Η Αλβανία έγραψε ιστορία!

Για να γυρίσει το κουμπί και να κάνει κλικ, κάτι συνταρακτικό πρέπει να συμβεί. Σε εμάς ήταν η έλευση του Ότο Ρεχάγκελ, ο οποίος έδωσε όραμα, πίστη, έμπνευση. Για τους Αλβανούς ήταν ένας Ιταλός. Ο ερχομός του Τζιάνι Ντε Μπιάσι τον Δεκέμβριο του 2011 ήταν η αρχή μιας υπέροχης ιστορίας που κορυφώθηκε στο γήπεδο της Λιόν. Η απλή συμμετοχή σε Euro (η πρώτη στην ποδοσφαιρική ιστορία της χώρας) ήταν από μόνη της επιτυχία. Το πρώτο γκολ του Αρμάντο Σαντίκου (43’) ήταν αφορμή για να ξεχυθεί μία χώρα στους δρόμους. Το τελικό 1-0 επί της Ρουμανίας που διατηρεί ζωντανές τις ελπίδες πρόκρισης στους «16» του Euro αποτελεί αφορμή, ώστε η 19 Ιουνίου να κηρυχθεί αργία στην Αλβανία!
Φάνηκε από την πρεμιέρα ότι θα είναι σκληρό καρύδι, όμως η αποβολή νωρίς του Λορίκ Τσάνα χάλασε το έργο απέναντι στην Ελβετία. Απέναντι στους Γάλλους χρειάστηκε ένα γκολ προσευχή του Γκριεζμάν για να λυγίζουν ένα λεπτό πριν τα 90. Αυτή τη φορά οι Αλβανοί πήραν αυτό που άξιζαν απέναντι σε μία νωθρή, άχρωμη και γεμάτη ατομιστές Ρουμανία.
Υπάρχουν πράγματα που δύσκολα αποτυπώνονται στο ποδόσφαιρο κι αυτά είναι το πάθος, η αυταπάρνηση, η αλληλοκάλυψη, η λύσσα για την νίκη. Οι Αλβανοί δεν έκαναν πολλές φάσεις, αλλά δεν έχασαν προσωπική μονομαχία. Αρκούσε μία εκπληκτική σέντρα του Μεμούσαϊ, μια λάθος έξοδος του Ταταρουσάνου και μία ψηλοκρεμαστή κεφαλιά του Σαντίκου (43’, 0-1), ώστε να γραφτεί ιστορία. Τι είχαν να επιδείξουν οι Ρουμάνοι; Αμέτρητα μακρινά σουτ, τα περισσότερα εκ των οποίων ήταν απλή προπόνηση του Μπερίσα.
Η είσοδος του Τόρζε και του Αντόνε έδωσε μία κάποια πνοή στην ομάδα του Ιορντανέσκου, όμως τα κόκκινα λιοντάρια με την συμπαράσταση της εξέδρας δεν γινόταν να χάσουν αυτό το ματς. Το δοκάρι του Αντόνε (75’) ήταν η μοναδική στιγμή φόβου, με τους Αλβανούς να κυνηγούν με μανία το δεύτερο γκολ σε κάποια από τις πολλές κόντρες που έφτιαξαν.
Το τελευταίο σφύριγμα ήταν μελωδία στα αλβανικά αυτιά. Με 3 βαθμούς οι Αλβανοί πήραν την τρίτη θέση στον όμιλο, έχουν ελπίδες να είναι μία από τις τέσσερις καλύτερες τρίτες που θα περάσουν στους «16», μα ότι κι αν γίνει απέδειξαν ότι στην Γαλλία δεν πήγαν για τουρισμό. Απέδειξαν ότι στον ποδοσφαιρικό χάρτη, ναι υπάρχει Εθνική Αλβανίας. Και μάλιστα πολύ καλή…
ΡΟΥΜΑΝΙΑ (Άνχελ Ιορντανέσκου): Ταταρουσάνου - Ματσέλ, Γκριγκόρε, Κίρικες, Σαπουνάρου - Χόμπαν, Πρεπελίτσα (46’ Σανμαρτεάν) - Στάντσιου, Στάνκου, Πόπα (68’ Αντόνε) - Αλιμπέκ (57’ Τόρζε).
ΑΛΒΑΝΙΑ (Τζιάνι Ντε Μπιάσι): Μπερίσα - Χισάι, Αγέτι, Μάβραϊ, Αγκόλι - Λίλα, Αμπράσι, Μπάσα (81’ Τσάνα), Μπερίσα, Μεμουσάι, Λενγιάνι (76’ Ρόσι) - Σαντίκου (59’ Μπάλαϊ).
Πηγή: sdna.gr
  

Δειτε Επισης

Μάβερικς-Θάντερ 117-116: Από το -17 στους τελικούς της Δύσης!
MVP για τρίτη φορά στο NBA ο Γιόκιτ, τέταρτος ο Αντετοκούνμπο
Euroleague Final Four-Οι ώρες των ημιτελικών για αιώνιους
Αποθέωση στο αεροδρόμιο για τους θριαμβευτές και τη μεγάλη πρόκριση στο Final Four της EuroLeague
Θρυλική «άλωση» της Βαρκελώνης με ΜακΚίσικ-Παπανικολάου και ο Ολυμπιακός πάει Βερολίνο
Τα άτομα με προβλήματα ακοής, όρασης θα μπορούν να βιώσουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες
Θα επηρεάσει ο τραυματισμός του Γιάννη την Εθνική Ελλάδας και το Προολυμπιακό;
Ίρβινγκ και Ντόντσιτς έστειλαν το Ντάλας στα ημιτελικά της Δύσης
Η στιγμή που ο Τζέιμς βούτηξε μέσα στους οπαδούς της Φενέρμπαχτσε, στη σύρραξη της Κωνσταντινούπολης
Φερστάπεν: «Δεν θα παραλύσει η Red Bull με την φυγή του Νιούι»