και πάλι σε μια κορυφαία διοργάνωση: «η επιλογή γίνεται από την UEFA, μεταξύ των ατόμων που προτείνουν οι Ομοσπονδίες. Έτσι, θέλω να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο και το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΟΠ που με πρότεινε αλλά και τον κ. Μάριο Λευκαρίτη, και στο πρόσωπο του την UEFA, για την εμπιστοσύνη».

Για πρώτη φορά το EURO διεξάγεται με 24 ομάδες, αντί 16, ενώ από το 2020 οι αγώνες της τελικής φάσης δεν θα φιλοξενούνται σε μια χώρα, αλλά σε διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις (από το Μπακού έως το Λονδίνο). «Είναι πείραμα οι 24 ομάδες, καθώς η μορφή του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος αλλάζει γενικότερα, τόσο ως προς τον τρόπο πρόκρισης όσο και διεξαγωγής της τελικής φάσης. Μέσα από αυτές τις κινήσεις η UEFA θέλει να δώσει την ευκαιρία της συμμετοχής στα τελικά και σε χώρες που δεν είναι τόσο δυνατές, να εξαπλώσει το προϊόν και σε νέες αγορές και γενικότερα να μεγαλώσει την εμπορική αξία του EURO, καθώς αυξάνονται οι αγώνες και η διάρκειά του» λέει ο κ. Προκοπίου.
 
«Δύο μέρες οργάνωσης»
Ως παρατηρητής, ο Άδωνις Προκοπίου είναι ο επικεφαλής των ανθρώπων της UEFA σε έναν αγώνα, αλλά και ο άνθρωπος του θα αναζητήσουν οι αξιωματούχοι όταν πηγαίνουν να παρακολουθήσουν το παιχνίδι. «Οπωσδήποτε η ευθύνη είναι τεράστια, διότι πρέπει να τηρηθούν πρωτόκολλα και κανονισμοί, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Αλλά και γιατί όποιος αξιωματούχος έρθει θα με αναζητήσει, όπως θα συμβεί και εάν υπάρξει οποιοδήποτε συμβάν» εξηγεί το στέλεχος της ΚΟΠ και συνεχίζει: «έχουμε τεράστια βοήθεια από τους τεχνοκράτες της UEFA. Ουσιαστικά ο ρόλος μας είναι εποπτικός παρά εκτελεστικός και αφορά την επίβλεψη της διεκπεραίωσης όλων των διαδικασιών που αφορούν θέματα πχ διεξαγωγής του παιχνιδιού, Τύπου, δεξιώσεων και άλλα».
 
Σχετικά με τη διαδικασία που ακολουθείται ο κ. Προκοπίου αναλύει: «θα ξεκινήσουμε δύο μέρες πριν τον αγώνα, αντί μία που θέλουμε στο Champions ή το Europa League. Ουσιαστικά η διαδικασία είναι ίδια, με τη διαφορά πως δεν υπάρχει γηπεδούχος ομάδα -  έχεις να κάνεις με την Οργανωτική Επιτροπή. Πρώτα γίνεται η εγκατάσταση στο γραφείο του παρατηρητή και αναγνώριση των χώρων και των αποστάσεων που πρέπει να διανύσουμε. Ακολουθεί επιθεώρηση με τρεις υπεύθυνος ασφάλειας: της πόλης ή περιφέρειας, της UEFA και του σταδίου. Επιθεωρούμε διάφορα άλλα πράγματα όπως ιατρικές εγκαταστάσεις, σημαία πρώτων βοηθειών. Μπορεί να μην υπάρχει εξειδικευμένη γνώση σε αυτά, αλλά έχουμε έναν πίνακα ελέγχου που πρέπει να ακολουθούμε. Όλες οι διαδικασίες είναι καταγεγραμμένες σε εγχειρίδια που κανένας δεν μπορεί να θυμάται απ’ έξω, όμως εδώ και δύο εβδομάδες μελετώ και θα ανατρέχω σε αυτά όποτε απαιτείται». 
 
Συνεχίζοντας εξηγεί πως «την προηγούμενη του αγώνα θα γίνει οργανωτικό μίτινγκ με όλους τους εμπλεκόμενους και τις διαγωνιζόμενες ομάδες και εκεί θα επιβεβαιωθεί εάν όλα λειτουργούν όπως πρέπει ή επιβάλλεται να ληφθούν αποφάσεις για θέματα που έχουν προκύψει. Ακολουθούν οι προπονήσεις και κατόπιν πάει έκθεση στην UEFA. Το ίδιο γίνεται και την ημέρα του αγώνα, με πρόσθετα στοιχεία που αφορούν την πώληση των εισιτηρίων και τις καιρικές συνθήκες. Το απόγευμα, η δουλειά ξεκινάει  δύο ώρες πριν τη σέντρα και πρώτο μέλημα είναι ο έλεγχος των εισόδων και της ροής των φιλάθλων προς τις εξέδρες».
 
 
Διασφάλιση ουδετερότητας
Τα προηγούμενα τρία χρόνια ο Άδωνις Προκοπίου ορίστηκε ως παρατηρητής σε αγώνες ευρωπαϊκών  διοργανώσεων στη Γαλλία, προφανώς διότι η UEFA είχε αποφασίσει πως θα ήταν στο EURO και ήθελε να του δώσει την ευκαιρία να εξοικειωθεί με τα γήπεδα. «Πρόκειται για υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις που βοηθούν τα μέγιστα τη δουλειά μας. Θα το δείτε και εσείς από την τηλεόραση» λέει. Ορίζεται ως παρατηρητής σε περίπου πέντε αγώνες τον χρόνο «καθώς οι υποχρεώσεις στην ΚΟΠ δεν επιτρέπουν περισσότερους». Λογικό είναι να έχει βρεθεί ενώπιον δύσκολων περιστατικών όπως «κυρίως καπνογόνα που δεν είναι… προνόμιο των δικών μας ομάδων ή των μεσογειακών χωρών. Η’ το  γήπεδο της Χάιντουκ στο Σπιλτ, που δεν βοηθάει καθόλου να αποτρέψεις τους υπερδραστήριους φιλάθλους. Πάντως το πιο δύσκολο περιστατικό ήταν στο Ντόνετσκ, όταν ιδιωτικό αεροπλάνο με φιλάθλους της Σαχτάρ που έρχονταν για το δουν τον αγώνα με την Ντόρτμουν, συνετρίβη λίγο πριν τη σέντρα και δεν ξέραμε εάν ήταν σωστό να τηρηθεί μονόλεπτη σιγή, καθώς το περιστατικό δεν είχε γίνει ακόμα γνωστό».

Μια από τις απορίες που εύλογα δημιουργούνται είναι γιατί η UEFA, ένας τόσο μεγάλος οργανισμός, επιλέγει στελέχη Ομοσπονδιών – μελών της για τη θέση του παρατηρητή και όχι άτομα από το προσωπικό της. Ο Άδωνις Προκοπίου εξηγεί: «επειδή ο παρατηρητής είναι αυτός που θα κάνει την επίσημη και τελική καταγγελία στην UEFA θέλουν να διατηρείται η ουδετερότητα και να μην υπάρξει οποιαδήποτε αντιπαράθεση ανάμεσα σε υπάλληλο της UEFA και Ομοσπονδία ή ομάδα».
 
Άλλοι δύο Κύπριοι
Ο Άδωνις Προκοπίου αναχωρεί για το Παρίσι την ερχόμενη Τρίτη (07/6) όπου την Τετάρτη (08/6) θα λάβει μέρος σε ολοήμερο εργαστήρι για θέματα ασφάλειας. Από την Πέμπτη (09/6) θα βρίσκεται στη βάση του, στην πόλη της Λιλ, προετοιμάζοντας τον πρώτο του αγώνα, Γερμανία – Ουκρανία στις 12 Ιουνίου. Για τη διοργάνωση δουλεύουν άλλοι δύο Κύπριοι, που θα βρίσκονται στα κεντρικά της UEFA, τα οποία μετακομίζουν στο Παρίσι για τις ημέρες της διοργάνωσης – περίπου 250-300 άτομα θα μετακινηθούν από τη Νυόν. Πρόκειται για τον Μάριο Γεωργίου που είναι στην UEFA Events, τη θυγατρική της UEFA που ασχολείται με θέματα Μάρκετινγκ (μετά το  τέλος της συνεργασίας με την Team) αλλά και τον Αρίστο Ποταμίτη, υπεύθυνο για τις μετακινήσεις των στελεχών της Εκτελεστικής της UEFA.
 

Δειτε Επισης

Μάβερικς-Θάντερ 117-116: Από το -17 στους τελικούς της Δύσης!
MVP για τρίτη φορά στο NBA ο Γιόκιτ, τέταρτος ο Αντετοκούνμπο
Euroleague Final Four-Οι ώρες των ημιτελικών για αιώνιους
Αποθέωση στο αεροδρόμιο για τους θριαμβευτές και τη μεγάλη πρόκριση στο Final Four της EuroLeague
Θρυλική «άλωση» της Βαρκελώνης με ΜακΚίσικ-Παπανικολάου και ο Ολυμπιακός πάει Βερολίνο
Τα άτομα με προβλήματα ακοής, όρασης θα μπορούν να βιώσουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες
Θα επηρεάσει ο τραυματισμός του Γιάννη την Εθνική Ελλάδας και το Προολυμπιακό;
Ίρβινγκ και Ντόντσιτς έστειλαν το Ντάλας στα ημιτελικά της Δύσης
Η στιγμή που ο Τζέιμς βούτηξε μέσα στους οπαδούς της Φενέρμπαχτσε, στη σύρραξη της Κωνσταντινούπολης
Φερστάπεν: «Δεν θα παραλύσει η Red Bull με την φυγή του Νιούι»