Οι μεγάλες αποκαλύψεις του Euro
09:17 - 24 Ιουνίου 2016
Αν η διοργάνωση έριχνε αυλαία με το τέλος του πρώτου γύρου, η γεύση θα ήταν… στυφή. Πρωταγωνιστής δεν ήταν το ποδόσφαιρο, μα ο φανατισμός, η βία, το ξύλο, ο ακραίος εθνικισμός, η μισαλλοδοξία, άντε και τα… σνιφαρίσματα του Γιόαχιμ Λεβ!
Όσοι περιμένετε να διαβάσετε για τον «υδραυλικό» Γκάρεθ Μπέιλ, τον εγκεφαλικό Λούκα Μόντριτς, τον μικρό μάγο Αντρές Ινιέστα ή τον κέρβερο, Τζίτζι Μπουφόν κάντε από τώρα ένα… back στην σελίδα! Αυτούς τους ξέρει μέχρι και η νεογέννητη κόρη μου.
Το θέμα είναι να μπορείς να αναγνωρίζεις τον καλά κρυμμένο θησαυρό. Τα hidden values που λένε και στο… χωριό μου. Τις κρυμμένες αξίες που σύντομα θα γίνουν… υπεραξίες. Το τέλος του πρώτου γύρου είναι μία καλή αφορμή για μία… εναλλακτική ενδεκάδα του Euro από παίκτες που δεν τους ήξερες, αλλά τους έμαθες και θα τους μάθεις καλύτερα στο μέλλον.
Το κριτήριο είναι πάντα υποκειμενικό και όλες οι αντιρρήσεις / αντιπροτάσεις δεκτές. Από τους 343 παίκτες, που ίδρωσαν έστω και ένα δευτερόλεπτο την φανέλα στην διοργάνωση, περίπου του 1/10 κατάφεραν να τρυπώσουν σε αυτό το κείμενο και να απογειώσουν την μετοχή τους στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο.
ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ
Παραδόξως, είναι ένα Euro γεμάτο αξιόπιστους, σταθερούς, κανονικούς τερματοφύλακες, που με τις επεμβάσεις τους είναι υπεύθυνοι για τον χαμηλό μέσο όρο στα γκολ. Αν δεν ήταν ο μετρ των τετ-α-τετ Μάικλ Μακ Γκόβερν (της ταπεινής Χάμιλτον), η Βόρεια Ιρλανδία δεν θα σταματούσε να μετράει, ο Ισλανδός Χάλντορσον που μέχρι πριν δύο χρόνια έβγαζε τα προς το ζην από την σκηνοθεσία ήταν πρώτος σε επεμβάσεις, ο αναπληρωματικός στην Λάτσιο, Μπερίσα με εξαίρεση ένα λάθος στην πρεμιέρα ήταν σούπερ, ο Σλοβάκος Κόζατσικ κατέβασε τα ρολά απέναντι στην Αγγλία, ο συνομήλικος του (32) Αυστριακός Ρόμπερτ Άλμερ ήταν από τις αποκαλύψεις της διοργάνωσης, όμως ο πιο ελπιδοφόρος Ευρωπαίος τερματοφύλακας της νέας γενιάς είναι ο Ελβετός Γιαν Ζόμερ (διάδοχος του Κοστάντσο την Βασιλεία), ο οποίος στα 27 του είναι το πλήρες πακέτο κι έτοιμος για ακόμα μεγαλύτερο βήμα από την Γκλάντμπαχ.
ΔΕΞΙΟΙ ΜΠΑΚ
Το υπερ-εργαλείο που λέγεται Τζόσουα Κίμιχ δείχνει έτοιμος να αποτελέσει τον απόλυτο διάδοχο του Φίλιπ Λαμ στην Μπάγερν και το γερμανικό ποδόσφαιρο, ο Αλβανός Ελσίντ Χισάι απέδειξε τα εκπληκτικά σωματοδομικά του προσόντα που κάνουν τοπ-κλαμπ της Ευρώπης να πέφτουν στα πόδια του, αλλά δεν ήταν εντυπωσιακός, ο Τσέχος Πάβελ Καντεράμπεκ της Χόφενχαϊμ είναι ο ορισμός του μπακ-χαφ-εξτρέμ αλλά έπαιζε σε κακή ομάδα και κάπως έτσι το απόλυτο limit-up ήρθε από έναν Βέλγο.
Ο Τόμας Μενιέ από στράικερ, έγινε σταδιακά εξτρέμ, εσχάτως καθιερώθηκε ως μπακ και πλέον πέρασε σε άλλο επίπεδο. Με μπόι 1,90 και διασκελισμό… τριπλουνίστα, ο 24χρονος δεξιός μπακ της Μπριζ «τρύπωσε» στην ενδεκάδα των Βέλγων (αντί του… ξυλοκόπου Σιμάν) και με τις εμφανίσεις του γέμισε με σημειώσεις τα μπλοκάκια όσων κατασκόπων ψάχνουν μοντέρνο μπακ για τις κορυφαίες ευρωπαϊκές ομάδες.
ΚΕΝΤΡΙΚΟΙ ΑΜΥΝΤΙΚΟΙ
Για την οικονομία της συζήτησης εξαιρούνται οι κεντρικοί αμυντικοί όσων Εθνικών έπαιξαν με τρεις στόπερ (Ιταλία, Ουαλία) σύστημα που αποτελεί παραμορφωτικό καθρέφτη για την ορθή αξιολόγηση ενός στόπερ. Το πολωνικό δίδυμο με τον φτασμένο Καμίλ Γκλικ (Τορίνο) και τον μπόντι-μπίλντερ Μίχαλ Πάζνταν (Λέγκια Βαρσοβίας) αλληλοσυμπληρώθηκε τέλεια, ο Ρουμάνος Ντράγκος Γκριγκόρε που από τα 28 του έφυγε για Σαουδική Αραβία περισώθηκε από το βαλκανικό ναυάγιο, όμως οι αληθινοί εναλλακτικοί σταρ ήταν άλλοι.
Ο 22χρονος Αλβανός στόπερ της Φροζινόνε, Αρλίντ Αγέτι (της γνωστής οικογένειας που έχει δώσει παίκτες σε Άουγκσμπουργκ και Λιλ) μπήκε από το παράθυρο στην ενδεκάδα μετά την αποβολή του Λορίκ Τσάνα στην πρεμιέρα και ήταν εκπληκτικός τόσο με την Γαλλία, όσο και με την Ρουμανία, όμως το απόλυτο success story είναι ο Ελβετός, Φάμπιαν Σερ της Χόφενχαϊμ. Τραπεζικός υπάλληλος μέχρι τα 18 του (!), απόλυτος ηγέτης της ελβετικής άμυνας, με γλυκό αριστερό και αρχοντιά στις τοποθετήσεις του, έτοιμος να ηγηθεί άμυνα ομάδας που πρωταγωνιστεί σε μεγάλο πρωτάθλημα.
ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ ΜΠΑΚ
Ο Ελβετός Ρικάρντο Ροντρίγκες είναι γνωστό είναι ανήκει στο τοπ επίπεδο, ο Πορτογάλος Γκερεϊρό που μόλις μετακόμισε στην Ντόρτμουντ φάνηκε «λίγος» ανασταλτικά, ο Ουαλός Μπεν Ντέιβις της Τότεναμ ευνοήθηκε από το σύστημα (3-5-2) και αλώνισε σε όλη την αριστερή πτέρυγα, «σκυλί» ο Αλβανός Αγκόλι που παίζει στο Αζερμπαϊτζάν, αποκάλυψη όλης της διοργάνωσης ο 26χρονος Ούγγρος Ταμάς Κάνταρ της Λεχ Πόζναν, όμως η απόλυτη αποκάλυψη ήταν ο Γερμανός με το περίεργο (για Γερμανό) όνομα Γιόνας Χέκτορ. Ο 26χρονος αριστερός μπακ της Κολωνίας ήταν ένα μηχανάκι σε όλη την πτέρυγα, ήταν απόλυτα ισορροπημένος τόσο αμυντικά, όσο και επιθετικά και έπεισε ότι δεν θα αργήσει πολύ η ώρα που τον βλέπουμε στο Champions League.
ΑΜΥΝΤΙΚΟΙ ΜΕΣΟΙ
Ο «Γάλλος» Ν’ Γκολό Καντέ απέδειξε ότι μπορεί να έχει ηγετικό ρόλο και στους «τρικολόρ» χάρη στα 4-5 πνευμόνια που πρέπει να έχει, το αγγλικό πολυεργαλείο Έρικ Ντάιερ ήταν η τέλεια σκούπα μπροστά από τους Άγγλους στόπερ και λογικά θα λύσει για χρόνια την τρύπα στην συγκεκριμένη θέση για τα «λιοντάρια», ο Πολωνός πολεμιστής Γκρεγκόρζ Κριχόβιακ είναι παίκτης 30 εκατομμυρίων ευρώ, ο Μπρόζοβιτς που κάνει όλη την βρόμικη δουλειά στην Κροατία θα ήταν δεκάρι στις μισές ευρωπαϊκές εθνικές, φοβερή έκπληξη ο 21χρονος Ούγγρος Άνταμ Νάγκι που ήρθε στο Euro μόλις με 33 επαγγελματικά ματς στην καριέρα του, όμως ο εναλλακτικά κορυφαίος ήταν ο αντιτουριστικός Αυστριακός με το όνομα - σιδηρόδρομο που λέγεται Γιούλιαν Μπαουμγκάρντλινγκερ. Ο 28χρονος αμυντικός μέσος της Μάιντς ήταν κυριολεκτικά παντού, ένας μαραθωνοδρόμος πολυτελείας που δεν σταμάτησε να διορθώνει γκέλες των συμπαικτών του.
ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΙ ΜΕΣΟΙ
Ο Τζο Άλεν θύμισε με την φανέλα της Ουαλίας έναν μικρό Ινιέστα και ανέβασε ξανά στον… Θεό την μετοχή του, ο 26χρονος σχετικά άγνωστος στο ευρύ Ουκρανός Σέρχι Σίντορτσουκ ήταν πολύ πιο χρήσιμος από τις φίρμες Γιαρμολένκο, Κονοπλιάνκα που δεν ακούμπησαν, ο Ισλανδός Άρον Γκούναρσον δεν άφησε σημείο απάτητο στο γήπεδο, ο Πορτογάλος τζόκερ Αντρέ Γκόμες με κορμί… τσολιά απέδειξε γιατί τον θέλει στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ο Μουρίνιο, όμως η απόλυτη αποκάλυψη ήταν ο Αλβανός, Λέντιαν Μεμούσαϊ!
Αλήθεια, που ήταν κρυμμένος αυτός ο... χάφαρος; Μεγαλωμένος στα ιταλικά γήπεδα, σταρ εδώ και χρόνια στην Σέριε Β με διάφορες ομάδες (Λέτσε, Κάρπι, Πεσκάρα) με σταθερά γεμάτες σεζόν και σε γκολ και σε ασίστ, ήταν τρίτος στην δημιουργία φάσεων στην διοργάνωση μετά τον Ντμίτρι Παγέτ και τον Κέβιν Ντε Μπρόινε, ένας χαφ που έκανε τα πάντα σωστά στο γήπεδο.
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΙ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΙ
Ο Πορτογάλος Ζοάο Μάριο έκανε εκπληκτική σεζόν με την Σπόρτινγκ και άφησε τα πρώτα του αποτυπώματα σε διεθνές επίπεδο, ο δαιμόνιος Σλοβάκος Ντούντα χρησιμοποιήθηκε περισσότερο ως «ψευτο-εννιάρι», ο τρομερός σουτέρ Τζούτζακ ήταν γνωστός από παλιά, ο ταχύτατος Πολωνός εξτρέμ Μπάρτοζ Κάπουστκα έκανε όργια στην πρεμιέρα με την Βόρεια Ιρλανδία, αλλά όχι ανάλογη συνέχεια, ο αριστεροπόδαρος Τσέχος Λάντισλαβ Κρεϊτσι ήταν ο ορισμός του «δαντελένιου» αριστερού εξτρέμ, ο Κροάτης Πιάτσα μέσα σε 90 λεπτά συμμετοχής απέδειξε γιατί σύντομα θα πάει σε μεγάλη ομάδα, ο πολύ ποιοτικός Ρώσος, Όλεγκ Σατόφ έπεσε πάνω σε μία ομάδα ναυάγιο. Για τις τρεις θέσεις των περιφερειακών επιθετικών υπάρχουν τρεις υποψηφιότητες, ανάλογα με το κριτήριο.
Αν θεωρείται αποκάλυψη ο Ντμίτρι Παγέτ ο οποίος έχει κάνει σπουδαία πράγματα σε Γουέστ Χαμ, Λιλ, Μαρσέιγ και Σεντ Ετιέν, τότε ας πάρει την μία θέση. Διαφορετικά στο ένα άκρο μπαίνει ο «νέος Βίγια» (τουλάχιστον σε ρόλο) Νολίτο που θα ακολουθήσει τον Πεπ Γκουαρντιόλα στην Μάντσεστερ Σίτι και η αποκάλυψη της διοργάνωσης Εμρέ Μορ (ένας Τούρκος… Φετφατζίδης), ο οποίος αν και τρίτος νεαρότερος παίκτης της διοργάνωσης ήταν εκπληκτικός απέναντι στην Τσεχία και απέδειξε για ποιο λόγο η Ντόρτμουντ έσπευσε να τον κλείσει πριν τον μυριστούν τα λοιπά ευρωπαϊκά μεγαθήρια.
ΣΕΝΤΕΡ ΦΟΡ
Σε ένα Euro φτωχό σε σέντερ-φορ (η θέση αργοπεθαίνει στο σύγχρονο παδόσφαιρο), αποτύπωμα άφησαν μόνο παίκτες που λίγο έως πολύ όλους τους ήξεραν. Αυτοί που άλλαξαν επίπεδο όμως ήταν ο Ισπανός, Άλβαρο Μοράτα που απέδειξε ότι μπορεί να αποτελέσει τον πολιορκητικό κριό σε μία ομάδα που εισήγαγε τον όρο του false-9 (η Ρεάλ Μαδρίτης εξάσκησε την οψιόν επαναγοράς ύψους 32 εκατομμυρίων ευρώ), αλλά και ο Πολωνός Άρεκ Μίλικ. Μολονότι έφαγε φέτος πολύ πάγκο στον Άγιαξ για να στρώσει, ο Πολωνός παίζοντας μερικά βήματα πίσω από τον «πολύ» Λεβαντόφσκι ήταν πολύ καλύτερος του σε όλα τα παιχνίδια και έκανε εμφανίσεις που κάνουν τον Αίαντα να βάζει τιμή εκκίνησης το 20άρικο σε εκατομμύρια ευρώ!
Η ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΔΕΚΑΔΑ ΤΟΥ EURO 2016